LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Óvoda, iskola

Téma: Iskolakezdés

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 2 hónapja #35289

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Az én fiam már harmadikos és mint mindenki, mi is kín keservesen találtunk sulit. Ép értelmű, integrálható, de szociális és kommunikációs területen láthatóan lemaradással küzdő kisfiúról van szó. 4 évig járt integráló oviba, hosszú, nagyon nehéz beszokás után bírta az egész napot, de rengeteg probléma volt.
A megyénk összes (állami) iskoláját végig jártuk, telefonáltuk, de sehová sem kellett. :( Végül ismerősök ajánlására megtaláltunk egy alapítványi iskolát, ami a lakhelyünktől 30 km-re van, abban a városban, ahol dolgozom. Alternatív elveket valló, nem mindennapi szemléletű, személyközpontú oktatás folyik nálunk (Rogers elvei szerinti iskola). Sokkal fontosabb a gyerekek különböző személyiségéből fakadó egyéni szükséglete, mint a leadott tananyag mennyiség. Ha a gyerekek elfáradnak, akkor leteszik a könyveket és kimennek az udvarra. Nem csinálnak problémát abból, hogy a fiam pl. nem szereti az ének órákat, addig átmehet egy másik osztályba. Kis létszámú osztályok vannak, évfolyamonként egy. Egyéni tanrend szerint haladnak, a bizonyos tárgyakból a többségnél tehetségesebb gyerekek éppúgy, mint a lemaradással küzdők.
Nem igyekeznek akkora mennyiségű lexikális tudást a gyerekek fejébe tömni, mint egy átlagos iskolában, de persze ők is a NAT szerint tanulnak. Van gimis részleg is, a végén ők is azt az érettségit írják meg, mint bárhol máshol az országban. Sok tematikus nap van: sport, népmesei nap, abillity napok is voltak. Ilyenkor egy téma köré csoportosítják az egész napot, és jól megszervezett, több órás közös programok vannak, ezek szervezésébe bevonják a gimiseket is. Az tanítás felsőtől tömbösítve történik, vagyis az éves tananyagot úgy adják le, hogy pár hétig csak egy tantárggyal foglalkoznak, aminek végén van a számonkérés.
A suliba járó gyerekek 1/4 része ilyen-olyan oknál fogva sajátos nevelési igényű, és szinte minden évfolyamon van AS-es gyerek. A fiam osztályában a 14-ből 3 gyerek, a másodikos nt. lányoméknál 1 kisfiú. AS specifikus szakember nincs, de van tapasztalat auti gyerekekkel, van empátia és hajlandóság a tanulásra. Egyéni és csoportos fejlesztést kapnak a gyerekek, van, hogy naponta több órát is és a fejlesztő gyógyped is jár velünk Vadaskertbe az időszakos konzultációkra. A szülőkkel maximálisan együttműködnek, tanácsaimat, tapasztalatomat nem csak elfogadják, de kérik is. Vizuális segítségek használatára nyitottak, megtanulták őket használni.
A gyereknek van lehetőségük pihenni, aludni, ha elfáradtak, az én majd 10 éves fiam ezt a mai napig ki is használja, hetente 3-4 alkalommal alszik délután.
Étkezési problémáira (nagyon válogatós, már az oviba is otthon készített ételt vittünk be) odafigyelnek, segítenek neki az ételek előkészítésében, megmelegítésében, nem okozott problémát ez a kérésünk, nem kellett papírozni, ÁNTSZ engedélyt beszerezni.
Közös programokban, kirándulásokban részt vehet, nem zárják ki, mert nagyobb odafigyelést igényel.
Maximálisan elégedett vagyok, nem vinném a gyerekeimet másik iskolába. Mindenkinek csak ajánlani tudom, nem csak auti gyerekeknek.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 2 hónapja #35290

• makilla
  • makilla profilkép
Szia Borisviros.
Mi integrációban küzdünk, segítség, asszisztens nélkül, nagyon nehéz és megviseli a gyereket. Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 2 hónapja #35332

• boris
  • boris profilkép
  • Nem elérhető
húh, köszi a válaszokat+ akkor mindenki járja a hadak útját.
Más:
Nemrég voltam a Vadasban és az AOSZ-tól voltak ott előadni, kérték, hogy minden érintett írja le légyszi az oktatással, ellátással kapcsolatos panaszát nekik az AOSZ oldalon, mert most van esélyük a javításra, beleszólásba. Kaptak egy rahedli pénzt is azt hiszem, hogy tegyenek valamit. Ha sokan panaszkodnak és ezzel a sok panasszal ők be tudnak menni a z Illetékes Elvtárshoz, mert ugye ha csak 3-4 panaszos levelük van, az komolytalan, úgy nem változik meg ez a sz.r rendszer.
Kedves Champ és Makilla, melyik sulikról írtatok?
Laborcba jár valaki?
Én most 1 éve járok suliról sulira, de még olyat, ahol auti szakember is van nem láttam. Van olyan egyáltalán?

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 2 hónapja #35333

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
borisviros:
Ez a mi sulink: www.szines-iskola.hu/
A FB oldala is aktív, érdemes azt is megnézni.

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 2 hónapja #35337

• Miri
  • Miri profilkép
  • Nem elérhető
borisviros:
Még nyáron válaszoltam a prividre, de nem tudom, hogy megkaptad-e.
Most elküldtem újra. :)

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 2 hónapja #35338

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Borisviros, a remény hal meg utoljára.
Akiknek sürgős, azok intézkednek/-tek Bundáskenyérrel. (Én is.)
Rahedli pénzt nem kaptak erre.
A 800 milliót az FSZK pályáztatja ki. Az pénz. Egyben. De nem maradt egyben.

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 2 hónapja #35348

• boris
  • boris profilkép
  • Nem elérhető
Kedves Miri, köszi most megkaptam. És milyennek találod a sulit?

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 2 hónapja #35353

• boris
  • boris profilkép
  • Nem elérhető
Szanya1, hogy érted, hogy intézkedtetek? Mármint egyénileg?

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 2 hónapja #35357

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Írtam KLIK-nek és lehet, hogy tudtam is volna intézni valamit, ha a 3/2-es szakértői nem tesz keresztbe. Amit egyébként megfellebbeztem.
Mindent el lehet és kell intézni egyénileg, nem várni másokra.
Az AOSZ 5 évvel ezelőtt is tisztában volt azzal, hogy mi a helyzet iskolafronton.

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 2 hónapja #35389

• Curasso
  • Curasso profilkép
  • Nem elérhető
.Sziasztok
Iskolaval kacsolatban. Meg mindig azt hiszem a lehet legjobbat sikerult intezni a z adott helyzethez kepest.
Mert, hafaradt P. akkor atviszi a pedgogus a kulon szobaba.
gyakroltatjak vele a feladatkat. A kifejezetten autis gyogypedagogus rehab orakat is megtartja.
Most turelmesnek kell lennem, mert varnomkell a szakertoi velemenyre, ami alapjan a fejlesztesi tervet ismet el kell keszitenie a gyogypednek.
Tudom, hogy a gimis fiukal mennek orakra ha a gyerek szuksegesnek erzik, ha valamelyik tantargyat nem ertik elmagyarazzak nekik.
P. nel a finommotorika az gyalazatos.
ahogy korabban mondtam, a szakertoi javasolja, hogy 3. osztalytol mentsek fel irasbol a gyereket es akkor jon a tablagep, vagy valami.

Erre ira Marco, hogy kezirast ugyse nagyon hasznalunk mar.... Sajnos ezt cafolnom kell, mert nekem bizony sokat kell kormolnom a munkam soran.

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 2 hónapja #35404

• boris
  • boris profilkép
  • Nem elérhető
Kedves Champ ez egy szuper suli, de miért olyan messze????Álomszerű amiket írtál róla, hirtelen kedvem támadt odaköltözni :)

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 2 hónapja #35408

• Miri
  • Miri profilkép
  • Nem elérhető
Curasso:
Örülök, hogy továbbra is pozitív véleménnyel vagytok a suliról. :)

Kap P. valamilyen mozgásos fejlesztést? Az nem segítene a finommotorikáján?
A kisfiamnak még 7 éves korában borzasztó rossz volt finommozgása, de valahogy beért, első végén már nagyon szépen tudott írni. Persze nem tudom, hogy ez a rengeteg torna, (TSMT, HRG, Delacato) hatására-e vagy a spontán érés vagy mindezek együttes hatására. :whistle:

Borisviros:
Írtam privit.

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 1 hónapja #35419

• Curasso
  • Curasso profilkép
  • Nem elérhető
Mirinek
P. Kap mozgasos fejlesztest. 1,5 ev TSMT most pedig 2. Eve alapozo terapiara jar. Van hetente 5 torna ora -nem tudom ebbol mennyire nem megy be -es meg kotelezoen 2 tanitasi ora alatt korcsolyazni viszik oket. Ja es kertes hazban lakunk es ingazunk naponta kb 2 orat az otthonunk es az iskola kozott.
Azt hiszem ennel tobb mozgas nem szukseges. :-)

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 1 hónapja #35420

• boris
  • boris profilkép
  • Nem elérhető
Ez melyik suli? Szegregált? Néztem a régebbiket, hogy újat kellett a bizottságnak kijelölnie, mert az első nem vett fel titeket. Befogadóval tette mindezt?

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 1 hónapja #35421

• boris
  • boris profilkép
  • Nem elérhető
Curasso, ez neked ment volna, de nem kezelem még jól a felületet. köszi.

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 1 hónapja #35422

• Curasso
  • Curasso profilkép
  • Nem elérhető
Nem nem szegregalt iskola :) Ez a Telepy Karoly sporttagozatos altalanos iskola es gimnazium. A Nagyvarad ter kozeleben van 3 auti fiura 2 kulon pedagogus az egyikuk kb. Fel 8_tol van a suliban 2_ig a masik 10 oratol delutan negyig.

Ja kepzeljetek a fiam gondolkodik rajta, hogy kiprobalna, egesz nap az osztalytarsai kozott tolteni az idot. De van benne turpissag is am. Mert 3 tanora utan nem vegez am erdemi munkat az osztalykozossegben, a kulonszobaban meg munkara fognak.
Kivancsi leszek ez hogy fog alakulni.

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 1 hónapja #35433

• boris
  • boris profilkép
  • Nem elérhető
szia Curasso, a kisfiad sportol? Nálunk minden mozgás nehézkes, csetlik botlik. Jót tenne neki mindenféle mozgásfejlesztés.

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 1 hónapja #35434

• Curasso
  • Curasso profilkép
  • Nem elérhető
Szia P. nem sportol. :laugh:

Szegényke elég ügyetlen.

Atanítók után mentünk és később derült ki, hogy sporrttagozatos az iskola, pláne a sportos osztálynaklesz az osztályfőnöke atanítónéni akit kinéztünk magunkanak

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 1 hónapja #35435

• Miri
  • Miri profilkép
  • Nem elérhető
Curasso:
Akkor remélhetőleg nálatok is hoz fejlődést a TSMT és az alapozó. :)
Á.-nál kb. 4 év intenzív fejlesztő torna hozta meg az eredményt a finommotorikájában. :)

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 1 hónapja #35501

• boris
  • boris profilkép
  • Nem elérhető
Kiváncsi lennék a véleményetekre, abban , hogy a kisfiam most októberben töltötte az 5-öt és felmerült,hogy átmehetne egy nulladik fejlesztős ovi-suliba 1 évre, de sokak véleménye az, hogy addig maradjon az oviban, amig jól érzi magét, viszont akkor 8 lenne mire suliba megy. igy meg 7. de sajnos és nem látom át ezt az iskolaérettség kérdést az ő esetében. főleg azt nem, hogy mi lesz egy év múlva, de az ovónénije szerint nem fog tudni normál suliban teljesiteni akkor sem. tanácstalan vagyok, hogy menjűnk vagy maradjunk?
Oldalmegjelenítési idő: 0.233 másodperc