LOGIN
Regisztráció
Avatar
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó

Bevezető információk szülőknek

  

Szeretettel üdvözlünk portálunkon!

Engedd meg, hogy bemutatkozzunk.

Autizmussal élő gyermeket nevelő szülőként ezt a portált azzal a céllal hoztuk létre, hogy információkat nyújtsunk érintett szülőtársainknak és autizmussal élő felnőtteknek, könnyebbé tegyük a mindennapokat, segítsük egymást a nehézségekben.  Számítunk a hozzánk hasonló szülők interaktív közreműködésére portálunk működtetésében.

Ha a gyermeked, családtagod révén érint az autizmus: 

Jó helyen jársz, rengeteg segítséget fogsz találni és csatlakozhatsz fórumunkhoz, ahol nem csak a konkrét problémákban segítünk, hanem a gondolataidat is megoszthatod velünk. Barátságos, kedves anyukák-apukák vagyunk. :)

Itt találsz egy összefoglalót a kezdeti lehetőségeidről, teendőidről. Olvasd át alaposan és kérdezz, ha valami nem világos! 

Gyanú

Rátaláltál portálunkra, ez pedig azt jelenti, hogy úgy gondolod, hogy gyermeked autista lehet (vagy már diagnózist is kaptatok). 

Keresed, hogy mi az autizmus spektrumzavar, mik az autizmus tünetei, próbálod tesztekkel és fórumok, blogok böngészésével azonosítani, illetve elvetni a problémát. Bizonytalan vagy, nem tudod, hogy továbbmenj-e a diagnosztizálás irányába. Ezt nem fogja tudni helyetted eldönteni senki, de próbálunk segíteni: nézd meg ezt a videót és olvasd el ezt a cikket. A fórumban kérdezhetsz is tőlünk.

Ha úgy döntesz, hogy szeretnél utánajárni ennek a dolognak, akkor olyan helyre menj vizsgálatra, ahol ehhez értenek! A diagnosztizáló helyek listáját a "Diagnosztika" menüben találod meg. Itt pedig véleményeket olvashatsz róluk. Felhívjuk figyelmedet, hogy a diagnózishoz először a választott gyermekpszichiátriára (felnőtt esetén az Autizmus Alapítványhoz célszerű) kell menni, nem a szakértői bizottsághoz! A szakértői bizottság a fejlesztési és oktatási ügyekkel foglalkozik, ők biztosítják a gyermek számára az ingyenes fejlesztést, óvoda, iskola kijelölését. Hogy kötelező-e hozzájuk fordulni, arra itt kapsz választ.

Frissen diagnosztizálva

A diagnózis általában mindenkit megvisel, de sok furcsaságra magyarázatot kaptok általa. A tanácsainkat, gondolatainkat itt olvashatod; próbáld feldolgozni a kezdeti sokkot, ne hagyd el magad, mert feladatok várnak Rátok. 

Fontos, hogy mielőbb elintézd a hivatalos ügyeket. Mivel az autizmus egy fogyatékosság ezért az állam többféle juttatással és támogatással segíti a családokat. Ezeket mindenképpen vedd igénybe!

Szakkönyveket a shopunkban vásárolhatsz. Beszédindításhoz, fejlesztéshez ajánljuk a Látogatás a beszéd birodalmába csomagot, a kommunikáció játékos fejlesztéséhez a Babzsák Fejlesztő Programot és a kommunikáció fejlesztő játékokat.

Fejlesztés

A gyermekednek autizmus-specifikus fejlesztésre van szüksége. Ha már jár bölcsődébe/óvodába/iskolába, akkor ezt a fejlesztést (nagy szerencsével) ott is megkaphatja, de ritka még az autizmus-specifikus végzettségű gyógypedagógus az önkormányzati és állami intézményekben, tehát számíts inkább arra, hogy ezt Neked kell majd intézned saját forrásból finanszírozva. Figyelj arra, hogy akikhez a gyermekedet fejlesztésre vinnéd, azok valóban autizmus-specifikus végzettségűek-e! Ezeket a fejlesztőhelyeket nyugodt szívvel ajánljuk.

Mikor az ember elkezd tájékozódni a fejlesztési típusok között, nagyon elveszettnek érzi magát. Melyik az, amelyik az én gyerekemnek jó lehet? Ami valóban használ és nem pénzkidobás? A "Fejlesztés" menüpontunkban felsorolt típusok három csoportra oszthatók:

Mind jók és hasznosak, de ami a legfontosabb és leghasznosabb a gyermekeink számára, az a szociális és kommunikációs fejlesztés. Magyarországon a TEACCH program a legelterjedtebb. A fejlesztési programok összeállításánál mindig vegyük figyelembe a gyermek aktuális igényeit és ne habozzunk változtatni, ha szükséges. 

Az autizmus a család életére nagy hatással van és  a problémákat nem fogja megoldani a heti néhány fejlesztési óra. A környezetet és saját viselkedésünket, nevelési módszereinket is adaptálni kell a gyermek szükségleteinek megfelelően. Hogy ez mit jelent? Nézd meg ezt a videót és olvasd el ezt a cikket, segíteni fog a leírtak megértésében. 
 
Ahhoz, hogy a fentieket meg tudd valósítani, sok mindent meg kell tanulnod az autizmusról. Portálunkon rengeteg információt és anyagot találsz, de nagyon fontos, hogy részt vegyél szülőtréningen, ahol élőben láthatod, hogyan kell használni az eszközöket, elmondják, hogyan tudod a problémákat megelőzni és általában arra is mód van, hogy szakemberrel röviden megbeszéld az épp aktuális gondjaidat. A szülőtréningekről tájékozódhatsz itt és a címlapon az eseménynaptárban, valamint érdeklődj a pszichiátrián, ahol a gyermekedet diagnosztizálták, hogy náluk van-e szülőképzés. Rendszeresen indít képzést az Autizmus Alapítvány és több másik, autizmussal foglalkozó alapítvány ill. egyesület is.