LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Óvoda, iskola

Téma: Iskolakezdés

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 11 hónapja #18042

Marconak: A kislány keresztneve nem Lili lesz? :) Az anyukája, ha nem is személyesen de munkatársam és olykor szoktunk telefonon beszélni.

Egyébként én nagyon hálás vagyok nektek, hogy az iskolai proceduráról így beszámoltok. Ezt a csatát nekem jövőre kell megharcolnom, de igyekszem felvértezni magam.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 11 hónapja #18046

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Na, észrevettem, hogy van ilyen topik is :D

Labolen, Marco, tényleg ahány iskola, annyi verzió, elképesztő! Labolen, szerintem se foglalkozz ezzel, nem a te dolgod innentől, te megtetted, mit lehetett és a lényeg úgyis az, hogy a suli megvan, ahová járni fogtok :) Te ismered az osztály összetételt különben?
Marco, pont arra jutottunk Mankáékkal, hogy az enyhébb autiknak jobb, ha hasonszőrűekkel barátkoznak. Ha enyhébb esetek a többiek, akkor ez még jól is fog jönni M.-nak! Az 1 kislány meg hát... ja, ennek én sem örülnék.

Mi is voltunk beiratkozáson. Nálunk ugye sima ügy, körzetes suli. Még csak sni státusz sincs. Nem tudom, emlékeztek-e, de az is sokat nyomott a latba ennél a körzetes piros iskolánál, hogy kevesen vannak egy osztályban. A felsőbb évfolyamokon mind 20 alatt van az osztálylétszám. Idénre mondták, hogy kb 22 fő max. Az is jó nekünk. Nade, ez biztosan nem így lesz. És olyan fura, hogy mindenki a homokba dugja a fejét. A kerületben 440 gyerekkel több van, mint iskolai férőhely. Még ha indítanak is sok helyen
új osztályt, ennyi gyerek akkor sem tud simán elhelyezkedni. A környékünkön van 3 felkapott iskola, ahol 60-80 helyre átlag 120 KÖRZETES gyerek jelentkezik (sokan direkt átíratták magukat oda persze). Ugye sorsolás lesz, mert ennyi gyereket ez a 3 iskola nem tud felvenni (összesen a 3 suliból kb 90 gyerek fog kilógni, mindhárom mellettünk van). És hol van üres hely? Hát nálunk, a pirosban. Szóval, kizárt, hogy alacsony létszámmal menjen az osztályunk (meg a többi), a 30 fő biztosan meglesz per osztály. Viszont ez az iskola nincs erre berendezkedve, a tanárnő elmondta nekem négyszemközt, hogy ő egyrészt nem képes 30 gyereket tanítani, másrészt iszonyú pici osztálytermek vannak (valóban, én is láttam), fizikailag nem fér be 30 szék. Majd, mitn a heringek. De akárhová mentünk volna, ez van mindenhol. Pedig a fiamnak a 30 fő elviselhetetlen lesz, főleg frontális oktatással...

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 11 hónapja #18048

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Kimni: Jó, hogy itt is vagy. :)

Nagyon sajnálom, hogy nagy létszámmal fog indulni a suli. Emlékszem, ez volt a nagy előnye ennek a sulinak, ezért is választottátok ezt. :(

Nálunk a helyi suliban is nagy a túljelentkezés a szomszédos városból bejelentkezők miatt. Itt három osztályt terveznek indítani. Csakhogy nincs annyi terem. ezért egy osztályt konténerbe fognak rakni. Most komolyan, ez normális???

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 11 hónapja #18050

Labolen, Kimni:
Nem lehet visszatartani a fiaitokat még egy évet az oviban? Talán jövőre nem lesz már ez az őrület, mert most ugye sokkal több gyerek kezd amitt, hogy aki szeptember 1-re betölti a 6 évet az már iskolaköteles ...
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 11 hónapja #18051

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Labolen:
Az alsósok nálunk is konténer osztályokban vannak. Ehhez képest elég jó, van rendesen két osztályra két mosdó, öltöző, meg az osztályt is szépen kidekorálták. Nyáron viszont dög meleg! :(

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 11 hónapja #18054

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Kimni: szerintem nálunk csak fiúk vannak. Amúgy beiratkozáskor ismét felhívták a figyelmemet, hogy 2, max 3 évig maradhat a fiam. Aztán sajnos nem tudják tovább tanítani. Ez egy átmeneti osztály, ami kifejezetten az integrációra készít fel, miközben haladnak a tananyaggal is.

3Mackó: semmi pénzért nem tartottam volna tovább ebben az oviban. Fél éve minden reggel majdnem sír, hogy nem akar menni. Azt mondja sokan vannak, és bántják is. Innen lépni kellett mindenképpen. És mivel már szeptemberben 7 éves lesz, már nem akartam, hogy ovis maradjon. Neki szerintem jót tesz a kötött program, az ovi túl laza neki. Nem tud mit kezdeni magával. Ha meg suli, akkor én miután beláttam, hogy normál suli, sőt alapítványi sem menne most, akkor ezeknek megfelelően szerintem most mi a lehető legjobb helyen leszünk. 7 fős osztály, abból 5 már járt oda egy évet legalább. Így csak a két új kis elsősnek kell megszoknia a rendszert. Így gondolom rájuk több idő, és figyelem, türelem jut majd. Itt úgy gondolom nem fognak kiakadni, ha egy hét vagy egy hónap múlva sem tud úgy ülni, ahogy kérik tőle.

Champ: hát majd kiderül, milyen ez a mobil osztályterem. Az biztos, hogy nem hangzik túl jól. :( de lehet élőben beválik majd.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 11 hónapja #18056

labolen:
Jó, de akkor te ezek szerint nem egy 30 fős osztályba viszed. :)

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 11 hónapja #18059

Z szeptemberben még 6 éves se lesz, így egyenlőre nekünk tárgytalan, de Z is mondogatta már, hogy oda akar menni ahová A a nagyfiam. Bár szerintem, ha suliba járna, akkor meg azzal lennének gondjai, elég szabad szellem a drágám. :)
Nagyon tartok attól, hogy Z nem fogja bírni, és a tanítónéni sem őt, egy 20-30 fős osztályban. Most azt gondoljuk, hogy egy normál, de mondjuk 15 fős osztály, vagy 20 fős, de két tanítónénis osztály lenne neki a legjobb. Persze hogy majd ha eljön az ideje mi mi közül tudunk választani majd, ha egyáltalán lesz választási lehetőségünk ...

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 11 hónapja #18060

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Nem, most nem abban kezd. De ha később áthoznám ide integrációba, mert olyan sokat fejlődne, akkor már minket is érint, hogy mekkora a helyi létszám. Bár ez olyan távoli, szerintem inkább kis létszámú osztályba viszem ki majd. De mondjuk továbbtanulásnál már megint ott a nagy létszám. És szerintem ez a nagy tömeg még az alapítványiaknál is megjelenik majd.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 11 hónapja #18062

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Igaz, G-nek még legalább két éve van iskoláig, de nagyon érdekel a tapasztalatotok!
Marco/Andesz, talán írtátok már, Nálatok hányan lesznek az osztályban?
Kimni majd írd meg Te is, ha tudod, hányan lesznek az osztályban!

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 11 hónapja #18063

Kész őrület ez a beiratkozás !Mi tegnap írattuk be M.t a HEurékába ,de mint írta Marco is a körzeti suliba is be kellett volna íratni M-t . Én ezt meg is tettem volna ,illetve vittem a "kiíratrkozós "papírt :),hogy más suliba viszem .. De ez nem volt elég ,mert kellett volna az óvodai szakvélemény +a szakértői papír i s.(ugye már az óvodai szakvéleményt Marco leadta a H-ba !!)A H-ban egyértelműen azt mondták ,hogy csak az iskolaváltozásról szóló napot kell leadni .Ezért ott hagyta a szakvéleményt ... Ezért most újból kérhetem el a z óvónőktől a szakvélemény fénymásolatát ,ha lehet ,hogy aztán leadjam a helyi suliban . Ez aztán tök jó !
Kimni !Drukkolok Nektek ,hogy kevesebben legyenek ,mint 30 N osztályában . NEm semmi !!Szerintem az oviban is ekkora káosz lesz ,ha kötelező lesz minden 3 évesnek az óvodai nevelés ...Írj ,ha tudsz vmi biztosat a létszámról !
Tomger !SAjnos fogalmam nincs hányan lesznek M-ék az osztályban . NEkünk az igazgató hölgy még januárban azt mondta ,hogy 10-nél több elsőssel nem szeretné kezdeni az évet (ez szerinte év végére is csak 12 -ig nőhet ez a létszám elsőben ,ugye akik év közben jönnek .. )Ez volt az utolsó infónk ,a januári ,de hogy mi lesz biztosan azt nem tudom.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 11 hónapja #18064

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Ami mindannyiunk esetében azonos: a bizonytalanság :) Ez valahogy nagyon ott van...
Andesz, hát ez a bürokrata papírdolog, "ez nem felel meg, még azt kérjük" stb, jaj.... senki nem tudja, mi a menete ennek.

3maci, a gyerek totál érett az iskolára, 1 éve ír-olvas, egész nap csak rajzol, sokáig ül egy helyben, alig várja, hogy tanulhasson (tényleg ezt várja, nagyon fura). A másik oldal pedig az az óvoda, amiről olyan sokat írtam a fórumra, ahol 1 éve üres kenyeret kap uzsonnára, mert nem akarnak neki olyat adni, amit a többiek nem kaphatnak, mert én hoztam be... és ez az hely, ahol gyagyásként bánnak vele és sírva jön haza. Arról nem is beszélve, hogy ott szívatják a fiúk őt, ahol tudják és egyre durvább dolgokkal. Ennél még a 30 fős osztály is jobb, mert ha most nem az utolsó évünk lenne, akkor kivettem volna, miután kiderült, mit gondol rólunk az óvónő és hogy bánik a fiammal. Amúgy 4 évet járt oviba, szerintem egészségtelen ennél többet járni és szeptemberben már 7 éves lesz (amúgy is a nagyobbakkal találja meg a hangot, igazi kiszúrás lenne neki 8 évesen a 6-7 évesekkel kezdeni egy elsőt, és már 6 évesen megvolt neki az elsős tananyag nagyja).

De, nézzétek meg a KSH honlapját. 2006, 2007 és 2008 egyértelműen babyboom volt. Előtte és utána sokkal kevesebb gyerek született. Most ezek az évfolyamok fognak "beiskolázódni" az elkövetkezendő 2 évben, ez most indult. Ez az új rendelet persze nagyon rosszkor lépett életbe a babyboom miatt, de gyakorlatilag még 2 évig hasonló helyzet lesz az országban. Biztos, hogy az országban átlag 28-30 fős osztályok lesznek ebben a 2 évben, mindegy, melyik iskolába, hova viszi az ember (normál állami suliról beszélek persze, nem alapítványi vagy speciális). Persze, biztos vannak olyan települések az országban, ahol másképp oszlott el a népesség és ebben a 3 évben a településre vonatkoztatva nem volt babyboom. Ott biztos lehet alacsony létszámú osztály, de gyanítom, ez extrém ritka lesz most 2 évig. Budapesten és a nagyvárosokban nyilván protkó kell ilyen helyre.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 11 hónapja #18067

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
A népszámlálásból kitűnik, hogy míg keletebbre vidéken csökkent a gyermekek száma a mostani iskolakezdő korosztályban, addig Budapesten és az agglomerációban nőttek. Vagyis összességében van elég hely, ha csak azt nézzük, hogy hány iskolai osztály hány gyereket tud felvenni egész Mo. területén.Csak itt az eloszlás nem mindegy.
És persze van Pesten belül is olyan kerület, ahol nőtt a gyerekszám, gondolom peremkerület, és olyan, ahol csökkent, mint mondjuk a belváros. És megint csak ott a probléma, hogy a körzetes suliba nem mindenki szeretné beiratni a gyereket, mert mondjuk nincs jó híre a sulinak. Ők át akarnak menni valami elismertebb, jobb suliba. Emiatt is vannak olyan körzetes sulik, hogy nagy a túljelentkezés a körzetes gyerekekkel. Az egy dolog, hogy ebből nem mindenki lakik ténylegesen ott. Nálunk a három osztályból kb egy simán a szomszéd városból jön. megértem én, hogy ott nem szeretnék a gyereket beíratni a nem megfelelő suliba, de nem szeretném, hogy emiatt nekünk legyen gondunk később. A mi sulink híres volt a családias légköréről. Most ez meg fog szűnni.
Nekem B. jövő nyáron lesz 6 éves. Most a nyári gyerekeket nálunk visszatartották. Mi lesz, ha jövőre ezt nem lehet már? Akkor is ugyanilyen tömeg lesz. Mondjuk az biztos, hogy én a balkezes éppen hat éves lányomat nem fogom az egy évvel idősebbek közé beengedni. Neki még mindig nincsenek meg az alapvető irányok sem. Mindent tükörben csinál, mint a jobbkezesek.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 11 hónapja #18068

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Andesz: nekem könyörögnöm kellett, hogy legalább a gyerek nevét hadd mondhassam meg, hogy tudják, hogy mi itt jártunk. Nem hogy papírt kértek volna... :blink:

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 11 hónapja #18069

kimni:

Akkor több, mint 1 évvel idősebb a fiad ezek szerint az enyémnél. Az nagyon jó, ha ilyen jól elül a popóján, és az iskolához szükséges egyéb képességi is megvannak. Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 11 hónapja #18072

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
3maci, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Labolen, igazad lehet erről az eloszlásról. Budapest valahogy nagyon megszívta, itt igazából majdnem minden kerület nagy gondban van. Még az V. is. Megnéztem a KSH honlapját újra és nem idén volt babyboom, erre rosszul emlékeztem, be kell ismernem... nem babyboom volt, hanem 2010-től drasztikusan csökkent az élveszületések száma, addig végig egész magas. Tehát akkor csak a rendelet az, ami ezt a káoszt okozza.
Az origon olvastam összesítést és idén 20ezer gyerekkel több megy elsőbe, mint eddig átlagban. Ez iszonyú sok (valami 100ezer körül van az elsősök száma, meg volt az utóbbi években és idén 120ezer, ha jól rémlik a szám, de a 20 ezer biztos, ennyivel több elsőst kell elhelyezni országszerte és ennek jó része a nagyvárosokba sűrűsödött).

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 11 hónapja #18079

kimni:
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Iskolakezdés 11 éve 10 hónapja #18745

Üdvözlök mindenkit !

Nemrég regisztráltam a honlapra, elsősorban azért, hogy más nálam már gyakorlottabb érintett szülők tapasztalatait megismerjem és nem csak szakemberekkel konzultáljak.
Kisfiam 4 éves, normál integrált oviba jár, előtte normál bölcsibe járt.
Tavaly áprilisban a bölcsőde javaslatára (és sajnos a mi beleegyezésünkkel ) az illetékes Tanulási Képességeket Vizsgáló Bizottság-nál jártunk. Micsoda ostobaság egy 3 éves gyereket először ide küldeni ! Sajnos a dolog súlyával egyáltalán nem voltunk tisztában.
gyermekünk itt enyhe fokú szellemi fogyatékos kódot kapott, az egyházi ovi ahova a testvére is járt és már 1 éve fel volt véve papírral (!) rögtön elutasította, pedig még ebben a papírrongy szakvéleményben is integrált elhelyezést javasoltak.
Ezután magánúton indultunk el, több helyen jártunk, majd tavaly ősszel 4 napos komoly vizsgálat eredménye lett a "pervazív fejlődési zavar". Értelmi fogyatékosság nélkül.
Fejlesztésre járunk az Autizmus Alapítványhoz, egy fejlesztőházba és az oviban is kap a gyermek heti 2 óra fejlesztést logopédus-gyógypedagógustól. Mindenhol jól fejleszthetőnek tartják. Egyenlőre a beszéd és a társas viselkedés terén vannak leginkább elmaradásai. Ennek ellenére elég jól elboldogul egy konzervatív szellemű óvodában 25 fős csoportban.
11 000 fős kisvárosban lakunk Bp-től 50 km-re, itt semmilyen speciális intézmény nincs.
Elképzelhető, hogy a kisfiunk tudna a normál suliba járni, de nem biztos, hogy ez lesz a legjobb a számára. Ha más lenne szükséges neki, Bp-re szeretnénk behordani (én itt dolgozom). De vajon van-e lehetőségünk erre vidékiként ? Vagy csak teljesen magán, térítéses alapon ?
Elkezdtem itt a honlapon nézegetni az autistákat fogadó iskolákat, de nehéz eligazodni, mi lenne a legjobb, merre induljunk el. Úgy gondoljuk, hogy legjobb lenne talán valamilyen integráló iskola. Montessori esteleg ?
A XIV. ker. Cházár A. u-i iskoláról valaki tud valamit mondani ? Ez közlekedésileg lenne jó. Esetleg a X. ker. Sibrik M. úti iskoláról ? Persze bármi érdekel, elsősorban a pesti oldalon.
Valamint keresném azt a mentor szülőt, akit itt a fórumon fedeztem fel, de már nem tudok ráakadni, hogy hol, aki még a 90-es években járta végig a tortúrát és lehet neki írni egyéniben. Nyilván sokat tudhat...
Köszönöm, ha valaki tud általános vagy konkrét infót nyújtani.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 10 hónapja #18755

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Vadkörte: Szia!

Javaslom olvasd át ezt a fórumot, sok hasznos tapasztalatot írtak már itt a többiek is. A Cházárba jár is itteni fórumos szülő gyereke, nem tudom írt-e abba a topicba. De az biztos, hogy volt ott róla szó. auti.hu/index.php/forum/7-ovoda-iskola/7988-iskolakezdes
M is Bp mellett lakunk, bár kicsit közelebb. De hivatalosan vidék. Itt a tankerületben sincs iskola a fiamnak, se integráló, se szegregált. Nekem azt mondták a tanker vezetők, hogy a hozzánk legközelebb eső, a gyereket ellátni képes iskola a körzetes. Alapítványiba oda viszed, ahová szeretnéd.
Bocs, hogy röviden reagáltam, de sietek. :)

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 10 hónapja #18767

Kedves Labolen !

Köszi, a válaszod máris hasznos, természetesen folyamatosan fogom nézni a fórumot, amikor időm engedi. Alapítványit úgy érzem max 30 000/hó körül bírnánk hosszú távon és lehet, hogy jóval drágább. Azért kell a "szervek" előtt járnom majd, mert mint említettem már a Szakértői Bizottság "látókörébe" kerültünk és ha ők úgy itélik meg kb 1-2 órás felülvizsgálatuk alatt, hogy a gyerek nem alkalmas az integráltra, akkor nekünk az a "legközelebb lévő ellátni képes" Ceglédet jelenti. Pl. az ottani speciális oviban bentlakásos szellemi fogyatékos gyerekek vannak. Tavaly ezt is felajánlották... Még jó, hogy nem dőltünk be. Azonkívül mivel az ellenkező irányba Bp.-re járunk dolgozni, egyikünknek az állásába kerülne ez a megoldás. Két gyerek mellett, így, hogy az egyik auti, ez csőd lenne. Ezért szeretnék előre egy befogadó sulit nézni. Nyilván adott eleve a hátrány a fővárosiakkal szemben vidékiként.
Köszi.
Oldalmegjelenítési idő: 0.157 másodperc