LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Óvoda, iskola

Téma: Iskolakezdés

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 10 hónapja #18768

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Szia Vadkörte, nagyon hasonlít az esetetek a miénkre. Az én fiam is 4 éves múlt, mi is mentális retardáció kóddal indítottunk, mi akkor már fejlesztésre jártunk. A gyógypedagógus rögtön jelezte, nem tartja valószínűnek, hogy a kód helytálló, sőt azt is megjegyezte az ennyire kicsi (2-4 éves) gyerekekhez nem értenek a szóban forgó intézményben.
Nálunk még azzal tetézte a TKV, hogy mikor jeleztem, megvan az az ovi, aki felvenne minket és auti fogadó, akkor a pszichológus hölgy még fel is hívta az ovit, hogy jól megnézték e a gyereket és komolyan gondolták, hogy fogadják?

Kicsit csodálkozom viszont, hogy már most az iskolát keresed, mert minimum 2, de lehet akár még 3 év is, mire iskolába megy. Most azt gondolom, fogalmam sincs hova lesz való a fiam (persze vannak elképzeléseim) de teljesen kiszámíthatalan mennyit fejlődik, milyen típusú iskola lesz neki megfelelő. Egyébként a Montessori módszer megfelelő lehet a mi gyermekeinknek, de még ez is csak egy nagy általánosítás, nem gondolom hogy ez bármelyik autizmus diagnózisú kisgyerekre igaz.. Szerintem a gyermek beiskolázása előtt egy évvel tudsz ezzel érdemben foglalkozni, persze nézelődni lehet.
Sajnos az említett iskolákkal nincs tapasztalatom.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 10 hónapja #18841

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Ha még két-három év van iskolakezdésig, akkor tapasztalatból tudom, hogy nézelődni lehet, de nem biztos, hogy most be tudod lőni, hogy mire lesz képes a gyermek akkorra. Én normál sulit terveztem, aztán alapítványit, és ebből mentünk le végül szegregáltba. A fiam nyitott, barátkozó, értelmes gyerek, nem agresszív, végül is kis segítséggel önellátó. Csakhogy nem képes ülni 5 percnél tovább. És ezt nem tudták vállalni egy alapítványiban sem, hogy csak külön mellé egy ember legyen, aki segíti a koncentrációját. És ezt 6 évesen tudtuk csak igazán elfogadni. Most van három évünk, hogy felfejlődjön a gyerek arra a szintre, hogy egy 15 fős osztályt elviseljen, egy pedagógussal. És persze követni tudja a tananyagot. Most is ép értelmű tanmenettel fog menni, csak 7-en lesznek egy osztályban és erre lesz 2-3 pedagógus.
A monstessori osztályban is 30-an lesznek kb. Lehet, hogy a módszer jó, de a tömeg nem biztos. Persze egy egészen enyhe autizmussal élő gyerek lehet, hogy bírná.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 10 hónapja #18842

Kedves Labolen és Tomger !

Igen tudom, hogy korán van, ezért talán nem is egy iskolára akarom most szűkíteni a dolgot, hanem többre, többfélére (nyilván nem tucatnyira), hogy a megfelelő pillanatban már csak azok közül is a gyerek képességeinek megfelelőbe menjek el.
Egyébként az a legszomorúbb, hogy most a tavaszi felülvizsgálaton már a beleegyezésünkkel tartották meg nála az F79-es kódot, mert menet közben derült ki, hogy az önkormányzati ovinak ahová jár a fiam, nincs benne az alapító okiratában az autisták fogadásának lehetősége. Neki ez a Bizottság által tavaly kijelölt ovija, az F79 alapján.
Mikor megvolt az igazi alapos szakvélemény, boldogan mentem be az óvodavezetőhöz, hogy nem szellemi fogyatékos a fiam, ekkor közölte, hogy autistát nem fogadhatnak, de mivel pervazív fejlődési zavarnak van írva, "ez így elmegy", csak ne követeljünk náluk speciális fejlesztést. Nem is követelünk. Meghúzzuk magunkat, hogy dolgozni tudjunk. Egyébként hetente csak 3 napot jár oviba, két napon fejlesztésre hordom Pestre.
Az Autizmus Alapítványnál be vagyunk jegyezve gondozásba vételre, nagyon várom, hogy ott csinálnak-e majd vele intelligencia tesztet (neki valót ), mert az sem mindegy, hogy az ép értelmen belül hol helyezkedik el. De azt már tudom, hogy 6 éves kor körül van náluk egy ugrás.
Úgyhogy a suli sehogy nem lesz egyszerű, mert előtte az F79-et le kell dobnunk, most meg sajnos fogcsikorgatva tűrnünk az elhelyezése miatt.

Köszi a válaszokat.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 10 hónapja #18849

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
A Montessorihoz szólnék egy szót. (a fiam most kezdi az iskolát szeptemberben, idén volt a sulikeresésünk, nem sni-s aspi)
Volt egy Montessori, ahová felvették volna a fiamat (át tudtunk volna jelentkezni lakásügyileg és várták is szeretettel, tudtak az ASről). De 30-32 fős osztályokkal indult. Nagyon soka gondolkodtam, mert szerintem special a fiamnak ez a módszer nagyon is bejönne, de végül úgy döntöttem, hogy ez túl sok. Az oviból is az a visszajelzés jött, hgy a gyerek teljesen magába süpped, ha 20-nál többen vannak, amikor csak 15-17-en, akkor kinyílik. És azt hiszem, nagyon nehéz lehet úgy Montessori szerint tanítani, hogy ennyien vannak. Mert itt nincs fegyelmezés, nincs hangos szó, nem szólnak rá a gyerekekre. A nyílt napon 22 fős osztályban ültem és két tanár volt bent a nyílt nap miatt. 2 tanárral rendben volt. De elképzelni nem tudom, hogy tartana fegyelmet 1 tanár 30 gyereknél úgy, hogy nem szól rá senkire és mondjuk van 20 fiú és 10 lány (ahogy nálunk ez az évfolyam egyelőre kinéz...). Ezt a káoszt egy NT talán elviseli és profitál a módszerből, de szerintem egy autinál a hátrányára válna a módszer ilyen körülmények között.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 10 hónapja #19023

Nem írtad, hogy akkor végül milyenbe ment ? Szegregáltba ? Vagy valamilyen alapítványiba ? A 22-es csapdája ez, hogy mehetne normál integráltba (vagy jó integrálóba ), ha volna megfelelő kis létszámú osztály, empatikus tanár, pedagógiai asszisztens...

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 10 hónapja #19026

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Vadkörte: Ha tőlem kérdezted, akkor az én fiam egy szegregált iskolába fog járni ősztől. Azért csak 2-3 évig marad itt terv szerint, mert eddig tudják vinni normál tanmenettel. Felsőben csak úgy maradhat, ha értelmi fogyatékos kódot kap, és a szerinti tanmenettel folytatja a tanulmányait. Nagyon bízom benne, hogy ez a pár év meghozza azt a fejlődést, hogy utána egy alapítványi, vagy állami fejlesztő osztályba tudjon integrálódni, ahol továbbr a is mehet a többségi tanmenettel.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 10 hónapja #19259

Kedves Labolen !

Nem téged kérdeztelek, hanem kimmi utánad lévő bejegyzésére válaszoltam. Te előzőleg már említetted a szegregáltat. Csak az az oka, hogy oda mentek, mert a fiad nem tud 5 percig ülni ? Nekem úgy tűnik, hogy onnan már nehéz lesz 2-3 év múlva váltani.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 10 hónapja #19260

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
vadkörte beküldte:
Kedves Labolen !

Nem téged kérdeztelek, hanem kimmi utánad lévő bejegyzésére válaszoltam. Te előzőleg már említetted a szegregáltat. Csak az az oka, hogy oda mentek, mert a fiad nem tud 5 percig ülni ? Nekem úgy tűnik, hogy onnan már nehéz lesz 2-3 év múlva váltani.
Vadkörte, bocs, én is azt hittem, hogy Labolentől kérdeztél...
Mi normál suliba megyünk, egyelőre nem sni-s a fiam, de elmondtam az autista spektrum zavart és ecseteltem a problémáinkat. Most két iskola van, amik szóba jönnek, az egyik egy vallásos iskola (még meg sem vagyunk keresztelve, de ezt bevállalom, ha ez marad), ide felvették már konkrétan, a másik egy alapítványi magánsuli, ami irtó jó és tökéletes (az is normál iskola, csak differenciált oktatás van és 15 fős osztály), csak eszméletlen sokba kerül. Itt még hátravan a felvételi, van időpontunk már, remélem, jövő héten lezajlik.
Majd utána írok ide, ha ez letisztult.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 10 hónapja #19261

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
"Csak az az oka, hogy oda mentek, mert a fiad nem tud 5 percig ülni ? Nekem úgy tűnik, hogy onnan már nehéz lesz 2-3 év múlva váltani."
Nem, nem csak ez az oka. Akkor hiperaktív lenne. A fiam autista. Sehová máshová nem vették fel.
Látom márciusban regisztráltál, ezért nem ismerheted a mi utunkat. Egy lázálom volt, és sokáig tartott elfogadnom, hogy a mai oktatási rendszerben a fiamnak nincs helye sehol. Igazából örülök, hogy valahol fogadják, normál tanmenettel járhat suliba, és van egy kis esély, hogy nem fog reggel és este zokogni, hogy nem akar menni, mert bántják. És nem fognak mindennap úgy fogadni a tanárok, hogy megint nem bírtak vele. Volt olyan alapítványi suli, ahol azt mondták, szuper ügyes.okos, de nem bírják leültetni. Hozzam vissza egy hónap múlva, ha akkor mindent megcsinál nekik, amit kérnek, akkor felveszik. Vagy hogy felvennék, ha csak hiper lenne, vagy csak auti. A kettő együtt nem megy.
És a vicc, hogy a fiam nem is hiperaktív. Csak autista.
Két éve még én sem mondtam, hogy a fiam szegregáltba való. De vannak realitások, és vannak körülmények, amiken nem tudok változtatni. Ha egy alapítványi azt mondja, hogy ne vigyem oda, mert ők viselkedészavarosokra vannak specializálódva, és nem használnak napirendet... Ha a másik azt mondja, hogy neveljem ki az autizmusából, és felveszi... Ha za egyik alapítványi azt mondja, nincs sehová leírva, hogy ép értelmű, ezért szerintük értelmi fogyatékos...Ha a helyi suli azt mondja, örömmel felveszi, de ha segítségre szorul, akkor inkább ne vigyem...
Igazából nekünk ez nem tudatos választás volt, hanem kényszer. Mivel sehol máshol nincs helye a fiamnak. Egy enyhe aspergernél súlyosabb, egy súlyosabb autizmusnál enyhébb. Ez a suli csak két-három évig tud normál tanmenettel menni, aztán vagy átteszik értelmi fogyatékosok közé, vagy elviszem integrációba. Ők meg vállalják, hogy a két év alatt megpróbálják erre felkészíteni. Szerintem ez így még jó megoldás is lehet.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 10 hónapja #19262

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 10 hónapja #19275

Vadkörte:

Bár megértem, hogy már most úgy érzed iskolát kell keresned ( én is már korábban elkezdtzem rajta stresszelni), tapasztalatból mondhatom, hogy semmi értelme addig, amíg a gyermeked az iskolábamenés előtt évbe lép. Olyan rengeteg iskolából (ami megfelelő) sajnos nem tudsz válogatni, hogy értelme legyen leszűkítgetni a lehetőségeket ennyire előre.

Ahogy a többiek is írják, egészen az utolsó pillanatig nem lehet tudni, hogy melyik iskolatípus lesz a megfelelő a gyereknek, arról nem is beszélve, hogy az iskolaviszonyok, feltételek is folyamatosan változnak; most már szinte évről évre.
Az én fiamat (most megy szeptembertől suliba) eléggé enyhének mondják, a társas viszonyai is egész alakulnak,a feledattudata jó, de mi is egy hajszálra voltunk attól, hogy szegregáltba rakjuk. Végül ahova most tesszük, az egy SNI-s profilú alapítványi, 10 gyerekkel, úgy néz ki többségében aspergeresek lesznek (mivel most már egyértelműen ez a leggyakoribb SNI probléma).
Szerintem ,ami 10-15 létszámnál nagyobb (de már az is sok), az bármilyen autizmus spektrumon lévő gyereknek (aki van annyira érintett, hogy gyerekkorban diagnosztizálják) káros, a legenyhébbeknek is.. Ennél fogva minden állami normál intézmény egészen biztosan kihullik. Még csak nem is arról van szó, hogy ne tudná az iskolai feladatokat csinálni, de szociálisan biztos, hogy egyre rosszabb lesz neki. Az óvoda után nyílik csak igazán az olló szociálisan a gyerekek között , és még ha az oviban még el is volt valamelyest egy akár nagyon enyhe gyerek, az iskolában biztosan kinyírják.
Nagycsoportos fiam pl. már beszélget + alkalmakként játszik is a csoporttársaival , de más érdeklődése/ túl formális beszéde/szokatlan témái /szociális értetlensége miatt már látják róla, hogy "marslakó". Itthon pl. már meséli, hogy hülye dolgokra akarják rávenni, hogy 'őrülten táncikáljon' ebédnél, vagy hogy csúnya szavakat mondjon az óvónéni előtt - ergo kezdik szívatni. Ő egy normál suliban ,30as létszám mellett, segítség nélkül (ugye az eddig sem túl gyakori jelenség asszisztenst most már jog szerint sem kötelesek biztosítani) ,szerintem előbb-utóbb izolálódna, vagy még rosszabb esetben a szívatások középpontjává válna (nézd meg a Ben-X című, igaz történet alapján íródott filmet).
Summa summárum, Ha őszinte akarok lenni, akkor azt mondanám, hogy ne is álmodj az állami integrálóról, mert nincs kislétszámú, nincs segítség, nincs integráció. Ez Magyarország. Én a legenyhébb autinak sem ajánlanám a normált (kis túlzással senkinek, aki kicsit is különlegesebb igényű).
Ami szóba jöhet, az az alapítványi: itt ha jól emlékszem írtad, hogy nagyon sok pénzt nem tudtok erre szánni, tehát gyakorlatilag az SNI-profilú "integráló" (gyakorlatilag szegregált) intézmények jöhetnek szóba, amit most már egyre inkább enyhe autik/aspergeresek fognak feltölteni Ez kb. a Gyermekház, Heuréka, Laborc, Humánus, szerintem mindegyikről írtunk a fórumon.
Ezen kívül meg van a valóban szegregált auti csoport (pl. Szellő, Ferencvárosi Komplex) , itt már ugye nem csak ép értelműekkel fog járni (bár igyekeznek szintben nagyjából hasonlót belőni), de biztosan nagyon szakszerű bánásmódban lesz része, kérdés hogy szociálisan nem marad le annyira pár év alatt, hogy lehessen még integrálni, de szerintem az SNI-s kislétszámú alapítványi sem integráció, úgyh oda bizonyosan van átjárás. Normálba meg szerintem a mi gyermekeink a jelenlegi feltételek mellet nem valók.

Kimni: ez a 30 fős Montessori legfeljebb a nevében lehet az; a Montessori módszer alapvetően nem megvalósítható 12-15 gyereknél többel (nálunk is volt egy ilyen kamu-Monti suli). Ennyi erővel már szinte tényleg állami normálba is mehet a gyerek.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 10 hónapja #19277

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Vadkörte, teljes mértékben egyetértek az előttem szólóval. A mi környékünkön nincs elérhető távolságban alapítványi, azaz a Humánus van egyedül, de onnan a másik irányba lóg ki a fiam, az azért inkább szegregált, ennyit helyesbítenék Marco hsz-éből, ha nem bánja :)
Egészen biztosan tudom, hogy szívás lesz így az iskola nekünk. Ez a vallásos suli, ahová most felvettek, de még nem tudom, hogy oda megyünk-e, ez 22-24 fős osztályokkal megy és már ez is elgondolkodtató, holott ebben az évfolyamban, állami iskolában ez valami csúcsszuper létszám. És a fiam tényleg nagyon nagyon enyhe eset. És az oviban semmilyen gond nincs vele (vele nincs gond, csak neki van gondja, de ez
más kérdés, a nem túl lelkiismeretes óvónőt ez már nem zavarja).
Ha mondjuk egy ilyen gyermekház közel lett volna, valszeg oda vittem volna. Most még egy magániskolát fogunk megnézni, de Nagy Kérdés,hogy oda mint autit veszik-e fel vagy mint normál gyereket annak ellenére, hogy tisztában vannak a problémáival. Ha normál gyerekként, akkor nem fogok havi 100ezret kifizetni, hogy még mellé elhordjam fejlesztésekre.
A lényeg, hogy nekünk valóban el kel fogadnunk, hogy az autikat utálják, így aki egy kicsit is problémásabb egy közösségben, hiába 130-as IQja van és ügyes és még barátkozni is szeretne, valszeg szegregáltba kell mennie. És hogy mi lesz később a 2-3 év után? Ha ügyesen fejlesztik, akkor nagy esélye van integráló suliba átmenni.

Marco, igen, én is ezért vetettem el ezt a montessorit.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 10 hónapja #19279

Kimnivel teljes mértékben egyetértek , hogy sajnos ez az egész jóval kevésbé értelmi kérdés, illetve feladattudat, együttműködés; inkább a szociális képességeik hiánya fogja okozni a legtöbb problémát, ami még a legenyhébb autinál is kirívóvá válik 10 éves korára (. az enyhe Down-kórosokat jóval könnyebb integrálni, de persze nálunk őket sem próbálják). Szociális integrációjukhoz mindenképpen asszisztenciára lenne szükség alsó tagozatban, de ilyen gyakorlatilag MO-n nincs. Még ha saját zsebből fizetsz asszisztenst (ami még napi 2 óra esetén is kb. 60e forint), akkor sem biztos, hogy az intézmény hozzájárul, hogy ezt megtedd.
Sajnos az enyhe, szociálisabb autiknak sehol sem jó, vagy fölfelé lógnak ki, vagy lefelé; előbbi talán annyiban jó, hogy lelki sérülés nélkül megússzák a gyerekek, és ez szerintem nagyon fontos szempont. A pl. Benelux államokban sok helyen működő normál 10 fő körüli osztály + saját asszisztens kombó, ami a legjobb lenne, de ettől fényévekre vagyunk.
Én amúgy aggódom, hogy a fiam, aki azért szociálisan nagyon fejlődésnek indult most a normál,állami oviban ,ahol rajta kívül nincs SNI-s, most nem fog -e megtorpanni az alapítványiban (amúgy meg fog:), viszont tudom,hogy ott nem fogják szekírozni, figyelembe veszik a nehészségeit, sokkal több figyelmet kap.

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 10 hónapja #19283

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Marco, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 10 hónapja #19298

Kimni:

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 10 hónapja #19299

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
marco, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 10 hónapja #19310

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Kimni, Marco: Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 10 hónapja #19319

Kedves Labolen !

Egyáltalán nem akartalak megbántani. Bocs, ha mégis úgy érezted. Láttam azt a válaszod is, nem is kellett volna átszerkeszteni, abszolút nem sértett. Az infód hasznos. Egyébként valóban sok minden előttem áll, de sajnos sok mindenben már most is benne vagyunk, most pl. ki akarják túrni a fiamat az oviból (a szakértői felülvizsgálat alapján), úgyhogy kicsit magam alatt vagyok. Azt hittem iskolakezdésig nyugtunk lesz...

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 10 hónapja #19320

Marcoverde !

Köszönöm a nagyon részletes hozzászólást. Én azt hittem kötelező (vagy legalábbis kiharcolható ) az asszisztens az iskolákban. Az meg egészen meglepő, hogy drága alapítványi iskolák is ennyire válogatnak. Kezhetek gyűjtögetni és reménykedni.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 10 hónapja #19321

Amennyire kiveszem , a fiadnak még mindig aktív az f79. Ettől mindenképp' meg kellene szabadulni, mert az általunk leírt SNI-s profilú alapítványiak is el fognak hajtani : alapfeltétel ,hogy papírja legyen a gyereknek ,hogy ép értelmű,gyakorlatilag ez a belépő. Ilyen papír hiányában jelentősen leszűkülnek a választási lehetőségek, illetve az esély, hogy a gyereknek a lehetőségekhez képest legjobb helyet találjátok meg. Mindenképpen fel kéne vetetni autispec intézménynél IQ -tesztet konkrét sulikeresés előtt. A szakértői bizottságnál sajnos nagyon gyakran előfordul, hogy ép értelmű gyerekeket borzasztóan alulmérnek, mivel nincs kompetens személy, aki felvegye a tesztet autikkal, úgyh ott már lobogtatni kellene mondjuk egy Autizmus Alapítvány által felvett teszt eredményét.

[hide]Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Oldalmegjelenítési idő: 0.196 másodperc