LOGIN
Regisztráció
Avatar
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó

Az Alapozó Terápia meghonosítása Delacato módszere alapján, hazánkban Dr. Marton- Dévényi Éva nevéhez fűződik. Az Alapozó Terápia komplex mozgásfejlesztésen alapuló idegrendszer fejlesztő terápia (motoszenzoros terápia), mely során a gyermeknél a fejlődéstani mozgás sorozatot újra indítjuk, ezáltal a gyermeket igen magas fokú mozgás ügyességig juttatjuk el. Ezzel a mozgásfejlesztési gyakorlatsorral hatunk az agyban a beszéd működéséért felelős területekre is (írás, olvasás!) A terápia során fejlesztjük a figyelmet, az idő, tér, emlékezet, hallás és beszéd észlelést is. 
 
Az Alapozó Terápia hatékonynak mutatkozik:
  • Óvodás nagycsoportos (5 éven felüli) gyermeknél, akinél mozgásügyetlenség van, kialakulatlan kézdominancia, vagy kimutatott dyslexia veszélyeztetettség áll fenn 
  • Óvodás nagycsoportos gyermeknél, akinél a nagy és a finom mozgások ügyetlensége figyelhető meg
  • Óvodás nagycsoportos gyermeknél, akinél súlyos beszédfejlődési zavar áll fenn, vagy állt fenn, megkésett beszédfejlődés, esetleg diszfázia gyanúja ( logopédiai kezelést kiválóan kiegészíti)
  • Figyelemzavarban, ADHD-ban szenvedő gyermeknél
  • Enyhe fokú értelmi fogyatékossággal élő gyermeknél
  • Intelligencia határeset gyermekeknél (IQ 70-85) ugrásszerű fejlesztést lehet elérni, minél kisebb a gyermek, annál eredményesebben
  • Nagyon hatékony a terápia valódi tanulásban akadályozottság esetén (IQ 60-75) és még hatékonyabb álértelmi fogyatékosság esetén, ahol a gyermek normális intelligenciájú, de súlyos részképesség hiánya van
  • Minden olyan gyermeknél, aki mozgásügyetlenségben szenved bármilyen okból
  • Iskola éretlen óvodásoknál
Autizmus esetén a mozgásügyességre, figyelemre, összerendezettségre hat a terápia. Fejlődést lehet elérni, de meg nem gyógyítja az autizmust (csakúgy, mint a többi mozgásterápia sem).
 
Az alapozó terápia 5-16 éves korig használható. A terápia során a fejlődéstani nagymozgásokat, rugalmasságot, egyensúlyt, fejlesztjük, majd ezután jönnek az ösztönös, és tudatos keresztező mozgások, testvonal átlépő gyakorlatok, végtag szétválasztók, összerendezők, szeriális gyakorlatok, dominancia kialakítása. A terápia során fejlődik a figyelem, az emlékezet, a finommotorika, a ritmus. 
 
A terápia részét képezik a speciális homloklebeny gyakorlatok, mellyel a figyelem akaratlagos fenntartása, a memória, összpontosítás, kognitív funkciók fejleszthetők.  A terápiának nincs különleges eszközigénye, egyetlen megkövetelt eszköz a trambulin. 
 
Az alapozó fejlesztést minden esetben mozgásvizsgálat előzi meg, hogy a terapeuta felmérje, milyen mélységből kell indítani a terápiát. 
 
Alapozó fejlesztésről heti 2*1 órától lehet beszélni, míg a terápia heti 5*1, vagy 3*2 óra. A terápia monoton jellegét játékokkal, speciális gyakorlatokkal lehet megtörni, ez mindig a terapeutától függ.  A terápiát terapeuta vezeti, csak ritka esetben (falvakban) élünk a szülői betanítás módszerével. 
 
Faragó Kamilla
Alapozó Terápia
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.