LOGIN
Regisztráció
Avatar
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó

Korábbi cikkünkben végigvettünk pár helyszínt és programot, hogy ha Budapest budai oldalán, vagy a Margitszigeten, Hajógyári-szigeten akarunk eltölteni egy napot autizmussal élő gyermekünk igényeit is figyelembe véve, akkor milyen lehetőségeink vannak. Az alábbiakban a pesti oldallal folytatjuk az ajánlót.

A pesti oldalon is szuper helyeken múlathatjuk az időt a nyár folyamán. A Városligetben az állatkert meglátogatásán kívül lehet menni cirkuszba (ÉFOÉSZ-es regisztráció esetén rendszeresen lehet kapni kedvezményes jegyeket!), lehet vízibiciklizni (a tavon szökőkút is van). A Mezőgazdaság Múzeumot idősebb gyerekeknek ajánljuk, viszont az Apostolok tornyába (vezetett túrák indulnak) és a Kaputoronyba (nyitvatartási időn belül önállóan látogatható) kisebbekkel is fellépcsőzhetünk.  A Ligetben több játszótér is van, de közel esik hozzá a nemrég felújított Benczúr kert játszótér is (Benczúr köz 9.), ahol meseelemekkel dobták fel az amúgy is nagyon jó játékokat.
 
 
 
Képek: auti.hu
 
Érdemes a Füvészkertbe is ellátogatni, ha a gyermekünk szereti a természetet. Kellemes sétát lehet a parkban tenni a különleges növények, virágok, kis csobogók, patakocskák és kis tavak között, végig lehet járni a különféle üvegházakat: pálmaházat, kaktusz- és orchideaházat, tavirózsarészleget. Az egyik házban felállítottak egy "növénysimogató" asztalt is, ahol a gyerekek közelebbről is ismerkedhetnek különleges felületű növényekkel. Van egy kis madárház is, ahol különféle galambokat lehet nézegetni.
 
Kép: Amazonasi tündérrózsák a Füvészkertben, Andrew69, Wikipedia
 
Nem messze a Füvészkerttől található a Grund játszótér, amelyet A Pál utcai fiúk című regény ihletett. Ha a gyerekek már ismerik a történetet (ötödikeseknek kötelező olvasmány) akkor ez a két helyszín még érdekesebb lehet számukra. Az idősebb gyerekeknek a környéken még érdekes lehet a Természettudományi Múzeum. Az időszakos kiállításokról feltétlenül tájékozódjunk indulás előtt!
 
Egy egész napra is elegendő programot nyújthat a Belváros. A Szabadság téren az interaktív szökőkutazást követően megszáradhatunk a játszótereken.
 
Fotó: auti.hu
 
Ha a kiindulási pontunk a Vörösmarty tér, akkor a szökőkút körberohangálása után átsétálhatunk pl. az Erzsébet térre, ahol szintén szökőkutak várnak, majd megnézhetjük a Hild téri játszóteret. Ha nincs nagy tömeg és sor, akkor óriáskerekezhetünk is. 
 
Fotó: Sünöcske
 
A Duna mentén továbbhaladva nagyon jó játszótereket találunk. Az Olimpia parkban a kicsik és nagyobbak is találnak megfelelő méretű mászókákat, a füves részen pedig jól lehet labdajátékokat játszani. A két területet szökőkutas rész választja el, amit imádnak a gyerekek. Mivel a park külföldiek által is erősen látogatott és nyári táboroztatásra is használják, ezért időnként tömeg van.
 
Kép: auti.hu
 
Ha tovább megyünk, akkor megnézhetjük a szökőkutas Szent István parkot is. A parkon belüli játszótér inkább csak kicsiknek alkalmas, viszont a virágágyások között nagyon jól lehet fogócskázni, a füves részeken tollasozni vagy labdázni. A parkkal szemben található még két kisebb játszótér, amelyeken a nagyobb gyerekek el tudják foglalni magukat. Mindkét parkban van mosdó (fizetős), de nincs büfé.
 
A XIII. és XIV. kerület határán fekvő Vasúttörténeti park az autizmussal élő gyerekeknél általában nagy sikert arat. Az interaktív programok miatt érdemes megnézni már előzetesen a weboldalukat, mert némelyik csak hétvégén vagy kiemelt ünnepek alkalmával elérhető, valamint ezekből csupán a fordítókorongozás ingyenes, a többihez külön jegyet kell váltani. Ha rövidebb és beltéri programra lenne az ideális, de szintén vonatos tematikával, akkor a Miniversum lehet a megoldás az Andrássy úton. A terepasztal interaktív, de a vonatokhoz nem lehet hozzányúlni, így inkább idősebb gyerekek számára ajánljuk. Minicard-dal 1000 Ft árengedmény vehető igénybe, 2 teljes árú jegy vásárlása esetén.
 
A 4. kerületben a Tarzan Parkot autista gyermekek kedvezményesen látogathatják. A szuper vízijátékokon kívül a vizes játszótér, ugráló domb és rengeteg mászóka egész napos elfoglaltságot biztosít. A szülőknek lehetőségük van pl. óriás sakkozni (ha vannak olyan bátrak, hogy szem elől merik veszteni a gyereket a hatalmas területen). A parkban van büfé is.
 
Fotó: Tarzan park
 
Ha a család inkább strandolna, akkor a közelben van az Aquaworld a csúszdákkal, szintén egész napra jó program. (Ha nincs AOSZ kártya, akkor minicard-dal lehet igénybe venni 15% kedvezményt. Minicardot pl. a Bubbles mosodákban lehet találni.) Ha már kibírhatatlan a nagy meleg, akkor is van megoldás: a közelben található Jégpalotában nyáron is van lehetőség korcsolyázni (korcsolyabérlés is van).
 
 
A következő cikkben a vidéki városi lehetőségekre adunk pár ötletet. 
 
Köszönöm Mirinek a Füvészkertes rész megírását, Sünöcskének pedig az óriáskerekes képet!