LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11069

• bundáskenyér
  • bundáskenyér profilkép
  • Nem elérhető
  • 10 éves középsúlyos auti kislányom van
3Mackó!
Nem.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11070

marcoverde:
Az egy dolog, hogy a gyerek bírja a 8-9 órát, a kérdés, hogy a közösség és a pedagógus is bírja-e.

Hát elég kimerítő volt az biztos, hogy csak 2-2,5 órát járt oviba naponta (reméljük a mostani oviévben ez tényleg megváltozik :) ) és így egy rohangálással telt a délelőtt, és még a kicsire sem jutott elég idő, pedig már ő is kikövetelte magának ami jár. De legalább ezidő alatt el tudtam menni boltba, vagy védőbe a törpével stb.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11071

bundáskenyér:
Lemaradtam. Mire vonatkozik a nem?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11072

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Biztos akar a lányod barátkozni? Csak azért kérdezem, mert ez nekem úgy tűnik, hogy inkább kifogás, mint szociális ismerethiány.
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Mára azért kikupálódtam. :blush:

Amúgy ilyen esetre én azt az oldalt csinálnám meg, hogy a másik szomorú lesz, ha kicsúfolom, csúnyát mondok rá, rossz arcot vágok neki, nem köszönök. Ha a másik szomorú lesz, akkor nem játszik velem. Ha nem játszik velem senki, akkor nekem rossz érzésem lesz, egyedül leszek.
Ha másiknak szépen mosolygok, szépen válaszolok, akkor a másik örülni fog. Ha örülni fog, akkor fog velem játszani. Ha játszanak velem, akkor én is vidám leszek, nem leszek egyedül. Lesz barátom. Ha van barátom az szuper dolog!
Minderre van kép a BM programban, de le is lehet rajzolni. Ez két külön oldal, amit együtt kell nézni, párban használhatók szerintem.

Rejtett írás: kijelölöd, és rákattintasz a fenti ikonok közül az egymás háta mögötti kis figurás ikonra. A jelek felett van.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11073

@3 mackó

Esetleg az jutott eszembe, hogy nincs -e esetleg valami tevékenység, ami a gyermekedet megnyugtatja, és be lehet illeszteni az óvodai keretek közé. Ha pl. túlpörög, akkor csinálhatná azt. Hogy egy példát mondjak : Marci pl. mp3 lejátszót szeret hallgatni, és ettől le is nyugszik valamelyest. Már nem tudom melyik gyógyped/fejlesztő ajánlotta: de azt javasolta, ha Marci túlpörög/túl sok inger éri, akkor kérjük meg az óvodapedagógusokat, hogy hadd hallgasson egy kis zenét fülessel valami viszonylag szeparált helyen, ahol elvan magában egy kis ideig.
Ha mondjuk lehetséges lenne valami kis kuckót kialakítani, ahol Zolika elbabrálhatna valami kedvenc dolgával, akkor az talán sokat segítene, hogy hosszabb ideig is problémamentesen bent legyen. Kérdés persze, hogy egy 30 körüli csoportban ez mennyire megoldható..

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11074

• bundáskenyér
  • bundáskenyér profilkép
  • Nem elérhető
  • 10 éves középsúlyos auti kislányom van
Ha nincs az alapító okiratban, jelenleg nem tudod kérni.
2014 után 3 csoportra 1 asszisztens kell alapból.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11075

marcoverde:

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11076

3 Mackó

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11077

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
3Maci:

Az ovis asszisztensről:
Nekem a suliban inkább kellene, de majd meglátjuk. Az iskola azt mondta, hogy van rá emberük, ezen nem fog múlni, hogy lesz-e plusz egy pedagógus csak a fiamnak.
Az oviba nem írták elő, nem is tudtam, hogy oda is lehetne kérni. Viszont 20-nál többen sosem voltak a gyerekek egy csoportban, és mindenhol 2 óvónő és egy dadus van. Ez azt jelentette, hogy a dadus egész nap csak az én fiammal volt, kvázi volt asszisztense. OK, nem auti spec, de sokat segített a fiamnak, aki imádj őt a mai napig! A bevitt könyveket a dada is elolvasta, nyitott volt a gyerek felé, tehát nekem nem okozott gondot, hogy a végzettsége nincs meg hozzá.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11078

Hú, annyit írtatok, hogy elvesztettem a fonalat. :blink:

Holnap akkor fél 4 körül tali a piros csúszdáson?

Ma szárnyalt a fiam! Válaszolt az Emmánál a mit csinál kérdésre is! Valamint itthon a "tetszett a játszóházas videó?" kérdésre igen-nel felelt! Fantasztikus! Viszont abszolút nem mennek neki az igék, ha le vannak választva a szövegkörnyezetről. Még passzívban sem.

Voltunk bent az oviban délelőtt. Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11079

marcoverde:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11080

camp:
Nálunk a keresztény suliban volt /van ilyen nyugisarkos rendszer, nagyon tetszett annak idején amikor a nagyfiamnak kerestünk sulit. Csak azért nem idejárt, mert nincs "rendes" angol tanítás, így ez döntött. Zolika esetében meg a hittan dolog szerintem csak összezavarná, meg plusz tanulást jelente, meg a hétvégi misék ...) közben meg mi nem is vagyunk megkeresztelve).

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11081

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
3maci, publikus, hogy mi a végzettséged? Persze, tervezni azt nehéz :(

Bundáskenyér, lehet, hogy nem olvastad, amit írtam a diabetológus nagybátyámról? Most jöttem rá, hogy sokszor nekem is kimaradnak hszek, utólag megyek vissza, vagy ha sokat ír mindenki, akkor óhatatlanul lemaradnak dolgok. A nagybátyám már nyugdíjas, de országos szaktekintély, írtam róla még régebben priviben szerintem, nem akarom kiírni a nevét és szívesen beszélnék vele a helyzetetekről, hogy mit gondol, hogyan menjetek tovább. Ezt egy picit bővebben fejtettem ki a másik hozzászólásomban, de lehet, hogy csak a sok írás miatt ez kimaradt. Írtam hasonlót a drinfora is neked még régebben. Ja, a lényeg, hogy anélkül nem hívom fel, hogy ne hagynád jóvá, ezért, ha szeretnéd, szólj, és máris hívom.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11082

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Szanya, fantasztikus :D:D Szárnyaltok!!!!!! Fognak menni az igék, mindent ne akarj egyszerre :)

Labolen, nekem már az is szociális helyzet, hogy nem emlékszem pontosan, mintha Latka betörte volna valahol az ablakot és ezért mérges lett Apa (lehet, hogy tök más sztori volt, de volt valami hasonló :)), az én könyvében olvastam. Olyan jól leírtad. A vírusos, bacilusos is hasonló, mégha nem is kifejezetten szociális, de egy adott szituáció (mikor és miért kell kezet mosni) tökéletes vizualizálása volt. Ezekben te jó vagy nagyon!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11083

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
3Maci:
Hát, a hittannal mi is meg lennénk lőve, de az új köz.nev törvény szerint meg kötelező lesz! Remélem nekünk nem, mert ez már túl elvont, őt nem is érdeklik a bibliai történetek, csak a hugit! :) A mi sulink nem a NAT szerint oktat, így nem fogják a gyerekre erőltetni. Nyelvoktatás nálunk is lesz, azt nem tudom milyen szinten, színvonalon. A fiamat nagyon érdekli az angol, már írtam, hogy önállóan tanulgat a netről. Marcoverde ebben a témában jobban otthon van, de szerintem ha érdekli, akkor még kiemelt oktatás nélkül is elég magas szintre el lehet jutni.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11084

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Szanya:
Nekünk is az igék jöttek a legkésőbb, ezt volt a legnehezebb megtanulni. Már az is nagy dolog, hogy kezdi az igenezést! Jaj, mi is mennyit vártunk erre a szóra! Ma már nagyon tudja cifrázni is: hát persze, természetesen, okszika, a-ha.
Ügyik vagytok! :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11085

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Bundáskenyér, elfelejtettem az előbb, hogy sajnos a GAPS 1-es cukrosoknak nem nagyon megy. Nem ehet cukrot benne és egy-egy nagyobb hipónál nem lehet elkerülni. Meg nem lehet benne kisebb szénhidrátos snack-eket enni, pl egy kekszet vagy kis kenyeret, amikor látom, hogy tartósan alacsonyabb a cukrom (ha nincs pumpája valakinek és a bázis miatt alacsonyabb adott nap a cukra, akkor szénhidrátszegényen nem lehet enni). És a rengeteg gyümölcsöt pedig szinte lehetetlen inzulin adásával lekezelni, akkor hullámvasút lesz. Pennel ilyet nem lehet sajnos csinálni, de szerintem a durva verzió (no cukor pl) pumpával sem menne. Én paleolitoztam, ami picit más nyilván, de lényegében hasonló. És nem ment, vagy hipóztam vagy magas volt, ugrált a cukrom, ha hipóra nem cukrot ettem, jött a Somogyi vagy nagyon rosszul lettem, éjjel felborult a cukrom, mert a sok lassú felszívódású ch éjjel borított. Megismertem közben más 1-est is, pontosan ugyanezt tapasztalta és abba kellett hagynia. De ettől még ki lehet iktatni a gyanús ételeket és megnézheted, változik-e valami. A tejtermékeket könnyen ki lehet iktatni és a glutént is.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11086

Hát ez tényleg nem gyenge, hogy meglódult. Amiket ma mondott, azt már idézni sem tudom, mert nem tudtam megjegyezni. Összetett mondatok, nem panel, válaszol, hihetetlen.
A még nembeszélők szüleit csak biztatni tudom: én se gondoltam még pár hónapja se, hogy így belelendül! Most 5 éves és 4 hónapos.
Irtó fontos a vizuális segítségek használata és a Babzsákos foglalkozás! Utóbbi most nagyon megy nekünk. Kéri!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11087

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Szanya:
Na, ugye! :)
Mi nem babzsákoztunk, mert rájöttünk, hogy a riporteres játék jön be. A lényeg ugyan az: kérdezz-felelek.
Ja: az én fiam ebben a pillanatban ezt mondja: "El a géptől, többször is szóltam már. Ha nem mész, akkor megverlek!" (Jó, erre az utóbbira nem vagyok büszke! :blush: ) De ez ok, okozat! ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11088

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Szanya, annyira jóóóóóó!!!!! :)

És a holnap fél 4 nekem tökéletes!! Glor? Agiviki? Kisstim? Ki jön még?
Oldalmegjelenítési idő: 0.726 másodperc