LOGIN
Regisztráció
Avatar
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó

Patrícia és férje Németországban nevelik gyermekeiket. Domi és Letti fejlődése nem tipikus, de nem is egyforma. A videósorozatból megismerhetjük a gyerekeket és szüleiket is, valamint láthatjuk a német és magyar ellátási rendszer közti különbségeket is. 

A második részben Patrícia bemutatja azokat a segédeszközöket, amiket a mindennapok gördülékenyebbé tételéhez használnak. Az első 15 percben a kommunikáció megkönnyítésére használt kártyákat, mappákat, illetve tabletet mutatják be, ez után bemutatják hogyan és mivel tudták elérni, hogy Domi előre tudja tervezni a napokat, hónapokat, illetve hogyan tudja beosztani a mindannapi órákat például time timer segítségével.

Fotó: Domi és Letti 

A videóban látható vizuális támogatások rendszere szépen felépített, jól támogatja Domit, a hatása érzékelhető. 

A szülők életét is megkönnyítő különbség a magyar rendszerhez képest, hogy Németország jelentősen támogatja az autista gyermekek fejlődését pl. a vizuális támogatások finanszírozásán keresztül, pl. tabletet kap a gyermek kommunikációt segítő alkalmazással, valamint fizetik a taxit, amellyel a szülő fejlesztésre tudja vinni a gyermekét.

 

 

Ha nem láttad a videósorozat első részét, akkor itt megtekintheted: Domi és Letti 1. rész - Az autizmus tünetei babakortól

Egy látás-, hallás-, vagy mozgássérült gyermek nehézségeit, mindennapi problémáit könnyen megérthetjük, és az őket segítő eszközök is egyértelműek a számunkra. Az autizmus spektrumzavarral élő gyerekeknek ugyanúgy vannak korlátaik, bár ezeket nehezebben értjük meg, ezáltal az őket segítő eszközöket és módszereket is nehezebben fogadhatjuk el.  

Először is foglaljuk össze röviden, hogy mik az alapvető problémák:

  • Eltérő érzékelés, észlelés, információfeldolgozás. Túl sok inger között, a szelektív figyelem hatására előfordulhat, hogy egyes ingereket (pl. a szavakat) a gyermek nem is észlel. Mindez korlátozottabb megértéshez vezet.
  • Sérül az a képesség, mely segítségével a gyermek tudja, hogy a másik ember mit gondol, mit érez, mit akar. Így azt sem tudják, hogy a másik ember mit fog tenni adott pillanatban. Ezáltal a társas világ érthetetlen, kiszámíthatatlan, ijesztő lehet számukra.
  • Nem fejlődik megfelelően az a problémamegoldó rendszer, mely lehetővé teszi a gyermek számára, hogy adott cél érdekében a cselekedeteit sorba rendezze, és végrehajtsa. (pl. hogy milyen sorrendben öltözzön fel, ha ki akar menni az udvarra.)

Mindezek ismeretében már egyértelmű, hogy szükség van speciális eszközökre, módszerekre, és hogy mely területeken kell támogatni a gyermeket a mindennapokban. Ezeket az eszközöket vizuális eszközöknek, a módszereket pedig autizmus specifikus módszereknek hívjuk. (Forrás: Rácz Zsuzsanna: Autizmussal élő gyermekek vizuális támogatása)

Az autizmus szempontú akadálymentesítés is több fokozatú lehet. Nagyon fontos, hogy minden segítséget a gyerekre kell szabni, az egyénenként változó szükségletekhez kell igazítani. Ebben szakember segítségét kell kérni. 

Fontos azonban, hogy a fent leírt nehézségek nem múlnak el attól, ha egy autizmussal élő gyerek beszédértése átlagosnak mondható. Figyelme szórt lehet, mások szándékainak felismerése problémát okozhat, és egy számunkra egyszerű folyamatban is elakadhat, ezértőket is segíteni kell.

 

Összességében elmondható, hogy az autizmus szempontú akadálymentesítés alapvető módszere a vizuális támogatás, mely a világot a gyermek számára érthetőbbé, így élhetőbbé is teszi. 

Letölthető kiadványok: 

Rácz Zsuzsanna: Autizmussal élő gyermekek vizuális támogatása

Havasi Ágnes: Vizuális segítség autizmussal élő személyek kommunikációjának fejlesztésében

Gosztonyi Nóra - Szaffner Éva: Inkluzív nevelés 

Sérülésspecifikus eszköztár autizmussal élő gyermekek,tanulók együttneveléséhez (óvoda)

A Vizuális eszközök menü cikkeinek megtekintéséhez lépj be (vagy regisztrálj és lépj be) a zöld gombbal középen felül! 

 

 

 

Boardmaker megvásárolható itt

Boardmaker próbaverzió


Pictoselector

Vizuális eszközök készítésére alkalmas angol nyelvű program.


Do2learn

Angol nyelvű oldal, ingyenes, nyomtatható anyagokkal.


ARASAAC

Rengeteg kész vizuális eszköz, online használható eszközkészítő programmal. Nyelvválasztási lehetőség is van. Saját készítésű anyagokhoz online eszközkészítők is vannak, de ezekben a magyar nyelv még nincs benne, de az angol nyelvű szöveget át lehet írni magyarra.