LOGIN
Regisztráció
Avatar
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó

 

Nem lehet elég sokszor elmondani, hogy mennyire fontos, hogy vigyázzunk a gyerekek fogaira. Ha a genetika nem szerencsés, akkor még jobban figyelni kell. A kicsiknél eleve nem javasolják a gyerekorvosok a cukorfogyasztást, de a későbbiekben is érdemes a cukrozott édességek fogyasztását minimalizálni, a gyümölcsöket pedig eredeti formájukban fogyasztani elsődlegesen, nem gyümölcslé formájában, mivel a savak kikezdik a fogzománcot.

A fogmosás már babakorban elkezdődik, mikor letöröljük a baba ínyéről a tejet, később pedig a kibújó fogacskákat lemossuk a babafogkefével.

Jenny Friedrichs képe a Pixabay -en.

Ekkor még nem szokott gond lenni, később azonban a túlérzékenység miatt lehet ellenállás a fogmosással kapcsolatban. Ha a gyerek nem nyitja ki a száját a fogmosáshoz, vagy egyéb módon ellenáll, akkor próbálkozzunk vizuális támogatással, figyelemeltereléssel, jutalmazással, egyéb trükkökkel, mert ez még rövid távon is komoly gondokat okozhat.
Az önálló fogmosásra szoktatáskor előfordulhat, hogy a gyerek nem mossa a fogát, hanem elrágja a fogkefét, amiből kieshetnek szálak, úgyhogy az ilyen esetekben nagyobb figyelem szükséges, nehogy lenyelje. Ha a gyerek csak rágja a fogkefét, akkor a fogak oldalsó részei nem lesznek rendesen megtisztítva, így minden alkalommal meg kell nézni az eredményt és megtisztítani, ahol szükséges. A fogmosás szerepeljen a gyerek napirendjében és hasznos, ha van a falon folyamatábra (a vizuális támogatások megtekintéséhez be kell lépni a zöld gombbal) és homokóra is. A fogorvosoknál kérhetünk matricás jutalmazó szettet is.

A fogászati szűrések megoldása problémás lehet. A körzeti fogorvos – még akkor is, ha ő a kijelölt fogorvosa a területi EGYMI-nek – mondhatja, hogy a kevésbé kooperáló gyerekek ellátását nem tudja biztosítani. A rendszeres ellenőrzés viszont nagyon lényeges, így ez esetben keressünk fogyatékosok ellátására specializált fogorvost. (Heim Pál Kórház Madarász u., Bethesda, stb.)

A rendszeres ellenőrzések során a gyerekek megszokják a környezetet, az eszközök látványát és azt, hogy a fogorvos a szájukba nyúl. Ez biztosítja annak a lehetőségét, hogy a kisebb beavatkozások ébren is megvalósulhassanak. A könnyen és gyorsan el nem végezhető kezeléseket az autista gyerekek esetében altatásban végzik. Ehhez megelőző aneszteziológiai vizsgálatra van szükség, tehát az ügyeleti ellátás nagyon nehezen oldható meg, ezért is nagyon fontos, hogy a rendszeres ellenőrzés megtörténjen, hogy a kezdődő problémákat lehetőség szerint időben meg tudjuk oldani.

 Kép: locomomo, Flickr

Mivel a fogorvosra szinte minden esetben várni kell, ezért vigyünk magunkkal játékot, tabletet, hogy a gyerek ne kerüljön feszült hangulatba a várakozás miatt. Ha a váróba kihallatszik a fúró hangja, akkor jól jöhet egy fültok is. 

A vizsgálatok és beavatkozások előtt érdemes megnézni az Autispektrum Egyesület fogászati kezelésről szóló videóját, valamint készítsünk a gyermeknek az egész folyamatról vizuális támogatást.

Személyes tapasztalataink:
Tapasztalat a Bethesdában

Sünöcske: Feri felhívta a Bethesda számán az összekötő embert, aki adott egy időpontot a doki (dr. Jáky László) magánrendelésére (ott nézte volna meg, hogy mit kell csinálni). Miután a dokinak jól utána néztem és a rendelőt is a neten, könnyebb volt Gizmonak megmutatni is. Nyár lévén és, hogy nem minden nap fogad, sem a rendelőben, ahhoz képest kb. 1 hónap múlva volt a megtekintés. Szerencsére nekünk nem volt sürgős, mert nem volt fájdalom.
Ott sajnos a két székes megoldás sok gyereknek nem lehet jó! Ellenben a doki nagyon kedves és szakmailag is nagyon jól magyarázott (laikusként is érthető). Időpontot az én elmondásaim szerint próbált keresni a műtéti menetrendjében.
Ott kaptunk egy tájékoztatót, hogy merre keressük az anesztes orvost és, egy anamnézis lapot, amit otthon kitöltöttünk.
Az orvossal 2 nappal a műtét előtt beszélgettünk az altatás módjáról. (vérnyomást, oxigénszintet, hallgatózást, reflexet, nyirokcsomókat, szájába nézett) . Nem volt vérvétel, EKG...stb. (bár lehet, hogy ez az előkészítőben megtörtént, de mi nem tudunk róla). Aztán mentünk a sebészetre beszélni egy másik dokihoz (ezt kihagynám, mert csak ismétlés, de gondolom a fogászati műtét miatt a sebészeti osztálynak is fel kell venni) Itt mászkáltunk a kórház területén, még szerencse, hogy kaptunk leírást merre menjünk.
Aznap az égési osztályon kellett jelentkeznünk. (erről nagyon részletes tájékoztatást kaptunk).
Több ágyas szobában kaptunk elhelyezést, de itt azok voltak, akik a műtétre vártak. Mi is ismerőssel találkoztunk, mert már az anesztes vizsgálatnál megismerkedtünk.
Éhgyomorra mentünk, inni ihatott, de nem sokat (műtét előtt pisilni kellett). Kapott egy karszalagot, átöltöztettük pizsibe és az ágyban vártuk, hogy a nővértől megkapjuk a bódító koktélt - ettől jókat mosolygott és ásítozott.
A betegszállítóval elkísérhettük egészen a műtőig. Az őrzőben-előkészítőben kapott egy véna biztosítást (kanült). Az orvos a műtét után kijött, amint végzett és részletesen elmondta, hogy mi volt a terv és mellette még mit talált (emiatt persze csúszás lett rögtön a menetrendjében).
Visszakísérve az osztályra még kb. egy órát bódultabb volt, aludt. (ez idő alatt tilos volt enni, inni), aztán apránként lehetett adni neki. Az osztályon kapott ebédet a gyerek, nekünk magunkról kell gondoskodni, persze apa megette a gyerek levesét, nekünk meg hozott, amit mi eszünk meg. :DDD A kezét nézegette, hogy mi az a vacak benne. Később kihúzta a nővér.
A nővértől megkaptuk a zárójelentést kb. 6 órával később, ahogy tervbe volt. (Pisilni kellett volna, de mivel Gizmo nem hajlandó akármelyikben, így eltekintettek ettől. Az anesztes épületében pisilt, aztán irány volt haza.)
Mindenki nagyon kedves volt és készséges. Igazán flottul ment.
Nekem kimondottan pozitív élményként maradt meg. Gizmo sem sír a Bethesda felé.

Tapasztalat a Madarászban
Szanya: Nálunk nem fogászati, hanem szájprobléma volt. A körzeti fogorvos nem tudta megmondani, mitől vannak a gyerekem szájában visszatérő sebek, ezután még további 3 fogorvos nézte meg, akik közül az egyik tippjei között szerepelt a megoldás, na de nem mondta biztosra. Végül a Madarászban azonnal meg tudta mondani a doktornő első pillantásra, hogy mi az oka (a rendszeresen szedett gyógyszere marta meg a száját), így meg is tudtuk oldani ezt a gondot (gyógyszerbevétel után fogmosás, öblögetés és ellenőrizzük, hogy nincs-e gyógyszermaradvány a szájában). A doktornő a fogkőleszedést is megoldotta, noha előzőleg a körzeti fogorvos azt mondta, hogy nem lehet neki ébren megcsinálni.

 

További fogászati rendelők:

Egészségügyi ellátások

Budapest: Bethesda Kórház

Budapest: Heim Pál Madarász V. u.

Budapest (ha valaki nem kerületi lakos, akkor beutaló kell): SOTE Fogpótlástani Klinika

Budapest, magánrendelő: Relax DentalCenter

Kecskemét: Bács-Kiskun Megyei kórház, Kecskemét, Szájsebészet

Székesfehérvár, magánrendelő: Dr Hátsági implant fogászat

Debreceni Fogászati Klinika

Zalaegerszeg, magánrendelő: Iván Implantklinika

Pécs: Pécsi Tudományetem Klinikai Központ Fogászati és Szájsebészeti Klinika

Ötletek a fogászattal kapcsolatban: Ezeregy nagyszerű ötlet autizmussal élő vagy Asperger-szindrómás gyerekek neveléséhez és tanításához: 188-191. oldal

Fórum: Fogászat topic

Köszönöm Sünöcskének a cikk megírásához nyújtott segítségét!

 

Minden szerzői jog fenntartva. 

 

Részletes bemutató videó a Bethesda Gyermekkórházban zajló EEG vizsgálatokról, mellyel felkészíthetők az autista gyermekek is a vizsgálatra.

A videóhoz kattints a Bővebben gombra, vagy a cikk címére!

 

Bővebben...

Az ÁNTSZ területi ellátási kötelezettség nyilvántartójában településnévre és fekvőbetegek ellátási formájára lehet keresni.

A járóbetegek ellátásai egyelőre nem kereshetőek. A kórházak oldalán általában az oldal alján megtalálható a területi ellátási kötelezettség-táblázat, ezenkívül a területi szakrendelőkhöz lehet fordulni, azonban nem mindenhol értenek az autizmushoz, így mindenképpen érdemes előre tájékozódni, hogy a területi szakrendelőt érdemesebb-e választani, vagy a kórház gyermekpszichiátriai ambulanciáját.

Az autista személyek egészségügyi ellátásában a mai napig tapasztalhatunk nehézségeket. Az Aura Egyesület, az AOSZ és a Flóra Alapítvány együttműködésében elkészült alábbi kiadvány az egészségügyi dolgozókhoz szól. Tisztázza az alapfogalmakat, módszereket, trükköket és biztonsági tudnivalókat foglal össze Széplaki Mirjam szerkesztésében. 

A kiadvány itt letölthető.

Az AutiSpektrum Egyesületnek köszönhetően az alábbi videókkal felkészítheted autista gyermekedet az orvosi vizsgálatra, kezelésre, és hogy megismerjék, általában milyen környezetben, milyen eszközökkel találkozhatnak egy-egy rendelésen.

A videókhoz kattints a Bővebben gombra.

Bővebben...

Fogászati ambulancia sajátos nevelési igényű gyermekek számára
 
Az együttműködési készségükben sérült gyermekek számára 1 napos ellátás keretében altatásban végzett fogászati kezelést biztosít a Bethesda Gyermekkórház.
 
A szolgáltatás OEP finanszírozott, a szülő a gyermekkel maradhat éjszakára is. Jelenleg a kórház kb. 1 hónapra ad időpontot.
 
Bejelentkezni, bővebb felvilágosítást kérni keddi napokon, 9 és 12 óra között lehet Lesti József koordinátornál: +36 30 457 76 52
 
 
Forrás: www.bethesda.hu

Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinika

1085 Budapest, Mária u. 52.

A centrumban rendelkezésre áll mind az altatáshoz, mind pedig a fogorvosi ellátáshoz szükséges infrastrukturális háttér. A tágabb régió betegeit is ellátják, évente kb. 500 beavatkozást tudnak végezni. 

Forrás: semmelweis.hu