6 éves Asperger-szindrómás lányom van. Én alapvetően pozitív tapasztalatokról tudok beszámolni, annak ellenére, hogy a lányom nem "könnyű eset", sajnos komoly viselkedésproblémái vannak, ennek ellenére nekünk sikerült az integráció.
A legnagyobb problémát a DIAGNÓZIS HIÁNYA jelentette. 3 évesen kezdte az ovit, normál, 28 fős csoportban. Akkoriban még fogalmunk sem volt az állapotáról, volt ugyan néhány tünet, de nem tulajdonítottak neki jelentőséget a szakemberek. Az oviban egyértelműen kiderült a mássága, de még így is évekbe telt, mire végre (5 éves kora után) diagnosztizálták a Vadaskertben. Sok kerülőutat tettünk meg addig, van egy halom papírom arról, hogy nincs semmi gond a gyerekkel...
Szerencsére az óvónők végig nagyon toleránsak voltak, annak ellenére, hogy 5 éves korban kijelentették, hogy "nincs semmi eszközük" a gyerekhez. A diagnózissal viszont kaptunk egy kulcsot. Sok mindent megértettem, megértettünk, és sikerült olyan kommunikációs módokat kialakítani, amik jelentősen segítették a lányom fejlődését. Szerencsénkre az ovi alapító okiratában szerepelt az autizmus, így fel sem merült, hogy kirakják, sőt, felvettek mellé egy félállású gyógypedagógiai szakasszisztenst (még azelőtt, hogy megkaptuk volna hivatalosan is a diagnózist, bár addigra már nagyjából tudtuk, hogy Asperger, csak egyelőre senki nem volt hajlandó írásba adni ezt).
Jelenleg ott tartunk, hogy a csoport tökéletesen elfogadta a lányom másságát, egy-két gyerek piszkálja csak, de a többség melléáll, megvédi, pátyolgatja. Az értelmi képességeit tisztelik (annak ellenére, hogy a legfiatalabb a csoportban, minden feladatban nagyon jól teljesít). Néha nem is értem, hogy szerethetik ennyire a kislányom, de a többi lány szabályosan körülrajongja, bevonják a játékaikba (elmagyarázzák neki a játék lényegét, így be tud kapcsolódni). Biztos vagyok benne, hogy az általános támogató légkör, a pedagógusok elfogadó hozzáállása kellett ehhez! A gyerekek megszokták, hogy ő nem mindig tartja be pontosan a szabályokat és nincs ebből gond. A feladatokban olyan szituációkat teremtenek a pedagógusok, hogy egyértelműen kiderüljenek a kiemelkedő értelmi képességei (pl. a legnehezebb feladatot sokszor ő kapja, látványosan, a többiek előtt "villoghat" a tudásával). Természetesen kapja az előírt fejlesztéseket, TSMT-tornázunk itthon, és itthon is, az oviban is bevezettük a vizuális támogatást - sajnos nem igazán használja, de azért bizonyos dolgokban segítségünkre vannak az autizmus-specifikus eszközök. Az oviban pl. minden nap naplót írnak a gyp-asszisztenssel, amit itthon folytatunk, ez lehetőséget teremt, hogy megbeszéljük a történéseket, problémákat, társas kapcsolatokat. Az elmúlt fél évben látványos fejlődésnek indult, főként szociális téren.
Szeptemberben iskolába megy. Nagy kérdőjel volt számomra, hogy mi lenne a legjobb, az egész évet sulikeresésre szántam, de meglepően hamar jött a megoldás. Egy közeli (nem a településünkön lévő, de autóval 10-15 perc alatt elérhető) normál általános iskola alapító okiratában szerepel az autizmus. Többen ajánlottak egy tanítónőt, aki az integrációban nagyon jó, több problémás (nem auti) gyereket sikeresen integrált már az osztályába. További biztató momentum volt, hogy idén felvettek egy Asperger-szindrómás kisfiút az iskolába, így konkrét, gyakorlati tapasztalataik is vannak már. Majdnem egy év van még az iskolakezdésig, de már ott tartunk, hogy szorgalmasan járunk iskolaelőkészítőre, ahol a lányom nagyon jól teljesít. Kicsit izgő-mozgó, de figyelmesen végzi a feladatokat, és nagyon büszke volt magára, amikor olyan kérdést válaszolt meg, amire senki más nem tudta a választ.

Párhuzamosan a leendő tanító néni "önképzi" magát, szakirodalmat olvas és volt már családlátogatáson is. Nagyon szépen alakulnak a dolgok. Mindez persze semmit nem érne, ha az iskolavezetés nem állna szintén nagyon nyitottan a kérdéshez, de szerencsére náluk is azt tapasztalom, hogy a megoldást keresik. Elmondták, hogy nem vállalnak fel olyan "problémát", amivel nem tudnak megküzdeni, de ha a lányom jól szerepel az előkészítő foglalkozásokon és kijön a tanító nénivel, akkor nincs akadálya, hogy ott kezdje meg a tanulmányait.
Szóval a helyzetünk határozottan biztató.
Személyes példánk alapján tehát azt mondhatom, a nyitottság és elfogadás számít elsősorban, nem a speciális módszertan. Ha egy pedagógus hajlandó tudomásul venni, hogy egy Aspi gyerek MÁS, és nem ragaszkodik csökönyösen a saját nevelési elveihez, hanem képes elsajátítani (akár spontán módon) egy másfajta kommunikációs eszközrendszert, emellett pedig olyan mintát nyújt a többi gyermek számára, ami a csoportban normává válik (vagyis nem elutasítani, kiközösíteni kell az aspi gyereket, hanem tisztelni az értékeiért és támogatni mindabban, amiben támogatásra szorul), akkor nyert ügyünk van. Én végtelenül hálás vagyok az óvónőinknek, mert jelenleg a lányom abszolút központi szerepet tölt be a csoportjában, nagyon sok barátnője van, akik vetekednek azért, hogy ki üljön mellette, ki legyen a párja, ki öltöztesse (bár ezt az óvónők nem nézik jó szemmel, de attól még öltöztetik

).
Amikor meglett a diagnózisunk, a szülői értekezleten elmondtam, mi a helyzet. Elmondtam, hogy úgy látom, hogy az integrációból a többi gyerek is nagyon sokat profitál, mert megtanulják, hogy nem csak egy bizonyos fajta szocializációs folyamat létezik, vannak, akikkel másként, sokkal egyértelműbben kell kommunikálni. A gyerekek ezt valahogy ösztönösen érzik, alkalmazkodnak.
Őszintén szólva azt hittem, nehezebb lesz a helyzetünk az Asperger miatt, de most azt látom, hogy "sínen van" a lányom élete, az elfogadó környezetben látványosan szocializálódik. Furcsa, de az oviban egyszerűen "nem téma" az, hogy ő repked, ugrál - megszokták. Épp ma beszéltem egy anyukával, akinek a fiának nagyon sok konfliktusa volt a lányommal korábban. Azt mondta, hogy mostanában a kisfiú nem is emlegeti otthon a lányom furcsa viselkedését, agresszióját, dühkitöréseit - ezek szinte teljesen megszűntek.
Végül egy aranyos sztori... kislányom állandóan "repked", nagyon látványosan. Akik ismerik, azoknak fel sem tűnik a dolog. Baráti körben egy kisfiúval a repülésről beszélgetett az anyukája, és a kisfiú naiv rácsodálkozással közölte: "de hát L. (a lányom) tud repülni, nem?!".
Én ilyen környezetben szeretném mindig tudni a lányomat: ahol egyszerűen a világ legtermészetesebb dolga, hogy "tud repülni". Ez az integráció lényege.