KKata beküldte:
Kedves Mindenki!
Volt-e valakinek tapasztalata a Zápor u-i iskolával (Óbudai Nagy László)? Tudtok róla valamit?
Persze a kislétszámú osztályaikra gondolok.
Mennyire jó ez az iskola a mi gyerekeinknek?
Értenek a mi gyerekeinkhez egyáltalán?
Előre is köszönöm az infót.
Ezt írta korábban egy anyuka ('Aspie'):
"Sziasztok!
Az én fiam a a Zápor u-i (Óbudai Nagy László Ált. Iskola) iskolába jár.Amikor kezdtük még nem ide tartoztunk és még más diagnózissal. De így is befogadtak. Azóta a diagnózis Aspergerre változott és a kerületbe költöztünk, így azért biztosabb a helyünk. Az elején nehéz volt, sok problémával, de azóta sokat változott a fiam, jól tanul, így sikerült megmaradni. Az iskolában is igyekeznek, fejlesztenek, bővült pedagógiai asszisztenssel, gyógypedagógussal. Viszont egy ped. asszisztensre több gyerek jut, tehát akinek több segítségre van szüksége, nem biztos, hogy megfelelő. A tanítók/tanárok közül van aki tudja jól kezelni a gyerekeket, van aki sajnos nem. Ami fontos, hogy azt értékelik, ha szorosabb kapcsolatot igyekszik kialakítani a szülő az iskolával, de ezt érdemes is a gyermek érdekében. Normál önkormányzati iskola és integráltan fogadnak különböző SNI problémával gyerekeket. Annyiban különbözik más iskolától, hogy csak kis létszámú (max. 15 fő) osztályokkal működnek. Úgy tudom több autista gyerek is jár ide elosztva egy-egy osztályba. Az alsó osztályok iskolaotthonosak, tehát egész napra elosztott tanítás működik. Felsőben úgy mint máshol, de. tanítás, du pedig igényelhető napközi.
A jelenlegi felvételi kritériumokat nem tudom, viszont az igazgatónőtől halottam, hogy egyre nagyobb a túljelentkezés. Tanulási Képességet Vizsgáló Bizottságtól mindenképpen kell a papír.Hivatalosan a Bizottságnak kell az iskolát kijelölni. A gyakorlatban viszont akkor máshogy működött. Először megtalálni a megfelelő iskolát, befogadó nyilatkozatot kérni az iskolától, azt vinni a Bizottsághoz és erre illetve az orvosi papír alapján adták ki a határozatot.
A III. kerületben azért több iskola is van, aki fogad autista gyermeket, az érintettség fokától függően. Úgy tudom a Szellő u-i EGYMI-ben külön autista osztály is van, de fogadnak még a Laborcba is integráltan. A Waldorf és más hasonlóban nem igazán működik.Még a Gyermekház iskoláit ajánlották Újpesten.
Összegezve mindenkinek egyéni, hogy melyik iskola felel meg illetve válik be. Sajnos sok utánajárás, próbálkozás. Információt meg igazán így szülők tudunk egymásnak a legjobban adni, mert a hivatalos helyen (Bizottság) nem igazán jól és frissen informáltak, ez a tapasztalatom.
Remélem segíthettem."