LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Óvoda, iskola

Téma: Problémák az oviban, iskolában

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 12 éve 4 hónapja #13743

• gic30
  • gic30 profilkép
Ja és még valami ehhez. Történetesen úgy derült ki ez a dolog, hogy felvettek egy aspit, hogy akinek az osztályába került, azt a tanítónőt ismerjük. Ő először nagyon félt ettől a feladattól, lévén semmi tapasztalata nincs Aspergeresekkel. De elkezdett tudatosan készülni rá, vagyis elolvasott egy csomó szakirodalmat és már jó előre (vagy fél évvel korábban) elkezdett találkozgatni a kisfiúval. Mindent elmagyarázott neki előre, hogy mi hogy lesz az iskolában, és már az évnyitóra is úgy ment a gyerek, hogy pontosan tudta, mi fog történni majd. Ez nagyon bevált, mert szeptemberre már a kisfiú nagyon ragaszkodott a tanító nénijéhez, állítólag előfordul, hogy jobban hallgat rá, mint a szüleire.
Ennek alapján ugyanezt próbáljuk mi is tudatosan követni, ezért van az, hogy a tanítónő vállalta, hogy külön (a szabadidejében) ismerkedik a lányommal, beszélget vele, ismerkedik vele. A lányomnak pl. óriási élmény volt, hogy már tudja, hogy mi az a tanári, és ilyen fontos iskolai dolgokat. :)
Én tisztában vagyok azzal, hogy 100-ból egy ilyen pedagógus van! De akkor meg kell keresni azt az egyet, mert ő lesz az, aki sikeresen tudja integrálni a gyereket - a többit meg el kell felejteni! ;)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 12 éve 4 hónapja #13744

Gic30, nagyon remélem, hogy összejön az integráció a kislányodnak, szerintem nagyon jók az esélyei a leírásod alapján. De az, hogy pedagógust válasszon az ember... Hát... Még ha sikerül is, mi lesz, ha bejön a több tanáros modell? Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy ha jól be van indítva a kezdés és toleránsak, empatikusak az osztálytársak, akkor lehet sikeres az integráció, főleg, ha a gyerek kommunikációja nem sérült nagyon és nincsenek durva viselkedésproblémák.
Olvasod az autizmussal élni blogot?

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 12 éve 4 hónapja #13746

• gic30
  • gic30 profilkép
Ebben az iskolában többtanítós modell van! Egy osztályban két osztálytanító, plusz az idegen nyelvet és az informatikát más tanítja. De az órák többségét az osztályfőnök tartja. Nem tudjuk még, hogy a másik osztálytanító ki lesz és milyen lesz - volt egy, akitől kicsit "tartottunk", ő tuti nem lesz, mert saját osztályt kap - ez is jó hír.
A lányom beszédével abszolút nincs gond, de a viselkedésével igen! De ezt a tanító néni tudja. Az utóbbi fél évben egyébként rengeteget javult, már megvannak a módszereink arra, hogy hogyan tudjuk kezelni a dühkitöréseit, agresszív megnyilvánulásait, erről folyamatosan egyeztetünk a pedagógusokkal is, és nagyon sokat fejlődött! Én az ovis pozitívumok alapján és a tanító néni hozzáállása alapján úgy látom, hogy menni fog a dolog. Az iskolaelőkészítőn például nagyon szuperül teljesít a csajszi, még barátkozik is!!!
Néha már kezdek kételkedni abban, hogy nem lehet "kinőni" az Aspergert, mert mostanában elkezdett kortársak felé nyitni, ami nála óriási dolog! :)

Igen, bele szoktam olvasni a blogba.

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 12 éve 4 hónapja #13762

Gic30, ha kinőni nem is lehet, de azért rengeteget tudnak kompenzálni és szerintem a kognitív érésük is jelentőset dobhat a szociális problémáikon. Van egy aspi kislány, a fiamnál picit fiatalabb. Neki is nagyon magas szintű a kommunikációja, mint a Te lányodnak. Neki nincsenek viselkedésproblémái csak rettentő érzékeny és elég kényszeres, meg a szobatisztasággal és az evés-ivással voltak nála gondok. Elkezdett magánoviba járni, és akkorát fejlődött, hogy már kiáll szerepelni, barátkozik, a szobatisztasága rendben van. Szerintem simán be fog illeszkedni egy normál osztályba és senki nem fogja észrevenni rajta az AS-t.
Persze akkor, ha nekik is ilyen szerencséjük lesz a tanítónénivel.
A blogot azért említettem, mert abban is aspi kislány a főszereplő. És milyen ügyesen veszi az akadályokat! :)

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 12 éve 4 hónapja #14619

• breva1
  • breva1 profilkép
SZIASZTOK

Az én fiam 6.5 éves auti azt hiszem. Miért irom, hogy azt hiszem mert a szakértök sem egyeznek meg ebben. Igy kérdöjel van a diagnozisnál a kodnál. Most integráltan járunk oviba és borzasztó nehéz. Jövöre suli én az Egymi re gondoltam, de láttom ti ezt nem támogatjátok, Most már 2 és fél évem ment el, hogy keresek iskolát de sajnos azt tapasztalom csak elözetessen müködik pont mint az ovink.
Szanya kb, 2 éve olvasom kiemelt figyelemmel az irásaid és most tudtam meg, hogy mi egy kerületben lakunk. Nekem azt mondták, hogy a kerületi kis létszámú osztályokba auti nem csak beszédzavaros kerülhet. Oda a csak a Beszédvizsgáló küldhet. A fiam enyhe auti ezért is van a bizonytalanság. Nagyon értelmes számol olvas de csak annak akinek akar. Sok verset tud de ezt is jol titkolja csak kivételes embereknek mutatja meg, :cheer:
Olyan vicces a jellemzéseket olvasni róla az egyik pedagogusnak mit csinál és a másiknak meg semmit. Egymásnak ellentmondó vélemények és mégis mind ö én tudom ha szeret valakit kinyilik ha nem bezár és csak ajtót nyitogat.

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 12 éve 4 hónapja #14620

Szia Breva1!

Óóó, tyű. :ohmy: Nem vagyok szakember, csak azokra hallgass. :cheer:
Hol kaptátok ezt a kérdőjeles diagnózist? Melyik oviba jártok?
Hát igen, én úgy tudom, hogy kislétszámos csak a logopédiai suli van, oda viszont valóban a Beszédvizsgáló kell. De nem biztos, hogy jó lenne a gyerekeinknek, mert a logopédusok nem gyp.-k, asszisztens ott nincs... (egyelőre legalábbis), és az én fiam problémája alapvetően nem logopédiai jellegű.
Az EGYMI nem biztos, hogy rossz döntés. Ez abszolút a gyerektől függ. Az enyém irtó erősen utánoz és attól tartok, hogy sok olyasmit eltanulna, amit nem kéne (de ez a fenntartásom többek közt a normál sulival szemben is). De a legtöbb auti azért nem utánoz ennyire erősen. Ott mindenesetre jó sok alkalmazott van, asszisztens is.
De biztos vagy benne, hogy felvenné az EGYMI? Úgy tudom, oda értelmi sérült diagnózis is kell. A szakértőiben utoljára mit mondtak?

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 12 éve 4 hónapja #14621

• breva1
  • breva1 profilkép
A szakértői biz.adta a kérdöjeles diagnozist.Tavaly még mindenki azt mondta nem vagyunk az EGYMI be valók 2 ember kivételével, de itt van auti csoport ahol nem kell értélmi fogyatékosnak lenni. Nekünk azt mondták az EGYMI be integrációra előkészítésre menjünk tavaly is volt egy ilyen gyermek. DE én azóta fejlesztésre sokat járok ide és beszéltem több tanárral és gyerekkel és egyre jobban tetszik söt most már hibás döntésnek tartom, hogy idén már nem ide járunk. Az ovi rendes de nem találják a hangot a gyerekkel nem tudom kinek a hibája. Hisz fiam is túl érzékeny. Nagy csoportban nem müködik együtt de egy személyes kapcsolatban ha olyan a személy szárnyal. Az eszével semmi gond söt állandóan tanulni szeretne. De az oviban nem beszél nem vesz részt semmiben. A gyerekek szeretik. Ö most egy nagyon jokedvű és egyáltalán nem agresszív gyerek aki a változást is elfogadja ha én kérem és mondom el neki. Nagyon félek ha nem jól választok ez megváltozik.

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 12 éve 4 hónapja #14622

Eszerint most nincs asszisztensetek az oviban. Utána kellene nézni annak a diagnózisnak. (A Bethesdában meg lehet csináltatni.)
Annak utánanéztél, hogy az auticsoportban normál tananyagot vesznek-e? Azért a gyerekeket is nézd meg, mielőtt döntesz.
Nekünk még van 1 évünk, de irtó nagy szerencsénk van az ovival, úgyhogy fel sem merült az EGYMI eddig.

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 12 éve 4 hónapja #14623

• breva1
  • breva1 profilkép
Az ovi nem kap ped.aszt. pedig kérték. Nem csak miatta más gyerek miatt is. Igen megnéztem a gyerekeket söt ismerek is sokat egyel pedig még össze is járunk. Tavaly én is azért ijedtem meg mert vannak súlyos esetek, de ma már tudom és láttom milyen jól kezelik a tanárok ezt a helyzetet. Sőt én elszégyeltem magam hisz ök is szerethető kis emberkék és én aki elvárom, hogy értsék meg a fiam a "normál" gyerekes szülök és közben én megrettenek ha találkozok "betegebbel" :dry:
Tavaly én pont ott voltam amikor ezek a kis emberkék előadást tartottak Azt hiszem az volt az a pillanat amikor megváltozott bennem minden Sírtam , nevetem, és ismeretlenül nagyon büszke voltam rájuk és a tanárokra. Én láttam ott annyi mindent de negativ élmény nem ért a személyzet hozzá állása miatt. Remélem nem tévedek sajnos félek.

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 12 éve 4 hónapja #14624

Nekem nem az a gondom, hogy megrémülnék a súlyosabban autitól. Láttam már nem egyet, és semmi ijesztő nincs bennük. Az viszont tagadhatatlan, hogy minden autinak megvan a maga sajátos szokása, amiket nagyon nem szeretnék, ha eltanulna a fiam (ugyanúgy, ahogy az NT-k csúfolódását és káromkodásait sem), mert ő nem tudja eldönteni, hogy mi helyes és mi nem, és ha pl. a többi gyerek nevet azon, amit csinál, az számára megerősítés és hónapokig nem tudnám az új szokásról lenevelni. Az viszont már sok lenne a jóból.

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 12 éve 4 hónapja #14625

• breva1
  • breva1 profilkép
Más ti jártok tornára?
Ne haragudj de nem az örs közelébe jártok oviba?
Most olyan érzésem van mi beszéltünk személyesen is. De lehet, hogy tévedek.

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 12 éve 4 hónapja #14626

• KKata
  • KKata profilkép
Szanya1
Aj, de nagyon egyetértek Veled. Pont ettől félek a spéci osztályokban, iskolákban, stb. Az én fiamra is nagyon ragadnak dolgok és abszolut nem esik le neki, h. ezt igazán nem kellene. Így az 1-2 saját dolga (rossz szokása) mellé összeszedhet még 30-at... Nem egy olyan eset is volt, h. valaki elkezdett valami disznóságot, de abbahagyta ahogy meglátta a felnőttet, az enyém meg folytatta... ...meg is kapta a magáét.

Tudtok nekem segíteni, hogyan küldhetek üzenetet úgy, hogy csak a regisztráltak láthassák és a véletlen betérők ne? Köszönöm

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 12 éve 4 hónapja #14628

Breva1, tornára most nem járunk, korábban TSMT-re jártunk a BHRG-be. Most itthon tornázunk abból a könyvből, amiből az óvónők tartják az ovisoknak a tornát. (Persze az otthoni eszközökre adaptálva, amennyire lehet.)
Nem, de attól még beszélhettünk már valahol. Annyi helyre járunk a gyerekkel...

KKata, ez az, hogy NT gyerek rosszalkodik, de tudja, hogy a felnőtt előtt nem lehet... a mieink meg folytatják. És azt se tudják, hogy rosszalkodás!

Az emoticonok fölötti sorban jobbról a 7. ikon, az emoticonok alatt meg kiírja, hogyan kell használni.

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 12 éve 2 hónapja #16377

• breva1
  • breva1 profilkép
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 12 éve 2 hónapja #16378

Szociális okból volt akinek eddig elengedték, vagy részlegesen elengedték a hozzájárulást.
Gondolom most még jobban vágtak a támogatáson. Ez várható volt.

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 12 éve 2 hónapja #16382

Kedves Breva :

Az a szégyen, hogy a Laborc (és hozzá hasonlóan SNI-s gyerekeket nevelő iskolák) normatíváját elvették, ezért pl. a Laborc is eldönthette, keményen megemeli a hozzájárulás összegét, vagy lehúzza a rolót . A rendkívül nagy forráshiány miatt nyilván a szociális keretet is durván meg kellett vágni.
Szomorú, mert ennek nagyon sok SNI-s gyerek áldozatául fog majd esni, és megint a legszegényebbek szívják meg természetesen (mint mindig), de szerintem nem a Laborcot kéne gyalázni, hanem azokat, akik ilyen lépések megtételére kényszerítették őket.

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 12 éve 2 hónapja #16384

Hogy a normatívájukat elvették-e, azt nem tudom. Változik a finanszírozás, már nem lesz normatíva, az állam a tanárok bérét fizeti, nem tudom ez hogyan változtatja az alapítványi iskolák finanszírozását. Tudomásom szerint a Laborctól a fővárosi támogatást vették el ismét, már többedjére. (Gondolom azért, mivel alapjaiban változik a finanszírozási rendszer.)

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 12 éve 2 hónapja #16385

Lényeget tekintve végül is az a helyzet, hogy az emelés nélkül nem finanszírozható az intézmény (az sni-s gyermekek után járó kieg. normatívát nullázták le, korábban szerintem a felét kapták a többi iskolához hasonlóan).

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 12 éve 2 hónapja #16387

Ja , és azért szűntették meg, mert felőlük az ilyen gyerekek mehetnek a darálóba, lehet ezt úgy is hívni, hogy változik a finanszírozási rendszer.

Válasz: Problémák az oviban, iskolában 12 éve 2 hónapja #16388

Az Autizmus Alapítvány megkapta a finanszírozást.
Oldalmegjelenítési idő: 0.295 másodperc