LOGIN
Regisztráció
Avatar
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó

Az autizmussal élő gyermekek és felnőttek megegyezően a tipikus gyermekekkel képesek lehetnek bármely házimunkába bevonódni. Képességeiktől függően fokozatosan lehetőséget kell adni számukra, hogy eleinte maguk körül, később pedig a közösség érdekében is különböző háztartási munkákat ellássanak.


A speciális iskolákban ezek a tevékenységek a tananyag hangsúlyos részét képezik, ezért érdemes a pedagógusokkal egyeztetni arról, hogy milyen tevékenységeket tanul a gyermek, illetve, hogy ebből mit lehetne otthon is alkalmazni. Az önállósági feladatok legnagyobb részében találkozunk azzal, hogy az autizmussal élő gyermek nem feltétlen látja a célját és/vagy az adott tevékenység lépéseit, azok sorrendjét nehezen tudja megtartani;  ezekben a vizuális forgatókönyvek nagy segítséget jelenthetnek.


A tipikus tevékenységek, amelyeket az önállóság kapcsán érdemes tanítani/elvárni:

  • öltözködéssel, ruházattal (pl. öltözés, vetkőzés, ruhahajtogatás, teregetés, később mosás, vasalás),
  • az étkezéssel, ételkészítéssel (pl. étkezés, evőeszköz használat, terítés, tálalás, leszedés, takarítás, hámozás, darabolás, egyszerű hideg, majd meleg ételek elkészítése)
  • a takarítással (portalanítás, vizes törölgetés, söprés/felmosás,porszívózás stb.),
  • személyi higiénével (pl WC-használat, mosdás, zuhanyozás, hajmosás, körömvágás stb)
  • szolgáltatások igénybevételével (pl. bevásárlás, mozi, múzeum, fodrász, később fizetés, ügyintézés) kapcsolatosak.


Azt is tudjuk, hogy ezeknek a tevékenységek nagy része különböző egyéb, többek közt szociális készségek meglétét is feltételezi, ez pedig korlátozhatja az adott személyre bízott feladatok körét.

 

A házimunkákat, feladatokat segíthetjük vizuális eszközökkel, folyamatábrákkal.

 

 

Az autizmusban érintett családok összetartóerejének növelése, társadalmi beilleszkedésük elősegítése, hátrányos helyzetük csökkentése program az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával és a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.

alt  alt


 

A felnőttkori lakhatás és mindennapi elfoglaltságok kérdése igen összetett problémakör. Általában elmondható, hogy az autizmussal élő felnőttek számára is nagyon fontos a rendszeres munka és szabadidős tevékenységek elérhetősége. Felnőtt korban is szükséges a struktúra és kiszámíthatóság biztosítása, a környezet adaptálása az egyéni szükségletekhez.
Minden felnőtt ember szereti továbbá, ha képességeihez mérten a lehető legönállóbb életet élheti, saját döntéseket hozhat, igényeit tiszteletben tartják, teljesítményeit és erőfeszítéseit elismerik.
A mindennapok biztosan könnyebbek lesznek továbbá, ha a családtagok megosztják egymás között a feladatokat, mindenkinek jut szabadidő, kikapcsolódás.
A családdal való közös programok tervezésekor sok szempontot mérlegelhetünk: kellemes lesz minden résztvevőknek? Biztosítani tudjuk autizmussal élő családtagunk számára a program során az érzelmi és fizikai biztonságot, előre láthatóságot, megfelelő motivációt? A közös programok  kapcsolódhatnak az autizmussal élő felnőtt speciális érdeklődési köréhez is.

Egy felnőtt Asperger szindrómás fiatal blogja: Live with it

Fórum felnőtt autizmussal élők számára: asperger.hu

 

 

Az autizmusban érintett családok összetartóerejének növelése, társadalmi beilleszkedésük elősegítése, hátrányos helyzetük csökkentése program az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával és a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.

alt  alt