LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12469

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
OFF: teljesen nem témába vágó, de most láttam ezt a reklámot.
sportolnijo.hu/kampanyanyagok
Az anya, ami kiverte nálam a biztosítékot. Egy nő lehet fáradt, de egy anya sose. Modern kori rabszolgaságnak tűnik, amit lefest, és még csak nem is lehetek fáradt? :angry:
A férjem meg nem értette, miért vagyok dühös. :blink:
Vagy lehet, én vagyok érzékenyebb, de legalább hadd legyek fáradt a mindenit, ha már látástól vakulásig gürizek! :D
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12470

Sünöcske: nagyon aranyos a történeted!

Mi minden nagyon különleges gyermekek szülei vagyunk és ha néha nagyon nehéz és elkeserítő is tud leeni egy ölelés amit a következő pillanatban kapunk tőlük mindent feledtet!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12471

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12472

• Manka197
  • Manka197 profilkép
  • Nem elérhető
  • Lányom 9 éves Asperg, fiam 7 éves auti
Kimni: Huh, ez forró helyzet volt nektek! De örülök, hogy jól végződött. Remélem, nincs a kicsivel semmi, csak nagyon összegyűlt a pisi...

Labolen: amikor mi jártunk csoportos fejlesztésre, ott is volt egy kisfiú, aki annyira felpörgött utána, hogy nem lehetett vele bírni. Nagyon intenzív volt a program a fejlesztésen, egymást követték a játékos feladatok és nehéz volt mindig figyelni. Úgy látszik, L.-n is így jön ki. Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Sünöcske: aranyos a sellős sztori. Nem kellenek a kockagyerekek.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12473

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Kimni, tényleg cifra volt az a reggeletek! Azóta minden rendben a kicsiddel???

Süni engem is meghatott a történeted! És általában mindenkihez van egy egy biztató-jó szavad (ez persze Szanyára is igaz)!
Andris jól van? Magatokról viszont mostanában nem nagyon írsz. Pedig nagyon kiváncsi vagyok Rátok!

Labolen tényleg rossz passzban vagy :( Engem a médiában hallottak nem szoktak ennyire felkavarni, egyik fülemen be, a másikon ki. Legyen az reklám vagy parlamenti tudósítás.
Remélem Latka hamarosan belerázódik ebbe a sulielőkészítőbe, mellesleg én ebben biztos is vagyok. Edina bizonyára megkövezne, de én a helyetekben a normál sulit céloznám meg. Semmi, de semmi se tántorítson vissza ettől! Latkának nagyon jó képességei vannak, oda való. Alapítványiból aligha van visszaút és ha nem sikerül a normál, alapítványiba még mindig mehet.
Én is az otthoni fejlesztéseidet fognám most vissza egy időre, amióta Gergő ovis én csak hétvégén foglalkozom vele.(Alapvtően a délelőttöket lehet fejlesztésre használni, délután mozgás, játék) Borzalmas vagyok, iszonyú kritikus szemmel nézek minden fejlesztésre. Nálunk Gergő mindenhol szépen leül és csinálja a feladatokat én azt figyelem hogy valóban kellőképp fejleszti e ez a sok szakember akik mellé lettek halmozva. Azt hiszem, el kellene mennem dolgozni...
Latkának viszont most valóban nehéz évek következnek, az első osztály nagyon nehéz egy NT nek is.

Szanya, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Gergő nagyon ügyes, én még mindig a beszédén vagyok elájulva annyira szépen fejlődik! Már ,,körmondatai,, :laugh: is vannak!Apa elvitte Tomikát a futópályára, atlétikára! Képzeljétek néha E/1 -es mondatot is mond magáról, de ez azért ritka..
De olyan furcsán hangsúlyoz minden egyes mondatot, hogy lehet ezzel is kezdenünk kell majd valamit, hát fogalmam sincs mit.
Két szótagot nagyon magasan, kettőt mélyen, aztán megint nagyon magas hanghordozásal. Nagyon természetellenes. Ezzel miyen szakember foglakozik? Mármint a hangsúlyozással?? Please, ne nevessetek!!!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12474

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
Labolen, nagyon jó az új szabályoldal a BM-en!
Sajnos nem tudom beazonosítani a szerzőt, ki készítette a mit hova vegyünk fel oldalt? Az is nagyon hasznos!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12475

Manka ,kösz az érdeklődést ,mi jól vagyunk . Marcell az oviban "Mintagyerek " :cheer: (Persze ,mihez képest ? ;) De tényleg absz. azt mondják az óvónők ,hogy minden ok vele . Barátai is vannak . Persze ,kiscsoportosok ,akikkel az udvaron talizik .Itthon ,hát tudod ,a szokásos , "hol ilyen ,hol olyan viselkedés ". Nekünk is azt mondta anno a gyógypedünk ,hogy azért viselkedik ithon így Marcell ,mert nagy a biztonságérzete .Ebben egyb .van ráció ,hiszen ő mondja is ,hogy itthonról úgysem rakjuk ki soha .Nem "kattant " :) itthon mindig M. Van ,hogy segít nekem ,tartja a napirendet ,a kedvemben akar járni ,azért csinálja jól a dolgokat ,hogy" örüljek "(ahogy mondaná ),máskor meg teljes viselkedéskontroll elvesztés pár percig (dühöng ,csapkod ,csúnya beszéd ... )Egy időben rászokott a dobálódzásra is :ha haragudott,dobált. Ezt nagyon gyorsan visszaszorítottam ,mert ,ha ez megtörtént ,nem volt esti mese . Ez pikk-pakk meg is szűnt .A verekedésről annyit ,hogy ő absz . pontosan tudja ,hogy nem lenne szabad (szégyelli is .pl .mikor élményrajzot kellett vinni a Csep-be ,akkor könyörgött ,hogy le ne rajzoljam a verekedős sztorit . :unsure: Nálunk ez a viselkedésprobléma (az ,hogy előjön -e aznap )nagyon függ az oviban eltöltött időtől (úgy ,mint te is írtad ,hogy ez is kiválthatja ). Ha "fura napja "volt ,akkor tuti ,hogy nekem is itthon az lesz . :laugh:.Attól is függ ,hogy mennyire viselkedik "rosszul ",hogy milyen az aktuális lelkiállapota,mennyire fáradt. Ha túlterhelt az idegrendszere ,akkor biztos lesz aznap ilyen "viselkedés -kontrollvesztés ". Az a legszörnyűbb ,hogy néha ,mintha a semmiből törne elő ez a fáradtság ,tehát ,amikor nem számítok rá (direkt kirakom a z udvar nap-i pont után a társasjátékot ,ami pihentetőbb .A sok futkosás után ,jó lesz valami lazább tevékenység. De pl .bekattan ,hogy nem ő nyert ,csapkod ,stb . Közli ,hogy már ma tuti nem követi a napirendet . Ekkor van a vég .Ekkor tudom ,hogy elfáradt . Ilyenkor már tényleg valami "agyhalott " :P tevékenységet lehet neki kitenni a napirendjében .(pl .pihenés:telefonnyomogatás) Fölösleges mással próbálkozni ,mert nem tud már annyira koncentrálni.Nekünk azt mondta egy hölgy ,akihez járunk tsmt-re ,hogy ha fáradt egy gyerek ,akkor a kontrollfunkciók esnek szét legelőször . Ez igaz is ,látom én is ,így óvónőként dolgozva .. .
Örülök ,hogy K.-nak sok tulipánja van a suliban :) Ti jártok most valahova fejlesztésre ?(ha nem publikus ,és esetleg lesz időd ,írj privit erről ).

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12476

Labolen ,kitartás !Annyi jó dolgot csináltál már Latkával ,hogy ha kihagyjátok egy időre az otthoni feladatozást ,akkor sem lesz nagy "kihagyás ". Ez az élményelmesélés tök jó ,amit csináltok otthon ,ezt az nt gyerekek is nagyon imádják . Gondolom ,ilyenkor a lányod is csatlakozik (a társas is remek,imádják -ezzel is rengeteget fejlesztesz :közösségi érzelmek :) ,figyelem ,emlékezet ,még sorolhatnám ...Mikor annak idején Marcellal elkezdtük a csoportos fejlesztést ,M is iszonyat fáradt volt ,pörgött utána .. Edződnie kell . Rengeteget fog javulni Latka a hónapok folyamán ,még szokatlan neki a z egész ,sok új inger éri .Fárasztó neki ,hozzá kell szoknia (lehet ,hogy már pár hét múlva sokkal jobban fog menni L-nak az egész , lehet ,hogy csak karácsony utánra érik meg a várva várt gyümölcs :) Úgy értem a viselkedés javulása . Dehát ezt igazán nem is biztos ,hogy lehet időben ,számokban mérnünk . Az tény ,hogy muszáj őket nyúznunk ,mert egy év múlva iskola .. (te jó ég ,nincs is egy év ). A suliötletünk még mindig ugyanaz ,amit a múltkor mondtam ,de majd írok privit erről.
Azt is tökre megértem ,hogy fáradt vagy néha . Ha ma Marcellt nem vitte volna el az apukája egy egész napos kiruccanásra ,tuti megőrülök . Imádom az én kis pörgős , kreatív fiamat ,(A kreativitásról:most épp "mozgólépcső -világot akar "karácsonyra ,mert unja a sok gyaloglást . Eddig szárnyakat akart .. )de néha sok belőle . Bárki bármit gondolhat most erről.Nekünk anyáknak is kijár a pihenés néha .(Ezt Vekerdy is írja egyik cikkében ):Alap. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12477

Lassan utolérhetetlen, bepótolhatatlan elmaradásom van a fórum olvasásában, de még erre sincs időm, nemhogy hozzászólni. Remélem pár hét múlva újra bekapcsolódhatok a beszélgetésekbe.
Addig is szép napokat mindenkinek.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12478

• Manka197
  • Manka197 profilkép
  • Nem elérhető
  • Lányom 9 éves Asperg, fiam 7 éves auti
Andesz, jó hallani felőletek. És az klassz, hogy M.-nak ennyire bejön az ovi! Ezek szerint beilleszkedett, elfogadták, és Ti is. Sokat jelent jó helyen tudni őket.
Ahogy írod, azért mindig érzed, hogy M. milyen lelkiállapotban van és ahhoz alakítod a kis életét. Önmagában ez is sokat számít és ő is kell, hogy érezze, Te figyelsz rá. Tök jó, hogy szeretné, ha Te örülnél. Az én fiam dettó ezt mondja, illetve, ha látja, hogy haragszom, akkor megkérdezi, hogy "Anyu, örülsz?" Persze tudja, hogy mérges vagyok, csak azt szeretné, ha már nem haragudnék és örülnék. K. sajnos nem ilyen.
Mi nem járunk K.-val sehová. Délután 5 után már nincs hova vigyem, hétvégén meg ki vállal terápiát? És akkor pihennie is kell, nekünk is. Ha nagyon nem megy, akkor elgondolkodom, vagy itthon fejlesztgetem. Nekem sajnos messze nincs annyi erőm erre, mint Labolennek.
Nagyon sokat gondolkodtam és úgy döntöttem, hogy nem mondom meg a lányom sulijában a diagnózist. Egy érdi gyógyped is súgott, hogy ha jól működik a gyerek, akkor minek? Az elején persze nem volt sima a beszokás a suliba, de szerintem fog ez menni, az oviban is kicsit hasonló volt a helyzet. Matekból szinte hibátlanul oldja meg a feladatokat, az írást gyakoroljuk, és szeret járni. És most jól érzi magát a suliban.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12479

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Manka, ez tök jó hír! Hogy K. így szereti a sulit és úgy néz ki, meg yis neki! Nagyon örülök :) Drukkolok, hogy ne kelljen megmondani a diagnózist!

Labolen, meghallgattam azt a nőt, aki szerint nem lehetünk fáradtak. Én azt hittem, hogy ez valami vicc. Szerintem valami szar metaforát akartak kihozni, de nem sikerült. Nem hiszem, hogy ez valóban komoly, tuti nem ilyennek tervezték. Mintha azt akarta volna kihozni, hogy a fáradtság ellenére is segítenünk kell a gyerekünket és az mindenkinek jó, ha sportol a gyerek (a mi fáradtságunknak is, mert pl a versenyeken feltöltődünk). Csak szerintem elszúrták. Én ki bírok akadni ilyenek simán. Mindig.

Süni, nekem is tetszik a történet, nagyon jó!!!

Andesz, mindig meglep, hogy bizonyos dolgokban milyen érett M.! Hasonló viselkedési problémája lehet a fiamnak, mint M-nek, de pl az, hogy szégyelli a verekedést, ez valami tök komplex dolog már! Hogy ezt ki is fejezi, hogy Anya, ugye nem azt rajzolod le, amikor verekedtem? Ez fantasztikus! Fényévekre van a fiam ilyen kijelentésektől. És a fáradtság = széthullás, viselkedészavar nálunk is megvan. Nekünk ugye ez az irányítás. Extra brutál durva, mikor pl ma mentünk az utcán (Apa itthon van a hétvégére és együtt mentünk), a kicsi felkéredzkedett Apa nyakába. Megbeszélték, hogy odafelé ő ül apa nyakába, visszafelé a nagyfiam. Elfogadta, minden szuper. Majd 2 perc múlva megállt, csípőre tette a kezét, elkezdett üvölteni az utca közepén, hogy "de ez igazságtalan, mert én MOST akarok Apa nyakába ülni, nem értitek, hányszor kell még elmondanom??". És képtelenség volt megvigasztalni. Semmi nem történt! Neki eszébe jutott valami, rájött, hogy azt most nem tudja megvalósítani és bumm, már jött is a dühkitörés kontroll nélkül. Fáradt, nagyon fáradt, 3 napja Apát várja, nem alszik - ennyi, különben tudott volna sztem most uralkodni magán.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12480

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Tomger, borzasztó ügyes Gergő! A hangsúllyal én picit türelmes lennék, mert még csak most kezdett ilyen nagy mondatokat mondani, most arra koncentrál szegényke. Nekem az NT fiam egészen sokáig viccesen hangsúlyzott csomó mindent (nem volt azért természetellenes, de totál rosszul kérdezett pl), az egész család röhögött rajta, még most is hülyén kérdez, mindig utánozzuk, annyira vicces. Ez csak azért írom, mert ez a hangsúly egy következő lépés talán, ami még az NTknek sem megy rögtön. Ha fél év múlva is így hangsúlyozik, akkor fordulnék valami segítségért, ha az én fiam lenne.

Köszi mindenkinek az biztató szavakat, a kicsi azóta jól van (koppkoppkopp). A dokinak a vesehomok gyanús, nem volt itt senkinek ilyen? Nem tudjátok, hogy ilyen vesehomok okozhat-e olyasmit, aimt leírtam tegnap? (hogy erős fájdalom az alhasban, lábát nem tudta kinyújtani, majd 2 liter pisi után azonnal elmúlt minden fájdalom)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12481

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Kimni: remélem jól vagytok! Én is produkáltam hasonlót a szüleinek egyszer ovis koromban. Akkor reggel közöltem anyuval, hogy nem mozog a lábam! Bevágtak a trabiba, padlógázzal kórház, és mire beérünk elmúlt a zsibbadás! :) És egyszer összehoztam egy vakbélgyanús tünetegyüttest is. :laugh:

Tomger: az én fiam is nagyon furán hangsúlyozott elég sokáig, ez sokat javul, de szerintem most is túl "színpadias". Ezen kívül használ olyan kifejezéseket, amiket a vele egykorúak nem túl gyakran, pl. elköszönésnél azt, hogy "Isten áldjon!" Imádta az óvónénije! :) Ezt pl. a Micimackóból vette!
Pénteken nagyon büszke voltam rá! A héten vendég pedagógusok voltak a suliban Írországból. Szerdán az Én könyvét mutogatta az "angol" néninek és Yes és No válaszokat adott a kérdéseire. A tanárnőnek a pár főnévvel és igével, amit ismer, azt is el tudta mondani, hogy suli után az oviba megyünk a tesóért. Pénteken du. ismét Sarah-val volt az osztályban. A tanítónénije jött elém, hogy mondatokban beszél a vendégekkel! Nem gondolták róla, hogy ennyire ragad rá az angol. Remélem ezek után nem kell negyedik osztályig várni az idegen nyelv oktatásra és nekünk ezzel indul majd az egyedi tanmenet. Szépen elköszönt Sarah-tól és átadta a neki rajzolt ajándékot! Ez akkor is nagy dolog lenne, ha mindezt nem egy idegen nyelven tette volna! :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12482

Kimni: nálunk édesapámnak volt vesehomok és kő is sajnos többször is :(
A homok okozhat ilyen panaszokat és ilyenkor ajánlott a lépcsőztetés!! Így állítólag könnyebben távozik tudom hasi fájdalommal a fenébe kívánja ezt az ember de tényleg használ!!
A kő az már durvább dolog, ott veri a víz szürkés színt ölt a "páciens" itt már sokkal nehezebb a mozgás de úgyanúgy lépcsőzni kell.
Nekem "csak " vesegörcsöm volt a terhesség alatt de az is bőven elég volt. Felnőttel vesepanaszok (görcs, homok, kő) esetén sört javasolnak az orvosok, mivel én kismama voltam én alkoholmentes sörre kaptam havaslatot, gondolom azt gyerekekke is lehet itatni, bár szívből kívánom hogy ne éljétek át újra a történteket!!!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12483

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12484

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
Kimni, Champ: köszönöm bíztatást az intonációval kapcsolatban. Persze még kicsi, úgyhogy ezzel a problémával még nem foglalkoztam komolyabban és remélhetőleg változik javul majd idővel.
Eddig evvel kapcsolatban Labolen említette, hogy Náluk van némi furcsa hanghordozás, illetve a magánlogopédusunk mondta, hogy ez igen gyakori autiknál és nagyon nehezen javítható. Ha jól emlékszem a különös gyerekben is olvastam ilyesmiről. Viszont pl a korais csoportunkban egyik kisgyereknél sem hallok ehhez hasonlót.
Kimni, vesekő ügyben nem tudok komolyabban segíteni, nincs saját tapasztalatom(a nagycsaládban kő van-volt). de ha ez vesehomok ilyen pici korban, arra nagyon oda kellene figyelni, forduljatok már most nephrológushoz, mert ez vissza fog jönni, igyon rendszeresen nagyon sokat.

Labolen: feladatozás. Na túl vagyok a mai 20 percünkön is. Gergőnek tegnap jó napja volt,ügyesen dolgozott. Főleg a képekről beszéd ment, mi van a képen?hol van a..? Mit csinál? Elsőrte hibátlanul végigmondott 12 helyhatározós képet, ahol a kutyus elbújt.
De ma :( a kronológiai kártyákat nem hogy sorba rakni nem tudta, olyan szinten nem nézte a képeket, hogy fejjel lefelé és oldalára fektetve tette le a képeket és nézet rám kérdően hogy kész, most jó?
Gergőnek nem megy jól a puzzle összerakás sem, egyszerre két dologra a forma és a kép összeillőségére képtelen figyelni. Mindig mondani kell hogy nézd mi van rajta különben össze vissza összenyomkodja a puzzlet.
Ma még a youtuben a vonatos videókat is úgy nézte hogy a képek szélén valami totál lényegtelen dologra mutogatott:(

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12485

Miri,Champ, Sephora: Köszönöm a program javaslatokat!

Tegnap nem voltam valami kreatív, úgyhogy az Állatkertbe mentünk, az MÁK kártyával úgyis elég low budget:) Úgy látszik nagy állatrajongó soha nem lesz, igazából egyedül az America Tropicana-s részre izgult rá egyedül,az oroszlán, tigris, ilyesmi abszolút hidegen hagyta, de neki igazából a játszótér, meg a játszóház, ami kifejezetten vonzó az egészben...(ez utóbbi az egyik legjobb játszóház, amit eddig láttam, ráadásul autiknak nagyon olcsó).

Tomger:

Andesz azt állítja, hogy a figyelem tekintetében az iskolába menő (NT) nagycsoportosokkal szemben elvárás, hogy 25 -30 percig tudjanak figyelni (ezért is vicces, hogy az iskolában 45 perces órák vannak), bármelyik nem auti 4 évestől is teljesen jó teljesítmény, ha 20 percig tud alkalmanként koncentrálni, teljesen normális,ha valamikor nincs kedve, nem tud figyelni akkor akár az egészet szabotálja. Az én fiam több mint 2 évvel idősebb,és a feladattudata nagyon jó a vele foglalkozó pedagógusok szerint, de neki is van olyan, hogy össze-vissza csinál mindent, ,bambul, közli, hogy nem tudja megcsinálni,vagy megpróbálja ímmel-ámmal katasztrofálisan, de közben látom a tekintetén, hogy teljesen máshol jár.
A kronológiai kártyák sorba rakása egyébként szerintem alapvetően kihívás egy 4 éves gyereknek, nemhogy egy autinak, akinek nehéz azt is megállapítani,hogy egyáltalán mit kell nézni a képen, plusz ok-okozati összefüggéseket fel kell ismerni. A fiamnak ez 4 évesen kb sehogy, 5 évesen is hol ment hol nem , most is kb 5 képet tud biztonsággal sorba rakni, ennél többet vagy igen vagy nem.
Ha a gyógyped véleménye más, akkor sorry ,hogy beleokoskodtam, de szerintem teljesen életkorának megfelelően csinálja Gergő ezeket a dolgokat:)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12486

Kicsit elvesztettem a fonalat, ha valakinek valamire nem válaszoltam, akkor szóljatok rám légyszi. :)

Jó hír: a gyerek már nem ugat. A pöttyök javulnak. Most még minimum szerdáig itthon tartom, aztán meglátjuk.

Tomger, én már több furán beszélő autit hallottam. Az enyém időnként teljesen robotszerűen beszél, nem tudom, miért, nem folyamatosan csinálja. (Pontosan ugyanazon a hangon mond minden szót és a szavak közt kihagy némi időt.) A kérdőmondat egyáltalán nincs meg neki, hogy más a dallama. Ha én kérdezek tőle valamit, akkor kérdő hangsúllyal válaszol időnként. Érdekes módon, ha nagyon motivált, akkor a hangsúly, dallam egyaránt jó, sőt, akkor összetett mondatokat mond jó ragozással, felháborodott hanghordozással. (Általában akkor lesz motivált, ha nem ugrok rögtön.)
Az egyik furán beszélő srác, akit láttam, 7 éves volt, ő nyávogósra húzta a mondatvégeket. A másikra már annyira nem emlékszem, csak arra, hogy olyan 5 éves lehetett és nagyon jellegzetesen autisan beszélt (egyébként nagyon jól).
De ez is gyp. feladat, mint az autizmusban minden.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12487

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Csibnyusz:

Tomger:
A fiam hangsúlyozása általában nagyon túlzó. Jól hangsúlyoz kijelentő és kérdő módban is, sőt az indulatait és a pozitív érzéseit is jól fejezi ki, de eléggé túlzóan. Szerintem azért, mert amikor tanítottuk beszélni, akkor akarva-akaratlanul, de erőteljesen fejeztük ki magunkat, ő meg így tanulta meg tőlünk.
A puzzle érdekes, mert minden vele foglalkozó pedagógus leírta, hogy vizuális memóriája nagyon jó. Olyan 4-4,5 évesen érdekelték a kirakók, de most tök nem! A neten játszik néha kirakóst, sec perc megcsinálja, de láthatólag nem is okoz neki örömöt.

A koncentrációval kapcsolatban: az ötéves kis tesó állítólag nagyon ügyes volt az iskolaérettségi vizsgálaton, de pont arról beszéltünk Apával a napokban, hogy elképzelni sem tudjuk, hogy tipikus NT gyerekünk 20 percnél többet képes legyen egy helyben, csöndben ülni és a tanárnőre figyelni. Kivéve, ha a Barbie-ról tart előadást! :laugh: Így valami hasonlót elvárni az auti gyerekeinktől eleve abszurdum. Ha olyasmiről van szó, ami érdekli a fiam (pl. bármi, ami a televíziózással kapcsolatos), akkor több mint egy-másfél órát is képes koncentrálni. Ezért is írtam már, hogy vele jobb moziba menni. Viszont ha nem érdeki, akkor jobb esetben "befordul", rosszabb esetben lelép! :(

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12488

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam

Köszönöm mindenkinek a biztatást. Most abban maradtam magammal, hogy itthon kicsit lazábbra vesszük a dolgokat, és az oviban megmondom, hogy várjanak egy kisit, a gyerek nagyon új helyzetben van, de muszáj csinálni a fejlesztést.
Iskolaügyben: megnézem a Laborcot, itthonival kapcsolatban pedig megpróbáljuk megint elérni az asszisztenst. Ha már úgysem ők finanszírozzák januártól, akkor akár fel is vehetnék... Ehhez megkeresem a másik érintett szülőt, aki még mindig nem keresett meg engem. Hátha ők is ide jönnének, akkor már ketten kérhetnénk. Tavaszig várunk, ha akkor a gyerek jó passzban van, akkor beiratkozunk ide, legfeljebb évközben átmegyünk alapítványiba, ha minden borul. :huh: Ha meg tavaszra sem meggyőző a viselkedése, akkor lehet egyből alapítványiban kezdünk. Aztán legfeljebb egy év múlva újra megpróbáljuk itt. A lényeg, hogy halasztom egy kicsit még a dolgot, csak rákérdezek az alapítványiban, hogy mehetünk-e évközben, ha esetleg nagy a baj.

Andesz: Mindig ámulatba ejt, amit írsz M-ről. Az én fiam nem érti még csak azt se, miért nem szabad verekedni. Mostanában minden szabályra rákérdez, hogy azt épp miért szabd, vagy nem szabad. Miért kell feladatozni, barkácsolni az oviban, miért nem szabd levenni a pulcsit, harapni, elfutkosni... Ez mondjuk jó, talán ha érti a hátterét, idővel be is tartja majd... Legalábbis ebben bízom. :)

Kimni: ilyen hisztiket az én lányom minden percben tud produkálni, szerintem ez teljesen rendben van. :) Vagy a lányommal is gond van! :D A várva várt apukán nagyon nehéz lehet osztozni! Nálunk szegény férjem, (pedig ő itthon van), sokszor egyszerre két gyereket cipel, mert nálunk sem osztozik senki rajta. :) Ilyenkor gondolj arra, hogy mennyire szereti, és mennyire hiányzik neki a férjed. Ha nekem menne ki a férjem egy hónapra messze, én is ott tülekednék a gyerekek között, hogy most akkor engem cipelj! :silly: :laugh:
Viccet félretéve, remélem jól sikerült a hétvégétek, és mindenki feltöltődve néz a z újabb külön töltött hónap elé.

Champ: zseniális a fiad! És mindezt magától! :) Jó lenne tényleg elkezdeni az angolt, nehogy aztán idővel elkopjon ez az érdeklődés, és akkor nehezebben tanulna meg esetleg. Mert ha tanítás nélkül így fejlődik, akkor most nem lenne gondja a dologgal.

Tomger: igen, nálunk is furán beszél a gyerek. Régebben többször is előfordult, hogy a szóvéget lassítva tette oda, mint aki gondolkodik a ragozáson. Ma már ez ritkább. Van hogy dallamosan beszél, de sokszor egy hangszínnel mond el egy mondatot. Majd jobban figyelek most erre... A lényeg, hogy feltűnő, csak én már megszoktam. Én ezzel most nem foglalkozok, még annyi gond van nála is a beszéddel, hogy ez a legutolsó, amit majd javítunk. De ezt is szerintem már csak akkor, mikor tudatosul neki, hogy ez hiányosság nála. Most még úgy veszem észre a múltidő is gond neki. Néha, ha kérdezek valamit régebbről, nem érti, hogy azt mikorra kérdezem. Nem tudom leírni, de néha bevillan, hogy ezt nem érti.
A jövőidő már megy. Mai mondata: ha felnőtt leszek apa 42-es papucsát fogom hordani, és raktáros leszek. :D Aztán megbeszéltük, hogyha felnőtt lesz, akkor veszek neki egy új papucsot, mert apáé addigra tönkremegy. :)
Amúgy a fejlesztésnek egy határozott hozadéka: ma mindenkihez odament, és próbált hívni minket autózni. Még az öccsét is invitálta, pedig vele nem szeret játszani nagyon, mert ő még kicsi, és csak rombol, meg dobál. Még azt is mondta: légyszi-légyszi-légyszi. :D

És megpróbálok megint pozitív gondolatokkal eltelni. Eddig azt vártam, hogy hat éves legyen, mert majd mennyit fejlődik akkor hirtelen. Most azt várom, hogy 9 éves legyen, mert addigra minden tök jó lesz, és nem lesznek durva viselkedésproblémái, és jobban belátja a hiányosságait, és akkor könnyebb lesz azokat fejleszteni. Azt hiszem mindig kell valami, amire várok, és addig is türelmesebben fejlesztgetem megint. Vagy csak türelmesebben elviselem a problémás dolgait. :whistle:
És ha mégsem lesz minden tiszta hawaii, akkor majd kitűzök egy további kort, amire várok... :pinch: :laugh:
Oldalmegjelenítési idő: 0.154 másodperc