1.
Ma jártam a Laborcban, nekem szimpatikus a suli is, az igazgatónéni is. Kedvesen körbevezetett, elmondta, hogy csak ép értelűeket, jól integrálhatóakat várnak, 40 ezer a tandíj, van erdei iskola nyáron, jók a fejlesztő és vannak (elmondása lapján), kis team dolgozik minden osztályban a gyerekekkel, szülőkkel karöltve (tanító, fejlesztő, pszichológus...) a negyedik ki?, szóval kiemelte, hogy folyamatos a kapcsolattartás egymás között és az infó csere...és hogy ez 10-15 gyerek mellett remekül működik. A kajáldában váltva ,mennek, először az alsósok, majd a felsősök, az udvarra szintúgy napi szinten. Van allergiásoknak, válogatósoknak kajavariálás. Nekem bejönne, de mi 2016 ban kezdenénk. Ja és talán itt van diszes Meixner Módszer is. Ja és nem kell nekik feltétlenül szakértői papír, felvételiztetik a gyermekeket, persze más szóval.
2. Ma jártam a Cházár utcában is, a Gyermekház suliban is. Kedves és meggyőző az ig. helyettes. A suliról azt hittem a templomban van először, de nem. Nem? Nem mehettem körbe, de lehet bejelentkezni nyílt órákra, fel kell hívni Zsigó Editet, ő ad időpontot a helyetteshez és a nyílt napra is. 10 ezer körül van a havi hozzájárulás, de önkéntes alapon. Ép értelmű gyerekeket várnak, de elfogadott alsóban a furi viselkedés, felsőben már picit szigorúbbak, a gimibe meg persze csak az mehet, aki képes önállóan tanulni és helyt állni. Szimpi, hogy van gimi és szakiskolájuk is. Arra terelgetik a diákot, amennyit bír, akár évről évre átgondolják, hol a plafon a gyermeknél és a maximumot szeretnék kihozni minden egyes emberkéből, nem vegetáltatni. Mindenkit külön személyiségként tartanak számon, amit még kiemelt, és hogy az elfogadás abszolút működik, hiszen ilyen olyan apró probléma mindenkivel van. Az elsőben törvényileg nincs lehetőség, még szülő kérésre sem évismétlésre, de kitalálnak valamit, ami nulladikként működik, hogy duplázni lehessen az elsőt, így felkészülve a komoly sulira. A tanítók sokszor mennek 5-6 ig a picikkel, jó közösség, stb stb...
Nekem a ricsajiszonyú volt az elsőn, ahol a tanári van, persze ott a lakli felsősök vannak, feljebb a kicsik, de ott nem jártam.
őőő, hirtelen ennyi.