LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Óvoda, iskola

Téma: Iskolakezdés

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 7 hónapja #31833

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Még egy: mibe kell tenni a festéshez és technikához a cuccot? Mit csinálnak egyébként ezeken az órákon? Hogyan lehet normálisan elcsomagolni a nem tégelyes gyurmát? (A tégelyes nem fér a táskába.)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 7 hónapja #31835

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Mi a tolltartót nem hoztuk haza egész évben, vettem neki itthonra egy ugyanolyan garnitúra ceruzát, úgyis rengeteget rajzol itthon a másik kettő is, jó ha nekik is van itthon jó minőségű cucc. Biztos jó a Lyra is, csak azt akartam írni, hogy én erre külön nagyon figyeltem, hogy leheletnyi nyomással is hagyjon nyomot a ceruza, és a stabilot találtam meg erre. Lehet nem is volt líra a boltban ahol néztem. ;)
Tehát nekem reggel a gyerek egy szál uzsis tasakkal vonul be az iskolába, hétfőn pluszban vannak a könyvek és tornacucc, olyankor kap egy szatyrot. Igazából csak hétfő reggel kellene az az iskolatáska, de mindegy, már így szoktuk meg.
Van neki egy szekrénye a folyosón, én oda vittem be plusz váltóruhát, ha vizes a gyerek, legyen mibe átöltözni. Jellemzően a fehér inge is bent van, hogy ha ünnepség van, (és én elfelejteném... :huh: ), szóval akkor átöltöztetik ünneplőbe. Jellemzően ez mindig így van, hogy direkt csak bekérik az inget, és csak az ünnepségre öltöznek fel.
Nálunk mindig átöltöznek tornára, erre külön figyelnek, segítenek ha kell, ezt is tanulják így. De pont néztem a fotókat, hogy más osztályban nem ez a formaruha, mint náluk.
Üzenőbe nekünk azt is be kellett írni, hogy van-e allergiája bármire, gyógyszerre, ilyesmi. Plusz a telefonszámok ugye.
Én beleírtam a kezdőpapírunkra, hogy nem megy neki a fenéktörlés, de erre figyeltek nála. Ha sokáig maradt, mentek utána, de amúgy meg is tanulta hamar. Itthon is tanítottuk, meg gondolom ott is nyomták neki. És tudod, van hogy új helyzetben könnyebben tanul újat, mert nem gátolja a rutin. Pl a cipzárfelhúzást egy hét alatt megtanulta. :ohmy: Szóval tuti fognak segíteni neki, pláne ha jelzed, hogy ebben még van hová fejlődni.
Ismerkedős foglalkozásról fogalmam sincs, milyen. A reggeli körüket láttam, az minden nap volt. Mindig elmondták reggel, hogy milyen nap van, milyen idő, ki van itt, ki beteg, ki a napos, mi lesz ma. ezután volt reggeli, lementek az étkezőbe. Aztán három óra: matek, olvasás, írás, volt hogy ide ment be egyik nap a környezet ha jól rémlik. Délelőtti nagyobb szünet, ebéd, ének vagy rajz, vagy egyéb ilyen készségtárgy, és utána átöltözés torna. Ezután volt egy pici pihenő, napközis házi, és háromkor végeztek mindennel. Ha hamarabb befejezte a házit, akkor háromig volt ideje játszani is már. Én háromra mentem érte, de hamarabb is el lehet vinni, csak akkor veled írja meg a házit. Én szerettem, ha marad, mert ott jobban tud dolgozni, és tudott játszani a többiekkel.
Nálunk most csak ennyi közös fejlesztés volt, a reggeli kör, a torna volt az alapozó, és délután segítették kicsit a játékukat. És volt, hogy egyéniben mentek ki logopédiára. Ezekről nem tudok, L. inkább az órákon vett részt, neki nem kellett logopédia. Egyéniben nem volt neki fejlesztés.
Órarendjük van, van csengetés is, de ha nagyon elhúzódik az óra, vagy benne vannak valamiben, akkor nyilván nem hagyták abba a dolgot, akkor csúsztattak. De alapvetően próbálták tartani a menetrendet.
Ének meg minden van. Éneken ritmust, szolmizálást, énekeket tanultak. Volt rajz, technika minden. Erkölcstan is. ;)
De vedd figyelembe, hogy nálunk egy teljes osztálynyi gyerek volt, ahol mindenkinek ugyanolyan típusú órái voltak, legfeljebb más tananyaggal, de egyszerre kellett matekozni, vagy rajzolni.
Nekünk külön technika cuccot nem kellett bevinni. Nem emlékszem, hogy bármit is kellett volna, de ha kellett, akkor azt év elején egyszer beadtuk és kész. Mi ilyet nem cipeltünk az tuti.
Gyurmát simán becsomagolod egy kis nejlonba, és jól legumizod. Akkor nem szárad ki, és nem szakad, mint a folpack.

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 7 hónapja #31838

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Tök egyszerű lenne tényleg, ha csak ott kellene hagyni a dolgokat, de én nem merem kint hagyni a zárhatatlan folyosói szekrényben. :S Remélem, lesz bent valami szekrény és oda be lehet tenni a drágább holmit, mert ennyi bigyó az iskolatáskába nem is fér be.
A gyurmának a "bizonyítékos" simítózáras tasak jó? Vagy abban túl sok a levegő? Mivel abból van itthon épp egy köteg. (Erről jut eszembe: betűtanulás, kösd össze a szót a kezdőbetűvel. "Z., ez itt egy "köteg". Milyen betűvel kezdődik?" Z. elmélázva a messzeségbe: "Köpet...Ká..." Aztán leesett neki, hogy mit mondott és attól meg rájött a röhögés... :woohoo: )
Hjaj, szolmizálás. :S Anyukám vett egy énekkönyvet, bízom benne, hogy el tudja nekem magyarázni a dolgot, mert egy hangra (hehe) sem emlékszem az egészből.
Az erkölcstan itt opcionális, az autiban nincs, a tanakban kötelező. Már nem emlékszem, hogy mit írtam, hogy kérjük-e vagy sem.

Igen furcsán nézett ki Z. az iskolapadban, ahogy ma kipróbálta. :unsure: Nem kompatibilis az iskolai környezettel. Inkább játszóházkompatibilis... :laugh:

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 7 hónapja #31839

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Mi mindent bent hagytunk a tanteremben, ott azt zárták. Kint a szekrénye zárható elvileg egy kis lakattal, de mivel minden szünetben bezárta magának, emiatt nem zárhatóvá tették. :silly: De nekünk csak egy váltócucc maradt benne, semmi más. Nem tűnt el semmink.
Gyurmát szerintem bent lehetne tartani az osztályterem szekrényében, ami szintén zárható nálunk és akkor nem kell cipelni azt sem. Szerintem jobb egy sima uzsis zacskó, mert a gyerek is ki meg bele tud pakolni.
Az erkölcstanról semmit nem tudok, szerintem a könyvet sem kaptuk haza év végén.
Énekkönyvről sem tudok. De fénymásolt papírok voltak.
Köpet-köteg. Milyen szavakat tanultok... :D

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 7 hónapja #31843

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Szanya: Az első nap a gyereket ünneplőbe vittem + váltóruha + kaja (üvegpohár, mert abból ivott csak, azóta kerítettek neki egyet)
Az első héten nem volt napközi emiatt ebéd után ill. amikor mondták hazahoztam, mert nem akartam, hogy a gyűjtőben legyen.
Mi a tornazsákot, tisztasági, technikai dolgokat beadtuk és az év folyamán ami fogyóban volt jelezték az ajtóra kiírva, ők őrizték egy szekrényben. Általában hétfőként hazahoztam a törölközőjét+ zsákjában a váltóruhát átnéztem. Ami engem kiakasztott a szappan, de meg lett magyarázva, hogy azzal a kezét ügyesítik. Gizmo a wc-re kell mennem kártyával jelzi a dolgát és akkor egyedül kiengedik. Elég gáz amikor a wc ajtón belépve, jobbik esetben akkor kezdi el letolni a gatyát, és visszafelé még a folyóson húzza vonja a gatyáját. A teremben mos kezet, mert ott a törölköző. Mi az első szülőin megszavaztuk a hozzájárulást, mert hivatalosan osztálypénz nem lehet + külön kérnek, ha mernek dolgokat. Fénymásolópapírt.
Mi tankönyvet nem láttunk, házit se. Adatokat, persze jellemzést leadtam a gyerekről, amit nem olvastak ez sokszor kiderült.
Mi vittünk be kártyát, kellett ugráló kötélt beadni, a tolltartóját év végén kaptuk vissza. Beadni játékot, kedvencet csak úgy, ha nem gond, ha baja esik, bár így se szerették.
(bocsi kicsit csapongtam)

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 7 hónapja #31844

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Hmhmhm. Mivel a cél az integráció (tudom, tudom, majd felébredek egyszer), ezért célszerűbb valahol, ha szépen begyakorolja az összepakolást és a cuccokat hozza-viszi.
Ne tudjátok meg, milyen ideges vagyok. :( De most már nekiállok a dolgoknak, még nincs iskolaváró füzet, pedig megvannak a képek reggel óta. Csak lógok!!!!!!!!!!!

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 7 hónapja #31846

• Anya
  • Anya profilkép
Nálunk a rajz és a technika cuccokat egy dobozba kérték hogy tegyük bele, és beszedték.
Cipős doboz, vagy láttam baromi jó (talán Praktikeres?)átlátszó műanyag dobozt is, amibe pakoltak. A tanteremben voltak egy polcon, és amikor kellett valami, kivették, vagy elsőben
inkább még kiosztották belőle a gyerekeknek.
Mindenkinek rajta volt a neve, és az óvodai jele is.
Most is így lesz.

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 7 hónapja #31847

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
Szanya: akkor bele is írhatod a szabályokat is. Egyedül teszed a táskába a..... rajz ;) Jó munkát! Merj nagyokat álmodni, soha nem tudhatod! Amúgy is cél a minél nagyobb önállóság.
Ja eszembe jutott még adtunk be irattartó papucsot, abba gyűjtötték a gyerek rajzait, anyagát.

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 7 hónapja #31848

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Akkor vennem kell még egy vékony alkoholos filcet. A jelenlegiekkel nem tudok írni a ceruzákra. Az ecsetre is ráírtátok a nevet?

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 7 hónapja #31849

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Nálunk úgy megy, hogy a hazahozandó házit pénteken kivitetik vele a szekrénybe, aztán szerintem úgy hozzák le, hogy a kezébe nyomják, amit hoznia kell.
Tűhegyű alk.filccel én mindenre ráírtam a nevét, de mondom, nekem nem is rémlik, hogy technikai cuccot adtam volna be... Fogkefe, pohár, fogkrém, törülköző szintén névvel ment be.

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 7 hónapja #31851

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Ceruzákat, ecseteket megjelölheted úgy is, hogy színes szigetelő szalaggal "bekódolod", vagy akár arra írsz rá ;)

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 7 hónapja #31852

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Tééényleg! És legalább jól el lesz vele foglalva a gyerek, míg lehámozza. Addig sem humorkodik. :laugh:

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 7 hónapja #31854

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Ugye? :laugh: Vegyél jó sok szigszalagot, a szivárvány minden színében kapható! :laugh:

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 7 hónapja #31855

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
Én a ceruzákkal nem foglalkoztam, sőt az ecsettel se,hogy felcímkézzem, egyet csak kerítenek neki! :whistle: A gyurmára, festékre vinyettát nyomtunk. (bár úgyis közösben használják)

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 7 hónapja #31856

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Champ, és nem igaza volt? :laugh: A hatékonyság halála az állandó udvariasság.

Süni, közösbe...??? Én meg megrendeltem a hiperszuper antibacis gyurmát?! ..... :unsure:

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 7 hónapja #31857

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
Szanya: mindenki kap egy gombócot és mehet a gyurmázás, de ugyanez van a temperás festésnél is + mindennél, ha közös asztalnál dolgoznak. Emlékszel még a festéses videónkra, ott mindenki kapott egy színt.

Van antibacis gyurma? :blink: Most hülyítesz?

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 7 hónapja #31858

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
De ez meg miii? Nyilván azért veszek színes gyurmát, hogy összetett dolgokat készítsen belőle a gyerek és a festékből ábrázoljon valami színes dolgot. Ezt így nem lehet. De itt nem is tégelyes festéket kértek (vagy temperát), hanem vízfestéket.

Frankón. Én is meglepődtem, de lám. Aztán max. nem azt adom be, veszünk tecskósat...

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 7 hónapja #31859

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
Szerintem ez pedagógus függő, de most minek mosson el x db festékes dobozt, ha az asztalra 2 gyerekenként rakhat 1-et? Pl: nálunk 1-2 volt kirakva, mert sok segítség kellett (mártás, festékbe nyomás, papíron húzás...stb.)
Persze lehet, hogy mindenki az 1es asztalánál ülve fog nálatok dolgozni pl., mint a normál suliban.

Én soha nem veszek szar terméket, még festéshez se, mi értelme van. Utálnám, ha nekem is fakó színűvel kéne pingálnom v. zsíros, kemény gyurmával gyurmáznom. Amúgy is nehezen veszem rá a gyereket ilyenre. Kell, hogy élményt nyújtson a termék.
Nem jó, ha küzdeni kell, hogy nyomot hagyjon a ceruza.

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 7 hónapja #31860

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
A gyerekeknek kellene elmosnia. Hogy a technika hogy lesz, az még számomra is rejtély. Egyébként fakkos alapvetően a rendszer, de közös asztal is volt tavaly. Most még egyelőre nincs berendezve a terem. Termek. Szobák. Vagy minek hívják ezt ott.

Én is csak jó cuccokat veszek, de ha más nem azt vesz és közösen használják, akkor sokra megyek vele.

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 7 hónapja #31863

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
Itt nincs technika doboz, mint anno Dávidnak. Csak ollót, logikai készletet, számoló korongot, pálcát, színes lapot, rajzlapot (aki akart), festéket, temperát, ecsetet, mappát, stiftet, ceruzát, radírt kellett. Konkrétan a gyurmára nem is emlékszem, bár mi vittünk főzött gyurmát, több színben.

Andrisnak olyan asztala van a tanárihoz hozzátolva, aminek az asztallapja alá van erősítve egy fém kosár. Nem sok minden fér oda. Mondjuk, mint emlékszel folyton a kupira panaszkodtam.
Oldalmegjelenítési idő: 0.142 másodperc