LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Óvoda, iskola

Téma: Problémák az oviban, iskolában

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 13 éve 3 hónapja #2481

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Sajnálom, hogy ilyen rosszul alakult az utolsó nap, biztosan várta már a fiad, meg Te is. Én sírva is fakadtam volna ilyen helyzetben. Nagy csalódás lehetett. :(
Írtad, hogy idősebb már ez a tanár, és hogy fiatal korában vitte végig a másik auti gyereket. Lehet akkor még volt benne kitartás, meg lendület, meg bizonyításvágy, és lehet akkor még nem is tudták mi ez az egész. Csak problémás gyerek volt, és kész. Most meg kézzelfogható diagnózisotok van, meg már fáradt is a tanár.
És tényleg lehetsz mérges, én is az lennék. Ilyenkor egész nap belül tombolok, hogy bezzeg ha vak lenne a gyerek, figyelnének rá, hogy ne rakják arrébb a bútort, vagy ilyesmi. Ha siket lenne, mindenki boldogan tanulgatná a jelnyelvet. De az autizmust nem fogadják el úgy, mint a többi másságot.
Én is kaptam olyat az óvónőnktől, hogy a gyerek csak azért nem eszik mindenfélét, mert én nem kínálom, meg nem mondom neki, hogy gyere egyed, mert finom. Nem értik, nem is akarják szerintem. Ha mondom, hogy mi mindent okoz az aspergere, csak csodálkoznak, hogy tényleg? De aztán el is felejtik. Ugyanakkor bele kell gondolnom az ő helyzetükbe is, mert pl most én sem gondoltam, hogy a gyerek hang nélkül megnézi a rajzfilme. Vagy hogy amiatt sírt a mesén, mert eltört benne a váza. Én is elfelejtem ezt, pedig ebben élek nap mint nap! Hát még az óvónők a másik 22 gyerek mellett.
De azért néha én is elküldöm őket a pokolba magamban. Csak aztán mindig átgondolom, meg a család is segít, hogy kicsit hátrébbról is lássam a dolgot. Ide jár a gyerek. Jól fejlődik, szereti az ovit, elfogadják, foglalkoznak is vele. Mindenhol lenne probléma. Ígyhát lenyelem a mérgemet, és minden megy tovább.
Azért kívánom, hogy a téliszünetben tényleg kipihenje magát minden pedagógus, és újult erővel vessék bele magukat a munkájukba! Remélem a Ti gondjaitok is megoldódnak az ofővel!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 13 éve 3 hónapja #2482

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiam 13éves,Lányom 17 éves
Most tanultuk , hogy a többi fogyatékosság sem séta galopp.
A süketeket, akinek van valamennyi hallás maradványa , például hangzó beszéd értésre vagyis leolvasásra tanítják és beszédre .Abszolut nem volt elfogadott az iskolájukban még egy pár éve a jelnyelv tanítása , annyira , hogy a gyerekek tanították poénból a tanárt jelnyelvre .
És még sorolhatnám , a tanultakat .Elképesztő a fogyatékos ügy magyaro-on .
A vakoknak és süketeknek van iskola , de bennlakásos , vagyis már kiskorban kiszakítják a családból őket .Pár ilyen iskola van az országban .
Az alap az , hogy a fogyatékost be kell segíteni a többségi társadalomba .Ezért nem akarják autizmusban a kártyákat használni a pedagógusok , és semmi eszközt . Pedig ez csak segít és ha már megtanulta az adott tevékenységet a gyerek ,akkor sokkal rugalmasabban lehet használni az eszközöket .

A válság miatt csak rosszab lesz a fogyatékos ügy .
Nálunk januártól megszünik a Kistérségi Támogató Szolgálat .Nem tudom , hogy fogják megoldani a szülők az iskolába járást .

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 13 éve 3 hónapja #2485

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Jó, gondolom másokank sem egyszerűbb. Csak azt gondoltam, hogy azt a problémát sokkal jobban értik az emberek. Szerintem. Mert azt el tudják képzelni. Bekötöm a szemem, befogom a fülem, beülök a kerekesszékbe... Szóval az megfoghatóbb, szerintem, mint a mi gyerekeink gondja. Nem tudod elképzelni, milyen nem érteni a beszédet, vagy nem tudni a megfelelő kifejezést. Vagy nem érteni a mimikát... És a többi.

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 13 éve 3 hónapja #2486

Igen, ez így van. Az emberek, ha van bennük jószándék, meg tolerancia, akkor azt szívesebben adják egy balesetesnek, egy betegnek, vagy bármilyen más fogyatékosnak, mert az autistán nem látszik semmi. Rámondják, hogy nem tud viselkedni, nem akar dolgozni, hisztis. Ami nem látható, az az embereknek érthetetlen.
Tegnap volt egy riport az RTL-en egy kislányról, aki valami vírust kapott, agyvelőgyulladása lett, megműtötték, és elvesztette pár képességét, most fejlesztésre jár, és a lovaglós helyen ezt ingyen biztosítják neki. Jóindulatból. Na de könyörgöm, ilyen alapon az összes fogyatékosnak is lehetne ingyenes a lovaglás, vagy bármi, miért különlegesebb az a kislány, mint a mi gyerekeink? Mert 4 évesen nem volt szerencséje, és nem még magzat korában? Egyszerűen annyi a különbség, hogy azt értik az emberek, hogy "vírus" meg "műtét", az autizmusból meg semmit.

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 13 éve 3 hónapja #2487

• scluk
  • scluk profilkép
Igen, sajnos én is így látom. De bevallom, hogy amíg nem volt diagnózisunk, addig én sem így képzeltem el ezt az egészet. Valahogy minden embernek/gyereknek már a középiskolában kellene tanítani nem csak az autizmust, hanem minden olyan betegséget, állapotot, amivel az utcán bármikor találkozhatnak. Persze nem nagy mélységekben, csak annyira, hogy ne őrültként vagy bűnözőként bánjanak velük.

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 13 éve 3 hónapja #2488

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
Az integrációval kellene kezdeni picikorban .
Így megísmerhetnék egymást a gyerekek és elfogadóbbak lennének.

pl: Az Én kisiskolás koromban , volt egy fíú osztálytársam , szüléskor sérült , anyukája belehalt.
Nem tudott járni rendesen támogatni kellet két oldalról , mert görcsbe volt a keze lába , beszélni alig tudott , nehezen értettük.Minden nap bevoltunk osztva mellé mint a hetesek egy fiú egy lány , és egésznap segítettük.Senkinek fel sem tünt teljesen természetes volt .Végig járta velünk a nyolc osztályt .Írni nehezen tudott , de a tanárok türelmesen tanítgatták. Soha semmi jutalmat nem kaptunk azért , hogy segítettük .
Sokkal érzékenyebbek lettünk a fogyatékosság íránt .Mindennap belegondoltunk milyen szerencsések vagyunk .Természetes volt , hogy segítünk mindenkinek és gondolunk másokra is. A mi osztályunknak jót tett .

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 13 éve 2 hónapja #3557

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
A világ legviccesebb dolgai tudnak kisülni a tanári - komolynak szánt - beírásokból. Íme egy válogatás a legjobbakból!
"Az osztályfőnöki dícséretet még mindig nem íratta alá. Megintem."

"Kémia óra folyamán padtársával zümmögött és brummogott."

"Kémia órán a kísérleti anyagot elfogyasztotta."

"Lacinak két ellenőrzője van. Én mosom kezeimet. Osztályfőnök."

"Óra alatt kukorékolt!"

"A gyerek az órán beszél, és állandóan jelentkezik."

"Fia óra alatt a pad sarkával jéghokisat játszott a terem körül, eközben MÁV bemondásokat tartott, melyben a rólam elnevezett szerelvény közeledtére figyelmeztetett"

"Fia a szünetben sztrájkot szervezett. Letörtük."

"Tájékoztatom, hogy gyerekének egy ideje átható kénszaga van."

És egy pár méltó szülői viszontválasz:

Kedves szülő, tájékoztatom, hogy Péter az étkezdében többször
is kézzel evett evőeszköz helyett."
"Köszönöm a tájékoztatást, már tanul lábbal is."

"A fiú túl sokat foglalkozik a lányokkal."
"Tanárnő, kövezzen meg, de én ennek inkább örülök!"

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 13 éve 2 hónapja #3581

:laugh:
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 13 éve 1 hónapja #4074

• morzsa
  • morzsa profilkép
Sziasztok !
Most találtam rátok ! Rólam /rólunk négy gyermekem van a harmadik gyermekemnél tavaly ( 2011-ben ) diagnosztizálták a gyermekkori autizmust ( 11 éves volt ekkor ! )
Utólag összerakva voltak autizmusra utaló jelek, de könnyű utólag okosnak lenni !
Eddig normál iskola normál osztályába járt !
Mindig voltak a viselkedésével és a beilleszkedésével gondok, vittük pszichodrámára, fejlesztésre, sportolt aztán tavaly elvittem a Vadaskertbe, hogy segítsenek nekünk, hogy kontrollálni tudja az indulatait .
Megkaptuk a diagnózist: autizmus. Iskolát váltottunk ( a szakértő biz. szerint integrálható )
Nem volt probléma nélküli a beilleszkedés, de kisebb zökkenőkkel müködött a gyermekem egészen dec. elejéig amikor is teljesen megváltozott agresszív lett, káromkodott órán, körzővel szurkálta a társait.
Irtak neki Risperdánt a Vadaskertben és javasolták, hogy keressünk olyan iskolát ahol az autizmus specifikus módszert alkalmazzák .
Jelenleg keresünk és magántanulók leszünk ( az iskola minden segítséget megad nagyon segítőkészek !!! de az osztályba érthető okok miatt nem szeretnék visszaengedni )
Kérdésem tud-e valaki olyan iskolát Budapesten ahol érdemes "próbálkoznunk "?
Szülői tréningre is elő vagyunk "jegyezve " a Vadaskertbe !
Előre is köszönök minden segítséget, tanácsot, ötletet !

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 13 éve 1 hónapja #4076

Szia!

Nem semmi, hogy 11 évesen kapott diagnózist! És emiatt kellett iskolát váltani. Arról kiderült valami, hogy mitől lett agresszív? Otthon is megjelenik ez a probléma, vagy csak az iskolában?
Én nem tudok segíteni, mert az én fiam még csak nem is iskolás, és a kutakodásaim során nem találtam olyan integráló általános iskolát eddig, ahol használnának autizmussal élő gyermekeket segítő eszközöket. Autizmus Alapítvány iskolája? Esetleg a zuglói Benedek EGYMI? A 15. kerületi Száraznádról is írtak jót, de ott nem auticsoport van, hanem értelmi sérültekkel vegyes.

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 13 éve 1 hónapja #4079

• morzsa
  • morzsa profilkép
Szia !
Az iskolaváltás nem a diagnózis miatt következett be közvetlenül ( az elöző iskolában volt egy fiú akivel nem jöttek ki és állandóan összeverekedtek és azért gondoltuk hogy a környezetváltozás jót tesz neki de ez még a diagnózis elött volt ! )
Egyébként valószinűleg az váltotta ki nála a viselkedésproblémák halmazát, hogy nála nagyobb és más osztályba járó gyerekek rászálltak, piszkálták ( lehet hogy bántalmazták is ! ) mert ugye elterjedt a suliban, hogy autista !
A tanárok probálták megóvni mikor ez kiderült , de ezek a gyerekek megfenyegették a tanárokat is ! ( 8. osztályosok !! )
Ezért is döntöttünk a mellett, hogy inkább itthon marad és magántanuló lesz, de azért indőnként bejár a suliba ( én meg megvárom a folyosón )

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 13 éve 1 hónapja #4081

Pont ezért kérdeztem, rögtön ez jutott az eszembe, hogy biztos piszkálták.
Megfenyegették a tanárokat...! Milyen világban élünk???????? :(
Nem félsz, hogy Téged is kikezdenek?

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 13 éve 1 hónapja #4082

• morzsa
  • morzsa profilkép
Bocsi az előbb elküldtem még befejezés előtt!
Az Aut. Alapítvány Iskolája feltételes mert tulajdonképpen Andrisom ép értelmű és integrálható , de beszéltem az Alapítvány Igazgatónőjével és nagyon segítőkész volt, de az ő iskolájukban nincs se nyelvi oktatás se fizika, de végső esetben lehet hogy fel tudják venni.
Elég sok iskolát végighívtam mindenhol nagyon segítőkészek voltak , de elég lehangoló a helyzet !!
De nem adom fel !!!
Köszi a másik két tippet holnap megpróbálkozom, próba szekerce !

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 13 éve 1 hónapja #4083

• morzsa
  • morzsa profilkép
Nem félek, nagyon csúnyán tudok nézni !!!

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 13 éve 1 hónapja #4085

Az alapítványi sulikat megkérdezheted, de szerintem egyikben sincs különösebb segítség, csak alacsonyabb a létszám.
Amiről jókat hallottam az a Laborc és a Gyermekház. De ez egyéni, hogy kinek mi jön be! Holnap biztos kapsz tippet másoktól is.

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 13 éve 1 hónapja #4088

• morzsa
  • morzsa profilkép
Köszönöm, minden cím vagy iskola jól jön !
A Szakértői Bizottság által megadott címek ( elég kevés ) nem mindig jók !
A Nyított Világ Iskolát is felhívtam azt mondták ők nem tudnak autistákkal foglalkozni és nem értik miért hivogatják ill. keresik őket ilyen "problémával " ( a Szakértői Bizottság címlistáján ajánlják őket )
A kőbányai Szivárvány Magántanoda 5.osztálya teljesen tele van itt foglalkoznak autistákkal ( szegregáltan ) tandíj van .
A 13. kerületben a Heuréka foglakozik autistákkal, de ők is teljesen tele vannak ( mármint az 5. osztály amire nekünk szükségünk lenne ! )
Hivtam a Szellő utcai EGYMI-t Ők csak III.kerületi gyerekeket tudnak felvenni ( mi a XX.kerületben lakunk ), a kerületünkben müködik autistákkal foglakozó iskola, de csak gyógypedagógiai tanterv szerint oktatnak ép értelműeket nem !

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 13 éve 1 hónapja #4123

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
Szia Morzsa .
Az Én fiam is ép értelmű autizmussal élő és integrálható .Mi a BP.III.ker
Laborc iskolába járunk . Fizetős suli 20-30 e havonta + egyéb .
Sajnos az a tapasztalatom , hogy Bp.-en nincs megfelelő suli az ép értelmű autizmussal élő gyerekeknek . Sajnos sehol nem használják a vizuális segítségeket .Itt a Laborcban elfogadóbbak az átlagtól és ezért bevihettem a vizuális segítségeket , még az osztálynak is készítettem . Az iskolában néhány tanár elvégzett egy auti képző tanfolyamot , de ez azért még kevés .

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 13 éve 1 hónapja #4143

• morzsa
  • morzsa profilkép
Sziasztok !
köszönöm az iskola neveket /címeket . A tegnapi napom telefonálással telt. kaptunk időpontot a Lakkozó utcába ( Gyermekház Isk., de már most mondták, hogy tele vannak és ne nagyon reménykedjek )
Az újpesti Együtt Veled Alapítvány Ált. Iskolájába van időpontunk egy megbeszélésre, és majd meglátjuk mire jutunk.
A Laborc utcai ezutánra marad, de ha van tapasztalat akkor az jó, mert igazán az tudja megítélni akinek a gyereke odajár ! Voltunk már egy-két Alapítványi Iskolába ( mindig elmondom, hogy mit szeretnénk ill., hogy milyen iskolát keresek de úgy látszik csak a személyes találkozás után döntenek )
Köszönök minden segítséget előre mindenkinek !!
Egyébként hallottam olyanról ( nem tudom tényleg létezik-e ), hogy ha a gyerkőcömet viszem valahova (iskola, orvos ) és gépkocsival történik a szállítása akkor az OEP térit valamennyi úti ktg.-t Ennek mi a módja ill. a formai követelménye, hol lehet ilyen nyomtatványt beszerezni ? :lol:

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 13 éve 1 hónapja #4144

Budapesten belül sajnos nincs erre lehetőség, csak ha vidéken laknátok.
Van itt egy fórumozó, akik nagyon hasonló helyzetben vannak, mint Ti, de már rég nem járt erre.

Mati, ha olvasod! Hogy vagytok? Alakult valami?

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 13 éve 1 hónapja #4175

• morzsa
  • morzsa profilkép
Köszi !
A Laborc utcai suli a Kincsesház "utódja"?
Ti honnan jártok be ( mi a XX.kerületben lakunk ), mikor kezdődik a tanítás, hány fős osztályok vannak ?
Előre is köszönöm !!
Oldalmegjelenítési idő: 0.295 másodperc