LOGIN
Regisztráció
Avatar
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó

Mint minden fogyatékosság, az autizmus is plusz költségekkel terheli a családi kasszát. Fórumunkban megkérdeztük a felhasználókat, hogy nekik milyen költségeik merültek fel az autizmussal élő gyermekük nevelése során. Alábbi cikkünk ezen válaszok és saját tapasztalataink alapján készült. Ha szeretnél további adatokat beküldeni, esetleg hibákat kijavítani, akkor az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre várjuk az információidat. 

Utazás 

Részben ingyenes (pl. a helyi tömegközlekedés a gyermek és a kísérő számára a magasabb összegű családi pótlékot igazoló MÁK kártyával), részben térítik a költségét bizonyos esetekben (pl. ha a gyermek lakhelyének településén az oktatása nem megoldható). További információ az utazási költségtérítésről itt.

Azonban ha a gyermeket pl. Budapest területén lévő lakóhelyünktől tömegközlekedéssel kell óvoda/iskolába elvinnünk, mert csak másik kerületben lévő óvoda/iskola vette fel, akkor visszafelé már nem használhatjuk a MÁK kártyát, mivel nincs velünk a gyerek, tehát bérletet kell vásárolni.  Ha autóval közlekedünk, akkor ilyen esetben nem igényelhetünk költségtérítést sem, mivel Budapest területén belül van az iskola, ezért nem jár a közlekedési költségekre költségtérítés sem.

A BKV-ra a gyermek 10 éves koráig kismamabérlet vásárolható.

Utazási kedvezmény a MÁV és Volán járatain: a gyerekkel együtt a kísérő is 90% kedvezményre jogosult.

Parkolás

"Mozgásában korlátozott személy parkolási igazolvány"-ával (rokkant kártya) a parkolás közterületen ingyenes. A parkolási kártya igényléséről bővebben itt.

Terápiák

Az állami rendszer által biztosított különböző terápiák ingyenesen vehetők igénybe. Ehhez szükséges a szakértői bizottságtól az ezen terápiák óraszámát és jellegét meghatározó szakértői vélemény.Amennyiben az államilag finanszírozott terápia nem elégséges (pl. mert nem autizmus-specifikus), akkor járhatunk különböző fejlesztőházakba, terápiás centrumokba, de ezeken a helyeken fizetnünk kell.

Autizmus-specifikus terápiák:

A költségét befolyásoló tényezők: 

  • egyéni vagy csoportos
  • van-e plusz szülői konzultációs óra
  • bérletes rendszerben előre fizetett vagy az egyes órákért külön fizetett díj
  • a terápia időtartama

Nagyságrendileg egyéni óránként 4500-5500 Ft-tal lehet számolni, a csoportos órák díja 3000-5000 Ft körül mozog. Természetesen a terápiákra is el kell tudni jutni, amelynek szintén van közlekedési költségvonzata.

Lovas terápia:

Vidéken: 1800-4000 Ft

TSMT (egyéni):

Első felmérés és tornasor: 15-17000 Ft

Kontroll: 4500-7000 Ft

Kontroll+feladatsor átírás: 9-10000 Ft

Otthoni eszközök: a költségvonzat függ attól, hogy mi van már meg belőle a háztartásban. 

HRG:

3-4300 Ft/óra

A vizuális akadálymentesítéshez szükséges eszközök ára

  • kész eszközök
  • nyomtatás költségei
  • laminálás költségei
  • egyéb ehhez szükséges irodatechnikai eszközök, kiegészítők
  • program az eszközök elkészítéséhez: ingyenes is létezik (pl. Pictoselector), a Boardmaker kb. 100e Ft

A költségszint az aktuális szükségletektől függ. 

Az étkezés költségei

Az autizmussal élő gyermekeknek sok esetben vannak étkezési zavaraik, amelyek extrém magas költségekkel járhatnak. A szélsőségesen egyoldalú táplálkozás pedig szükségessé teheti vitaminok és táplálékkiegészítők szedését is. 

Az intézményi étkezésnek a felét kell kifizetnie a szülőnek. 

Alapítványi óvodák, iskolák díja

Egyes alapítványok nem kérnek hozzájárulási díjat, de jellemzőbb, hogy van havi díj. A havi költség 10-100e Ft. között bármennyi lehet, az adott iskola díjáról az iskola igazgatójától kell érdeklődni. 

Fejlesztőjátékok

Otthon is készíthetünk jó fejlesztőjátékokat nagyon kevés befektetéssel, ezeken kívül pedig döntés kérdése, hogy mennyi pénzt invesztálunk játékokba. 

Tankönyvek

Fogyatékkal élők számára ingyenes, azonban az államilag finanszírozott tankönyveken túl szükség lehet további könyvekre.

Gyermekfelügyelet

Az autizmussal élő gyermeket általában sokkal magasabb életkorban lehet csak egyedül hagyni a lakásban, mint egy neurotipikusat. Emiatt tovább van szükség gyermekfelügyeletre, ha a szülő dolgozik vagy egyéb okból nem tud vigyázni a gyermekre. Ha nincs olyan rokon vagy más ismerős, aki ezt vállalná, akkor fizetni kell a felügyeletért. Ha a gyermek nehezen kezelhető, akkor plusz költséggel járhat az autizmushoz értő gyermekfelügyelő díja.

Autizmus témájú szakirodalom, fejlesztéshez szükséges könyvek

Könyvtárból is kivehetők, de néhány szakkönyv célszerű, ha a polcon van. A fejlesztéshez is érdemes több könyvet, fejlesztőfüzetet megvásárolni. A ráköltött összeg az igényektől függ.

Szülőtréningek, képzések, konferenciák

Ha van éppen pályázatból finanszírozott képzés, akkor lehet ingyenes is, de jellemzőbb, hogy van költségtérítés, ami 2000 Ft-tól bármeddig terjedhet az adott program időtartamától és egyéb körülményeitől függően.