LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11433

Szia Orsi!

Nagyon sajnálom a helyzetet. Ha van a környéketeken alapítványi iskola, akkor meg kellene nézni.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11434

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Orsi: Sajnos nem tudtam megnézni, hogy hol laktok, mert akkor talán könnyebb lenne iskolát is javasolni. A magántanulósságot nem tudom, hogy tudnátok megoldani, de egy hipernek kell a közösség. + vmilyen kimerítő sport. Melyik az erősebb a gyermeknél a sprektrum zavar v. hiperaktivitást? (bár igazán mindegy) Én úgy gondolom a magántanulósság nehéz (én élveztem) főleg, ha nincs ki segítsen.

Marco: ha eddig boldogult asszisztens nélkül a gyerek bármennyire + lenne a dolog, nem hiszem, hogy érdemes belekezdeni. Max. mint mi kijárnád egy másik gyereknek, mert a malmok lassan őrölnek! És persze az is kérdés, hogy venné az óvoda, hogy általában ezek szakszolgálatos státuszban vannak (nálunk) ki dirigál kinek. :huh:

Olvastam mindenkinél, hogy elkezdődött nagy iramban a szeptember.
Örülök annak, hogy Champ: jó helyen van Z.
Tomger: jó volt olvasni a beszámolódat, mert a héten nekem is ingadozott a lelkem.
Macikám: remélem a végén eléritek már, hogy ott egyen az a gyerek. Békés egy mackó vagy! :)

Hát mi elkezdtük a szegregáltat annak reményében, hogy megtanítják beszélni v. legalább is kommunikálni. Sajnos tapasztalnom kellett az elvárási szint igen csak más mint egy normálnál, itt hagyják autistának lenni (nem is lenne baj) félek, hogy kevesebbet fognak elvárni tőle, mint én. pl: örömmel újságolták, hogy nem ette meg a zsírkrétát (szerencsére elég finnyás ez ügyben, hogy mit eszik meg :lol: :lol: :lol: )
Illetve folyton információs hiányban szenvedek úgy érzem, mert én mindig mindent tudni akarok! :angry: (vártam volna egy listát mi kell, de csak néha csöpögtetnek felém, hogy hát ez is, az is. V. mikor lesz a szülői, én dolgozó ember vagyok!)
Szerencsére Andris jól érzi magát, mert a szobában van egy csúszda és egy trambulin is + nem izgatja, hogy 1 órát utazunk, mert lehet vonatozni, villamosozni. Amúgy nagy franc a fiatal ember itt is megkapja a puszijait, lábmasszírozást és a gondozó óráját! :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11435

Sünöcske, nem ette meg a zsírkrétát? :blink: :laugh: :laugh: :laugh:
PECS-eznek, napirendeznek? Remélem, hogy szakmailag magasabb szint, mint az előző.
Ez jóóó, pont mint nálunk, kisfiam is bárkit képes befogni csikizésre és lóbálásra. :cheer:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11436

• bundáskenyér
  • bundáskenyér profilkép
  • Nem elérhető
  • 10 éves középsúlyos auti kislányom van
Ma délelőtt elmentünk zokni beszerzésre apának. Különleges igényeivannak :angry: , ezért ez nehéz ügy szokott lenni.
Vittük a kislányt is, de súlyos hibákat követtünk el:
- otthon maradt a napirend
- totál új helyre mentünk (hipermarket)
- üvöltött a zene a parkolóban is.

nem részletezem, nem cirkuszolt, bár inkább azt tette volna!
Csendben sírt, remegett, izzadt :huh: , mantrázott halkan(kedvenc tevékenységeit és játékait emlegette összefüggéstelenül).
Gyorsan menekülőre fogtuk a dolgot, de a végén már ölben hoztam fel a liften.

No, ez kicsit helyre tett bennünket, mert totál azt hittük, velünk ilyen már nem lesz!
2 éve zsinórban így viselkedett. Most elég volt a vizuális segítség hiánya egy új helyen, és kiakadt. Szegény.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11437

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Sziasztok:
Orsi: üdv a fórumon! Sajnálom a veletek történteket, igen, alapítványi sulit kellene nézni, mi is ott kötöttünk Ki!

Tegnap voltunk a Millenárison, a Közmédia napján! A srácok nagyon élvezték, Z. tök jól bírta a nyüzsit. Összejött a nagy találkozás: le tudtuk fotózni a gyereket D. Tóth Krisztával (Z. nagy kedvence), aki nagyon kedves volt, még a nagy rohanásban is!
Megnéztük a "Láthatatlan Kiállítást". Kicsit sokat kellett várni, az annyira nem jött be a fiamnak, de bírta az 1 óra tök sötétséget, nem félt, tapogatta bent a tárgyakat, egész jól elvolt! :) Nagy élmény és tapasztalat, mindenkinek ajánlom (nem biztos, hogy gyerekkel). A "túravezetőnk" egy nagyon jó fej srác volt, beszélt az ő fogyatékosságával (születésétől fogva vak) járó nehézségekről, az oktatásról. Azon nagyon kiakadtam, hogy van segítő kutyája, de nem tudja hozni a munkahelyére (heti 4 napot dolgozik a Milllenáris Parkban, 3 hete költözött oda a kiállítás a Népligetből), mert nem tudják hol elhelyezni a kutyát, amíg ő dolgozik! :woohoo: Egy olyan "intézményben", ami a vakok életét hivatott bemutatni!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11440

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Bundáskenyér: Nagyon sajnálom! Hogyan lehet egy bevásárlást egyáltalán napirendezni, azon felül, hogy az elötte és azután következő pontok között ott a vásárlás? A hangos zene, ricsaj megtűrésére, tényleg nagyon tudom ajánlani a Tomatis, v a Berard tréninget, ha be tudnátok egyszer iktatni majd.
Nálunk szerencsére nagyon szereti a kicsi a menős programokat, ez már a ,,nembeszélős,, időszakban is megmutatkozott, mert állandóan hozta a cipőjét . Két véglet van ha telítődik. Az egyik, mint kimniéknél, totál kezelhetetlen lesz, elszalad, nem engedi, hogy fogjuk a kezét..., vagy, hogy 1 óra után már üveges szemmel jön velem, kézenfogva, mint aki tényleg csak testben van ott.
Süni, jó hogy írtál! Én is csak azokat kérdezném mint Szanya, napirend, pecs ugye van az új oviban? El nem tudod képzelni mennyit gondolok Rátok, hogy Andris kezdjen már el beszélni!! Korábban írtad azt hogy többet beszél a saját kis nyelvén. Ez milyen? Zárt szájjal morog, vagy gőgicsél? Mert Gergőnél a beszéd előtti fél évben főleg a napi tornáztatások után a zárt szájas morgásból átment a gőgicsélésbe, majd egy két értelmetlen hangsort szívesen utánzott (pl kikikaka, v mamamama)
Én szentül hiszem, hogy ez be fog indulni nálatok is, főleg hogy most a nyáron is megismerkedtem 2 gyerekkel, aki 8 és 9 évesen kezdett el szavakat mondani.
Orsi, írtam mailt egy ismerősömnek, ahol pont ilyen (hiper+auti) diagnózisa van a nagyfiúnak, de nem tudom hova jár, ha válaszol jelzem. Ott úgy tudom inkább a hiperaktivitás dominál. Ritalin: segít valamennyire? Ha kapja nyugodtabb és még működik is a gyerek vagy csak lezsibbasztja?
A már említett ismerősöm esküszik rá, hogy a gyereke hiperaktivitása fokozódik bizonyos ételektől. Nyáron ismertem meg az anyukáját, ezalat csináltattak intolerancia teszteket és mily meglepő, az anyuka által gyanusított ételek mind pozitívak lettek.
A csokoládé és a kakaó viszont alapból tiltólistás, mert doppingol. Nem gondolom, hogy a diéta csodát tenne, de pici javulást biztosan.
Labolen: már írni akartam, hogy nagyon ügyes vagy a szövegértéses feladatozásokkal!!! Latka szereti ezeket, vagy rutinná tudtad tenni?
Ez most a lenagyobb bajom, hogy Gergő nem nagyon hajlandó leülni feladatozni. Ezúttal kizárólag én vagyok a hibás, mert nyáron nagyon egytipusú feladtokat vittem a Balcsira és ott telítődött. Csodálkozott is ma, mikor előhúztam egy puzzlet (abban is nagyon béna) az asztali feladatozás részeként és közölte, hogy ez nem feladat ! :laugh:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11441

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
Kérlek segítsetek: elveszett az öltözés napirendi kártyánk és az elmentett anyagaim között sincs meg :angry:
Tudnátok egy pucér alakot és mellette egy nadrág és felsőt szerkeszteni közötte ha jól emlékszem nyíl??? volt, de más is jó lesz ami öltözést fejez ki.
A dropboxba tegyétek kérlek, nagyon köszönöm!!!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11442

• sephora
  • sephora profilkép
  • Nem elérhető
  • Levi 4 és fél (AS), Marci 2 és fél éves
Szia Tomger!

A Fórum levelező felületén átküldtem a képeket!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11443

• sephora
  • sephora profilkép
  • Nem elérhető
  • Levi 4 és fél (AS), Marci 2 és fél éves
Sziasztok!

Jön ma valaki a Vadaskertbe?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11444

• bundáskenyér
  • bundáskenyér profilkép
  • Nem elérhető
Tomger!
Van vásárlás lapunk. A4-es lap, egyik oldalára vagy bevásárló kocsi vagy kosár kerül, másikra a pecs képek, amit meg kell venni. Nagyon élvezi, ahogy sorban keresgéljük a cuccokat. Majd felteszem, hogy néz ki, Edina készítette tavaly.
De délutánra már kiderült, valami kórsággal küzd a kislány, én is rosszul lettem, hányinger, gyengeség. Pöttyös az arca is, cukra is felborult :huh: .

Jön valaki a Korai kongresszusára október végén?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11445

• akkara
  • akkara profilkép
Sziasztok! Nem tudja valaki az Országo Tanulási Képpéességetket Vizsgáló B izottság elérhetőségét? Az kellenne ahová fellebezni kell. Nagyon szépen köszönöm ha válaszoltok.
Tamás 2013 szeptemberében kezdi az iskolát és sajnos Borsod megyében eddig a szakértői papíron " a szülő elmondása szerint....", illetve a javasolt fejlesztéseken kívűl nem sok minden szerepel. Ha nem járunk a Vaadasba akkor nem is tudjuk, hogy kb hol tart.
Szép hetet! :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11446

• akkara
  • akkara profilkép
Sziasztok! Nem tudja valaki az Országos Tanulási Képpéességetket Vizsgáló B izottság elérhetőségét? Az kellenne ahová fellebezni kell. Nagyon szépen köszönöm ha válaszoltok.
Tamás 2013 szeptemberében kezdi az iskolát és sajnos Borsod megyében eddig a szakértői papíron " a szülő elmondása szerint....", illetve a javasolt fejlesztéseken kívűl nem sok minden szerepel. Ha nem járunk a Vaadasba akkor nem is tudjuk, hogy kb hol tart.
Szép hetet! :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11447

• akkara
  • akkara profilkép
bocsi kétszer küldtem.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11448

akkara:

írtam privátot

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11449

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
Sephora, köszönöm szépen!!!

Bundáskenyér, tényleg jó móka lehet ezzel a bevásárlás! Most, hogy ezt leírtad jutott eszembe, hogy korábban a Spektrumon láttam, pont ugyanezt a megoldást egy hiperaktív testvérpárnál alkalmazta a terapeuta.(Ott meg volt osztva a két rivalizáló kisgyerek között, hogy ki mit tehetett a kosárba, ugyanígy képekkel, mert még kicsik voltak, nagyon jól lekötötték magukat.)
Ha lenne időd feltenni, az szuper lenne! A kivitelezés érdekel, 2 lap van, az egyiken a lista a másikon a bevásárlókocsi és az egyikről kerülnek át a másikra a képek?
Tuti megcsinálom majd, csak legyen egy kis időm rá...

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11450

Bundáskenyér, a pöttyösödés az nem jó, vajon mi baja lehet?

Mi is lebetegedtünk, a férjem már egész jól van, de a gyerek belázasodott, kár volt reménykedni, hogy nem kell talán az antibió. :( Közben persze elkaptam. Most jó kérdés, hogy pénteken tudunk-e menni a Delejbe vizsgálatra.

Champ, mi is belefutottunk ebbe a rendezvénybe, pedig csak kacsát akartunk etetni. Mi 2 percen belül kimenekültünk. Persze az is belejátszott, hogy akkor már felfele ment a gyerek hője, nyűgibb volt az átlagnál.

A kutyaelhelyezési dolog tényleg egész hihetetlen! :blink:

Bundáskenyér, a Korai kongresszusára mennék, de aranyárban van. :unsure:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11451

Tomger, ezt mi egyszerűbben csináltuk. Mobil napirend, benne a vásárlás kártya, mögötte (a mienk többlapos) a bevásárolandó PECS-ek, és ami megvolt azt betettük hátra. Teljesen világos volt a gyereknek és szerette. Már jó rég nem csináltuk, de lehet, hogy előveszem.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11452

• bundáskenyér
  • bundáskenyér profilkép
  • Nem elérhető
Szanya!
tényleg drága, szerencsémre és még egyetemi jogviszonyban vagyok így olcsóbb!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11453

Engem is érdekelt volna a Korais, de nem tudom megfizetni.

Nálunk azért nincs happy.
A gyereknek még mindig nincs helye fejlesztés szempontjából.
Talán holnap kapok végre konkrét választ, befogadják vagy sem az alapítványnál.

TSMT-t se fogom tudni csináltatni a gyerekkel egyéb elfoglaltságom miatt. :-(

Kellene belőlem olykor még egy.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11457

Üdv Mindenkinek, mától, holnaptól aktívabb vagyok, dübörög az ovi nálunk!!!

Szanya, jobbulást! Remélem a Delejbe el tudtok menni!

Kimni, ez már nem friss dolog, no de azért! Nagyon jó, hogy negatív lett az MR-etek!

Bundáskenyér, engem is nagyon érdekelne a Ti bevásárlós megoldásotok! Lécci...

Sünöcske, gratula az iskoklakezdéshez, nekünk még van 2 évünk, jobb esetben 3, de már lassan informálódnom kell. Ti hova jártok? Jó messze van Tőletek, ha 1 óra oda az út!
Oldalmegjelenítési idő: 0.639 másodperc