LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12509

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12510

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
A semmiből jött kiakadások nálunk úgy néznek ki, hogy egyszer csak könnyezve, zokogva mondja, hogy vége lett a mesének a tv-ben, vagy hasonlók. Olyan dolgokon tud kiborulni, amiket már 100-szor megélt. Biztos ő érzékel különbséget a szituációk között, én nem... Ez úgy hetente 1x fordul elő. Olyan hamar meg is nyugszik, ahogy kiborult.
Nálunk is gond van, ha valami be lett ígérve, és mégsem teljesül. Ha dátumhoz köthető dolog, akkor be kell írni a gyerekek naptárjába. Igyekszem csak olyat felvésni oda, amit tényleg megoldunk.

Tegnap érdekeset kérdezett Z. Néztük a Hupikék Törpikéket. Már tudja, hogy általában valamilyen tulajdonságról kapják a nevüket, és megkérdezte, hogy milyen az Ábrándos Törp. Magyarázgattam neki, hogy aki mindig álmodozik valamiről. Erre ő közölte, hogy az a Lusti! :laugh: Itt elakadtunk, ő még nem használ "bárcsak"-os mondatokat, csak kér, így nehezen tudom neki elmagyarázni az óhajtó mód lényegét.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12511

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12512

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Csibnyusz:

Kimni, Marcoverde: az én fiam viszonylag jól viseli, ha haza kell menni olyan helyről, ahol jól érezte magát. Ennek mostanában jelét is adja. "Anya (Apa, G.), na , jó volt a ....?" Ezt mindig nagyon vidáman teszi, lecsekkol minket, hogy nekünk is bejött-e a program. A Közmédia Napjáról, a Millenárisról viszont két üvöltve csapkodó gyereket cipeltünk a kocsiig (ami jó messze volt :S )! A kicsi tök fáradt volt, a fiam meg Fábry Showt akart volna nézni, és maradni akart az MR 2 koncertre is. De bármennyire cirkuszolt, tudom, hogy nagyon tetszett neki, mert minden nap elmondja, hogy 2013-ban is megyünk,és ott leszünk reggeltől-estig! Remélem lesz ilyen rendezvény, mert ha nem kénytelen leszek én szervezni valami hasonlót! :laugh:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12513

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12514

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12515

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12516

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető

Marcoverde: totál egyetértek, attól még, mert dühös rám, hogy vége a jó programnak, attól még menni és csinálni kell. Megyek és viszem persze, ez sosem tart vissza. Csak az én lelkemet is leápolhatná időnként valaki, amikor megszakadok a két gyerek igényeit kielégítve, mindkettő kedvére tenni (mert totál mást akarnak nylván) totál fáradtan, tök egyedül végigcsinálva mindent (pl , mikor elmentem velük egyedül Keszthelyre a vasútmodell múzeumba, iszonyú erőt kívánt tőlem az a nap és utána egész este én voltam a hülye). Néha lehetne ott valaki, aki átölel és azt mondja, hogy nem baj, te is tudod, hogy élvezi ezt a fiad, hogy megérte, ügyes vagy és jól csináltad, mi mindannyian büszkék vagyunk rád. Vagy valami hasonló.... Tudom, hogy ettől még a jó is megmarad benne, neki is voltak ilyen elszólásai. A baj azzal van, hogy én kezelem nehezen, mert semmi pozitív visszacsatolásom nincsen, csak amit az eszemmel mantrázom magamnak és ez nekem a lelki nyugalomhoz sajnos kevés.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12517

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Hú, hülyeséget írtam az ovis beszoktatásról! :silly: Szóval minden nap egy kicsit kevesebb ideig maradtam a gyerekkel!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12518

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
Ha megengedik, hogy mégis ott legyél vele a következő napokban, akkor maradjatok ellenkező esetben....
A mi mostani beszoktatásunknál én is láttam egy NT fiúcskát, aki majdnem 2 hétig nagyon sírt minden reggel, amikor elment az anyukája. És itt még volt is beszoktatás előtte!
Én a problémát abban látom hogy szükségleteit nem tudja esetleg úgy jelezni mint egy nt. A környezet megismeréséig igen is több segítségre lenne szüksége, nem csak az óvónénikre.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12519

Bundáskenyér, köszi a tippet, sajnos mire olvashattam volna már elmentünk az AOSZ által ajánlott Szentkirályi utcába, ahol altatás ugyan nincs, de mindenki nagyon kedves volt és kifúrták Mimi 2 fogát, kaptunk speckó ápolási tanácsokat és így valószínű kihúzzuk november 27-ig. Viszont Mimit le kellett fogni, nem részletezem milyen szörnyű volt, még ha csak pár percig is tartott az egész. Persze így utólag már a Te javaslatod mennyivel jobbnak tűnik..... Most már mindegy, túl vagyunk rajta és az arany infódat nem felejtem, sajnos valószínűleg szükségünk lesz rá :(

Mindenkinek köszönöm az együttérzést, hamarosan kiderül fog e még fájni Mimi foga, mert reggel még kapott Cataflamot, így a mai nap eddig fájdalom nélkül telt. Bárcsak így is maradna....

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12520

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető

Megint beszámoltak a gyerek ovis viselkedésproblémáiról. Három fő gond: kirohangál, nem ül ebédnél, és mese alatt sem marad csöndben.
Most Champ ötlete alapján készítettem egy szabálybetartós táblát, három szabály, mellette jó gyerek kártya, ha rosszul viselkedik, leveszik, ha tovább folytatja a helytelen viselkedést, megkapja a rossz kártyát. Mivel az én-könyvében van egy mondat, hogy ő jó gyerek, ezért nagyon nem szereti azt, ha azt mondom neki, hogy most úgy viselkedik, mint egy rossz gyerek, vagy hogy rosszul viselkedik. Próbálom nem mondani neki, hogy ő rossz, mert ezt a kifejezést nem szeretem. Ő jó, csak néha rosszul viselkedik. Vagy okos, de néha butaságot csinál.
Holnap nincs ovi, mert megyünk fejlesztésre, de szerdán beviszem. Talán valamire jó lesz. És nagyon várom az előadást, hátha megvilágosodok. :)
Amúgy az oldalt felettem a bm-sharre, és a db-ba is.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12521

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Ágiviki: sajnálom, hogy megint ilyen nehéz és rossz élmény volt a fogorvos. Szurkolok, hogy ne fájjon neki tovább, és 27-ig kihúzzátok valahogy! Borzasztó amúgy, hogy egy kisgyereknek ennyit kell várnia, hogy a fájdalmait tartósan meg tudják szüntetni. :(

Tomger: megnéztem a kronológiai kártyákat, nagyon aranyosak tényleg. De még néha nekem is nehéz felfogni, mi melyik után jön. :blink: Így én azt fogom csinálni, hogy kirakom neki sorba, és csak beszélünk róla, és elmondom, ez miért vicces. Képről beszélős feladatnak viszont tök jó. :) Aztán később sorba is lehet rakni, ha már ügyesebb lesz a gyerek.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12522

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Agiviki, sajnálom szegény Mimit, de a lényeg, hogy túlvagytok rajta! Kis hős... szörnyű lehetett neked is.

Labolen, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12523

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Ágiviki: remélem nem lesz gond, ha legközelebb fogorvoshoz kell mennetek! Drukkolok, hogy ha elmúlik a Cataflam hatása Mimi akkor is jól legyen! :)

Labolen: Nem tudok okosat mondani, hogy mi a jó ovit illetően... lehet, hogy csak azt kell megszoknia, hogy egyszer ovi, egyszer fejlesztés. Nem próbáltátok, hogy naptárba írjátok neki, hogy mi lesz? Nekünk ez bejött, már ő szól, ha valami feljegyzendő dolog van, nagyon számon tartja, hogy mennyit kell még aludni addig és hasonlók.
A szabályokról: én pont azért csináltam "megkérdezem, hogy szabad-e" kártyát, mert a suliban annyi új dolog van, amit meg kell tanulni. Képtelen lennék minden egyes tiltott dolgot lerajzolni. Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez. Nekünk egyenlőre működik, nagyon akarja, hogy a mosolygós smiley-k maradjanak a szabályok mellett. Most az gond, hogy minden keze ügyébe kerülő papírra rajzol. Csütörtökön kénytelen volt búcsút mondani egy mosolykának, mert a tanárnéni könyvébe is rajzolt. :angry: Azt hiszem a "Nem nyúlunk mások cuccaihoz!" lesz a következő szabályunk!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12524

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Jaj már tényleg nem tudom mi legyen. :dry:
Annyi biztos, hogy most itthon lazábbra vettem a dolgokat. Próbálok én sem nagyon ideges lenni. Nem feladatoztunk ma, de kérdeztem, hogy szeretné-e ha lerajzolnám neki a napját, és azt kérte, így az volt. Társasozni is volt kedve. De semmi más, mondtam is neki, hogy ez most nem feladat. De a apját muszáj feldolgozni, mert ő is érzi, hogy ma sokat voltak idegesek rá. És hát a szokásos probléma, ami engem is zavar, hogyha épp leszidják, akkor vihorászik. Az óvónő szerint határozottan kárörvendően. :( Aztán én hiába mondom, hogy ez nem kárörvendés, hanem szerinte vicces az óvónéni, ha egyszer tényleg úgy jön le még nekem is, hogy rajtam röhög. Az egy dolog, hogy másképpen, de röhög.
Így ezt most lerajzoltuk. Majd idővel lesz egy ilyen oldalunk is. Mikor nevethetek, mikor nem. Ez nem szabály, csak legalább értené, hogy mitől lesznek rá még idegesebbek. :unsure:
Az ovitól nem kérhetem, hogy ne zaklassák a szabályaikkal. Azért szalad ki, mert el akar menni a város másik végében lévő oviba. Ha nem mennének utána, elmenne. A mese alatt eddig sem volt csendben, de most az unokatesóját zavarja folyamatosan. Nem hagyhatják, hogy a viselkedése miatt másnak legyen gondja.
A lényeg, hogy én tudok rajta lazítani, legfeljebb tényleg itthon tartom egy pár napig. Ezt még kigondolom.
Lehet beviszem csak logopédiára, mert az most kezdődik a héten. De utána hazahozom. Fene se tudja.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12525

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
Viki, jó hogy túl vagytok rajta és sajnálom! Előbb vagy utóbb sorra kerül majd egy fogászati fúrás, nagyon remélem mire Gergőnek muszáj lesz, előrébb lesz már értelemben. El sem tudom képzelni nekünk hogy fog menni, mert egyelőre a normál orvosi vizsgálaton néhány másodpercre nyitja ki csak nyöszörögve a száját és ez már hatalmas dolog (sok sok képnézegetés és gyakorlás eredménye) mert előző télen még több szájfelfeszítős torok megnézésünk volt. Most nyáron volt először, hogy morogva ugyan, de kitátotta a doktornéninek a száját. DE EZ EDDIG NEM FÁJT!!!
Labolen, sztem a kártyákat a poénos 4. kép nélkül használjátok! 3 kártya teljesen rendben van, úgy nem nehezek. Nézd meg őket még egyszer! A horgászósat csak 2 kártyával, a faültetőset 3-mal és a bicikli karambolosast 3-mal, a majmos banánevőset 2 kártyával a négyből én is mutatni fogom Gergőnek, de csak úgy, hogy én mesélek róluk. Ahogy írtad, mesélős/beszélgetős feladatnak.

Kimninek igaza lehet ebben a lazítás dologban, viszont most úgyis jópár szünnap következik, lehet elegendő lesz csak annyi is.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12526

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12527

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Szeretnék gyorsan, adhoc beszámolni mai esti találmányomról. A büntivel gondban vagyok egy ideje, ide is írtam. Ha rosszat csinál, meg kell büntetni, muszáj, a kistestó miatt is, meg szerintem eléggé érti, hogy ha nem kap büntit, szabadon csinálhatja újra. De nem használt semmi. És ma fény gyúlt a fejemben! A játszón kértem, hogy figyeljen, ne vegye le a csizmát, bemegy a homok. Hazajöttünk, nem foglalkozva semmivel, az előszoba közepén, minden cipőre rászórt 1 köbméter homokot, majd megláttam a zokniját is... kuka. Elöntött a düh. És eszembe jutott, hogy feltakaríttatom vele. Ügyetlenkedett egy sort, ki kellett venni a kezéből, de csinálta és tudjátok mit? Szerintem ezt most értette! Értette, hogy azért kell csinálnia, mert nem szólt, hogy tiszta a homok a csizmája (meg eleve levette a játszón), ez rossz, ezért most ő takarít. Aztán mondta, hogy a lába is tiszta homok. Na, akkor menjél fürdeni. Életében először egyedül kellett fürdenie. MOndtam, hogy a fenekét belül is mossa meg. Nem mosta, így kakis lett a törülköző. Nem baj, akkor mossa ki a törülközőt. Kapott lavort, vizet, mosószert tettem bele és dörzsölte, dörzsölte, majd kicsavarta. Kezet mosott, kijött és mint akit kicseréltek! Jógyerek!!! Bejött :D Ezt a büntit érti :D A sarokba állást, jutalom megvonást nem értette, de ez leesett neki végre! Kár, hogy nem jutott az előbb az eszembe. (lényegében nem tud söpörni sem fürdeni, sem mosni, de annyira utálta mindent, hogy megértette, hogy ez azért járt, mert rosszat csinált - ugyan megyek takarítani és mosni helyette, de akkor is megérte!)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12528

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Közben vacsiztunk és szegénykém véletlenül az egész tál vacsorát az ölébe borította. Nem takaríttattam fel vele :) De most leraktam filmet nézni és megkértem, hogy maradjon a kanapén, mára nem akarok több takarítás.

De nem ezt akartam most írni. Hanem kérdeztem a gyerekeket, hogy mi volt a jó és a rossz a napjukban és a nagyfiam mondta - amit minden nap elmond -, hogy a Peti nem hagyta aludni. Ő egy hiperaktív kisfiú, sni-s. Régóta meséli ezt. És elkezdtünk erről dumálni (jaj, de laza szó ez, amikor egy aspival "dumál" az ember :)), majd hangosan mondta kissé kioktatva a fiam (ahogyan az óvónő is beszél), hogy Peti azért van itt, mert nagyon rossz és a sok jó gyerektől megtanul jónak lenni és ezt az óvónéni mondta.
Én vagyok ekkora barom, hogy ezt már baromira diszkriminációnak érzem vagy tényleg az? Ilyet hogy mondhat egy óvónő? Szerencsére az én fiam nagyon szereti ezt a kisfiút, de sokan nem.
Oldalmegjelenítési idő: 0.598 másodperc