4 éves a fiam, lassan 4,5. Igazából ahány helyen voltunk, annyiféle diagnózisunk van, gyerekkori autizmus, nonpervazív fejlődési zavar, stb., amit ebben el lehet képzelni, az megvan, ha kérném, azt írnák rá, hogy aspi, de teljesen mindegy mi van a papíron, ő egyszerűen auti. Épértelmű, és már beszél is, tehát integrálható, jártunk is félévet magánoviba. (Ennek a történetét anno a hoxán leírtam.)
Ez is egy napirend, ez simán napirendi kártyával követhető, csak annyi a lényeg, hogy reggel ki tudjam rakni, hogy aznap rajzolnak és tornáznak, vagy gyurmáznak és körtáncolnak. Azt nem tudom kirakni, hogy vagy-vagy, és azt sem, hogy választhat, hogy körtánc, vagy elmegy a sarokba kisautózni. Vagy feladat van, vagy szabadjáték a napirendi kártyán. Ha a feladat akkor épp a körtánc, de azt nem akarja, akkor más feladatot kell neki adni. Ehhez mindenképp kell asszisztens.
Korántsem akarom őket leszólni. Én, mikor rájöttem, hogy a gyerek autista, nem tudtam az autizmusról semmit, csak a tünetek alapján rákerestem a neten, és megtaláltam. (A diagnóziskor ezért már nagyon képben voltam, addigra már 1,5 éve benne éltem.) Én is diplomás vagyok, nagyon jó az empátiás készségem, elolvastam az összes szakirodalmat, 0-24-ben a gyerekkel vagyok, és 1 évembe telt, mire belejöttem, pedig elmentem a szülőképzésre, néztem a gyógypedagógusunkat, ahogy dolgozik a gyerekkel, stb. Az én rokonságom többsége szintén diplomás, átadtam minden szakirodalmat, filmeket, és semmilyen szinten nem értik az egészet, a legnagyobb jóindulat mellett!
Hogy várhatnám el egy óvónőtől, akinek ahogy mondod, még 22 gyerekre vigyáznia kell, ezenbelül még egy diagnózis nélküli sajátos nevelési igényű, egész napra bent hagyott kislányra, hogy az én gyerekemnek azt a fajta segítséget megadja, ami egy komplett embert megkövetel? Ellenben az asszisztensért meg kell másznom az üveghegyet és le kell győznöm a hétfejű képviselői testületet.

Ráadásul az alapvető gond ezzel az, hogy a kerületben van még több integráló ovi, ott már van asszisztens, és az óvónők voltak képzésen is. Csak épp mi oda nem fértünk be, mert nem vagyunk körzetesek. Úgyhogy itt rajtunk fogják megtanulni az autizmust, ahelyett, hogy akkor elmentek volna képzésre, mikor bevállalták, hogy integráló ovi lesznek.
Tehát egy szó, mint száz, nem nagyon bízom benne, hogy nem lesz mindennapos szenvedés elmagyarázni a dolgokat. (A Theo Peeters Autizmus könyvet átadtam, 3 filmet átadtam (semmi eredményét nem látom), írtam az óvónőknek "használati utasítást" a gyerekről, beviszek gyógypedagógust, javasolni fogom a Vadaskertes tréninget, de ha nekem 1 évig tartott a megértés, akkor nekik se lesz kevesebb.)