LOGIN
Regisztráció
Avatar
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó

Az autizmussal élő gyerekek nevelése során már egészen korán találkozhatunk azzal a problémával, hogy játék, vagy egyéb tevékenység közben a gyerek nem figyel arra, hogy megkérjük valamire, vagy nagyon nehezen megy neki az egyes tevékenységek közti váltás. Nagyon jellemző példa, hogy a kedvenc játékot nagyon nehezen fejezi be, vagy nem lehet rávenni, hogy kijöjjön a fürdővízből. Szintén gyakori, hogy a feladatok végzése közben elterelődik és a végtelenségig húzódik egy-egy ilyen helyzet. Ezeket a gondokat kordában tarthatjuk a napirend, hetirend és vizuális időmérők használatával. Ebben a cikkben az időmérőket vesszük sorra.

A gyerek megértési szintjének megfelelő időmérő választása lényeges.

A legkisebbek számára készíthetünk tépőzáras vagy mágneses időmérőket, akár általános jelleggel, akár konkrét problémára.
A laminált vagy mágneses elemeket általunk megszabott egységnyi időközönként leszedve emlékeztetjük a gyereket arra, hogy tevékenységváltás következik.


A következő szint a homokóra használata. A különböző időtartamú homokórák használatát már egész kicsi kortól elkezdhetjük. Az előnye, hogy mivel érdekes látvány a homok lepergése, ezért a gyerekek ránézegetnek maguktól is. Mivel hangtalan eszköz, ezért a hangérzékeny gyerekeket nem zavarja.

Homokóra


Óvodásoknál és nagyobbaknál már lehet órákat használni. A timereknek több fajtája van. A legelterjedtebb a színes lapos timer, melynél az idő múlását látványosan jelzi a színes terület elfogyása. Ebből a típusból többféle méret és kivitel elérhető. A legkedvezőbb árú mechanikus timer az idő lejártát csörgéssel jelzi. Ez a típus jó választás, ha a gyermek nem hangérzékeny (vagy fültokot visel), és ha az óra csörgése mást nem zavar (tehát pl. otthoni használatra, vagy egyéni fejlesztéshez).

Mechanikus timer

 

A színes lapos timerek másik típusa elemmel működik, nem ketyeg, lejáratkor nincs zavaró csörgő hang (a hangjelzés kikapcsolható), így hangérzékeny gyereknek, vagy osztálytermi használatra is alkalmas.

Time Timer MOD


A timerek harmadik verziója digitális, számos. Ez a nagyobb gyerekeknek való verzió hangos csörgéssel jelzi az idő lejártát, így elsősorban otthoni használatra és egyéni fejlesztéshez javasolt, a számokat kedvelő, nem hangérzékeny gyermekek számára.

Digitális timer


A hangjelzés előnye, hogy felhívja a gyerek figyelmét arra, hogy az idő letelt. Ha a gyermek hangérzékeny, akkor erre nem támaszkodhatunk, ez esetben szólni kell, hogy figyelje az órát.


Otthoni problémák megoldáshoz használhatunk telefonra letölthető timer programokat is. De mit lehet tenni akkor, ha egy olyan helyzet áll elő, ahol nem tudunk hirtelen előkapni egy timert és gyors megoldásra van szükség? A visszaszámlálás általában beválik: „Utolsó három jön”, „még 10-ig számolok és vége”.


Ha elfolyik az idő, sose végzünk időben semmivel, mindenhonnan elkésünk és sok a sürgetéssel kapcsolatos konfliktus, akkor mindig jusson eszünkbe az időstruktúra fontossága, használjunk vizuális időtartamjelzőket, melyek a legtöbbször látványos és gyors eredményt hoznak.