LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Óvoda, iskola

Téma: Problémák az oviban, iskolában

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 13 éve 6 hónapja #490

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Tudom, hogy lesznek problémái. Tudom, hogy kommunikációs, szociális téren tanulnia kell, hogy eligazodjon. De azért te is belátod, hogy emiatt nem kell intézetbe mennie! Normális élete lesz, csak kissé bogaras marad, meg különc, mármint a külvilág így fogja látni. Ő meg megküzd majd a nehézségekkel. Nem állítottam sose, hogy meg fog gyógyulni. Csak hogy normális élete lesz, és képes lesz az önellátásra. Felnőtt korában. Addig meg segítem, tanítom ahol kell. Most pl azt tanítottam, hogy ha valaki sír, akit ismer, menjen oda símogassa meg. Most már nagyon aranyosan vígasztal. :)
Nem állítom, hogy egyszerű minderre megtanítani.
Nagylányod nagyon ügyes, ha már így eligazodik az életben! És ebben nagy érdemed van, gratulálok. Látod ezért jó az ilyen példákat látni, mert akkor nemcsak hiszem, hanem tudom is, hogy nálunk is minden rendben lesz. :)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 13 éve 6 hónapja #493

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiam 13éves,Lányom 17 éves
Nagyon meg kell tervezni a fejlesztés lépéseit .
Én azért arra gondolok mindig , hogy valami segítség abszolut kell mellé az életben .Természetesen nem a Nővére , mert neki ott lesz a saját családja remélem .De a fiamnak nagyon nehéz lesz .Rugalmatlan gondolkodás , naivítás ,/egy jó szóért , bármit megtesz a másiknak , mert azt hiszi akkor már barátja / szószerinti értés stb. Sajnos vannak emberek akik erre vannak ráálva , hogy kihasználják és kiforgatják mindenéből az ilyen felnőtteket .És ráadásul van , hogy korházból szerzik meg az adatokat .:((
Hiradóban volt , hogy valakinek a lakását így vették el.
Én biztos , hogy szerzek mellé segítőt és ha nem lesz más marad az otthon , vagy a támogatott bérház ha majd lesz ilyen 15 év múlva .Mert nem akkor kell elkezdeni megszervezni az önálló életét mikor már mi nem birjuk és öregek vagyunk , hanem addig amíg bírjuk segíteni támogatni . Sinre kell tenni az életét . :)

Egy tökéletes világban , ahol nincsenek rossz szándékú emberek , természetesen , nem kéne ezen agyalni . :(

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 13 éve 6 hónapja #495

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
A fejlesztését a gyógypeddel egyeztetem, most kezdünk majd neki csoportos fejlesztést.
Tudom, hogy nálunk is lesznek majd ilyen problémák, ezekkel majd megküzdünk. De amíg felnő addig ott vagyunk neki mi, a családja, és most nem csak a szülőket értem. Aztán ha a testvéreinek, unokatestvéreinek családja lesz, remélem addigra mellette is áll majd egy társ. Majd az vigyáz rá.
Egyébként itt a fórumon is van olyan anya, akinek a férje aspergeres. Lehet vele is érdemes lenne erről a dologról beszélni, hogy hogyan alakulhat egy aspergeres élete fejlesztés nélkül. Aztán csak van családja neki is, mégha most ahogy néztem nem is a legjobb náluk a helyzet. Mindegy.
Ezt a témát én nem ragozom tovább. Ti így látjátok, én meg másként. Amit tudok megteszek a gyerekért, de nem fogom már most eltervezni a jövőjét. Pláne nem keresek neki bentlakásos otthont.

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 13 éve 6 hónapja #496

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
Minden aspi más .
A lányomnál simán eltudom képzelni nem lesz gondja , csak kis segítség kell majd neki .A fiamnál meg abszolut nem tudom elképzelni , hogy önállóan boldogul majd .De mivel van szomorú példa a családban , hogy a nagy lelkes segítség nyújtás a fogyatékos rokonnak , hogyan végződött . Ezért ezt alapból elvetem .

Van olyan otthon ami egy nagy család , saját kis apartmanja van és kijár dolgozni . Nekem ez nagyon tetszett , mert minden ünnepet megtartottak és kirándultak , nagyon jól fel volt szerelve ésszakmailag is fantasztikus volt . Persze a támogatott lakás ötlet sokkal jobban tetszik .
Össze kéne fogni és megcsinálni , az lenne az igazi . :)

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 13 éve 6 hónapja #497

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Mind más, az már igaz.
Sajnálom, hogy a családban rossz példa is előfordult. Így érthetőbb, hogy nem bízol ebben a lehetőségben.
Mi egy kisvárosban élünk, inkább falu. Bátyámék 200 méterre, anyukám 1 km-re lakik tőlünk. Mindennap összejárunk, segítjük egymást, ahol kell. Hol én vigyázok a bátyám gyerekire, hol a sógornőm az enyémre, hétvégén közösen főzünk, most építettünk anyukámnak kerítést együtt... Én most emiatt úgy látom, hogy a család nagy megtartóerő.
Ha a fiamnál minden úgy alakul ahogy szeretném, akkor lesz felesége, aki a gondját viseli. Ha meg nem és félek attól, hogy 18 éves kora fölött mit ír alá, (akkor még nem is lesz felsége se, legalábbis remélem :)) szóval lehet kérni korlátozó végzést, hogy hitelfelvétel, kocsi-lakásvásárlásnál ne írhasson alá egyedül. Legfeljebb kérünk ilyet.

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 13 éve 6 hónapja #498

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
Szerencsések vagytok , hogy ilyen a család .
Nekünk nincs senkink .
Anyósom és a hugom 200 km -re , mi nem tudunk már haza menni , anyagilag .Ők sem jönnek .
Vasárnap egy telefon beszélgetés , mert az is sok pénz .

A Mi helyzetünk tényleg teljesen más,mint a Tiétek.

Én a rossz emberektől féltem. Büncselekményre is rávehetik , amiből még baja is lehet, akár egészségében is kárttehetnek . Rávehetik a kábszerre stb. :(

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 13 éve 6 hónapja #499

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Sajnos akkor igen, más a hátterünk.
Egy NT gyereket is félteni kell mindettől. De ha van biztos családja, és van egy stabil érték, amit képviseltek, akkor azt a fiad is átveszi. Ha ti nem drogoztok, szerintem nem fog ő se. Vagy legalábbis ha szólhat nektek bármiről, akkor szólni fog. Nem marad mindig ilyen, mint most. Te is mondod hogy fejlődni fog. És az, hogy inkább áldozattípusok, mint elkövetők, nem azt jelenti, hogy mind áldozat lesz. Nem tudom... nem vagyok jövőbelátó, lehet szerinted a homokba dugom a fejem... De én akkor se tudnék úgy élni, hogy állandóan a gyomromban érezzem a feszültséget, hogy jaj mi lesz 20 év múlva. Mi volt itt húsz évvel ezelőtt? Mennyit fordult a világ! Az se tudom, milyen körülmények lesznek akkor. Milyen technikai eszközök, amik esetleg segítik őt. Ennyire előre én nem tudok tervezni.
de azt hiszem nagyon eltértünk a téma eredeti céljától, vagyis problémák az oviban, iskolában. Legyünk aktuálisak, én fel is teszek egy kérdést gyorsan a másik topicban a viselkdésről. Üdv

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 13 éve 6 hónapja #506

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
Szerintem abszolut ide tartozik , ugyanis a normál suliban 6-o-ban dohányoznak . EGYMI iskolában öngyújtó gázt szívnak 4-5 o- gyerekek .
A lényeg ídőben felkészíteni őket ezekre, vizuális segítségekkel magyarázatokkal amennyira csak lehet , elmagyrázni hogy mért nem szabad követni a társakat .
pl: A fiam 2-kos , az egyik osztálytársa és a szomszéd nagyfiú iszonyúan káronkodik .Fiam ezt átvette .Bevezettük az 5-ft a dobozba , ha csúnyát mond egy ideig működött aztán már nem , kérdezgettem sokat beszéltünk róla mért beszél így , hiszen Én sem beszélek és a nővére sem ilyen trágárul .A következőt mondta a gyerek -Anya Én is nagy fiú akarok lenni .
Megcsináltam az Énkönyvébe a magyarázatot ,képekkel .

Vagyis tök mindegy , hiába otthon nincs ilyen példa előtte ha a kortársak viszik bele a roszba .

Nem kell úgy élni , hogy gyomrodban feszültség legyen , hanem fel kell előre készülni a helyzetekre , és ídőben kell figyelmeztetni a gyereket .
pl:pici gyerek megy a sütő felé , rászolsz hogy vigyázz forró , és segítesz neki , elérni amit szeretne ! Én erről beszélek , leegyszerűsítve.

Kiskorban tudod megalapozni a jövőjét, és erre lehet építkezni .

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 13 éve 6 hónapja #509

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Szerintem két külön dologról beszélünk. Az egy dolog, hogy most mindenre próbálom megtanítani, hogy mit szabad, mit nem, hogyan csináljon dolgokat.
Én arra mondom, hogy nem lehet a jövőt úgy tervezni, hogy már most felíratkozok egy bentlakásos intézménybe, mert majd 30 évesen oda kell beköltöznie.
Amúgy nagyon jók az ötleteid, később biztos mi is alkalmazni fogjuk őket. Készítettem én is énkönyvet, egyenlőre csak pár képpel. De mikor mutattam neki, hogy van benne szabályoldal is, akkor már nem tetszett neki! :) De majd nézegetjük, és remélem megszokja. Amúgy nálunk még csak ilyen szabályok vannak, hogy pisilni a wc-be kell és nem a nappaliba, és nem haraphat meg üthet, hanem simogasson és öleljen. Ennyi.
Viszont pont ma derült ki, hogy egy nála nagyobb termetű csoporttársa most lökdösni kezdte, meg ráül, amire az óvónők mondták, hogy szeritntük játékból fajul el ebbe. Latka mondta is, hogy igen szokott ez is történni, de amúgy ő szeret ezzel a kisfiúval játszani, és én ne szóljak bent, hogy ő nem akar játszani ezzel a gyerekkel. No erre lehet például én is csinálok majd a hétvégén valami rajzot, hogyha lökdös mondd ezt, ha rádül mondd azt.
Néha elgondolkozom, hogy hiába képes beszélni, lehet csak jobb lenne pecset használni. Csak nem tudom, hogyan lehet azt elkezdeni. Van ehhez valami alapcsomag, amit meg lehet venni? Vagy azt is mindenki magának készíti? Vagy lehet csak erre a szituációra megcsinálni? Néhány képet kinyomtatok, és kérem, hogy válaszza ki mit szoktak csinálni? Szerintetek? Érdemes pecsezni akkor is ha beszél? És muszáj hozzá tanfolyam?

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 13 éve 6 hónapja #511

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
Természetesen erről szó sincs .De muszály reálisan látni a lehetőségeket .Minnél nagyobb önállóságra tanítani .

AZ első szabály oké . :)
De a második ? Ha ideges vagy , Te is simogatsz ?
pl: Eltévedsz külföldön és nem tudod megértetni magad , mit csinálsz ?
Mosolyogva , nyugodtan kérdezősködsz magyarul?

Minen ilyen viselkedésnek oka van . 90% a kommunikációs próblémából adódik .

A Szülőtréningek nagyon fontosak mindenkinek .
Utána kérni kell , ídőpontot PECS tanulásra .Felmérik melyik fázisban jár a gyermek és , utána lehet kezdeni a tanulást .

Az Én fiam beszél , de ha ideges nem jönnek a szavak és ettől még idegesebb lesz ezért épp most fogok készíteni neki egy táblát .Mi történt velem?
és PECS képekkel a lehetőségek .Alul ki tudja rakni pl:Gergő meghúzta a hajam . vagy Panni csúfolt . stb.
A szavakat sokkal jobban tudja alkalmazni ha már előtte látta képen , így érti meg mit jelent .pl: Elkésett :laugh:

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 13 éve 6 hónapja #513

Labolen, tisztára úgy vitatkoztok Edinával, mint én vitatkoztam vele 1 éve... :laugh: Csak közben rájöttem, hogy igaza van Edinának. (Sajnos. :dry: )
Szerintem a szabályos PECS nem nektek való, ha ilyen jól beszél, viszont az biztos, hogy a PECS nagyon jó a szókincsbővítéshez. Nekem ezeket a szituációs gyakorlatokat úgy mondta a gyógyped., hogy rajzoljam le a szitut (ez mondjuk nem menne, mert én nem tudok rajzolni semennyire, na de megoldjuk valahogy, pl lerajzolja valaki helyettem, aki tud), pl. hogy Gézuka kisautóval játszik, odajön Jenőke, elveszi az autót, Gézuka sír, jön az óvónéni, elveszi az autót Jenőkétől, visszaadja, Jenőke sír, ámde az óvónéni ad neki egy labdát, és lőn mindenki boldog. A képsort pedig vagy végig kell kommentálni, hogy ki-mit mond, vagy pl. esetünkben (alacsonyszintű beszédértés) alá lehet PECS-ezni. Majd lepróbálni, kimondatni, és lehetőleg kipróbálni otthoni körülmények közt.
Viszont az aláPECS-ezéshez is meglehetősen otthon kell lenni a PECS-ben, mind annak, aki készíti, mind a gyereknek. De ha jól beszél, akkor pik-pak megértené, olyasmi inkább ez az aláPECS-ezős dolog, mint az olvasás.
Ja és a PECS-et Neked kell elkészíteni, mert Te tudod, mire van szükségetek. Nem egyszerű, mert kell hozzá program, meg lamináló, és rengeteg idő. De nagyon hatékony. Egy privát gyógyped.-nél mondjuk olcsóbb megoldás.

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 13 éve 6 hónapja #515

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Ne értsetek félre, én nem karok vitatkozni. Inkább csak elmondjuk egymásnak, ki hogyan áll hozzá a dologhoz. :)
A második szabálynál igazad van, lehet nem jól raktam össze a két dolgot. Inkább csak azt akartam jelezni, hogyan közelíthet, milyen kontaktus engedélyezett és mi nem. Pl nem ütögethet, de simogatni szabad. De igazad van, adnikell inkább egy megoldást, hogy ha ideges, mit csináljon. És mit csináljon? Én most mondtam neki, hogy mikor szerinte a harapás jön (mert mondja, hogy most jön a harapás, mintha ez napirendi pont lenne), akkor nem, hanem jön a számolás. számoljn 10-ig és lenyugs. Vagy ti mit szoktatok kérni, hogyan nyugtassa meg magát? írtatok itt valahol mantrát, az mi?
Szülőtréningen voltam, sokat segített, de a négy alkalommal egyszer se volt pecsről szó, csak mindig mondták, hogy na majd legközelebb. Lehet el kéne menni egy ilyen előadásra is.
Amúgy jó a szövegértése, néha a másokkal fojtatott beszélgetésemet is követi, és teljesen jól hozzászól egy két szót.
Lehet csinálok én is ilyet, csak hogy mesélni tudjon.
Amúgy pecses programom van, legalábbis van valami amiben van egy csomó kép, abból majd válogatok. Aztán szerintem megy ez így is. Nem kell egész mondatokat kiraknia. De lehet rosszuil gondolom.
Szituációs rajzokat lehet bevetem én is. Eddig is rajzoltam neki sok kártyát is, mikor speciális dolgok kellettek, szóval menni fog.
Köszi a tanácsokat!

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 13 éve 6 hónapja #520

Én sem úgy gondoltam, hogy vérre menően veszekszünk. :laugh:
Én nem találtam alternatív megoldást az ütésre. Ha valakinek van ötlete, engem is érdekel!
Nálunk a mantra akkor van, ha jól érzi magát, nyugodt, vidám. Van egy pár mondóka, amit ilyenkor ismételget, és egy saját szerzemény is. :cheer:
Az a legjobb! :laugh:
Szerintem, ha ilyen jó a beszédértése, akkor elég, ha egy-egy szót, vagy kifejezést ábrázolsz, nem kell feltétlenül PECS hozzá. Neki biztosan felesleges kirakosgatnia, ha ilyen jó a beszédkészsége. De az mindenképp hasznos, ha képen látja a szót, jobban rögzül.

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 13 éve 6 hónapja #526

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
Mi próbáljuk megelőzni a dühöngést , persze van , hogy nem sikerül időben .
Dühöngeni szabad a saját privát szobájában .Ha lenyugodott kijöhet .
1,Nagy levegőt vegyél !-- nem jött be
2,számolj el tízíg ! na ez sem jött be
3,Üsd a párnát ! Na ez bejött

Mikor egész kicsi volt , letudta vezetni a trambulinon vagy a függőágyban a feszültségét , ma már ez kevés .Persze teljesen más jellegűek a kiborulás okai is .

Mindenki lehet mérges , dühös és ezt valahogy le kell vezetni .
Gondolkodom a boxzsákon .Szerintem karácsonyra lehet kap tőlünk . :)

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 13 éve 6 hónapja #528

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Én is úgy gondoltam, hogy a teljes pecset nem vezetm be, marad a képi magyarázat. Kösz a megerősítést! :)
Én olvastam a Házirend című könyvet, ott a megnyugtatásra használtak egy bizonyos dalt, vagyis mindig azt énekelgették, hogy lenyugodjon, aztán később magát is meg tudta ezzel nyugtatni. Mivel a könyv sok valós dolgot yúr egybe, úgy gondoltam hátha ti is ilyet használtok. Mondjuk nálunk ez nem menne, mert utálja ha énekelek, vagy mondókázok. Kiskorában imádta, még egy-két éve kifejezetten altatódaloztam neki, ő meg kérte sorra a dalokat. Most meg ha csak megnyikkanok, már rikoltozik. :(
Esetleg valaki hallott ilyesmi nyugtatásról? Vagy még próbáltam, hogy szorosan átölelem, volt hogy bejött, volt hogy nem. Ezt is a könyvből vettem ötletként. (amúgy kicsit félreviszi a laikus olvasót ez a könyv, mert 20 éves aspergeres olyan dolgokat művel, mint az én 5évesem most, márpedig szerintem ennek javulnia kellene) mindegy... azért ajánlom, még aki nem olvasta volna, érdekes dráma. inkább dráma, mint krimi. noi de eltértem. :)

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 13 éve 6 hónapja #529

Igen jó ötlet. Nálunk is a gyerek apja fontolóra vette már a boxzsákot...

Én inkább boxkörtét javaslok, az kisebb helyen elfér :laugh:

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 13 éve 6 hónapja #530

Az éneklés nálunk is bejött egy jó darabig nyugtatónak (ekkor még nem tudtuk, hogy autista). Ez a dal az icipici lencsilányka volt naponta kb 50X
Az apja volt, hogy SKYPE-on énekelte neki, mert csak apától volt jó hallani :)

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 13 éve 6 hónapja #531

Ez nagyon aranyos! :cheer:
A lencsibaba nekünk is sokáig a kedvencünk volt.

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 13 éve 6 hónapja #535

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
Az Én fiam dühöngött mindkettőn egy ídő után . :(

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 13 éve 6 hónapja #537

• scluk
  • scluk profilkép
Sziasztok!
Lesz viselkedés problémák témájú szülőtréning a Vadaskertben október 10-én. Ez lesz az első időpont a 3-ból. Szerintem még bőven lehet rá jelentkezni, ha valakit érdekel.
Az én kisfiam 7 éves aspi. Látszólag a semmiből jön az agresszió, és néha ugyanolyan gyorsan távozik is. Bár ez a ritkább. Én is a párnába boxolást javasoltam neki, de azt mondta, hogy azzal nem megy ki a mérge :(
Oldalmegjelenítési idő: 0.158 másodperc