Nagyon hosszú cikk, nem olvasom el, és a hozzászólásokat sem nézem meg. Néha elolvasom, akkor mindig ideges leszek. Szóval kérek kivonatot.
Auti egység: integráló sulin belül egy különálló osztály, ahol vegyes életkorral vannak ép értelmű autik, akik nehezen vagy egyáltalán nem integrálhatók. A célja, hogy ami megy, mondjuk a matek, azt a normál osztályban együtt haladva a többiekkel tanulja, ami meg nem, mondjuk a magyar, azt külön a csoportban egy szakképzett gyp-vel, asszisztenssel. Tornára megint együtt. Szünetben visszavonulhat a csoportjába, de kint is lehet, együtt ebédel a többivel. Szóval amolyan fél szegregált-fél integrált megoldás lenne. Még nincs sehol, csak tényleg többen indítottak ilyen kérelmet, többek között mi is javasoltuk a mi tankerületi vezetőnknek. És igen, ez kevesebb integrációval jár, mint egy alapítványi, de akár azt is lehet, hogy ő a csoportba csak szünetben van. Nincs kialakult gyakorlat, senki nem tud még tapasztalatokról beszámolni. De mivel nincs megoldva a nem integrálható ép értelmű autik sorsa, emiatt lépnek a szülők, hogy valami legyen. Jelen pillanatban vagy felveszik alapítványiba, ami nem biztos, viszont akkor fizetnem kell évi több százezret az oktatásárt, ami amúgy ingyenesen jár neki. Vagy marad a szegregáltban de tanulásban akadályozott tanmenettel, mikor amúgy ép értelmű a gyerek, és menne neki a normál is. Vagy mehet magántanulónak, csak akkor pont a szocilaizációja marad el, ami létfontosságú a későbbiekben, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki belőle felnőttként, hogy a legjobb lehetőségeket kapja meg az önálló életvitelre. Arról nem is beszélve, hogy én nem tudom itthon tanítani.
Egyszerűen muszáj lépni az ő ügyükben, mert valljuk be, ezekért a gyerekekért nem kapkodnak az integráló iskolák, és én megértem, mert tényleg van olyan, hogy nem integrálható egy gyerek segítség nélkül. Arra meg ebben a rendszerben nincs pénz, hogy minden auti mellé rakjanak egy asszisztenst. És még lehet, hogy így is szétszedi az órát, mert pl az én fiam sokat dumál, meg sokszor elterelődik a figyelme, és noszogatni kell, hogy dolgozzon. Nem rakhatom be csak úgy 10-15 fő mellé, ha egy állandó embert lefoglal.