LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11385

• bundáskenyér
  • bundáskenyér profilkép
  • Nem elérhető
  • 10 éves középsúlyos auti kislányom van
Miből? Magánóvodára gondolsz?
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11386

Normál ovira gondolok.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11387

Normál oviban nincs térítési díj. Az ebédpénzre gondolsz? Az kedvezményes, jövedelmi helyzettől függően ingyenes is lehet. Vagy alapítványi hozzájárulásra? Az meg nem lehet kötelező.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11388

Akkor az ebédpénzre gondoltam. Kértek tőlünk iskolalátogatási papírt (nagyfiamra), hogy kedvezményes legyen az óvodai ebéddíj Zolikának, de úgy tudtam, tudom, hogy az autizmus diagnózis önmagában is kedvezményre jogosít. Csak azt nem tudom, hogy mikor kedvezőbb (vagy egyforma), ha három gyerek miatt kapjuk, vagy ha az autizmus miatt.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11389

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Sephora, örülök, hogy Te is írtál, szorítok, hogy javuljon Nálatok is az ovis helyzet,az első élményed nekem nagyon lehangoló volt.

3 nap: megint nagyon bíztató minden. Azt kérték maradjak az oviban, de csak félrehúzódva, hogy ne is lásson Gergő. Ma az asszisztens 75%-ban a mi csoportunkban maradt. Nem volt semmi gond, Gergő állítólag ivott pohárból és az ebédet simán megette egyedül, villával. (egyik kedvencét készítettem B) )
Még fénykép is készült, ahogy eszik! Jó sokat beszélgettem az ig.nővel, amikor egy padon ücsörögtem az udvaron, alapvetően nagyon szimpatikusak az ovónők, az asszisztens és a vezető is.
Kiváncsi vagyok a másik érintett kisfiúra is, de még csak bemutatkozni tudtunk az anyukával, remélem hamarosan őket is megismerem. Állítólag egy rövid ideje aba-znak és már vannak eredményeik, tényleg nagyon kíváncsi vagyok, főleg hogy hogyan tudják az aba-t az ovival összeegyeztetni...

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11390

HáromMackó, ezt nem tudom, talán Bundáskenyér tudja.
Kiderült már, hogy idén hány órát mehettek?

Tomger, ez tök jó!! :cheer: Próbáld megkérni az anyukát, hogy jöjjön a fórumra, mert szerintem egy csomó mindenkit érdekelne az ABA eredmény, pl. engem is.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11391

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
Kérhetek kedvezményesen ebédet a nagyfiamnak???

Bár sajnos a héten 3* jött haza a nagy ( az unokatesó, mert együtt járnak haza), hogy nem ették meg a menzai ebédet, mert annyira rossz volt, ma meg hogy ,,olyan hosszú sor volt és nem álltak be :angry:
Nagyon gáz az 5. osztály egy NT -nek is, eddig az of nagyon mentorálta őket, most meg nincs üzenő, stb, minden nap masszírtozom, mit hogyan...
Mit is mondjak, bizonyára autisztikusan a számítógépes játékai világában él, de az unokatesó sem sokkal jobb, felváltva nem tudnak semmit, kész szerencse, hogy a két gyerek egy osztályba jár és összerakjuk a 2 gyerekből a szükséges infókat...
Mellesleg mind a kettő kitünő volt alsóban és most matektagozatosak felsőben. Mégis nehéz nekik...
Mi lesz az auti fiammal..
Bocs.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11392

tomger:

A nagyfiam 50 % kedvezménnyel kapja az étkezéseket az iskolában, mivel 3 gyerek van.

Szanya1:

Ha minden jól megy, akkor egy hét múlva 8.00-11.45 lesz az oviban, és így talán pár hónap, esetleg hét múlva lejuthatunk odáig, hogy ott is ebédeljen. Hát, remélem tényleg így lesz. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11393

3 Mackó:

Ha van SNI-s papír, alanyi jogon jár az 50%-os kedvezmény. Jövedelem függvényében lehet teljes a térítés azt hiszem.

Ma kicsit utánanéztem , és úgy tűnik mégis szerepel az autizmus az alapító okiratban...Most már csak az a kérdés, hogy merjünk -e keménykedni asszisztens ügyében vagy ne..Tegyük fel, hogy nekimegyünk a dolognak, ha az ovi elzárkózna, akkor a szakértőinél kell érdeklődni,hogy mi legyen? (szerepel az SNI-s papírján, hogy javasolt az asszisztens, az óraszám nincs részletezve). Mondjuk nem lenne gyomrom vegzáltatni őket, miután eleve jóarcságból vették fel a fiamat.

Tomger:

Nagyon biztatónak tűnik,ahogy az oviban boldogultok ,ha jó az asszisztens szerintem szociálisan nagyon sokat fog jelenteni ez a segítség. Annyira kíváncsi vagyok, hogy a fiam hol tartana a kortárs kapcsolatok terén, ha mi is el tudtuk volna ezt intézni annak idején..

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11394

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Ebéd: Mikor csak Latka volt ovis,m mindegy, melyik papírt vittem, a három gyerekeset, vagy az autit. Mikor a lány is ovis lett, akkor már a háromgyerekes kell. De mindegy, a mák igazoláson mind két dolog rajta van, vagy valahogy jelzik, hogy összesen melyik után mennyit kapsz. Nekem legalábbis ilyen is volt.
Érintett gyerek kaphat csak kedvezményt, vagyis a másik tesó nem. Ha jól tudom, de talán ezt meg lehet kérdezni attól, aki ezt intézi az oviban. Vagyis két gyerek esetén szerintem csak az egyik kedvezményes. De nem akarok butaságot mondani, inkább kérdezzétek meg.
A két kedvezmény ugyanannyi, ez legalább tuti. :)

Tomger: Nagyon jól hangzik ez az ovi dolog, remélem minden simán megy a következőkben is. :)

3Mackó:? remélem ti is hamar eljuttok a bent ebédelésig, az is egy nagyon fontos esemény az oviban. Nagyon kemény szabályokat kell betartani, előtte kézmosás, végig ülni, szépen enni, utána meg nálunk már naposság van egy éve, vagyis heti egyszer a fiam terít, és szedi össze a piszkos edényeket. Imádja! :D

Kimni: remélem minden jól ment! Eredményetek mikor lesz?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11395

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Marco: az asszisztenst nem az ovi állja, hanem az önkormányzat, szerintem. Talán megkérdezheted, hogy ha van rá keret az önkormányzatnál, akkor ők szívesen vennének-e egy ilyen segítséget, új kollégát. És ha kedvező választ kapsz, akkor úgyis az önkormányzattal fogsz hadakozni, nem az ovival. Persze, ha azt mondják, nem akarnak ilyet, akkor lehet tényleg jobb, ha nem erőlteted. Bár már csak egy évet van ott a gyerek. Lehet, mire kiharcolod, vége az évnek. Ha meg egyből és gördülékenyen megy, akkor biztos hamar megoldódna az ügy. Bár szerintem ez a ritkább eset.
Mikor én említettem, hogy esetleg lehetne intézni egy gyógypedagógust az oviba, azt mondták, sajnos már termük sincs, ahová tennék. A folyosón tudna foglalkozni a gyerekkel. :( Már kérdés, hogy nem is lett belőle semmi, az önkormányzat ellenséges passzivitása miatt.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11396

Akkor felesleges iskolalátogatási papírért kajtatnom, mikor még csak az érintett fiam az ovis, és neki az auti diagnózis miatt is jár az 50 % kedvezmény az oviban az étkezési díjra.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11397

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
Én tudtam, hogy a fiamnak kell az asszisztens. Szerintem nem kérdés, hogy a +1 személy, aki a Te gyerekedért van ott hatalmas segítség. Még ha simán el is boldogul akkor is ez egy olyan segítség, aki ezt tanulta, a fiaddal foglalkozik leginkább, míg az ovónők az összes gyerekre vannak ott. Számomra nem kérdés hogy minden gyereknek jó ha +1 személyzet van a csoportban, egy autinak különösen. Bizonyára van olyan magasan funkcionálo auti, aspi, aki enélkül is boldogul és van olyan kisgyerek, aki életképtelen vagy komoly nehézségekkel küzd enélkül. Ezt mérlegelni kell, mennyire érzitek nélkülözhetőnek.De h nélkülözhető, én még akkor is futnék egy pár kört:) sajnos félő az önkormányzat mégsem adja majd meg.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11398

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
Az előző hsz-t Marco-nak írtam:)

Ebéd: sajnos a kicsinél nem tudok kedvezméyt kérni, mert én viszem az ételt. A nagynál lehetett volna, de ha meg sem eszi, mert annyira rossz, akkor még ott sem jön majd szóba...

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11399

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
tomger: Én is úgy gondolom, hogy nagyon nagy segítség lehet egy asszisztens, csak nem biztos, hogy megadja az önkormányzat, és lehet, hogy ha az óvoda maga is ellenérzésekkel fogadná ezt az új kollégát, akkor nem érdemes belekezdeni a küzdésbe. De én ilyen idomulós típus vagyok, és nálunk értelme sem volt elkezdeni. Nem integráló az ovi, nem jár semmi a gyereknek. Azt meg nem akartam már kijárni, hogy beírják az alapítóba az autizmus, mert erre a jelenlegi jogszabályok miatt nem kötelezhető az önkormányzat. ha jól értettem a jelenlegi jogszabályokat.

Nagyobb gyerekek szövegértése: Mi mostanában erre feküdtünk rá, anyukám vett kis füzetet is: Szövegértés 1. osztály. Kis negyed-féloldalas egyszerű mese, és ahhoz kapcsolódó kérdések.
Aki ilyesmivel szeretne foglalkozni, annak tudom javasolni ezt a kis füzetet. Minden hónapban megjelenik, ez a címe.
Én úgy csinálom, hogy ami nehezebb, azt részenként olvasom, és kérdezem, hogy mi történt, mit rajzoljak. Ami fix feladat, hogy rajzolja le a szereplőket. Ha engem kell másolni könnyebb, ha magától kell, már az is megy. Nem valami műalkotások, de igyekszik.
A kérdéseket is mindig igyekszik megválaszolni, bár nem mindig megy.
A lényeg, hogy ott ül, most már jobban figyel, a mai mesét egész jól lekövette, igaz a tanulságot még nem értette, de megbeszéltük. Viszont a lényeg, hogy én látok rajta egy kis fejlődét, ezért folytatni fogjuk. :)
Csak ajánlani akartam mindenkinek, akit esetleg ez foglalkoztat az iskola előtt.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11400

HáromMackó, nagyszerű! Ez már komoly haladás! :)

Marcoverde, jól mondják a többiek, meg kell kérdezni az ovit, aztán utána az önkormit, de túl sok esélyt nem adok a dolognak. És abban is van valami, hogy elég sok idő elintézni. Kb. nov.-dec., ha belemennek. Ha nincs más (fiatalabb) SNI, akkor nem fogják felvenni, mert mit kezdjenek vele jövőre?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11401

Kimni, jobb is, hogy a játszón nem találkoztunk, mert most jöttem a gyerekkel a dokitól, mivel nem javult meg azóta se. Hol jobb volt, hol rosszabb, mára egyértelművé vált, hogy baci. Úgyhogy most kísérletezünk pár napig antibiós orrcseppel, aztán antibió, ha nem múlik el. Remélem, minden rendben van a kicsivel!!!

Képzeljétek, behívtak a Delejbe vizsgálatra. Már azt hittem, el is felejtették, hogy bejelentkeztünk (nekem nem lényeges, nekik fontos, ha fontos egyáltalán). Jövő pénteken megyünk. Remélem, nem lesz valami komoly a dolog. Momentán épp semmi jelentősége számunkra. Lemondani viszont nem akarom, mert jövőre jobb, ha ott veszik fel az IQ-t, mintha a szakértői. (Azt hiszem.)

Piros.Zsuzsa, rég jelentkeztél, mi újság? (Ha olvasod.) Melyik oviba sikerült menni?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11402

• bundáskenyér
  • bundáskenyér profilkép
  • Nem elérhető
  • 10 éves középsúlyos auti kislányom van
3Maci!
3 gyerek nem fizet az étkezésért, auti alanyi jogon a felét fizeti.

Marco!

Az asszisztenst nem az önkormányzat, hanem a fenntartó fizeti. Ha önkormányzati az intézmény akkor sima ügy, írj egy kérvényt az önkormányzatnak, mellékeld a szakértői véleményt és reménykedj, hogy van rá pénz. Ha magán vagy alapítványi akkor vagy van asszisztens vagy nincs, de az önkormányzattól kérni nem lehet.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11403

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Köszi, hogy gondoltatok ránk! Csak gyorsan jöttem, MOST jöttünk haza... minden OK, negatív a lelet, a gyerek most éppen jól van, csak nem csinálhat kb semmit, mert kába és vigyázni kell rá. Kemény menet volt. De nem ő volt az egyetlen szíves gyerek, egy másik kislány is monitorra volt kötve, valahogy máris könnyebb volt elviselni együtt valakivel ezt.
Szanya, igen, ha fizikai eltérés miatt van epilepszia, akkor másképp kezelik, ezt mondta a doki. De én bízom benne és nagyon reménykedem, hogy nekünk ennyi volt, mert 2 hónapja semmit nem veszek észre rajta (koppkoppkopp). Csak már a szívével volt ilyen sokszor, hogy azt hittem, kinőtte, mert hónapokig semmit, aztán jött a kiugrás - a végén megmondta a doki, hogy most már nem növi ki.
Rohanok, majd remélem, később tudok reagálni is.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11404

• Dreamer
  • Dreamer profilkép
Nem vagyok ebben szakértő nagyon, de mi van, ha az epilepsziás tüneteket a szívzűr váltotta ki? Valahogy úgy, hogy amikor a szíve miatt furcsán érezte magát, akkor amiatt mondjuk megijedt? Ebben az esetben, ha pl. az érzet maga már nem lesz teljesen szokatlan, vagy már úgy véli, hogy a doktorbácsik majd meggyógyítják, akkor már nem akkora az ijedelem, hogy rohamot idézzen elő?
Oldalmegjelenítési idő: 0.582 másodperc