LOGIN
Regisztráció
Avatar
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó

Alapozó Terápia

Az Alapozó Terápia meghonosítása Delacato módszere alapján, hazánkban Dr. Marton- Dévényi Éva nevéhez fűződik. Az Alapozó Terápia komplex mozgásfejlesztésen alapuló idegrendszer fejlesztő terápia (motoszenzoros terápia), mely során a gyermeknél a fejlődéstani mozgás sorozatot újra indítjuk, ezáltal a gyermeket igen magas fokú mozgás ügyességig juttatjuk el. Ezzel a mozgásfejlesztési gyakorlatsorral hatunk az agyban a beszéd működéséért felelős területekre is (írás, olvasás!) A terápia során fejlesztjük a figyelmet, az idő, tér, emlékezet, hallás és beszéd észlelést is. 
 
Az Alapozó Terápia hatékonynak mutatkozik:
  • Óvodás nagycsoportos (5 éven felüli) gyermeknél, akinél mozgásügyetlenség van, kialakulatlan kézdominancia, vagy kimutatott dyslexia veszélyeztetettség áll fenn 
  • Óvodás nagycsoportos gyermeknél, akinél a nagy és a finom mozgások ügyetlensége figyelhető meg
  • Óvodás nagycsoportos gyermeknél, akinél súlyos beszédfejlődési zavar áll fenn, vagy állt fenn, megkésett beszédfejlődés, esetleg diszfázia gyanúja ( logopédiai kezelést kiválóan kiegészíti)
  • Figyelemzavarban, ADHD-ban szenvedő gyermeknél
  • Enyhe fokú értelmi fogyatékossággal élő gyermeknél
  • Intelligencia határeset gyermekeknél (IQ 70-85) ugrásszerű fejlesztést lehet elérni, minél kisebb a gyermek, annál eredményesebben
  • Nagyon hatékony a terápia valódi tanulásban akadályozottság esetén (IQ 60-75) és még hatékonyabb álértelmi fogyatékosság esetén, ahol a gyermek normális intelligenciájú, de súlyos részképesség hiánya van
  • Minden olyan gyermeknél, aki mozgásügyetlenségben szenved bármilyen okból
  • Iskola éretlen óvodásoknál
Autizmus esetén a mozgásügyességre, figyelemre, összerendezettségre hat a terápia. Fejlődést lehet elérni, de meg nem gyógyítja az autizmust (csakúgy, mint a többi mozgásterápia sem).
 
Az alapozó terápia 5-16 éves korig használható. A terápia során a fejlődéstani nagymozgásokat, rugalmasságot, egyensúlyt, fejlesztjük, majd ezután jönnek az ösztönös, és tudatos keresztező mozgások, testvonal átlépő gyakorlatok, végtag szétválasztók, összerendezők, szeriális gyakorlatok, dominancia kialakítása. A terápia során fejlődik a figyelem, az emlékezet, a finommotorika, a ritmus. 
 
A terápia részét képezik a speciális homloklebeny gyakorlatok, mellyel a figyelem akaratlagos fenntartása, a memória, összpontosítás, kognitív funkciók fejleszthetők.  A terápiának nincs különleges eszközigénye, egyetlen megkövetelt eszköz a trambulin. 
 
Az alapozó fejlesztést minden esetben mozgásvizsgálat előzi meg, hogy a terapeuta felmérje, milyen mélységből kell indítani a terápiát. 
 
Alapozó fejlesztésről heti 2*1 órától lehet beszélni, míg a terápia heti 5*1, vagy 3*2 óra. A terápia monoton jellegét játékokkal, speciális gyakorlatokkal lehet megtörni, ez mindig a terapeutától függ.  A terápiát terapeuta vezeti, csak ritka esetben (falvakban) élünk a szülői betanítás módszerével. 
 
Faragó Kamilla
Alapozó Terápia
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 
 

Son-Rise terápia

A Son-rise program a szeretet és az elfogadás programja. A terápia gyermekközpontú, szülők által irányított, otthon végzett. Középpontjában a közös játék vagy tevékenység áll, szülővel, esetenként terapeutával.

Minden fejlesztés ebbe a közös játékba illeszkedik. A gyermek saját motivációját és érdeklődését használja alapul. Bármiből lehet tanulni, és minden tevékenységet formálhatunk úgy, hogy specifikus dolgokat tanítsunk általa. A Son-Rise Program elsősorban szociális fejlődésre koncentráló terápia. Négy alapvető területre koncentrál: szemkontaktus és nem verbális kommunikáció, figyelmi terjedelem, verbális kommunikáció, rugalmasság.
A terápia kezdete a „csatlakozás” a gyermekhez és belső világához. Ez készteti őt nyitásra a szülő felé, ami lehetővé teszi a közös játékot, illetve tevékenységet, majd ebbe a tevékenységbe szőtt fejlesztést.
A csatlakozás nem utánzást jelent, hanem azt, hogy a szőlő/terapeuta is valóban beleéli magát a tevékenységbe, ugyanazt teszi, amit a gyermek.
A csatlakozást követően cél a közös, tanító játéktevékenység időtartamának fokozatos növelése.
Ha egy lineárison helyeznénk el az autista gyermek tanulási/fejlesztési módszereit az egyik végére az asztali feladatvégzést helyezhetjük, mely teljesen kötött, legyen az strukturált vagy sem. Az ABA terápia a lineáris közepén már egy játékba ölelt feladatvégzést céloz meg, ahol a játék közben motivált helyzetben kapja meg a gyermek a feladatokat. A lineáris másik végén pedig a Son-Rise program állhat, ami nem célzott feladatokat tartalmaz. Maga a közös játék a cél.
A közös játék pedig alapja/eszköze minden normál fejlődésű gyermeknél is a legtöbb készség elsajátításának óvodás és kisiskolás korban.
 
Son-rise alapokon nyugvó terápia elérhető az alábbi fejlesztőhelyen: www.autizmusosszhang.hu
 

Zeneterápia

A zene, a zenélés segítheti a gyermek együttműködő képességének fejlesztését, jó hatású a kölcsönös kommunikáció kialakítására, a figyelem hosszú távú fenntartására. A zenélés és zenére való mozgás fejleszti a mozgáskoordinációt, örömteli a gyermek számára. A hangérzékeny gyerekeknél csökkentheti az érzékenységet.

Egyéni  és csoportos formában is sok helyen elérhető, többek közt a Budapesti Korai Fejlesztőnél vagy az Aureus Alapítványnál.

Lovasterápia

A terápiát gyógypedagógus-lovasterapeuta vezeti. A központi idegrendszer stimulálásán túl a gyermek érdeklődőbbé válhat az állatok irányában, valamint motiváltabb lehet a kommunikációra.

A terápia lovaglásból, lovastornából és a ló gondozásából áll.

További információ és igénybevételi lehetőségek: Magyar Lovasterápia Szövetség