LOGIN
Regisztráció
Avatar
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó

Ki állapíthatja meg az autizmus diagnózisát? Pszichiáter, gyermekpszichiáter.

Hogyan állapítják meg? Jelenleg a legjobb diagnosztikai módszernek az ADOS- ADI-R vizsgálatot tartják. Az általunk felsorolt diagnosztizáló helyeken ezt a módszert alkalmazzák. Többnyire egy pszichiáterből, pszichológusból és gyógypedagógusból álló team vizsgálja meg a gyermeket. 

Hogyan zajlik a vizsgálat? A szülőkkel a pszichológus beszélget, célzott interjút készít. A gyógypedagógus a gyermek életkorától függően speciális módszerekkel játszik és feladatozik a gyermekkel, eközben megfigyeli a gyermek szociális viselkedését és reakcióit, kommunikációját és gondolkodási módját, rugalmasságát. 

Kell-e készülni a vizsgálatra? Igen, általában egy kérdőívet kell kitölteni előtte a gyermek fejlődéséről. Vinni a gyermek korábbi orvosi papírjait, iratait. Írjuk össze a kérdéseinket és vigyük magunkkal. Ha vannak kisvideóink a gyermekről, készítsünk belőle dvd-t és adjuk le a kitöltött kérdőívvel együtt. A vizsgálat általában hosszú, előtte gyakran várakozni is kell, vigyünk ételt-italt a gyermeknek és olyan játékot, könyvet, amivel ki tudjuk tölteni a várakozás idejét. Jelezzük a gyermeknek képekkel, hogy hová megyünk, mi fog történni, kb. mikor végzünk és utána milyen program fog következni. Használjunk fényképeket és/vagy rajzoljunk!

A speciális, autizmus-specifikus vizsgálaton kívül más vizsgálat is lesz? Igen, lehetséges, hogy végeznek neurológiai vizsgálatot (pl. reflexek ellenőrzése), rövid általános orvosi vizsgálatot (az általános egészségi állapotra nézve). A szülő kérésére, ill. bizonyos esetekben (pl. iskolakezdés előtt) intelligenciamérésre is sor kerülhet. Nem beszélő gyermek esetén jelezzük, hogy nonverbális IQ tesztet kérünk (pl. SON, Leiter-R, stb.)

 

Szakembereknek:

Csepregi András- Stefanik Krisztina: Autizmus spektrumzavarral élő gyermekek, tanulók komplex vizsgálatának diagnosztikus protokollja

 

Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft., 2012

Letölthető ezen a linken: http://www.educatio.hu/pub_bin/download/tamop_311/4piller/diagnosztikai_kezikonyv_2fejezet.pdf.