LOGIN
Regisztráció
Avatar
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó

Egy tech cég álma lehet egy olyan munkavállaló, akit a matematikai képességei az adatelemzés mesterévé tesznek, és a szoftverfejlesztésben is kiemelkedően tud teljesíteni. Azonban „John”-nak két évig mégsem volt állása, mert egyéb tekintetben is más, mint a többiek. Nehezen tart szemkontaktust, és ha laza a cipőfűzője, nem tud koncentrálni. Autista. Ugyanakkor ha a „furcsaságait” egy munkáltató tolerálni tudja, akkor rendkívül hatékonyan tud dolgozni, és olyan feladatokat is meg tud oldani, amit a többi kollégája nem. A neurológiai másság előnyeire és az így szerezhető versenyelőnyre hívja fel a figyelmet a Harvard Business Review cikke.
 
Ahhoz, hogy az említett John állást kapjon egy olyan cégre volt szükség, amely alternatív módon közelítette meg a tehetségek megtalálását, előtte nem tudott túljutni a kiválasztási folyamatokon. Pedig, aki elkezdte foglalkoztatni jól járt vele, mert nagyon keményen dolgozik, szünetet sem tart. Az Egyesült Államokban a fiúk közül 42-ből egy él autizmussal, a lányoknál 189-ből egy az arány. Kutatások igazolják, hogy az autizmuson kívül a diszlexiások, a figyelemzavarral küzdők és egyéb más neurológiai tüneteket mutató egyének közül sokan rendelkeznek különleges képességekkel elsősorban matematikai téren, de gyakran kiemelkedően teljesítenek a mintázatok felismerésében is, és emlékezetük is különleges. Az érintettek körében jelentős a munkanélküliség, körülbelül 80%-os (ebbe persze beleesnek a különösen súlyos esetek is, akiket nem lehet a „neurológiai sokszínűség programokba bevonni), annak ellenére, hogy sokaknak nem egy, hanem akár két diplomája is van és kimagasló eredményekkel végeztek a felsőoktatásban.
 
Hatékony különcök 
 
A különleges képességek gyakran különc viselkedési formákkal járnak együtt, amelyeket a munkatársaknak tolerálniuk kell, az érintetteknek pedig segíteni kell a beilleszkedést. Ehhez persze az kell, hogy egy cég felismerje, hogy nagyobb haszna származik a foglalkoztatásból, mint amekkora befektetést igényel a külön figyelem. Nagy cégek kezdtek ennek érdekében a HR folyamatok felülvizsgálatába, így például az SAP, a Hewlett-Packard, a Microsoft és az EY is. Ahol már néhány éve fut a program - bár sok helyen még gyerekcipőben jár - már komoly eredményekről tudnak beszámolni, amelyek nem csak a cégmárkára hatnak pozitívan, írja a Harvard Business Review. A hatékonyság, az innováció, a dolgozói elkötelezettség is egyaránt nőtt. A neurológiai sokféleség következtében a másként „bekötött” emberek más nézőpontot hoznak a szervezetbe, amely értékkel bírhat. 
 
A HR Portal (Barna Eszter) cikkének folytatásához kattints ide: HR Portal
 

A Salva Vita Alapítvány 1996 óta támogatja a fogyatékos emberek munkavállalását speciálisan kidogozott módszertannal.:

"Munkánk során arra törekszünk, hogy a hozzánk jelentkező munkáltatókat és munkavállalókat alaposan megismerjük, feltérképezzük erősségeiket, korlátaikat és meghatározzuk azokat a területeket, amelyeket esetleg fejleszteni kell a sikeres munkavállaláshoz, foglalkoztatáshoz. A felmérés eredménye alapján, egyéni szükségletek szerint történik a felkészítés.

A sikeres felkészítés után megkeressük a megfelelő embert, a megfelelő helyre.
Alapítványunk egyik nagyon kedvelt és mindkét fél számára biztonságot adó szolgáltatása az un. betanítás, ami azt jelenti, hogy az elso időszakban a munkavállaló és munkáltató igényei szerint, jelen vagyunk a munkahelyen és segítjük a feladatok elsajátítását valamint a zökkenőmentes beilleszkedést.
Alapítványunk az elhelyezkedést követően továbbra is rendelkezésre áll a munkáltatók és munkavállalók számára, bármilyen a foglalkoztatással kapcsolatos problémájuk orvoslására.
Az elmúlt 16 évben, több mint 500 fogyatékos és megváltozott munkaképességu ember sikeres munkavállalását kísértük végig."
 
A programba folyamatosan lehet jelentkezni az alapítvány telefonszámán.

Könnyen érthető útmutató munkavállaláshoz c. kiadványuk letölthető itt: Én is dolgozom

A Kézenfogva Alapítvány szolgáltatásai a fogyatékos, illetve megváltozott munkaképességű munkavállalók számára elérhetőek. Megváltozott munkaképességű munkavállalón a 2011. évi CXCI. törvény 22.§-ban meghatározott személyeket értik, elsősorban számukra tudják elősegíteni a sikeres elhelyezkedést.

A munkaerő közvetítést a projekt ideje alatt két munkaerőpiaci tanácsadó végzi. A munkaerőpiaci tanácsadók kiképzett Lantegi szakértők, így képesen a fogyatékos személyek munkaképességének felmérésére, és javaslatot tenni a megfelelő munkakör kiválasztására.

A munka- és munkaerő közvetítést segíti elő az a komplex adatbázis, amelybe rögzíthető a fogyatékos munkavállalók és munkáltatók adatai, könnyen lehet adatokat visszakeresni, és egyértelműen megtalálhatók a szabad pozíciók.
 
A munkaerő közvetítést mentorok is segítik. A mentorok feladata a betanítás, kísérés, felügyelet, egyéni esetkezelés is.
 
További információ a szolgáltatásokról és álláslehetőségekről: dolgoz6ok.hu

 

 

Új képzési központot adott át Fóton Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár és Dominique Ducoux, az Auchan Magyarország vezérigazgatója szerdán. Az új oktatási centrum tevékenységében jelentős helyet foglal el a megváltozott munkaképességű dolgozók képzése.   

Soltész Miklós a központ átadásakor kiemelte: minden nagyvállalkozásnak kitüntetett szerepe van abban, hogy felhívja a figyelmet a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására. Az államtitkár hozzátette: mind a cég, mind a készítők számára előnyt és segítséget jelentene, ha az áruház polcain megjelennének azok a termékek - feltüntetve például a Segítő vásárlás védjegyet -, melyeket az állam által is támogatott, közel 350 cégben állítanak elő megváltozott munkaképességű emberek.    

Dominique Ducoux, az Auchan vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy "a vállalat értékét nem a beruházások, hanem az ott dolgozó emberek jelentik - ezért is olyan fontos a folyamatos képzés".    

Kiss Virág, a vállalat foglalkoztatást támogató hr-vezetője az MTI-nek elmondta: a társaság 2009 óta ad munkát megváltozott munkaképességű embereknek, s 2010-ben elnyerték a Fogyatékosság-barát munkahely címet.    

A cég jelenleg 150 ilyen dolgozót foglalkoztat, ami a teljes létszám 2,25 százalékát jelenti, mind a 19 áruházban, illetve a központi szolgáltatási egységben dolgozik megváltozott képességű ember.  A 150 munkavállalóból 37 (25 százalék) a hallássérült, s a cél, hogy az év végéig minden áruházban foglalkoztassanak siket vagy nagyothalló munkatársat. Kiss Virág hozzáfűzte: új munkaköröket is létrehoztak, elsősorban autista, illetve enyhén értelmi sérültek számára, a céget ebben a tevékenységében a Salva Vita Alapítvány segíti.    

Az újonnan kialakított képzési centrumban hét - köztük egy számítógépes - oktatóterem van, valamint pihenőhelyiség és étkező. A beruházás összesen 13 millió forintba került.    

Az idén 15 éves Auchan Magyarország Kft. 19 áruházat üzemeltet és mintegy 8000 főt foglalkoztat. Az áruházlánc jelentős gazdasági szereplővé vált az elmúlt 15 évben, az eddigi, mintegy 200 milliárd forint értékű magyarországi befektetéssel.
 

Értelmi sérült és autizmussal élő személyek foglalkoztatása gyorséttermi láncnál

A Salva Vita Alapítvány és a McDonald’s Magyarországi Étterem Hálózat Kft. 2010. augusztus 31-vel kezdte meg a két évig tartó projekt megvalósítását az Európai Unió támogatásával és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával a TÁMOP 2.4.2. B-09/2-KMR „Hátrányos helyzetűeket foglalkoztató szervezetek fejlesztése - Befogadó munkahelyi gyakorlatok támogatása” című pályázati konstrukció keretében.

A projektet a Salva Vita Alapítvány a Támogatott Foglalkoztatás és Munkahelyi Gyakorlat szolgáltatások komplex módszertanait felhasználva hajtja végre, a McDonald’s Kft. pedig mint konzorciumi partner vesz részt a megvalósításban.

A projekt 20 értelmi sérült, illetve autista személyt von be Támogatott Foglalkoztatásba, közülük 16 főt helyez munkába a McDonald’s Kft. éttermeiben, ezzel növelve a befogadó munkahelyek számát és a tartós foglalkoztatást, integrációt biztosítva a célcsoport számára.

A projekt egyrészről az értelmi sérült és autista személyek társadalmi beilleszkedését, integrált foglalkoztatását támogatja, másrészről a munkáltatói befogadó szemléletmódot alakítja. Azzal, hogy a projektben egy gyorsétterem-láncot képviselő multinacionális vállalat a befogadó munkahely, a hosszú távú együttműködést, ill. a befogadó munkahely modell országos elterjesztését is megalapozza a projekt, példát mutatva más munkáltatók számára.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Forrás: http://mcdonalds.hu/HRWizard/TAMOP.aspx

 

A megvalósítás:

A „Helyükre kerülnek a hiányzó láncszemek” projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg a TÁMOP 2.4.2. B-09/2. pályázati konstrukció keretében.

A projekt keretében jelenleg már 15 értelmi sérült és autizmussal élő ügyfelünk dolgozik a McDonald’s budapesti és Budapest környéki éttermeiben.
Az elmúlt hónapokban kérdőívek segítségével mértük fel, hogy ügyfeleink és a munkáltatók mennyire elégedettek a projekt megvalósításával.

Az eredmények nagyon pozitívak lettek:

a McDonald’s étteremvezetői nagymértékben elégedettek ügyfeleink felkészültségével, munkájuk minőségével, a hiányzások mennyiségével és a munkahelyi közösségbe való beilleszkedésükkel is;
ügyfeleink, a munkavállalók teljes mértékben elégedettek az Alapítvány szolgáltatásaival és az arról adott tájékoztatással, úgy érzik, hogy a megfelelő munkahelyet találtuk meg számukra, és örülnek, hogy ott dolgozhatnak.
A projekt keretében havonta egy alkalommal Dolgozói Klubon találkoznak a McDonald’s-ban dolgozó ügyfelek. Itt a mentorok támogatásával játékos feladatokon keresztül lehetőség van a tapasztalatok és sikerek megosztására, az esetleges nehézségek megbeszélésére, megoldási stratégiák közös kidolgozására. A Klubhoz a McDonald’s biztosítja a helyszínt.

A „Helyükre kerülnek a hiányzó láncszemek” projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg a TÁMOP 2.4.2. B-09/2. pályázati konstrukció keretében.

Forrás: www.salvavita.hu/

MAGÁZÓNA

 

Nyílt piaci munkavállalásra felkészítő 10 alkalmas klubfoglalkozás indul az Aura Egyesület szervezésében 2012. szeptemberétől Budapesten, dolgozni vágyó +16 éves fiatalok számára.

A foglalkozásokat Farkas Edit gyógypedagógus, foglalkozási rehabilitációs szaktanácsadó vezeti.

Jelentkezés és érdeklődés a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, vagy a 06/70/425-1336 telefonszámon.

Forrás:

www.auraegyesulet.hu/

Egy telefonos felmérés szerint 305 szervezetből egy esetében fordult csak elő autizmussal élő alkalmazott. Más fogyatékos csoportokban ugyancsak sok a munkára váró ember, nem kis részben azért, mert a foglalkoztatásukat segítő civil szervezetek anyagi háttere még mindig megoldatlan.

Berta László (HR Portál) cikke az autizmussal élők munkapiaci helyzetéről ítt olvasható:

http://www.hrportal.hu/hr/jol-dolgoznanak-de-keves-eselyuk-van-az-autistaknak-20110113.html