LOGIN
Regisztráció
Avatar
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó

Az autista gyermekek számára a sérült fantázia és rugalmatlan tevékenységszervezés miatt a strukturálatlan, kötetlen játéktevékenység sok esetben nehéz. Gyakran láthatjuk, hogy ugyan játszik a gyermek a felkínált játékkal, de sztereotíp módon, nem a játék funkciójának megfelelően. (Pl. a gyöngyöket nem felfűzi, hanem dobálja, mert érdekesnek látja, ahogy potyognak, vagy pl. a kisautókat nem tologatja, hanem a kerekét pörgeti vagy sorba rakja.)
 
Sorba rakott autók. Kép: jshj, Flickr
 
Azt is látnunk kell, hogy ha a gyermek nem tudja magát elfoglalni, mert nem képes a játékaival játszani, akkor unatkozhat, az unalom pedig stresszhez vezet, ami megjelenhet rengeteg sztereotíp mozgás formájában, rituálézásban, kiborulásban egyaránt. A problémában nagy segítségünkre vannak a strukturált feladatok.
 
Ahogy már több cikkünkben is leírtuk, az autisták számára nagyon fontos a vizuális támogatás, a strukturált idő (tárgyas, képes, vagy írott napirend, határidőnapló használat, stb.), a strukturált tér (pl. a szükséges mértékű vizuális támogatással kijelölve a tevékenységek végzésének helyét), a folyamatok, tevékenységek részekre bontása, és ennek vizuális megjelenítése (pl. folyamatábrák), stb. 
 
A strukturált feladatok is ebbe a módszertanba (TEACCH) tartoznak. A módszer előnye: 
  • kis lépésenként biztosítja a gyermek számára a tanulást
  • a feladatok átláthatóak, zárt végűek, a helyes megoldást a gyermek maga is tudja ellenőrizni
  • sikerélményt biztosít
  • fejleszti az önálló feladatvégzésre és játéktevékenységre való hajlandóságot és készségeket
  • rövid betanítási időszakot követően a szülő számára szabadidőt biztosít
Hogyan működik a rendszer:
 
1. Kijelöljük a tevékenység helyét (lehetőleg vizuálisan is jelöljük). A helyet úgy érdemes kiválasztani, hogy nyugodt, zavaró ingerektől mentes tér legyen.
 
2. Ha már használunk napirendet, akkor jelezzük napirendi kártyával, vagy az egyéb használt vizuális módszerrel, hogy mikor következik a strukturált feladat. 
 
3. Eleinte nagyon egyszerű, a gyermek számára könnyű és kevés feladatot adjunk és mutassuk meg, hogy pontosan mit várunk, segítsünk.  A feladatok sorrendje kétféle módon alakítható ki: vagy fölülről lefelé halad a gyermek, vagy kódok alapján. 
  • Fölülről lefelé: Baloldalon egymásra rakjuk a feladatokat, a gyermek balról elveszi, megcsinálja, és elhelyezi jobb oldalt. (Ez esetben baloldalon és jobboldalon is biztosítsunk rakodófelületet.) Betanításkor, főleg kisebb gyerekek esetén ezzel a módszerrel kezdjünk.
  • Kódos módszer: a gyermek asztalán vagy mellette a falon, könyvespolc szélén egy külön napirendi csíkot helyezünk el, melyen a feladatok kódjai szerepelnek egymás alatt. A feladatok dobozain látható kódokat a gyermek a napirendi kártyájával megkeresi, egyezteti és elveszi, majd a feladatvégzés helyére viszi. Ezzel a módszerrel nem szükséges a feladatokat a gyermek mellé halmozni, hanem önállóan szedegeti össze magának a számára könnyen elérhető szekrényből, polcról. 
 
4. Ha már automatizálódott az önálló feladatvégzés, akkor rátérhetünk a készség-, játéktevékenység- és beszédfejlesztésre.
 
 
Hogyan állítsunk össze feladatokat:
 
1. A gyermek aktuális képességeivel tisztában kell lenni, ehhez érdemes autizmus-specifikus gyógypedagógus segítségét igénybe venni. Javasoljuk, hogy kérjétek ki a tanácsát a feladatok jellegére nézve is.
 
2. A feladatok elkészítésénél lényeges, hogy egyértelmű legyen, hogy melyik az éppen elkészítendő feladat, pontosan mely darabok, elemek szükségesek hozzá, konkrétan mit kell csinálni, mikor van készen. Általában a feladatokat dobozban adjuk a gyermeknek (főleg kicsiknél), mivel praktikusan egymásra rakható, könnyen tárolható, többféle feladattípushoz is használható és egyértelmű térstruktúrát biztosít: ami a dobozban van, az a feladat, nem kell hozzá más eszköz.
 
3. Betanításkor mindig olyan feladattal kezdjünk, amelyet a gyermek biztosan meg tud oldani, ez lehet egészen egyszerű feladat is, pl. „a golyókat tedd át a piros dobozból a kék dobozba”, de berakhatunk formaberakót vagy egyszerű válogatási feladatot is.
 
Saját készítésű strukturált feladat, formaválogatás. Kép: Nicole Mays, Flickr 
 
4. Ha már jól megy az önálló feladatvégzés, akkor modulárisan kezdünk építkezni: fejlesztő feladatokat is beteszünk a kedvelt tevékenységek közé. Pl. első feladatnak beteszünk egy kedvencet (nálunk ilyen lehet egy minta elkészítése gyöngyfűzéssel vagy építőjátékkal), másodiknak pedig egy beszédfejlesztő feladatot (pl. kategória alá rendezés: állatok és növények szétválogatása), aztán egy játéktevékenységet fejlesztő feladatot, pl. „építs állatkertet” a műanyag állatokat kerítsd körbe kerítéssel.
 
Készen kapható játék, sorozatkészítés minta alapján. Kép: auti.hu/shop
 
Ha a gyermek a napirendet már önállóan képes használni és a strukturált feladatokat is megszereti, akkor a napirendjébe naponta több alkalommal is tehetünk strukturált munkát. Ez a szülő számára előre tervezhető időpontban és időtartamban biztosít szabadidőt.
 
További információk a strukturált feladatokról:
 
Strukturált feladatként használható játékok itt megvásárolhatók.
 
 

Mi az a kódos munka: A kódos munka a TEACCH megközelítésből ismert és széles körben elterjedt módszer. Lényege, hogy a játékokat, eszközöket olyan módon rendezzük el egy dobozban, vagy tálcán, hogy a gyermek azonnal átláthassa, hogy mit kell tenni, hogyan kell elkezdeni és befejezni a tevékenységet. A világos struktúra biztosítja, hogy a gyermek előre lássa, hány feladatot kell elvégeznie, szemben azzal, ha csak adunk egy doboz Lego-t például és arra kérjük, építsen valami szépet. Ekkor a pontos cél és az időbeliség nem látható, ami sok autizmussal élő gyerek számára nem eléggé világos, ezért lehet, hogy hamar feladja és visszatér kedvelt, sztereotip elfoglaltságához. Gyakran csak folyamatos irányítással lehet elérni, hogy a gyermek mást is játsszon, mint amit maga választana, de erre nincs mindig lehetőség otthon sem. A strukturált feladat és játéksorokat viszont teljesen önállóan, szóbeli irányítás nélkül el tudják végezni a gyermekek, ami örömöt, sikerélményt és hasznos gyakorlási, illetve szabadidős lehetőséget nyújt. Ez a módszer nagyon jól illeszkedik az autizmus természetéhez, a gyermekek „rendszeretetéhez” és a világos, logikus dolgok iránti vonzódásukhoz.

Többféle egyéni megoldás, mégis ugyanaz a módszer: 

Kattints a Tovább gombra vagy a címre a folytatáshoz!

Bővebben...