LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11323

• Dreamer
  • Dreamer profilkép
Ebből egyetlen dologban van valami, az pedig a telepátia. Már írtam korábban, hogy én és a férjem is erre a következtetésre jutottunk a fiammal kapcsolatban egymástól függetlenül. De ehhez nem kell egy másik bolygóról jönni. :D
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11324

@bundáskenyér

Tudom, alapvetően nem kéne érdemben foglalkozni ezekkel a marhaságokkal, de azért ezen a mondaton pl. felvisítottam :D : ( nem mintha vicces lenne 1ébk, amikor elkeseredett, mindenbe belekapaszkodó embereket akarnak durván lehúzni)

"Több különleges képességeik között a telepatikus képesség is szerepel."

Szegények még a nonverbális jeleket , meg a beszéd implicit jelentését sem nagyon értik.... telepátia :blink:

Olvasás/írás : én úgy vettem észre, hogy ép értelmű autiknak ez általában egy nagyon érdekes dolog, Marci eddigi fejlesztős csoporttársai is kb. mind tudtak olvasni (ismerték a betűket) viszonylag korán, még a számok világa, ami ehhez hasonló sláger talán.
Tulajdonképpen jó dolog, hogy érdekli őket, kérdéses, hogy ez a korai érdeklődés mennyiben segíti őket majd, amikor szövegértésről lesz szó. Marci pl. úgy olvas, hogy inkább betűk összeolvasásának lehetne nevezni, a legprimitívebb pár szavas mondatoknál magasabb szinten már nem érti meg, amit olvas. Az írást legalább tudja, használni, csak így meg minden marhaságot megtalál a gúglin. Volt egy kedvenc játéka, google translate-be beírt dolgokat, és kimondatta a hangszintetizátorral (esetleg több nyelven, így mondjuk vicces volt, hogy angolul hogy próbálja meg kiejteni a magyar szavakat) Amíg szavak voltak ezek, addig nekünk is jó ötletnek tűnt, de aztán rájött ,hogy beír mindenféle hülyeséget, és röhögött ,hogy mi lett belőle (ííííííííííjirqeéqrééééééérke, és hasonló), ami azért már elég idegesítő volt nagy mennyiségben:)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11325

Bundáskenyér, ezt ide is bespammelték, én töröltem.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11326

Marcoverde, ez jó. :laugh: Én csak az első és utolsó mondatot olvastam el...

Ez a felolvastatás szerintem is vicces lehet (nyilván idegesítő hosszú távon). Én gyerekkoromban a bakelit lemezek időszakában azzal szórakoztam, hogy dupla gyorsasággal játszottam le a meséket. Elég súlyosan az őrületbe kergettem vele mindenkit. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11327

16. kerületi iskolákról kaptam infót, ha érdekel valakit, megírom priviben.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11328

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Túl vagyunk az első ovis napon. 2 és fél órát bírt ki Gergő. Az udvari játék vége felé elkezdte mondogatni, hogy menjünk haza! Láthatóan elfáradt, az ovónénik mondták első napra ennyi elég lesz,eljöttünk. Szerintem ez nem fog változni, holnap is elfárad majd 2,5 óra alatt. Tavaly a magánoviban is 3 órát volt csak benn, ebédre már hazamentünk.
Nem fogadta el gyümölcsöt az ovónéniktől és innivalót sem fogadott el, pedig többször is kínálták:( Amikor hazaértünk 4 dl folyadékot ivott meg.
További gond. Az asszisztens szuper ,profi, DE: sajnos
2 gyerekre van. A másik fiúcska is most kezdi a kiscsoportot. Másik csoportban van és az asszisztens már most mondta, láthatóan több odafigyelést igényel mint Gergő, dinamikusabb és hisztisebb. Napirendet nem látott még, most küzdöttek ezzel.
Gergőnek persze tetszett a napirendje és csinálgatta, de még nem önálló. Viszont üres járatokban is többször odaszaladt és tanulmányozta.
Tartok tőle az asszisztens nem lesz túl sokat a fiammal.
Szóval örülök, hogy a korais oviscsoportot is elkezdjük!

Ezek az első benyomások:)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11329

@Szanya

Nem mondod :)) Marci ezzel kerget minket az őrületbe, hogy a korábban már többször megnézett meséket, meghallgatott zenéket többszörösen gyorsítva nézi/hallgatja meg - valami elképesztő idegesítő :)
A meséknél össze-vissza állítja a színértékeket is - gyakorlatilag egy vizuális + auditív ingerlés lesz az egészből..
+ a youtube-on mostanában a Hercegnő és a koboldot szokta angolul és németül is nézni , mert "úgyis tudja, mit mondanak igazából" , az angolnál folyamatosan rákérdez kihallott szavakra, és nem hagy békén..úgyh ezt is nagyon élvezem:)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11330

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Szanya érdekel küldd el kérlek!
Én 10 éve abban a kerületben tanítottam:)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11331

Egy kis segítséget kérnék.Aki használtat az óvónőkkel napirendet, az megtenné, hogy leírja, ez hogy valósul meg?
Nálunk ugye nincs asszisztens - nem is lesz - , de az óvónők bevállalják a napirendezést.
Nem strukturált helyzetekben (ez Marci legnagyobb problémája az oviban) ,ha kirakjuk,hogy szabad játék, akkor tuti nem találja fel magát. Legyen különböző játékokról kártya, amit kiválaszt (autós/építős, ilyesmi). ? Köszi a választ előre is

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11332

Tomger, szerintem ez nem rossz eredmény. Azt lehetne még csinálni, hogy a napirendbe konkrétabban tedd be neki, hogy evés-ivás van. Nem szomjazhat egész délelőtt. Ha keveset lesz az asszisztens, akkor próbálj sokszor beszélni az óvónőkkel. Nem tudod megcsinálni azt, amit én, hogy beviszel egy kamerát, hogy fotózzanak, videózzanak? Ez több szempontból is jó.

Küldtem az infókat. :)

Marcoverde, ha lett volna akkor erre lehetőségem, én is pont ezt csináltam volna, amit most Marci. :laugh:
Az óvónős napirendezésre nem tudok mit mondani, viszont a szabadjátéknál az van, hogy ki kell tenni "Mit játsszak" táblát, a vizu segítségekben van rá példa. Ezt a játékos polcra kell kitenni a játékok fotójával. Ezenkívül meg kell kérdezni ilyenkor, hogy kivel szeretnél játszani.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11333

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Marcoverde, ha hagynám :), nálunk is ugyanezt tenné a google-lel is, a szinbeállításokkal, a nyelvrendszerrel :) Ebben lehet, hogy túl szigorú voltam, de mivel észleltem már marha korán, hogy a gyerek zseniálisan kezeli a műszaki eszközöket és bármit, bármikor beállít mindenen, de nem ez a baj, hanem, hogy rá is kattan ezekre és nem lehet leállítani, így tulajdonképpen 1 éves kora óta minden ilyen tabu és tilos. Nem nyúlhat semmihez. Na, persze, ígyis tökéletesen tudja, hogy kell elindítani a számítógépet, ami a tv-re van kötve és külön be kell állítani máshol a hangkimenetet is (a szüleimnek nem ment...), tökéletesen kezeli a lejátszókat és a google-t (nagypapánál van módja rá mostanában). Na, de nem ezt akartam mondani, hanem,hogy el tudom képzelni, mennyire idegesítő lehet ez a vizuális és audio ingertenger. És igen, vicces, hogy magától megtanult írni, olvasni, mégsem érdekli annyira, hoy mondjuk leüljünk elolvasni valami bébikönyvet (1-1 mondatos oldalakkal). Az már nem kell neki. Szerintem a történetek nem érdeklik, ezért a mondatok sem igazán. Mi sem jutunk túl ezen a mondatot értelmezzünk dolgon, kivéve, ha rövid. Nem érdekli, már jár keze lába, amikor olvasnia kéne valami iylesmit (mert esetleg, véletlenül megkérem rá, bízván abban, hogy ez elősegíti a szövegértését), ez már azt jelenti, hogy nincs itt igazán a figyelme, már nem is fogja érteni, ami ezután jön.
Nekünk tutira az lesz a legnagyobb baj, hogy annyira NTnek látszik a fiam, hogy ezzel fog menni a harc a suliban, hogy NT viselkedést fognak tőle elvárni. Tudat alatt is, hiába lehet esetleg sni-s. Még én is ezen kapom magam. De ugye nem megy neki, ennyire egyszerű dolgokat nem fog fel, mint ez a kis versike a sehalselát Dömötörről. És, ha nincs ott a vizuális segítség, akkor annyi, nincs az a sztori, amit elsőre felfogna, ha nincs lerajzolva. Ahhoz képest, hogy első ránézésre és még egy ideig is totál NTnek tűnik, ez mondjuk elég nagy sérülés. Bár nem tudom,nekem marhára nem tűnik NTnek, de én tudom, mi a kényszeres viselkedése, mik a panelek, amiket használ, más meg nem tudja ugye. Ahogyan ezt a verset elmondta, na hát ez tökéletes volt, a hangsúly, az arca is annak megfelelően változott, hihetetlen volt. És mégsem fogott belőle semmit, marhára nem azért hangsúlyozott, mert felfogta, hogy az mit jelent.

Szanya, az unokatesónk 6.5 éves, totál NT, évek óta rágja a kabátjait :D

Tomger, szerintem nagyon jó volt ez az ovi ma nektek, drukkolok, hogy maradjon így! És ne becsüld alá a fiadat, nem biztos, hogy kell neki az asszisztencia, amit te fontosnak tartasz :) Nem téged minősítelek ezzel :), szerintem minden anyuka aggódik ilyeneken, én is, csak azt akarom mondani, hogy lehet, hogy Gergő meglepetést fog neked okozni!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11334

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Tomger: unokaöcsém 3 éves, most kezdi az ovit, nt. Két óra után mondta az anyjának hogy menjenek haza. Beszoktatásnál nálunk eleve ez a rend, hogy első pár napban még csak nem is ebédelnek bent. 2,5 órát lehetnek bent csak a gyerekek. Szóval Gergő tök jól hozta az átlagot! :)
Mutatta neki valaki, hol lehet vizet kérni? Nálunk van lehetőség önálló ivásra is, ha szól, kimehet a mosdóba, ott van saját poharuk. Vagy itt szólni kell? Esetleg ha van kártyája, amivel kérhet?
Nálunk nem volt napirend, a fiam hamar megtanulta, mi mi után következik. Szerencsére minden ugyanúgy van nagyjából. Kis és középső csoportban meg nem kötelező részt venni valamiben, ha nem akar. Ha van kedve festhet a többivel, ha nincs, játszhat. Erre mondjuk szerintem jó a napirend. Én is örültem volna, ha mindig látja, mikor mit kell csinálni. Csak lehetőségünk nem volt rá.

Link: ezt minek osztotta meg az AOSZ? vagy nem ők voltak?

Olvasás értés: szerintetek lehet megoldás az, hogy előre megbeszélem a tanítónővel, hogy másnap mit fognak olvasni, és előre lerajzolom neki? A feladatokat nem beszélnénk át, csak hogy értse a verset, vagy mesét. Ha nem rajzolom le neki, akkor teljesen elveszik benne. A címig és kb. az első két mondatig tud figyelni.

Én ismerek hasonló gyereket és anyukáját, nem auti, semmi diagnózisuk sincs. Olyasmi, mint aki nagyon a határon van, de inkább nt felé. Szóval ez az anyuka mesélte, hogy már harmadikos a gyerek, de még mindig nem érti a szövegeket, mindent át kell beszélniük, mi mit jelent. Szereti nagyon a matekot, de már a szöveges példákkal gondok vannak.
Bevallom, én abban bíztam, hogy talán olvasva könnyebben megérti majd, de akkor ezek szerint nem. Latka még nem olvassa össze, csak az abc 44 betűjét ismeri, kettősöket is. És azokat tudja leírni, amiket a laptop lebetűz. pl xilofon, vagy épület. :D De nem érdekli a dolog annyira, hogy mást is leírjon, vagy olvasson. Így minden betűvel két szót tud, amit a két kis játéklaptop mond. Ha átfedés van, akkor csak egyet. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11335

• sephora
  • sephora profilkép
  • Nem elérhető
  • Levi 4 és fél (AS), Marci 2 és fél éves
Tegnap volt az első ovis délelőttünk, holnap megyünk megint. Ebben a hónapban heti 2-3 délelőttre visszük csak be Levit, mert a lába még nem az igazi.

Levi hátat fordított nekem és bement, tudomást sem vett rólam, hogy én most eltűnök majd a látószögéből. De ez nem lepett meg.
Az igazgató néni fogadta a Levit, segített neki levenni a cipőjét, beszélgetett vele, ő kísérte be a csoportba és mutatta meg neki a napirend kártyáit, amiket a férjem korán reggel bevitt és előkészítette a terepet, ha jövünk – ott legyenek kikészítve a kártyái.

Az óvónénik… hát nem is tudom… Köszöntem nekik, bemutatkoztam – de nem is üdvözölték a fiamat, hogy „szia, én vagyok az xy óvónéni” vagy hogy oda guggoljon mellé mondjon neki két mondatot stb… Én sem tudtam velük beszélni, mert csak odabólintottak és mentek a dolgukra.
Gyakorlatilag semmi használati utasítást nem tudtam a Levihez elmondani, ami szerintem nem árt, mert nem egy átlagos gyerek és teljesen másképp látja a világot, mint egy NT. Úgyhogy az igazgató nőnek kezdtem el mondani a dolgokat, aki rendkívül készséges és barátságos, auti ügyben is képben van.
Kíváncsi vagyok mi lesz holnap….

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11336

Labolen, szerintem jó lehet ez a megoldás, ha hajlandóak elárulni a következő napi feladatot. Egy iskolában azért már van tanterv, elvileg tudniuk kell, mi lesz másnap. Ugyanis én ezt akartam az oviban elérni, de az óvónénik csak a heti témát tudják, meg azt, hogy mondjuk aznap vizuális nevelés van, de hogy konkrétan mit fognak rajzolni vagy gyurmázni, azt csak aznap döntik el. Így tehát nem tudom előre felkészíteni a gyereket.

Sephora, ez gááááz, amit az óvónők csináltak. Nem maradtál beszoktatni?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11337

Láttátok?
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11339

Bocsánat, kétszer ment át.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11340

Aki még nem iratkozott fel a youtube csatornánkra, az ne habozzon. :) Töltögetem ügyesen. :) Ha majd rájövök, hogy kell összekötni a fb accounttal, akkor majd azon is látszani fog amit fölteszek (elvileg).

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11341

• sephora
  • sephora profilkép
  • Nem elérhető
Szanya!

Ott maradtam az oviban, csak lementem az udvarra a kistesóval, aztán később lejött a csoport is.
Azt mondták, hogy ők nem húzzák el a beszoktatást, tegnap már nem is volt ott egy szülő sem... :blink:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11342

Sephora, ez nagyon nem jó! Be kellene, hogy menj vele a csoportba minimum további 2 napig! Nem tudod addig valakire ráhagyni a kicsit? Attól félek, ebből gond lesz. :(

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11343

• sephora
  • sephora profilkép
  • Nem elérhető
Labolen!
Most töltöttem le a BM share-ről a "valaki bánt" és "napszakok" oldalakat! Csúcs szuper!!!!Köszönöm!
Feltettem néhány ovis szabályt, ha valakit érdekel.
Oldalmegjelenítési idő: 0.541 másodperc