Kata: Első lépésként el kéne jutnotok egy szülőtréningre. Nálam okosabbak megmondják majd, hogy a Sotén is van-e ilyen. Erre rá kéne kérdezni. A Vadaskertnek van, de most szigorítottak, így lehet oda nem mehettek, ha nem az a körzetetek. Mint én sem mehetek most a Sotéra, csak a Vadasba. egy ilyen szülőtréningre valahová érdemes lenne elmennetek, nagyon hasznos dolog. kb 4 alkalom, több órás előadások, vizuális eszközökről, viselkedésproblémákról, általános információk az autizmussal kapcsolatban.
A gyerek mindennapjait ti tudjátok megkönnyíteni otthon, a támogató környezettel, megfelelő eszközökkel, és a problémákat értő hozzáállással. Ehhez nyújt segítséget a tréning. Ha megismered, hogy mik a problémák, és azok miből fakadnak, te otthon is tudsz rajtuk segíteni, vagy a felismert hiányosságokat otthon fejleszteni. Itt nem komoly feladatokkal eltöltött órákra gondolj, pusztán annyi is fejlesztő, ha megköveteled, hogy köszönjön, ha éppen az nem megy neki. Vagy nálunk, hogyha kér valamit, mondom neki, hogy közben nézzen rám. Ezek a naponta százszor is előforduló kis apróságok is fejlesztésnek tudhatóak be. És ezekre igazán a család tudja megtanítani a gyereket, mert ezt mindig kell gyakorolni, nem heti egyszer egy órában.
OEP által finanszírozott fejlesztés akkor jár a gyereknek, ha az intézmény, ahová jár, integrál autikat, és a bizottság előír bizonyos fejlesztést valamennyi óraszámban. Még akkor is lehet, hogy nem kapja meg, mert nincs rá gyógyped az oviban/suliban. Itt lehet kérni utazó gyógypedet, ha kapsz. De most fog minden változni, így nem tudom ez a része hogyan fog alakulni. Ha nem integráló az intézmény, akkor semmilyen autispec fejlesztést nem kaphat a gyerek. Nálunk van helyben logopédus, így ő heti kétszer foglalkozik a gyerekkel, de csak azért, mert hibásan mondja az r betűt. Ha valahol van helyben fejlesztőpedagógus, akkor kaphat fejlesztést, ha az ovi szükségesnek ítéli meg. De ezek szerintem más kategóriába tartoznak, függetlenül attól, hogy mindenféle fejlesztés hasznos, még a logopédiai is. Feladattartást, és figyelmet fejlesztenek ezek is.

Ha nem integráló intézményben vagytok, akkor egyelőre felesleges a bizottság elé menni. Ha tényleg csak jövőre kerestek sulit, akkor viszont már érdemes most elkezdeni keresni, mert van olyan, ahol már most tele van a jövő évi első osztály. A bizottság elé is tavasszal kell menni, hogy a beiratkozásra már vigyétek a papírt, hogy az a konkrét suli a kijelölt intézmény.
Merre tovább: keressetek szülőtréninget. Aztán keressetek autispec fejlesztő alapítványt. Van itt a honlapon is pár, de ha kb megadod, hogy merre laktok, (akár rejtve is), valaki biztos ajánl valamit.

Ezek az órák fizetősek, általában 5ezer egy óra. Van olyan is, hogy csoportos teljes délelőttös iskola előkészítő, mi éppen ilyenre járunk most. 4-5 gyerek egy csoportban, három felnőttel, (gyógyped, fejlesztő, segítő), és kifejezetten a szociális készségeket tanulják, meg hogy az iskolában hogyan kell viselkedni az órán, szünetben, mit lehet, mit nem... ( itt egy délelőtt 7ezer).
Először is kell keresni egy autizmusban jártas gyógypedet, aki segít a döntésben, hogy milyen fejlesztésre van szüksége a kisfiadnak.
Elhiszem, hogy most nehéz ez a dolog, és rengeteg az új információ, amit fel kell dolgozni. Mikor mi kaptunk diagnózist két éve, nem volt ilyen összeszedett infó sehol, mint itt az autin. Mindent magamnak kellett kitalálni és intézni. Egy évig azt sem tudtam, hogy mi az az autispec fejlesztés, mert nekem is csak annyit mondtak, hogy nincs semmi lehetőségünk.
Remélem sikerül visszamennetek az oviba, és kicsit könnyebb lesz minden.