Bettica: Kis létszámú a 3. kerületben az Óbudai Nagy Lászlóban van. Nekem legalábbis így rémlik, hogy ott van kis létszámú. Kaszásdűlőn is van egy suli, ami integrál, most integráltak két autit tőlünk harmadikba. Azt hiszem Szérűskerti a neve. A Bárczy Békáson van, ott is vesznek fel autit, akit ismerek onnan, az dicséri. Az utóbbi kettő suliban nem kis létszámú osztályok vannak.
Szellő: Mi oda járunk az ép auti osztályba, a fiam most másodikos. Én nagyon elégedett vagyok vele. A tavalyi év nehezebb volt kicsit, mert 10 fővel ment az osztály, köszönhetően a klik szervezési gondjainak, de idén már csak heten vannak. Tudni kell, hogy ez az osztály integrációra készít fel, emiatt max két évre veszik fel a gyereket. Átmeneti osztály, két év után a harmadikat máshol kell kezdenie, ha jól megy neki, akkor integrálják. Előfordul azonban, hogy van olyan ép értelmű gyerek, akinek nehézséget okoz a normál tanmenet feszített tempója, azok átkerülnek tanulásban akadályozott osztályba. Vagy újra járják itt az elsőt. De tavaly mind a három másodikost integrálták állami suliba.
Az osztályban két tantónő van váltásban és egy egész napos asszisztens. Összevont az osztály, most két másodikos van, a többi elsős, vagy újra elsős. Ugyanaz a menetrend megy, mint egy normál suliban, vagyis rendes órarendjük van, szünetekkel, napi 5 órájuk van. Haladnak a tanmenettel rendesen, de diferenciálnak, ha valakinek nem megy a tempó. Délután napközi, megírják a házit, hétvégére hazahoznak házit, szóval akkor lehet követni, hogy mi hogy megy a gyerkőcnek.
Van napirendjük, motivációs rendszerük, elvileg lesz majd babzsákos fejlesztés is. Nehéz ezeket bepasszírozni, mert rendesen haladnak a tananyaggal, már abban elfáradnak a gyerekek, még emellé kellene fejlesztés is. Szóval szerintem érdemes azt külön intézni, mert napközben nem fér bele a napjukba. (Nem csodálom, amennyi órájuk van manapság az elsősöknek, másodikosoknak... ) Tervben van naplózás is, még ez sem indult el, de bízunk benne.
Szerintem ez az osztály nagyon jó annak, aki 7 évesen nem integrálható, mert még nem eléggé koncentrált, vagy nehezebben szokja a sulis kötöttségeket. Itt akkor két év haladéka van arra, hogy ezeket megtanulja. Arra is jó, ha a gyerek ép értelmű, de nehezített a többi téren a fejlődése és ez a két év segít eldönteni, hogy merre tovább.
Én elégedett vagyok, mert azt kaptam, amit vártam, sőt még többet is. A gyerek megtanult írni olvasni, számolni, halad a tananyaggal rendesen. Szünetben meg tud játszani másokkal, elsőben nagyon kinyílt a fiam, mert végre nem nézték állandóan furának. Itt mindenki olyan, mint ő, így bátrabban tudott beszélni velük, vagy a játékukba kapcsolódni. És a tanítók nem hagyják belesüppedni az autis dolgaiba, megkövetelik, hogy viselkedjen rendesen, hogy üljön órán, hogy figyeljen, hogy önállóan próbáljon dolgozni. Tényleg igyekeznek felkészíteni az integrációra. Ugyanakkor nem megyek görcsös gyomorral a gyerekért, hogy te jó ég miket művelt, mert itt fel vannak készülve rá, nem lepődnek meg egy-egy kirohanásán, vagy rossz napján. Nem érzem úgy, hogy állandóan izgulnom kéne, hogy jaj mit mondanak, jaj, mikor raknak ki minket innen.
Mivel csak két évig vagyunk itt, ebben az évben el kell kezdenem iskolát keresni, hogy harmadikban hol folytathatja. Minket első előtt az alapítványiak elküldtek, mert nehéz volt feladathelyzetben tartani a gyereket. Bízom benne, hogy ez az egy-két év elég volt arra, hogy ez fejlődjön, és idén már nagyobb eséllyel megyünk az alapítványiakhoz.