Az én fiam már harmadikos és mint mindenki, mi is kín keservesen találtunk sulit. Ép értelmű, integrálható, de szociális és kommunikációs területen láthatóan lemaradással küzdő kisfiúról van szó. 4 évig járt integráló oviba, hosszú, nagyon nehéz beszokás után bírta az egész napot, de rengeteg probléma volt.
A megyénk összes (állami) iskoláját végig jártuk, telefonáltuk, de sehová sem kellett.

Végül ismerősök ajánlására megtaláltunk egy alapítványi iskolát, ami a lakhelyünktől 30 km-re van, abban a városban, ahol dolgozom. Alternatív elveket valló, nem mindennapi szemléletű, személyközpontú oktatás folyik nálunk (Rogers elvei szerinti iskola). Sokkal fontosabb a gyerekek különböző személyiségéből fakadó egyéni szükséglete, mint a leadott tananyag mennyiség. Ha a gyerekek elfáradnak, akkor leteszik a könyveket és kimennek az udvarra. Nem csinálnak problémát abból, hogy a fiam pl. nem szereti az ének órákat, addig átmehet egy másik osztályba. Kis létszámú osztályok vannak, évfolyamonként egy. Egyéni tanrend szerint haladnak, a bizonyos tárgyakból a többségnél tehetségesebb gyerekek éppúgy, mint a lemaradással küzdők.
Nem igyekeznek akkora mennyiségű lexikális tudást a gyerekek fejébe tömni, mint egy átlagos iskolában, de persze ők is a NAT szerint tanulnak. Van gimis részleg is, a végén ők is azt az érettségit írják meg, mint bárhol máshol az országban. Sok tematikus nap van: sport, népmesei nap, abillity napok is voltak. Ilyenkor egy téma köré csoportosítják az egész napot, és jól megszervezett, több órás közös programok vannak, ezek szervezésébe bevonják a gimiseket is. Az tanítás felsőtől tömbösítve történik, vagyis az éves tananyagot úgy adják le, hogy pár hétig csak egy tantárggyal foglalkoznak, aminek végén van a számonkérés.
A suliba járó gyerekek 1/4 része ilyen-olyan oknál fogva sajátos nevelési igényű, és szinte minden évfolyamon van AS-es gyerek. A fiam osztályában a 14-ből 3 gyerek, a másodikos nt. lányoméknál 1 kisfiú. AS specifikus szakember nincs, de van tapasztalat auti gyerekekkel, van empátia és hajlandóság a tanulásra. Egyéni és csoportos fejlesztést kapnak a gyerekek, van, hogy naponta több órát is és a fejlesztő gyógyped is jár velünk Vadaskertbe az időszakos konzultációkra. A szülőkkel maximálisan együttműködnek, tanácsaimat, tapasztalatomat nem csak elfogadják, de kérik is. Vizuális segítségek használatára nyitottak, megtanulták őket használni.
A gyereknek van lehetőségük pihenni, aludni, ha elfáradtak, az én majd 10 éves fiam ezt a mai napig ki is használja, hetente 3-4 alkalommal alszik délután.
Étkezési problémáira (nagyon válogatós, már az oviba is otthon készített ételt vittünk be) odafigyelnek, segítenek neki az ételek előkészítésében, megmelegítésében, nem okozott problémát ez a kérésünk, nem kellett papírozni, ÁNTSZ engedélyt beszerezni.
Közös programokban, kirándulásokban részt vehet, nem zárják ki, mert nagyobb odafigyelést igényel.
Maximálisan elégedett vagyok, nem vinném a gyerekeimet másik iskolába. Mindenkinek csak ajánlani tudom, nem csak auti gyerekeknek.