LOGIN
Regisztráció
Avatar
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó

Autizmusban nagyon gyakoriak a hallás szenzoros zavarai. A legtöbb autista gyermeknek van valamilyen érzékelési problémája a hallás terén. Van, akit a zaj zavar, van akit csak a hangos, éles zajok (például sikítás), de vannak olyan gyermekek is, akik kifejezetten keresnek (vagy generálnak) bizonyos típusú hangingereket.

Hangingereket kereső kislány. Kép: Nicole Mays, Flickr

Az alábbiakban autizmussal élő gyermekek szüleinek tapasztalait osztjuk meg a témában. 

A folytatáshoz kattints a Bővebben gombra, vagy a cikk címére!

Labolen: Egészen kicsi korától tudjuk, hogy érzékeny bizonyos zajokra. Turmixolni, robotgéppel keverni csak két csukott ajtón keresztül tudtunk, mert nagyon sírt az erős hangtól. Semmilyen zenélő, hangot kiadó játékot nem viselt el két éves koráig. Az általános túl erős zajt sem szerette. Ugyanakkor a rövid, vicces hangokat szereti utánozni. Így is fogalmazta meg a minap, hogy a nagy zajt nem szereti, csak a rövid hangokat. Ezeket sokszor generálja is, ha lehetőség van rá.

Makilla: Ha nagyon fáradt, hangérzékeny, ekkor a közlekedés hangjai, elsuhanó autók, mi is zavarjuk, így előfordult már, hogy zajvédőben volt itthon is.

 

alpine muffy uj szinek

 

 
Champ: A kifejezetten hangos ingereket szereti, ő maga is nagyon hangosan beszél. Hallása jó, az alacsonyabb hangerő tartományba eső ingereket is veszi, de nem szereti. Gépezni fülhallgatóval szokott, ilyenkor teljesen képes kizárni minden mást.
 
Sünöcske: A kis denevérhallásának köszönhetően rengeteg fájdalmon kellett átesnie. Rossz volt nézni, ahogy szenved befogott füllel és morog, fújtat. Háztartási gépek nem zavarták, de a metro, busz csengője, a neon lámpák sercegése, jelzőlámpák és megmagyarázhatatlanul bizonyos körforgalmak (itt ki kellett zárnunk a fényviszonyokat, emiatt éjjel is mentünk direkt arra).
A különböző zajhoz hozzá kellett szokni. Emiatt volt, hogy busszal csak néhány megállót mentünk, majd leszálltunk, séta a további megállóig és visszaszálltunk a buszra. Persze teszteltük is jégkorong meccsen, sapkában ült közel az időszámlálóhoz, hogy nézhesse. Nekünk sokat segített, hogy részt vettünk hallásterápián.
Mostanra sokat változott a repertoár, hogy mik zavarják, holmi tüsszögés, köhögés, orrfújás. Ha valaki ilyet művel v. készül művelni, már fogja is be a fülét. A reklámok között van sláger, amit nézni kell, régen öröm, ugrálás volt, mostanra már szolidabban reagál, de van olyan is ami még problémát okoz, ilyenkor kirohan a szobából és óvatosan kukucskálva-hallgatózva tér vissza.
 
Tomger: Úgy gondolom, a legnagyobb gond, hogy nem szelektál az agya.
Ha 2 hétig abban a nyaralóban pihenünk, ami a vonatsínektől pár száz méterre van, az első nap még nagyon idegesít hogy óránként hallom elrobogni a vonatokat. Kb a második, harmadik napon pedig már fel sem tűnik.
G.-nek nem működik ez. Mindig ugyanolyan intenzitással éli meg a hangokat és nem szelektál az agya a feldolgozásban.
Otthon a repülőgépek és villamosok hangja elég erős. Minden áldott alkalommal ha hallja a repülőket vagy a villamost megkérdezi mi volt ez?
 
A másik pedig, hogy valóban erősebben hallhatja, de az is lehet, hogy nem, csak az én fülem szelektál mindig sokkal sokkal jobban. Egyéb hangokra is sokszor felhívja a figyelmünket. Már számtalanszor volt olyan, hogy egyáltalán nem hallottam semmi különöset, de ő csak mondogatta. Na akkor már el kezdtem jobban figyelni és meghallottam, hogy mi az a jelentéktelen, egészen halk hang, ami neki feltűnt és én még csak meg sem hallottam addig.
Ezzel eddig egyáltalán nem foglalkoztunk, mert nem volt zavaró. A gyerek nem fogja be a fülét nem zavarja látványosan az hogy érzékenyebben hall.
Viszont az oviban, hatalmas ingertengerben, biztos vagyok benne, hogy emiatt a szelektálni nem képes hallása miatt fárad el hamarabb.
 
 
Őszi Tamásné gyógypedagógus cikke a szenzoros zavarokról:Szenzoros problémák és autizmus spektrumzavarok
 
Az Autista Vagyok youtube csatorna működtetőinek válasza a témában: 
 
 
 
 
Kapcsolódó fórumtopic: Érzékelési zavarok
 
 
A cikk részben vagy egészben történő átvétele nem engedélyezett. Autizmus témájú cikk iránti igényét kérjük, e-mailben: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. jelezze.