Én úgy érzem, hogy van most itt egy kis kavar az iskola típusokat illetően. A kis létszám nem egyenlő a speciális (nem ép értelmű autiknak való) iskolával. Nálunk Tatán van olyan sima általános iskola, talán nem is (auti) integráló, amiben a max. osztálylétszám 15 fő. Had ne mondjam, hogy aki hat évesen oda akarja járatni a gyerekét, az a teherbe eséskor be kell, hogy iratkozzon.

Nekünk a mostani, kis létszámú, integráló, de nem állami sulin kívül még ezt ajánlották. Esélytelen volt bejutnunk, pedig meg sem említettem, hogy van gond.
Én egyébként úgy gondolom, hogy akár nt a gyerek, akár pedig ilyen-olyan gonddal, de sni, vagy akár auti, sokkal jobb helyen van kis létszámú osztályban. Több figyelem jut egy gyerekre. Nem véletlen, hogy pl. a matekot és az idegen nyelvet nagyon sok tök átlagos, állami iskolában is csoportokra bontva tanítják a gyerekeknek.
Sajnos Magyarországon nem adatik meg az a luxus, főleg nekünk nem, hogy találjunk, ne adj isten válogassunk az ilyen iskolák között. Mi tényleg beletrafáltunk a lehető legjobb megoldásba, nagyon jól álltak felettünk a csillagok két éve. Mégis úgy gondolom, hogy ha az önkorink nem olyan elutasító, ahogy bántak velünk, és normális pedagógust fogunk ki az évfolyamán, akkor Z. most a lakhelye szerinti általánosba járna.
Akik sulit kerestek, szerintem van még egy nagyon fontos, gyerek állapotától talán független dolog: a napi logisztika! Lehet, hogy van egy szuper hely, de akkora erőfeszítéseket kíván meg a családtól, ami miatt muszáj mérlegelni. Az én gyerekeim reggel 6 - 1/4 7 körül kelnek. 30 km-re van a sulijuk, napi min. 1 órát autóban ülünk és du. 5 előtt sosem vagyunk otthon.

Mi összeszerveztük a dolgainkat, de ha közelebb lenne a suli, akkor pl. aludhatnának többet, több időt tudnánk hétköznap együtt tölteni.