Sziasztok,néha-néha szoktam csak itt komenntelni, viszont nagyrészt követjük családilag az eseményeket a fórumon:)
Amivel kapcsolatban írnék, az talán nem ehhez a topikhoz kapcsolódik , de mivel úgy látom ez a legaktívabb részleg, hátha így több ember olvassa, és tud esetleg valami tanácsot adni.
Az iskolaválasztás most az (egyik) aktuális problémánk, Marci fiunk jövő szeptemberben megy iskolába ,1 évet még ráhúz az oviban,úgyh van még egy kis időnk. Egy bizonytalanabb pillanatban megnéztük a szegregáltat (ferencvárosi komplex), ahol bár nagyon szép munkát végeznek, de az intézménybe látogatva egyértelmű volt, hogy nem az a közeg, ami a gyereknek inspiráló lenne, igazából mindenki jóval "érintettebb" volt. Egyébként érdekes, hogy a vezető olyan borulátó volt, hogy azt mondta, hogy szerinte annyira nulla az integráció MO-n, hogy még talán az is jobb lenne neki, ha ott, védettebb közegben nyomatná az iskolát; több esettel is találkozott, amikor az auti gyermek annyira kikészült a normál suliban (pl. waldorf), hogy onnantól kezdve állítólag esély nem volt az integrációra. Mi (illetve kisfiam fejlesztői is,akik szerint Marci elég jól integrálható ) viszont úgy gondoljuk, hogy a minimál esély arra, hogy a lehetőségeihez képest szocializálódjon, és netalán önálló is legyen egyszer az életben, ha megpróbálkozunk az integrációval; ha a szegráltat választjuk, úgy érzem leszámolnák ezzel az illúzióval (akarom mondani reménnyel:).
Igazából egy olyan iskolát keresünk neki (Budapesten) , ahol nem csak az alapítóokiratban van benne az autizmus, hanem mondjuk valamivel több ismeretük van annál, mint hogy láttak egyszer az Esőembert,türelmesek, hajlandóak tekintettel lenni speciális igényeire, hajlandóak elfogadni szakmai tanácsot Marci fejlesztőitől, illetve valami gyógypedagógiai vagy asszisztensi segítség is lenne (azt hiszem it lódult meg a fantáziám). Az 1 asszisztens 1 gyerek gondolom csodaszámba menne, a fizetős óvodájában pl. teljesen irreálisnak nevezték, amikor érdeklődtünk (tudom,hogy jog szerint jár; amikor megkérdeztem a szakértőinél, hogy hogy lehet esetleg bevasalni, az volt a tömör válasz, hogy sehogy) . Igazából az lenne a legjobb, ha lenne egy attitűd az iskola részéről, hogy a pedagógus segítségével szociálisan is próbálják bevonni a gyereket a dolgokba, és nem csak a furcsaságait tolerálják, illetve a tanulásban segítik ,bár valószínűleg ez sem alap általában.
A kérdésem az felétek, hogy volt -e személyes tapasztalatok ilyen budapesti iskolával , hallottatok -e már ilyenről , minden információnak nagyon örülnénk:) Kifelejtettem, de eléggé szűkíti a kört, hogy államit ,vagy mérsékeltebb árfekvésű sulit keresünk, mert pl. a Marci fejlesztői által javasolt Rogers 60 rugó egy hónapra, kérvényezés nélkül nem lehet havonta fizetni (még soha nem láttam egyben 360e forintot:), ráadásul nyáron is perkálni kell, plusz kint van Lágymányoson, magyarul jelenleg irreálisnak tűnik.
Az esetleges tapasztalatokhoz viszonyításképpen: Marci normál IQ-jú, enyhének mondott (kicsit régi társkeresős a stílus,bocsánat:) , jól kommunikáló, állapotához képest nagyon jó feladattudattal rendlkező,jól motiválható kissrác, de szociális fejlettség terén láttam már pár rendesen felette lévő autit (ő a bizarr, barátkozós,hülyéskedős, mindenkit ölelgetős típus, ennél fogva hamar lepattintja mindenki,később meg gondolom ideális alanya lesz a szívatásoknak), vannak merevségei ,amik úgy néz ki nehezen megszüntethetőek, de jól kezelhetőek (már ha hajlandóak megkérdezni, hogy igazából mi a baja, ha furán viselkedik,ideges - ezt az oviban sajnos nem igazán erőltetik..).Előre is köszönönök minden infót (ha vannak), igazából az integráló iskolák listáját olvastam, de nem tudom,hogy valójában mi megy ott, pláne auti szempontból ,úgyh leginkább a személyes tapasztalatoknak, értesüléseknek örülnék:)
Még csak annyit, hogy amikor a szakértőiben kérdeztem,hogy hol lenne jó helye, ahol nagyjából ok az integráció, azt mondták, hogy külföldön:) rövid távon nem túl valószínű, hogy emigráljunk ,úgyh hátha mégis csak van valami legalább minimum szinten megnyugtató megoldás MO-n.