Iskolakezdés, tankönyvek, füzetek kötése, felszerelés rendezése, talán időszerű leírnom az egyik módszerünket.
A fiamnál gond volt a felszerelés bepakolása, hol egy füzet, hol egy könyv, munkafüzet maradt otthon. Aztán egyik évben azt találtam ki, hogy vettem egy csomó egyszerű dossziét (sikerült egyszerű koszos-fehéret szerezni, nem kéket és rózsaszínt, ami a melóban van). Olyan kell, aminek behajtható fülei vannak. Vettem mindenféle színű füzetborítót is (lehet kapni sárga, zöld, kék, piros, világos és sötétkék színben is).
Minden tantárgynak lett egy, amiben jelentősebb mennyiségű tancucc kell (nyelvtan, matek, töri, földrajz, stb.) A tantárgyaknak lett egy-egy színe is. Az azonos tantárgyhoz tartozó cuccok azonos szint kaptak (matek könyv, füzet, munkafüzet mind piros pl.). A dossziéra felkerült a tantárgy neve azzal a színnel, ami a tantárgy színe előre és oldalra is, hogy mindenhonnan látszódjon, a táskába belenézve is, valamit egy-egy rajz a tantárgyra jellemző (matek számok, magyarból betűk, vagy könyv, természetismeret virág vagy falevél, stb.) Tanulás után a cuccok még otthon azonnal vissza a dossziéba, és bepakoláskor csak a dossziékat kell berakni a táskába. Még az ellenőrzés is könnyebb, mert egy-egy dossziét kinyitva könnyebben darabolja kisebb feladatokra a gyerek a "minden benn van-e" kérdését, mint a 4-5 tantárgyra együttesen. Esetleg a dosszié belsejére fel lehet írni, minek kell benne lennie.
A dossziék félévkor már rongyosak voltak, akkor csináltunk újat, nem túl nagy kiadás.
Következő évben a lányom magának is ezt kérte.

Ő azóta már továbbfejlesztette magának a dolgot, mert most évkezdéskor mindenféle csomagolópapírokat vadászott, és szerzett ceruzásat a magyarnak, térképeset a földrajznak, stb. és abba köti a könyveit, füzeteit.