LOGIN
Regisztráció
Avatar
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó

Autizmus és technológia: Példa az arckifejezések felismerési- és kifejezésikészségének számítógéppel való megsegítésének tréningjére

„Prof. Sven Bölte a Karolinska Intézet Fejlődésneurológiai Rendellenességek Központjának igazgatója. Kutatásai az autizmus spectrum zavarok okaira, kezelésére, felbecsülésére és előfordulására fókuszálnak.
Sok éves klinikai pszichológusi tapasztalattal rendelkezik, valamint számos publikációja jelent meg autizmus témában.” Forrás: autismcongress2013.eu

A segítő technológiák nagyban képesek támogatni az autizmussal élő egyéneket abban, hogy eredményes és elégedett életet élhessenek. Az egyik ígéretes lehetőség az érzelmek felismerését és kifejezését tréningező programok használata.

A számítógépes beavatkozás (fejlesztés) előnyei:

- nagyon motiváló (preferált képzési, tanítási forma autizmussal élők esetében)
- a szociális elvárásoktól mentes forma
- előre bejósolható működésű, a felhasználó kontroll alatt tudja tartani
- ismételhető, próbálgatható a tanár vagy fejlesztő elfáradása nélkül
- korlátlan mennyiségű anyag elérhető
- személyre szabható tréning
- manapság széles körben elfogadott „menő”, gazdaságos

Az érzelmek felismerése és kifejezése az autizmussal élők számára nehézséget jelent. Autizmusban az agy arcfelismerésben közreműködő része, ill. maga a folyamat  is alulműködik.

A számítógépes programok bemutatják az érzelmeket, hogy fejlesszék a felismerés készségét.
Végeztek egy tanulmányt az ún. FEFA tréninggel (különálló (pl dühös) és több összetevős (pl. dühös és szomorú) arckifejezéseket kellett felismerni és ha nem sikerült, akkor egy szöveges magyarázatot kapott a próbálkozó) és azt tapasztalták, hogy a tréningezés összefüggésben van az agy bizonyos részeinek (amygdala, fusiform gyrus) idegi formálhatóságával.

 

A nagy hiányossága ezeknek a tréningeknek, hogy hiányzik belőlük az érzések kifejezésének tréningezésére szolgáló rész (tehát a programot használó személy érzéseit a program nem érzékeli, nincs visszajelzés).

Folyamatban van egy számítógépes játék kidolgozása 5-10 éves autizmussal élők részére. Igyekeztek olyan játékot fejleszteni, ami felveszi a versenyt a nem fejlesztési célra készült játékokkal.  A játék az érzelmek felismerésére és kifejezésére irányul (beleértve a hangot és a testbeszédet is, ami az autizmussal élőknek szintén nehéz) és bíznak abban, hogy ezek megértése is javul majd.

alt

A programról itt megtekinthető egy prezentáció (angolul), a tervezett működésről pedig egy videó: