LOGIN
Regisztráció
Avatar
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó

A Son-rise program a szeretet és az elfogadás programja. A terápia gyermekközpontú, szülők által irányított, otthon végzett. Középpontjában a közös játék vagy tevékenység áll, szülővel, esetenként terapeutával.

Minden fejlesztés ebbe a közös játékba illeszkedik. A gyermek saját motivációját és érdeklődését használja alapul. Bármiből lehet tanulni, és minden tevékenységet formálhatunk úgy, hogy specifikus dolgokat tanítsunk általa. A Son-Rise Program elsősorban szociális fejlődésre koncentráló terápia. Négy alapvető területre koncentrál: szemkontaktus és nem verbális kommunikáció, figyelmi terjedelem, verbális kommunikáció, rugalmasság.
A terápia kezdete a „csatlakozás” a gyermekhez és belső világához. Ez készteti őt nyitásra a szülő felé, ami lehetővé teszi a közös játékot, illetve tevékenységet, majd ebbe a tevékenységbe szőtt fejlesztést.
A csatlakozás nem utánzást jelent, hanem azt, hogy a szőlő/terapeuta is valóban beleéli magát a tevékenységbe, ugyanazt teszi, amit a gyermek.
A csatlakozást követően cél a közös, tanító játéktevékenység időtartamának fokozatos növelése.
Ha egy lineárison helyeznénk el az autista gyermek tanulási/fejlesztési módszereit az egyik végére az asztali feladatvégzést helyezhetjük, mely teljesen kötött, legyen az strukturált vagy sem. Az ABA terápia a lineáris közepén már egy játékba ölelt feladatvégzést céloz meg, ahol a játék közben motivált helyzetben kapja meg a gyermek a feladatokat. A lineáris másik végén pedig a Son-Rise program állhat, ami nem célzott feladatokat tartalmaz. Maga a közös játék a cél.
A közös játék pedig alapja/eszköze minden normál fejlődésű gyermeknél is a legtöbb készség elsajátításának óvodás és kisiskolás korban.
 
Son-rise alapokon nyugvó terápia elérhető az alábbi fejlesztőhelyen: www.autizmusosszhang.hu