LOGIN
Regisztráció
Avatar
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó

A sportolás mindenki számára fontos, hasznos tevékenység. Segít megőrizni vagy javítani a kondíciónkat és ha kedvünkre való sportot választunk, akkor még a hangulatunkra is jó hatással van. Az autista emberek számára is nagy jelentősége van a rendszeres testmozgásnak. Csökkenti a stressz-szintet és a rendszeres testmozgás egy napi rutint is biztosít. 
 
Sok autizmussal élő nem szeret mozogni és már gyermekkorában túlsúlyossá válik. Ezt mindenképpen érdemes megelőzni. Kicsiknél az óvoda és az iskola biztosítja a rendszeres mozgást, ezen kívül pedig javasolhatók a különböző terápiás tornák (pl. TSMT, Ayres, Alapozó). Ezek mellett érdemes már fiatalon kipróbálni többféle mozgásformát és választani egyet (vagy többet), amit később szívesen végez a gyermek. Ha az autizmussal élő személy szociális képességei erősen sérültek, akkor célszerűbb egyénileg végezhető sportot választani és nem erőltetni a csapatsportokat. A küzdősportoknál erősen megfontolandó, hogy vállaljuk-e a felmerülő kockázatokat. Ha mégis küzdősportot választunk, akkor nagyon fontos a hozzáértő edző.
 
A mozgásos tevékenységeknél külön kell választani a terápiás célú, szabadidős és versenysportokat. Jelen cikkem célja, hogy autizmussal élők számára ajánlható szabadidős sportokat mutassak be (a teljesség igénye nélkül).
 
Lovaglás, voltizsálás
 
Hatással van az agy szenzomotoros központjára, ezenkívül a szociális készségekre is jó hatással lehet. Előfordulhat, hogy a gyermek fél a lótól, mert túl nagy, ebben az esetben eleinte pónival lehet a lovagláshoz hozzászoktatni. 
 
 
Görkorcsolya, jégkorcsolya
 
Indirekt módon javítja a mozgáskoordinációt és figyelmet (hiszen senki nem szeret elesni), önállóan és társaságban is végezhető szabadidős sport. A jégkorcsolyánál problémát jelenthet a korcsolyapályán lévő tömeg és a hangos zene. 
 
Futás, terepfutás, kirándulások
 
A lehető legegyszerűbb megoldás, hiszen csak egy sport- vagy túracipő kell hozzá. Terep- és tájékozódási futásnál, geocachingnél az autista személy soha ne fusson/gyalogoljon egyedül. Integrált kirándulásokat, vízitúrákat pl. a Parafitt Egyesület szervez.
 
Úszás
 
Sajnos nagyon gyakori az autizmussal élők körében a vízbefulladás. Általában szeretik a vizet, vonzza őket minden folyó és tó, ezért nagyon fontos, hogy az autista gyermekek megtanuljanak úszni. Az úszás kedvező hatással van a testtartásra és allergiásoknak is javasolható. Néhány alapítvány és egyesület szolgáltatásai között igénybevehető speciális hidroterápia, ill. úszásoktatás gyógypedagógus segítségével (Kiscsoportos úszásoktatás: Parafitt Egyesület, egyéni óra: Mikuszi suli). Előfordul, hogy az autista gyermek vagy fiatal nem hozható eléggé feladathelyzetbe az úszásoktatáshoz. Ilyen esetekben mindig érdemes szakemberhez fordulni és nem egyedül kísérletezni. 
 
Tollaslabda, tenisz 
 
A szociális tekintetben erősen sérült személyeknek egy kiváló lehetőség a társas sportra, mivel csupán egy partnerre kell figyelni. Jó időben tollaslabdázni szinte bárhol lehet kültéren is. A tenisz már költségesebb sport, de néhány helyen lehet találni ingyenes teniszpályát is.
 
Asztalitenisz
 
Sok parkban, játszótéren találhatunk ping-pong asztalt, de gyakran van iskolákban is, ezért 7-8 éves kortól mindenképpen érdemes kipróbálni és gyakorolni az asztaliteniszezést. Gyorsítja a reakcióidőt és a gyorsaságot, javítja az állóképességet. Hátránya, ahogy a tollaslabdának és tenisznek is, hogy nem szimmetrikusan terheli a szervezetet, ezért érdemes pl. tornával, úszással kombinálni. 
 
 
Kerékpár
 
A kerékpározásnál figyelembe kell venni, hogy az autizmussal élők figyelme gyakran szóródik. Ha a gyermek hangérzékeny, akkor egy motortól, hangos mentőautótól bepánikolhat, vagy előfordulhat, hogy elengedi a kormányt és befogja a fülét, akár menet közben. Forgalommentes, veszélytelen utakon érdemes velük biciklizni. Ha gondot jelent az egyensúlyozás, akkor speciális, 3 kerekű triciklit is be lehet szerezni.  
 
Torna, fitness, jóga
 
Néhány egyesület már tart órákat szegregált formában is fogyatékkal élőknek. Ennek a formának az előnye, hogy kevésbé merülhet fel probléma a furcsa viselkedések miatt, elfogadóbb a környezet. 
 
Kajak, kenu
 
A kajakozás-kenuzás akkor javasolható, ha az autizmussal élő ember úszástudása magabiztos, kitartó, de még ez esetben is mindig társaságban, kísérővel történjen az evezés. Ha nem versenysportként választjuk, hanem szabadidős tevékenységként, akkor stresszmentes, kellemes időtöltés. 
 
 
Minigolf
 
Ha van a környéken minigolf pálya, akkor érdemes kipróbálni. Jó hatású a figyelemkoncentrációra, mozgáskoordinációra. Kisebb társaságban nagyon kellemes szabadidős sport. Az üdülőterületeken található fantáziapályák teljesítése vidám perceket okozhat minden résztvevőnek. 
 
 
Köszönöm Gégény Noémi (Parafitt egyesület ) segítségét a cikk megírásához!