LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Óvoda, iskola

Téma: Iskolakezdés

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 1 hónapja #35601

• Cheshire
  • Cheshire profilkép
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 1 hónapja #35602

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Cheshire, ha jól értem, csak 5 éves a fiad? Annyi, de annyi minden változik még pont az elkövetkezendő 2 évben! Rá lehet menni az egy helyben ülésre külön is, de maguktól is érnek sokat. Én azt tapasztalom nem csak a magam helyzetén, hanem másokén is, hogy egy autinál nem lehet következtetni az 5 éves korban megjelenő problémákból. Persze, vannak nagyon látványos gondok, amik nyilván megmaradnak később is jelentős lemaradásnak (pl, hogy 5 évesen nem tud kommunikálni valaki), de ez a megül-nem ül meg dilemma nagyon tipikusan olyan, ami az esetek többségében egyszerűen beérik. Főleg, ha amúgy nincs is vele különösebb probléma az oviban.
A szakértőiben felvett vizsgálatok pedig... sokszor mondom másoknak is és még a pedagógusoknak is, hogy megnéznék egy tök átlag nt gyereket, mennyi ideig bírna a fenekén ülni 5 évesen egy ilyen vizsgálatnál. Szerintem, ha ezeken a vizsgálatokon kéne minden gyereknek részt vennie, alig lenne valaki, aki megfelelne.... Teljesen más az iskola és ott lesz motiváció. Ezzel azt akarom mondani, hogy általános alapelv, hogy nem szabad alálőni az iskolakérdést egy autinál, a lehető legtöbbet kell kihozni a helyzetből. Kicsit inkább a nehezebbet kell választani, mert nekik nehezebb megtanulni mindent, mint az nt-knek,de hogy megállják a helyüket a világban, muszáj megtanulniuk a nagyját és ez bizony nehézséggel jár. Ezért 5 évesen még nem lehet kijelenteni az amúgy nem túl problémás auti kisgyerekről, aki jól megállja a helyét az oviban, hogy nem fog menni neki mondjuk egy normál suli, mert most nem tud ülni sokáig.
Bízni kell benne és nem szabad abból kiindulni, hogy most milyen. Az iskola előtti évben már fontos lesz, de még akkor is ez a legnehezebb, hogy képtelenség megmondani, hogy egy 6-6.5 éves amúgy jól kompenzáló auti kisgyerek mit fog produkálni 1 év múlva egy tök másik környezetben.

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 1 hónapja #35603

• Cheshire
  • Cheshire profilkép
Kimni, Álmi novemberben múlt 6 éves. Azért lehet az ovinkban még, mert nem aug.31.-ig töltötte be a hatot. Motiválni bármilyen téren nagyon nehéz és sokszor extrém motiválás szükséges. pl. azért lett szobatiszta, mert minden sikeres wc használat után elmentem vele szalagkorlátot nézni és szaladgálni mellette. 10 hónapon keresztül, minden áldott nap, 40C-ban, vagy vízszintesen süvöltő jeges esőben, de mindig, mire lassan elhagyhattuk az akció utáni szalagkorlátozást. Az oviban pont annyi gond van vele, illetve a viselkedésével, mint bármelyik elevenebb nt kisfiúnak - erre nincs is külön panasz, pedig a sima körzetes oviba jár, ami nem is integráló, semmilyen szinten nincsenek felkészülve egy autira. Viszont: a 4 ovis év alatt soha nem lehetett bevonni semmilyen asztali tevékenységbe. Sem rajz, sem gyurma, sem festés, sem semmi. Csak, amikor neki épp motiváló volt a feladat, vagy kedve volt épp ahhoz a tevékenységhez. Akkor viszont a maximumot teljesíti, na de ez elenyésző mennyiség... mostanában javul a helyzet és idővel biztosan beérik, de addig még sok víz fog a hátamon lefolyni.. Ahová járunk fejlesztésre, azt nagyon szereti, de ott is ez a legfőbb nehézség - a feladatban tartani, pedig ez itt csak 10-15 perc, ameddig kéne. a Bizottságnak én sem adok sok súlyt, mint magánember, pláne, hogy az ottani pszichonénik is megmondták, hogy hiába látják rajta, hogy többet tud, mint amennyi előcsalogatható belőle, ők kénytelenek az elvégzett feladatokra kapott pontok alapján értékelni, a beiskolázáskor pedig a papírra írt vélemény (is) lesz a mérvadó. Fentebb írtam, miért nem maradhatunk még egy évet oviban - ha ugyan ott maradhatna, még hagynám egy évig, pont azért, amit te is írtál, mert nagyon sokat érik egyetlen év alatt. De a mi esetünkben ez a megoldás sokkal rosszabb lenne sajnos. Abban sem vagyok biztos, hogy jó lenne neki egy évig mondjuk egy magánoviban, mire megszokná a helyet, ismét váltani kéne. normál suli nem megy a túlhallása miatt sem, meg a gyerekzsivajtól ha hangos, teljesen bepörög, mondja is, hogy ez neki fáj ( és mutatja a fülét),és menjünk innen. az oviban a gyerekekkel is kiabál már 11 óra tájban, hogy maradjanak csendben, mert nagyon hangosak. Neki valóban egy olyan hely kellene, ahol kicsi az osztálylétszám, következetes de rugalmas a pedagógus.
a Bizottsági munkáról alkotott véleményeddel maximálisan egyetértek..

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 1 hónapja #35604

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
cheshire, a mi fiaink egy idősek ezek szerint, G is november végén töltötte a 6-ot. Szerencsére a mi ovink támogatja, hogy maradjunk 1 évet és ez SNI, de még nt gyermekeknél is jár ennyi idősen, ha az óvoda vagy a szülő szeretné. Mi szeretnénk.
Sajnálom, hogy nem tudtok maradni +1 évet, de megértem.
Ugyanezekben az iskolákban gondolkodunk.
A motiváció itt minden gyereknél gond, nálunk is. Kérdés, hogy erre ezekben az iskolákban fordítanak e bármi figyelmet.
Nekünk ezek a paraméterek kellenének és szerintem ezek semelyik iskolában sem adottak mind egy helyen:
kis létszámú (huzamosabb ideig túlzott ricsaj / de lehet akár másfél órás hangos zene is, az átlagosnál hamarabb lemeríti, működésképtelenné válik), a gyereknek megfelelő motivációs rendszer alkalmazása, a tananyag minél több vizuális megsegítése a nyelvi elmaradások miatt.

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 1 hónapja #35605

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Cheshire, bocsánat, megtévesztett, hogy azt írtad, hogy nem tudod, milyen változás lesz 2 év múlva, azt hittem, még 2 év van a suliig. Ezek szerint nem. Megértem, ha nem akarod úgy az oviban hagyni, hogy gyűjtőcsoportban lenne, ugyanakkor az is a suli mellett szól, hogy jövő szeptemberben ő már majdnem 7 éves lesz, ha maradna még egy évet oviban, akkor meg majdnem 8 évesen kezdené az elsőt, ebben az esetben az utolsó év nagyon rossz szokott lenni az ekkora autiknak az oviban (nincs elég struktúra, meg ami intellektuálisan lekötné őket és ebben a korban az eleresztett környezetben a többi gyerek nagyon gonosz tud lenni - értem ez alatt azt, hogy egy nem integráló oviban van, ahol nem is lenne jó csoportban, Tomgeréknél talán más a helyzet, az egy nagyon jó ovi és, ha maradhat a megszokott óvónővel, csoportban, akkor az jó). Azaz ne bánd, hogy most kell suliba menni!
Hát igen, tényleg baj az, ha ennyi idősen nem lehet feladatokra motiválni :( Fejlesztésre hova jártok? Ha jól értelmezem, tényleg ez az egyetlen igazi probléma, ezért kár lenne olyan iskolába menni, ahol nem tudnátok kiaknázni a képességeit csak emiatt. Jártok fejlesztésre?

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 1 hónapja #35607

• boris
  • boris profilkép
  • Nem elérhető
1.
Ma jártam a Laborcban, nekem szimpatikus a suli is, az igazgatónéni is. Kedvesen körbevezetett, elmondta, hogy csak ép értelűeket, jól integrálhatóakat várnak, 40 ezer a tandíj, van erdei iskola nyáron, jók a fejlesztő és vannak (elmondása lapján), kis team dolgozik minden osztályban a gyerekekkel, szülőkkel karöltve (tanító, fejlesztő, pszichológus...) a negyedik ki?, szóval kiemelte, hogy folyamatos a kapcsolattartás egymás között és az infó csere...és hogy ez 10-15 gyerek mellett remekül működik. A kajáldában váltva ,mennek, először az alsósok, majd a felsősök, az udvarra szintúgy napi szinten. Van allergiásoknak, válogatósoknak kajavariálás. Nekem bejönne, de mi 2016 ban kezdenénk. Ja és talán itt van diszes Meixner Módszer is. Ja és nem kell nekik feltétlenül szakértői papír, felvételiztetik a gyermekeket, persze más szóval.

2. Ma jártam a Cházár utcában is, a Gyermekház suliban is. Kedves és meggyőző az ig. helyettes. A suliról azt hittem a templomban van először, de nem. Nem? Nem mehettem körbe, de lehet bejelentkezni nyílt órákra, fel kell hívni Zsigó Editet, ő ad időpontot a helyetteshez és a nyílt napra is. 10 ezer körül van a havi hozzájárulás, de önkéntes alapon. Ép értelmű gyerekeket várnak, de elfogadott alsóban a furi viselkedés, felsőben már picit szigorúbbak, a gimibe meg persze csak az mehet, aki képes önállóan tanulni és helyt állni. Szimpi, hogy van gimi és szakiskolájuk is. Arra terelgetik a diákot, amennyit bír, akár évről évre átgondolják, hol a plafon a gyermeknél és a maximumot szeretnék kihozni minden egyes emberkéből, nem vegetáltatni. Mindenkit külön személyiségként tartanak számon, amit még kiemelt, és hogy az elfogadás abszolút működik, hiszen ilyen olyan apró probléma mindenkivel van. Az elsőben törvényileg nincs lehetőség, még szülő kérésre sem évismétlésre, de kitalálnak valamit, ami nulladikként működik, hogy duplázni lehessen az elsőt, így felkészülve a komoly sulira. A tanítók sokszor mennek 5-6 ig a picikkel, jó közösség, stb stb...
Nekem a ricsajiszonyú volt az elsőn, ahol a tanári van, persze ott a lakli felsősök vannak, feljebb a kicsik, de ott nem jártam.
őőő, hirtelen ennyi.

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 1 hónapja #35608

• boris
  • boris profilkép
  • Nem elérhető
Bocs, de a 14-15-16 kerben valaki ismerős esetleg? Fejlesztési lehetőségek és persze a suli érdekelne. Még arra szeretnék körbenézni, mert a családunk arra lakik, mi is arra költöznénk elsősorban.

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 1 hónapja #35609

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Pl. én, de fejlesztési lehetőség csak az van,amit a fejlesztő helyek menüben találsz.
Iskolára nézve csak ismételném az elhangzottakat. A 16-ban lévő alapítványival telefonon beszéltem, a hallottakat inkább nem idézném, mert csak felhúznám magam. Persze attól még felhívhatod, bár az egyik 16. kerületi fórumozó is hasonlóról számolt be. A 15-ben lévő alapítványiba évente 1-2 sni-t vesznek csak fel, autikhoz nem értenek és művészeti szakirányos.

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 1 hónapja #35610

• boris
  • boris profilkép
  • Nem elérhető
ez az Új Suli? Nekem sem jött be. a 15-nél melyikre gondolsz, és Zugló?

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 1 hónapja #35617

• Miri
  • Miri profilkép
  • Nem elérhető
Borisviros:
Most jutott eszembe, írtam privit neked a múlt héten, megkaptad ?

Labolen:
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 1 hónapja #35618

• Miri
  • Miri profilkép
  • Nem elérhető

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 1 hónapja #35620

• Cheshire
  • Cheshire profilkép
Tomger, akkor hasonló köröket futunk :) Jó nektek, hogy maradhat még egy évet és jó az ovitok. Drukkolok, a majdani sulihoz.

Kimni: a Cseperedőbe járunk

Nekem egyenlőre sem a Laborcból, sem a Gyh-ból nem válaszoltak a levelemre. Mindjárt fel is hívom őket.. Veresegyházán van egy jónak látszó iskola, oda is a jövő héten megyek.

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 1 hónapja #35623

• Cheshire
  • Cheshire profilkép
Zuglóban nézd meg a Benedek Elek sulit : benedekelek.hu/ az sajnos nem egyértelmű számomra, hogy szegregált-e az oktatás, vagy integrált, de az biztos, hogy van kifejezetten auti csoportjuk és sokféle terápiás lehetőségük.

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 1 hónapja #35630

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Szegregált.

Kicsit spamelgetni fogom a fórumot meg a facebookot mostantól, hátha használ. Értelemszerűen nem annak a kb. 10 embernek szól, akik mindig segítenek. (Valaki esetleg ezt a szöveget is megfogalmazhatná érthetőbbre, most nem érek rá foglalkozni ezzel se, megyek gyógyszert adagolni. A változatosság kedvéért a gyerek beteg.)

Autizmussal élő gyermeket nevelő szülőként ezt az oldalt azzal a céllal hoztuk létre, hogy információkat nyújtsunk érintett szülőtársainknak és autizmussal élő felnőtteknek, könnyebbé tegyük a mindennapokat, segítsük egymást a nehézségekben. Számítunk a hozzánk hasonló szülők interaktív közreműködésére portálunk működtetésében, amelyet minden anyagi támogatás nélkül indítottunk el.

A következőkben lehet segíteni az oldal bővítésében: beszámoló a blog részbe (Meséld el a történetedet), a kir nézegetése autit fogadó óvodák-iskolák témakörben elsődlegesen vidékre és a bp-i ovikra nézve (a korábbi budapesti iskolák szűrésemet Labolen most ellenőrzi), fejlesztő feladatok és játékok beküldése.

Előre is köszönöm az oldal felhasználói nevében.

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 1 hónapja #35636

• Cheshire
  • Cheshire profilkép

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 1 hónapja #35643

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Miri: Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Próbahét: Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 1 hónapja #35646

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Labolen,Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 1 hónapja #35647

• Manka197
  • Manka197 profilkép
  • Nem elérhető
  • Lányom 9 éves Asperg, fiam 7 éves auti
Labolen: jónak tűnik amiket írsz, Örülök, hogy sikerült :)

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 1 hónapja #35651

• Anya
  • Anya profilkép
Labolen:Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 1 hónapja #35660

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Labolen: gratulálok! :)
Jaj, annyira megnyugtató tud lenni, amikor a kiválasztott suli azt mondja, hogy várja a gyermekünket!
L.-nak tetszik? Lesz esetleg osztálytárs, aki szintén ide jön át? Logisztika jobb vagy rosszabb?

Bocs, hogy faggatlak, de ezek mind fontosak. :)
Oldalmegjelenítési idő: 0.199 másodperc