LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Óvoda, iskola

Téma: Iskolakezdés

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 1 hónapja #27366

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
April: Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 1 hónapja #27367

• April
  • April profilkép
Aranyosak vagytok, mindenkinek köszönöm az együttgondolkodást. Férjem nagyon szkeptikus. :( Kicsit rossz, hogy ennyire mást gondol. Majd ő is elolvassa mindezt.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 1 hónapja #27368

• April
  • April profilkép
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 1 hónapja #27369

• Szilgyo
  • Szilgyo profilkép
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 1 hónapja #27370

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Szia Szilgyo, jó hallani rólatok a tali óta!!!
Szerintem érdemes úgy tekinteni erre, hogy ott a mentőöv, alapítványiba, más speciális iskolába később is átmehet. Engem megnyugtatott tavaly ez a tudat különben. Figyelembe veszem a legrosszabb lehetőséget és mérlegelem, hogy az még bevállalható-e nekünk vagy sem. Én bevállalhatónak ítéltem meg, hogy ha kudarc lenne a normál suliban, akkor tudunk menni speciálisba.
Ezt a kis létszámot kezdem nem teljesen érteni, mert úgy veszem észre (minél több autis szülővel beszélgetek és ismerek meg), hogy ez többnyire azoknál az autiknál zavaró nagyon, akik nagyon könnyen terelődnek (amit előre egyszerűen nem lehet tudni! ez ott fog kiderülni... leginkább azért, mert akkor lesz annyi idős, amennyinek lennie kell az iskolához, nem pedig 1 évvel előtte, amikor ezt vizsgálni szokták). De a legtöbb enyhén érintett aspinak nem ezzel van gondja, hanem, ha már gondja van, az a gyerekek összetételével van, nem feltétlenül a létszámmal. Ha nyugodt gyerekekből van 30, az sokkal jobb, mintha csupa kisördögből lenne 15. Komolyan mondom, ahogyan nekünk nyomta MINDENKI ezt a kis létszámot, csoda, hogy nem adtam be a derekam és kitartottam az általam tervezettnél - egyáltalán nem jött be a jóslat. És hát a többi normál suliba járó aspival is hasonló történhetett.
Szóval, én rettentően drukkolok nektek Szilgyo, tudom, micsoda döntés lehetett ez nektek, láttam a dilemmát az arcodon, a kételyeket, és nagyon jól ismerem az érzést, amikor szembe széllel kell kitartani az álláspontod mellett, ami mellesleg az ember gyerekének a jövőjét befolyásolja és ennél nagyobb felelősséget nehéz elképzelni.

És amúgy is, ha ilyen jól teljesített a nevtanban és szóba sem került az sni, akkor minden esélyetek megvan a sikerre!! Nem számít, hogy ti mit munkálkodtatok a háttérben, akkor is ment neki! Az iskola is ilyen, irtó nagy meló itthon, hogy a suliban minden rendben menjen, de megéri.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 1 hónapja #27371

• April
  • April profilkép
Szilgyo, akkor valóban elég hasonló a helyzet! Drukkolok nektek. Az a baj, hogy nekünk kétfelé húz a szívünk ebben az ügyben (mármint a férjemmel).
Nektek amúgy ki ajánlotta a kis létszámot?

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 1 hónapja #27372

• Lucy
  • Lucy profilkép
  • Nem elérhető
April, Szilgyo, sok szerencsét nektek :) !
Nagyon bízom benne, hogy mi is belevághatunk majd az integrációba, majd meglátjuk :whistle: .

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 1 hónapja #27373

• April
  • April profilkép
Köszi, Lucy. :)

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 1 hónapja #27374

• Szilgyo
  • Szilgyo profilkép

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 1 hónapja #27375

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Én úgy érzem, hogy van most itt egy kis kavar az iskola típusokat illetően. A kis létszám nem egyenlő a speciális (nem ép értelmű autiknak való) iskolával. Nálunk Tatán van olyan sima általános iskola, talán nem is (auti) integráló, amiben a max. osztálylétszám 15 fő. Had ne mondjam, hogy aki hat évesen oda akarja járatni a gyerekét, az a teherbe eséskor be kell, hogy iratkozzon. :) Nekünk a mostani, kis létszámú, integráló, de nem állami sulin kívül még ezt ajánlották. Esélytelen volt bejutnunk, pedig meg sem említettem, hogy van gond.
Én egyébként úgy gondolom, hogy akár nt a gyerek, akár pedig ilyen-olyan gonddal, de sni, vagy akár auti, sokkal jobb helyen van kis létszámú osztályban. Több figyelem jut egy gyerekre. Nem véletlen, hogy pl. a matekot és az idegen nyelvet nagyon sok tök átlagos, állami iskolában is csoportokra bontva tanítják a gyerekeknek.
Sajnos Magyarországon nem adatik meg az a luxus, főleg nekünk nem, hogy találjunk, ne adj isten válogassunk az ilyen iskolák között. Mi tényleg beletrafáltunk a lehető legjobb megoldásba, nagyon jól álltak felettünk a csillagok két éve. Mégis úgy gondolom, hogy ha az önkorink nem olyan elutasító, ahogy bántak velünk, és normális pedagógust fogunk ki az évfolyamán, akkor Z. most a lakhelye szerinti általánosba járna.

Akik sulit kerestek, szerintem van még egy nagyon fontos, gyerek állapotától talán független dolog: a napi logisztika! Lehet, hogy van egy szuper hely, de akkora erőfeszítéseket kíván meg a családtól, ami miatt muszáj mérlegelni. Az én gyerekeim reggel 6 - 1/4 7 körül kelnek. 30 km-re van a sulijuk, napi min. 1 órát autóban ülünk és du. 5 előtt sosem vagyunk otthon. :( Mi összeszerveztük a dolgainkat, de ha közelebb lenne a suli, akkor pl. aludhatnának többet, több időt tudnánk hétköznap együtt tölteni.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 1 hónapja #27376

• April
  • April profilkép
Nekünk egyik iskola sincs közel ezek közül. :(

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 1 hónapja #27377

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Szilgyo beküldte:

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 1 hónapja #27378

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Champ, én is egyetértek, ezt írtam is, hogy az a baj, hogy általában a kis létszámú osztály az esetünkben speciális iskolát jelent, mert egy menő iskolában, ahol kis létszámmal mennek az osztályok úgy szelektálnak, hogy oda nekünk semmi esélyünk bejutni. Tavaly ugye minket onnan is lapáttal raktak ki, ami havi 100ezer lett volna (Újalma).

Igen, fontos a logisztika is! Mondjuk ez pesten talán könnyebb téma, mert elég jól behatárolható, hogy mit lehet elérni normál időn belül és mit nem és itt a választék is nagyobb.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 1 hónapja #27379

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
April beküldte:
Nekünk egyik iskola sincs közel ezek közül. :(
Hát, ha ésszerű távolságra van és bírható, akkor az belefér! Én ott húztam meg a határt, hogy 40 percnél többet ne kelljen menni reggelente a suliba. De ez mindenkinél más.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 1 hónapja #27380

• Manka197
  • Manka197 profilkép
  • Nem elérhető
  • Lányom 9 éves Asperg, fiam 7 éves auti
April, Szilgyo: már mindent leírtak az előttem szólók!
Nálunk az öcsi is érintett, ráadásul jobban, mint K., ezért az ő jövőjét is szem előtt tartva igyekeztem olyan sulit választani, ami közel van (és elfogadó)- ahogy Champ is írta, a logisztika fontos, ha mindkét szülő dolgozik. Ugyanis tudtam, hogy P.-nek majd neki egyik helyi iskolában sem lesz helye, úgyhogy ingáznunk kell vele, és a képességei teljesen mások, mint K.-nak, úgyhogy egy suliba nem járhatnak. A mi csillagaink is jól állnak, mert abszolút jó fej az ofő (a többi osztályról nem mindig mondható ez el), jó kis közösséget kovácsolt. Amúgy ez is egyházi suli, de itt nem integrálnak autikat, én utólag mondtam meg, de jól sült el. Azt nem tudom, hogy később, ha kamaszodnak, mit hoz a jövő és hogy a tanulásban a beszédértési nehézségek milyen gondokat okoznak majd.
Nektek kiskapunak ott vannak az alapítványi sulik.
Nálunk is mondta K. gyógypedje, hogy Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 1 hónapja #27381

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Kimni: még az osztálylétszámról jutott eszembe: nem nagyon tudok elképzelni egy olyan 30 fős osztályt, ahová csak nyugodt, elfogadó, megértő gyerekek járnak. :laugh: Még egy 15 fős csoportban is megvan az esély, hogy lesz egy rendbontó, még ha menő, erősen szelektáló is a suli, a 25-30 fősben pedig tuti.
Szerintem ennyire homogén, szinte csak jó természetű gyerekből álló osztály csak a genetikai kísérletekben létezik! :laugh: És biztos tök unalmas is! ;)

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 1 hónapja #27382

• Szilgyo
  • Szilgyo profilkép

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 1 hónapja #27383

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Champ, az autis kilengéseket tekintve a fiam egyedül van az osztályban, így egyedülállóan lehetett kezelni, amikor nem ült le ah elyére, mert ő most tanár akar lenni :) Erre értettem. Ez azért nem olyan merész elképzelés, biztos nem egyedüli eset vagyunk :)
Az ilyen húzásaiban nincs társa, ez könnyebbség a tanároknak. Ha 15en lennének és lenne még 2 ilyen típusú kisgyerek, nem lenne könnyebb senkinek, csak ezt mondom. De ez is lutri ugye, sosem lehet tudni, de ez a lutri ugyanúgy lutri a speciális suliban is, hogy milyen lesz az osztályösszetétel.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 1 hónapja #27384

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Nálunk amennyire problémásak a "problémás" gyerekek, annyira jól egyensúlyozzák ki őket az nt-k. Baromi elfogadó a társaság, de hát a pedagógiai elvek miatt eleve ilyen gondolkodású szülők által nevelt gyerekek kötnek ki itt. Mellesleg nem a 3 auti lóg ki viselkedésben a sorból, hanem az egy darab baromi erőszakos kicsit barnább bőrű kis fiú... :(

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 1 hónapja #27385

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Szilgyo, hVendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Oldalmegjelenítési idő: 0.175 másodperc