LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Óvoda, iskola

Téma: Iskolakezdés

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 9 hónapja #19955

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Én a közeli Egymi gyógypedagógusokat összefogó vezetőjével beszéltem még idén, ő ajánlotta nekünk. Az más kérdés, hogy a fiam még nem áll készen egy ilyen osztályra. Egyébként inkább ezt a sulit javasolta, mint a közelben lévő alapítványit. Itt állítása szerint kevésbé problémás gyerekek vannak. Aki ide sem fér be, az megy az alapítványiba.
De mondom, ez közvetett infó, nekem személyes tapasztalatom nincs.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 9 hónapja #19956

KKata beküldte:
Kedves Mindenki!
Volt-e valakinek tapasztalata a Zápor u-i iskolával (Óbudai Nagy László)? Tudtok róla valamit?
Persze a kislétszámú osztályaikra gondolok.
Mennyire jó ez az iskola a mi gyerekeinknek?
Értenek a mi gyerekeinkhez egyáltalán?
Előre is köszönöm az infót.

Ezt írta korábban egy anyuka ('Aspie'):

"Sziasztok!

Az én fiam a a Zápor u-i (Óbudai Nagy László Ált. Iskola) iskolába jár.Amikor kezdtük még nem ide tartoztunk és még más diagnózissal. De így is befogadtak. Azóta a diagnózis Aspergerre változott és a kerületbe költöztünk, így azért biztosabb a helyünk. Az elején nehéz volt, sok problémával, de azóta sokat változott a fiam, jól tanul, így sikerült megmaradni. Az iskolában is igyekeznek, fejlesztenek, bővült pedagógiai asszisztenssel, gyógypedagógussal. Viszont egy ped. asszisztensre több gyerek jut, tehát akinek több segítségre van szüksége, nem biztos, hogy megfelelő. A tanítók/tanárok közül van aki tudja jól kezelni a gyerekeket, van aki sajnos nem. Ami fontos, hogy azt értékelik, ha szorosabb kapcsolatot igyekszik kialakítani a szülő az iskolával, de ezt érdemes is a gyermek érdekében. Normál önkormányzati iskola és integráltan fogadnak különböző SNI problémával gyerekeket. Annyiban különbözik más iskolától, hogy csak kis létszámú (max. 15 fő) osztályokkal működnek. Úgy tudom több autista gyerek is jár ide elosztva egy-egy osztályba. Az alsó osztályok iskolaotthonosak, tehát egész napra elosztott tanítás működik. Felsőben úgy mint máshol, de. tanítás, du pedig igényelhető napközi.
A jelenlegi felvételi kritériumokat nem tudom, viszont az igazgatónőtől halottam, hogy egyre nagyobb a túljelentkezés. Tanulási Képességet Vizsgáló Bizottságtól mindenképpen kell a papír.Hivatalosan a Bizottságnak kell az iskolát kijelölni. A gyakorlatban viszont akkor máshogy működött. Először megtalálni a megfelelő iskolát, befogadó nyilatkozatot kérni az iskolától, azt vinni a Bizottsághoz és erre illetve az orvosi papír alapján adták ki a határozatot.
A III. kerületben azért több iskola is van, aki fogad autista gyermeket, az érintettség fokától függően. Úgy tudom a Szellő u-i EGYMI-ben külön autista osztály is van, de fogadnak még a Laborcba is integráltan. A Waldorf és más hasonlóban nem igazán működik.Még a Gyermekház iskoláit ajánlották Újpesten.
Összegezve mindenkinek egyéni, hogy melyik iskola felel meg illetve válik be. Sajnos sok utánajárás, próbálkozás. Információt meg igazán így szülők tudunk egymásnak a legjobban adni, mert a hivatalos helyen (Bizottság) nem igazán jól és frissen informáltak, ez a tapasztalatom.

Remélem segíthettem."

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 9 hónapja #19966

• KKata
  • KKata profilkép
Szanya1, labolen, marcoverde
Nagyon köszönöm Nektek a válaszokat.
Valóban korábban már láttam ezt a beszámolót, igaz most nem találtam, hogy visszaolvashassam.

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 9 hónapja #20057

• makar
  • makar profilkép
Minden településnek (Budapesten ez a kerületet jelenti) kötelező biztosítania az óvodai ellátást az integrálható autista gyermekek számára. A felvételről és az ellátásról (fejlesztőpedagógus) a jegyzőnek kell gondoskodnia, ha ő nem akar vagy hárít, akkor panasszal a kormányhivatalhoz kell fordulni.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 9 hónapja #20058

Hát, sajnos ez koránt sem ilyen egyszerű. Erről a fórumtagok hitelesen be tudnak számolni.
Ráadásul nem fejlesztőpedagógus kell, hanem auti-spec. gyógypedagógus. (Ez két külön szakma.)
Gyógypedagógust, a szakértői bizottság által megadott óraszámban egyébként szoktak biztosítani utazó gyp.formájában, de nagyon ritka az auti-spec. gyp.

(Egyébként ez iskolás topic, nem iskolát akartál írni? Az iskolai integrációval ugyanis még sokkal-sokkal cifrább a helyzet.)

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 9 hónapja #20090

• makar
  • makar profilkép
oviról beszélek, a 19417-ra reagáltam. településünkön nincs olyan ovi, ahol az alapítóban benne lenne az autizmus. megkérdeztük a polg. hivatal oktatási osztályát, hogy ez esetben mi legyen. Azt mondták, hogy vigyük ahova akarjuk, ezután jeleztem nekik, hogy ezt nekik KELL biztosítani, különben megyek ombudsman, kormányhivatal stb. Félóra múlva visszahívtak, hogy a körzetes oviba felveszik a gyereket, csak legyen a szakértői bizottságtól vélemény. A szakértői bizottság előírta a auti spec. gyógypedagógust (előbb elírtam, valóban nem fejlesztő) heti 10 órában, amit az ovi, ill. a hivatal utazó gyp. által biztosított. Jövőre megyünk suliba, ami szintén a körzetes lesz és oda is utazó gyp. fog járni (már most jár oda más gyerekhez).
Nekünk lehet, hogy szerencsénk volt, mert viszonylag egyszerűen ment (eddig).

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 9 hónapja #20092

Tényleg mázli!
Itt többen ugyanebben a szituban voltak, volt aki egyáltalán nem tudta elintézni, volt akinek áthidaló megoldást biztosítottak: nem kapott a gyerek megsegítést, de felvették. A másik esetben a második évtől kapott a gyerek "személyi" gyp.-t, aki nem értett az autikhoz, és a gyerek csak akkor mehetett, mikor a gyp. bent volt. És ez utóbbi már ombudsman bevetésével!

Tehát integráló suliba mentek? Milyen szinten van a fiad? (Kommunikáció, feladattartás, stb.)

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 9 hónapja #20099

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
makar:Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 9 hónapja #20120

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Ne haragudj Makar, lehet én értelmezem félre. Örülj, hogy nektek sikerült, de ne ítéld el azt, akinek nem. Mi is voltunk bent, mi is vittük a jogszabályokat, azt mondták egy dolog ami le van írva, másik ami a valóságban van. A bizottság meg kijelölte a nem integráló ovit, ami a körzetesünk, nulla fejlesztéssel. Egy év múlva jeleztük, hogy ez így továbbra sem jó. Semmit nem tettek. Komolyan. És nekem senki ne mondja, hogy miért nem jelentettem fel őket, mert akkor a gyerek már középsős volt, örültem hogy van ovija, és mire minden lement volna, addigra pont befejezi az ovit. És az önkormányzat kézzel-lábbal tiltakozott az alapító okirat változtatása ellen, addig meg nem hoznak utazó gyógypedet. Azt mondták, nem akarnak ilyen gyereket az oviban, mint a fiam, örüljek, hogy itt lehet. (ez nem az óvodavezető volt, neki meg volt kötve a keze, hanem az önkormányzat).
Minket a bizottság sem segített. Igazából mindenki elküldött minket a fenébe, csak az óvodavezető volt annyira korrekt, hogy megengedte, hogy járjunk oda, egész délelőtt volt bent a fiam. És igen, így többet volt bent, mint egy integráló oviban az enyhébb aspi kisfiú, aki a fórumon van még, és akit csak két órára engedtek be. Szóval én tényleg örültem, hogy legalább van helyünk.
Nem tudhatod, ki milyen utat járt már be, az hogy valamit nem sikerült elérni, nem azt jelenti, hogy meg sem próbálta. De friss diagnózissal, nulla tudással, semmilyen bizottsági jóindulattal és óriási ellenállással szemben lehet, hogy nem elég annyi, hogy megemlíted az ombudsmant.
Örülök, hogy nektek sikerült, de sajnos ez nem megy mindenhol.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 9 hónapja #20121

Hát nem egyszerű az ovi suli téma az biztos ... és most megint felborul minden az átalakítások miatt ...
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 9 hónapja #20145

• makar
  • makar profilkép
nem akartam senkit sem elítélni, azt írtam, hogy nekünk EDDIG szerencsénk volt. szerencsénk volt az ovi fogadókészségével, a hivatallal stb. Nem tudom később mi lesz a suliban, majd meglátjuk.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 9 hónapja #20146

• makar
  • makar profilkép
a suliban nem tudom mi lesz, még 1 év.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 9 hónapja #20147

• makar
  • makar profilkép
Tehát integráló suliba mentek? Milyen szinten van a fiad? (Kommunikáció, feladattartás, stb.)
Tervezetten integráló.Ha oviban kérdezik, akkor válaszol, kortársaival kb. nulla a kapcsolata, de elviseli őket (nem agresszív). Az oviban ügyesen megcsinálja a feladatokat, bevonható nagyjából mindenbe, viszont magától nem kezdeményez. Ha nagyon elege van az ovis társakból (ez elég gyakori), akkor elmenekül (udvaron bokrok, sarkok; csoportszobából a mosdóba). Amúgy ír, olvas.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 9 hónapja #20154

Akkor jobban álltok, mint mi. (Legalább válaszol, az enyém azt se.) Remélem, hogy sikerül az integráció!

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 9 hónapja #20167

• alma
  • alma profilkép
Sziasztok!

Tud valaki javasolni integráló iskolát és óvodát Budapesten a 18.kerületben vagy közeli kerületekben? Olyan érdekelne, akinek vannak tapasztalatai. Az oldalon található intézmény listát ismerem.
Érdekelne még, hogy van e olyan gyógypedagógus vagy fejlesztőpedagógus, akit kipróbáltatok és bevált és a közelben van?

Olyan kiskrapeknak keresem ezeket, aki beszél, átlagos képességekkel rendelkezik, de nagy feladatkerülő betyár. Csoportos helyzetben a figyelmével és a magatartásával vannak gondok. Figyelme könnyen elterelődik, nehezebben tartható fent.

Köszi a segítséget!

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 8 hónapja #20644

alma beküldte:
Sziasztok!

Tud valaki javasolni integráló iskolát és óvodát Budapesten a 18.kerületben vagy közeli kerületekben? Olyan érdekelne, akinek vannak tapasztalatai. Az oldalon található intézmény listát ismerem.
Érdekelne még, hogy van e olyan gyógypedagógus vagy fejlesztőpedagógus, akit kipróbáltatok és bevált és a közelben van?

Olyan kiskrapeknak keresem ezeket, aki beszél, átlagos képességekkel rendelkezik, de nagy feladatkerülő betyár. Csoportos helyzetben a figyelmével és a magatartásával vannak gondok. Figyelme könnyen elterelődik, nehezebben tartható fent.

Köszi a segítséget!

Ha esetleg benézel ide alma: Az Ady Endre iskolának tavaly megváltoztatták az alapító okiratát. Így elég friss. most bekerült végre az autizmus is. Viszonylag kicsi az osztálylétszám, ahogy elnéztem tavaly 16 fővel indultak. Az iskolától ne tarts tesómnak 3 gyereke is járt ide. Az idejárók közül a legnagyobb idén értettségizett vmi informatikus suliban, a középső a Kispesti spanyol kéttannyelvűben most lesz 4. osztályos. Elég jó alapokat adnak.
Azt hiszem ide szeptemberben én is becsörtetek az igazgatóhoz, mert ez van hozzánk a legközelebb aki esetleg fogadná a fiamat.

Ezen kívül az Ecseri úti metrómegállónál van a Janikovszky Éva általános iskola, aminek szintén benne van az alapító okiratában az autizmus. De persze, ha nem vagy körzetes Várólistára kerülsz" vagyis iskolakezdésre vagy bekerülsz vagy sem :-(

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 7 hónapja #21250

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Lassan elkezdődik a suli érdekelne ki mit vett meg. Főleg az elsősök, ha kaptak listát.
Mi nem kaptunk, majd talán az első szülőin mondanak vmit. Javaslatokat is várok jó vízfesték, zsírkréta...stb.

Én vettem 6db, nagy gyúfáskatuját összeragasztom őket. A fiókokba elfér a számolópálca, logikai készlet, számkártyák, számolókorong...stb. Lehúzhatós mágneses rajztáblán meg tervezem a gyakorlást, ha Gizmo vevő lesz. (mentsük meg a fákat :laugh: )

Kezd lassan villogni a pánikgombom! :whistle:

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 7 hónapja #21251

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Süni: de jó, hogy ezt felhoztad! Én is már aggódom, hogy nekünk ugye nem mondott semmit a suli, hogy mit vegyünk. Én holnap megyek be befizetni az ebédet, akkor megint rákérdezek. Legalább egy táskát akarok venni. :blink: És tolltartó? Vegyek teletölthető, két zipzárost? És mi kell bele? Színes ceruza? filcek? Meg gondolom hegyező, radír. Ezeket csak meg lehet venni előre, nem?
A skatulyás ötlet nagyon jó. :)
Várom én is a tippeket. :) Hiába, nekem ez az első iskolás gyerek, azt sem tudom mi kell oda. :D

A másik: nekünk ott van a suliban a bizottságos papír. Be akarom vinni pluszba a jellemzést, amit a fejlesztőtől kaptunk, hogy hogyan illeszkedik a fiam a csoportba, szabálykövetés, motiváció ilyesmi. És én arra gondoltam, hogy írnék egy kis összefoglalót az önkiszolgálás területeiről is. Öltözés, wc-használat, evés és rugalmatlanságok. Mert nekünk ezekkel is lesznek problémák, és nem szeretném, ha nem tudnának arról, hogy neki a higiéniás szokásai enyhén szólva is gyatrák, és erre figyelni kell, hogy pl kezet mosson. Vagy hogy ha van szaftos husi, akkor legyenek kedvesek neki nem összekeverve adni a tésztával, mert úgy nem eszi meg.
Valaki írt már ilyet, vagy szerintetek van értelme ilyet bevinni? Vagy majd úgyis rájönnek a dolgokra?... :unsure:

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 7 hónapja #21252

Edina írt egy cikket iskolakezdés témában, hasznos tanácsokkal.
auti.hu/index.php/meseld-el/743-iskolai-kezdetek

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 7 hónapja #21253

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Mi kapunk listát a suliból, ált. aug. második felében.
Nem támaszkodom a tavalyira, amikor fiam kezdett, mert a tanítók válogatják, hogy mire van szükségük. nekünk nem sok mindent kellett megvenni, a sulinak saját könyvei vannak. Iskolatáska nem kell, mert nem hordanak haza tanulnivalót. Z.-nak múlt évben megvettük, egyszer használtuk, így idén eladtuk. Labolen, szerintem addig ne vegyél, amíg nem tudod tutira, hogy fog-e egyáltalán kelleni. A hiperekben még októberben is van minden a sulihoz.
Oldalmegjelenítési idő: 0.191 másodperc