LOGIN
Regisztráció
Avatar
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó

Az autizmussal élő emberek mások számára érthetetlennek tűnő viselkedése mögött sokféle ok húzódhat meg. Ha megpróbáljuk megérteni ezeket az okokat, ahelyett, hogy megpróbálnánk elnyomni, megszüntetni magát a viselkedést, rájövünk, hogy az adott személy szemszögéből nézve teljesen logikus és érthető.

A folytatáshoz kattints a Bővebben gombra vagy a cikk címére!

Bővebben...

Autizmusban nagyon gyakoriak a hallás szenzoros zavarai. A legtöbb autista gyermeknek van valamilyen érzékelési problémája a hallás terén. Van, akit a zaj zavar, van akit csak a hangos, éles zajok (például sikítás), de vannak olyan gyermekek is, akik kifejezetten keresnek (vagy generálnak) bizonyos típusú hangingereket.

Hangingereket kereső kislány. Kép: Nicole Mays, Flickr

Az alábbiakban autizmussal élő gyermekek szüleinek tapasztalait osztjuk meg a témában. 

A folytatáshoz kattints a Bővebben gombra, vagy a cikk címére!

Bővebben...

A vizuális ingerek keresése, ill. kerülése az autizmussal élők szenzoros problémái közül talán a leggyakoribb. Tipikus példa az erős napfény kerülése, vagy például a pörgő tárgyak nézegetése. Mint az összes többi érzékelési zavar esetén, ebben az esetben is elmondható, hogy többnyire ezek a jelenségek idővel javulnak, enyhülnek.

Fórumunkon a szülők rengeteg példát írtak gyermekeik eltérő vizuális érzékelésére, az alábbiakban a hozzászólásaikból szemezgetünk.

A folytatáshoz kattints a Bővebben gombra vagy a cikk címére!

Bővebben...

A vesztibuláris (egyensúly) rendszer központja a belső fülben található. Ennek segítségével érzékeljük a testünk térbeli helyzetét, lassulást-gyorsulást, vagy, hogy állunk, vagy fekszünk.
Mint a többi érzékelésnél az autizmus esetén, itt is előfordulhat alul, vagy túlműködés. Alulműködés esetén az illető keresni fogja az ingereket, sokat pörög maga körül, vagy ugrál egy helyben. Ilyen esetben szoktuk látni, hogy előre hátra dülöngél a gyermek vagy felnőtt. Túlműködés esetén pedig félhet bizonyos nagymozgásoktól, kerüli azokat, pl nem szeret csúszdázni, vagy hintázni.
Az autizmusban jellemző idegrendszeri éretlenség fejleszthető az érzékelési rendszerek ingerlésével. A vesztibuláris rendszer fejlesztése pedig maga után húzza a többi rendszer fejlődését is. Erre mondja a gyógypedagógus: nem jó, hogy pörög maga körül, mert azt jelzi, hogy éretlen az idegrendszere. Pedig jó, hogy pörög, mert ezzel fejleszti is azt.

A vesztibuláris rendszer zavaraival kapcsolatos szülői tapasztalatok elolvasásához kattints a cikk címére vagy a Bővebben gombra!

Bővebben...

A taktilis érzékelés sok elemet tartalmazó kategória: magában foglalja a tárgyak alakjának, felületének, súlyának érzékelését tapintással; a nyomás, érintés érzékelését a test teljes felületén; valamint a hő és a fájdalom érzetét is.
Mint a többi érzékszervnél, itt is beszélhetünk alul vagy túlműködésről. 
Túlzott érzékenységnél megfigyelhetjük az ingerek kerülését. Ilyenkor a gyermek nem szereti, ha megérintik, problémák adódhatnak a ruhákkal az anyaguk, vagy a címke miatt. Gond lehet a fájdalomérzékeléssel is, túlműködésnél minden apróság fáj, alulműködésnél pedig extrém magas fájdalomküszöb alakulhat ki. Előfordulhat ilyen esetben a fájdalom keresése is, ami veszélyes viselkedést is vonhat maga után. Szintén alulműködésnél fordulhat elő, hogy az illető nem érzi, ha melege van, vagy számunkra már túl forró hőmérsékletet is elvisel.
 
A Bővebben gombra kattintva elolvashatod autista gyermeket nevelő szülők tapasztalatait és két videót is találsz, melyben autizmussal élő fiatalok számol be a saját érzéseiről a témában.
 
Bővebben...

Sokszor kerül szóba a fórumon, hogy az autista, Aspergeres gyerekek félnek valamitől, ami érthetetlen, vagy legalábbis furcsa számunkra. Az én fiamnál apró korában a legszembetűnőbb a darabos ételek elutasítása volt, hiába próbálkoztunk újra és újra, olyan reakciót kaptunk, mintha a darabos étel garantált fulladást okozna, az új ízek pedig mérgezést.
 
 
A második félelme akkor indult, mikor fürdéskor át akartuk szoktatni a kiskádból a nagykádba. Nem mert leülni, sokáig csak állva lehetett leöblíteni. Hiába próbáltam elmagyarázni, megmutatni, hogy semmi baja nem lesz, ha leül, aztán egyik nap teljesen magától ült le, a mai napig nem értem, hogy miért. Szintén a vízhez kapcsolódó félelem, hogy nagyon sokáig borzasztó kínlódás volt a hajmosás, mert arra nem tudtam rávenni, hogy hajmosásnál hátra- vagy előrehajoljon, így viszont belefolyt a víz az arcába, amitől rettegett. Aztán kitaláltuk, hogy egy kéztörlő törülközőt szorítson az arcára, míg leöblítjük és az öblítés alatt számoltunk: 19 alatt lehet leöblíteni, ezt ő mindig végig is számolja. :) Ma már ezen a téren sokkal bátrabb, saját magának mossa a haját.
 
Megkérdeztem a fórumtagokat, hogy milyen félelmek, fóbiák jelentkeznek a gyerekeiknél:
 
A folytatáshoz kattints a Bővebben gombra!
Bővebben...