LOGIN
Regisztráció
Avatar
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó

Az agyról készült felvételek már jóval az autizmus tüneteinek megjelenése előtt utalnak a fejlődési zavarra - állapította meg egy új amerikai tanulmány.
 
Legkorábban általában kétéves korban diagnosztizálják az autizmust, de nem ritka, hogy ennél később. A Nature brit tudományos lap aktuális számában közölt tanulmány megmutatta, hogy ennél jóval korábban, már egyévesen látszanak az agyban az autizmusra utaló jelek - írta a BBC hírportálja.
 
Az eredmények alapján elképzelhető korai tesztek és kezelések kidolgozása, ami azért lehet fontos, mert az agy ebben a korban még igen fogékony.
   
Körülbelül minden századik ember autista, a zavar a viselkedésben és a társas kapcsolatokban nyilvánul meg.
   
A kutatók 148 gyereket vizsgáltak meg, köztük olyanokat, akiknél nagy volt az autizmus kockázata, mivel a családban már volt autista testvér. Félévesen, egyévesen és kétévesen készítettek agyi MRI felvételeket a gyerekekről.
   
Az agynak a bonyolult funkciókért - például a beszédért - felelős területén, az agykéregben már korán megmutatkoztak az eltérések azoknál a gyerekeknél, akiket később autizmussal diagnosztizáltak.
   
A tanulmány az autizmus felismerésének és kezelésének nagy változásai előtt nyithatja meg az utat, a korai diagnózis lehetővé teszi, hogy idejében megtanítsák a szülőknek, hogy viselkedjenek az autista kisgyerekkel, így a terápia hatékonyabb lehet.
   
A kutatók az agyról készült felvételeket mesterséges intelligenciába táplálták, mely 80 százalékos pontossággal jelezte előre, a gyerekek közül kinél alakul ki autizmus.
   
A tanulmány újabb cáfolata annak az elterjedt - és rég hamisnak bizonyult - tévhitnek, hogy az MMR-oltásnak köze van az autizmushoz. A tévhit azért verhetett könnyen gyökeret, mert az oltást akkor kapják a gyerekek, amikor már diagnosztizálható az autizmus.

A Magyar Tudományos Akadémia "Tudományünnep" című rendezvénysorozatának keretében hallgathatuk meg Sperlágh Beáta előadását az autizmus kialakulásának lehetséges okairól és az erre a témára irányuló kutatásának eredményeiről.

Sperlágh Beáta, az MTA doktora az idegrendszerre ható gyógyszereket kutatja az MTA Kísérleti Orvostudományi Intézetében. Eredményei több új gyógyszerfejlesztési projekt kiindulópontjaként szolgáltak, melyekben hazai és nemzetközi partnerek, gyógyszercégek vettek részt. Fontos kutatási területét jelentik az idegsejtek ún. purinerg receptorai, melyek több idegrendszeri betegségben, köztük az autizmusban és a skizofréniában is szerepet játszanak.

Forrás: mta.hu

 

Az előadás megtekinthető videón az MTA oldalán.

 

Az egy évnél később fogantakhoz képest ezeknél a gyerekeknél 150 százalékkal nagyobb volt az esélye annak, hogy autizmust diagnosztizálnak. Ha nem volt semmilyen egyéb rizikófaktor, akkor a legbiztonságosabb távolság az előző szülés és a következő fogamzás között kettő-öt év között volt. 
Kattints a Bővebben gombra vagy a cikk címére a folytatáshoz!
Bővebben: Növekszik az autizmus kockázata annál a gyereknél, aki testvére születése után egy éven belül...

A legátfogóbb epidemiológiai tanulmányok szerint, az autizmus örökölhetőségének köszönhetően, egy autista gyermek a családban növeli az esélyét annak, hogy a második gyermek is érintett lesz (ennek az esélyét 20 %-ra becsülik).
Ez a tanulmány, melyet egy Amerikai Pszichiátriai szaklapban publikáltak 2014. június 27-én, megállapította, hogy az öröklődés esélye nagyobb az édes testvérek esetében, mint fél testvérek esetében, alátámasztva ezzel azt a tényt, hogy a genetikai faktorok valóban növelhetik az autizmus kockázatát.
Kattints a Bővebben gombra vagy a cikk címére a folytatáshoz!
Bővebben: Jessica Wright: Az anyai tényezők, a születési sorrend növelheti az autizmus kockázatát