LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11029

Itt olvastam a honlapon, hogy jár ilyen is. Megkérdeztem a Delej utcában és azt mondták jár igen, és írtak ilyen papírt. Sajnos éjszakára még egyáltalán nem szobatiszta.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11030

• bundáskenyér
  • bundáskenyér profilkép
  • Nem elérhető
  • 10 éves középsúlyos auti kislányom van
Hárommackó!

Vidd el a javaslatot a háziorvosnak, a közgyógy listából válasszátok ki melyik lenne jó a kicsidnek és felírja receptre. Van nappali és éjszakai külön, ezzel kicsit lehet trükközni, jól nézzétek meg a listát.
Gyógyszertárba beviszed a receptet a közgyógy igazolványoddal, megrendelik, másnap mehetsz érte.
Általában jó minőségűek a pelusok:
www.pelenkafutar.com/
ezen az oldalon a középső kép, pont az egyik közgyógyra felírható pelust ábrázolja, ami jó is

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11031

bundáskenyér:

Írtam privit, légyszíves olvad el.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11032

• Dreamer
  • Dreamer profilkép
A fiam ugyan szobatiszta lett éjszakára rendes időben, de ez nem jelentette azt, hogy felébredt volna éjjel arra, hogy pisilnie kell. Egyszerűen képtelen volt ilyen éberségi szintre magától feljutni (mint ahogy betakarózni sem tudott még nagyon sokáig éjjel). Azaz, ha valami gond volt éjjel, akkor nyüszített, meg rugdalt, amire én felébredtem a szomszéd szobában, és elindítottam pisilni. Később az apja indította, amikor én már nem bírtam talpra állítani. Ha kivettük az ágyból, és talpra állítottuk, majd kiadtuk a parancsot, hogy "menjél pisilni", vagy szó szerint kitoltuk a WC elé (lépkedni lépkedett), akkor elvégezte a dogát, és visszament magától. Másnap reggel semmire nem emlékezett ebből. De általában átaludta az éjszakát ilyen incidens nélkül, csak kb. havonta 1-2x volt ilyen program.
Úgy 2-3 éve változott meg a tudati szintje alvás közben (nem tudom másképp mondani, jobban magánál van vagy mi), és most már magától megy ki, és ha lerúgja a takaróját, és fázik, akkor vissza tud alája bújni.

Amúgy az apja ugyanilyen mély alvó. Amikor hajnalban elkezd harákolni, mert kiszáradt a torka, akkor én keltem fel, hogy igyon egy kis vizet (mert én már nem bírom a fűrészelést, és felébredtem rá :D ).

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11033

• bundáskenyér
  • bundáskenyér profilkép
  • Nem elérhető
Hétfőn volt esedékes keresnem az önkormányzatot, hogy találtak-e asszisztenst a kislányomnak.
Már aug. 6-án elküldtem a kérelmet, mellékelve a szakorvosi javaslatokat az asszisztenshez ( pszichiátriait és diabost is).
No, abban az óvodában, ahova a befogadó nyilatkozatom szólt nem tudnak adni, pedig már kijelölte a bizottság, talán egy másik óvodában.
Csütörtökön hívjam őket, majd addigra meglátják!
He-he!
Hétfőtől dolgoznom kellene...

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11034

bundáskenyér:
Az önkormányzatnak nem mindegy melyik oviba megy az asszisztens?

Dreamer:
Az a baj, hogyha felébresztjük, akkor felébred rendesen és nem alszik vissza, vagy ha nem ébred fel rendesen, akkor meg sír, mert abajgatjuk. De olykor-olykor felébred magától és elmegy a WC-re, én megy ha felébredek rá, akkor szaladok utána és adok rá új pelust, mert a régit nem húzza vissza, és ha ilyenkor nem kerül rá vissza pelust, akkor lesznek a balesetek. Annyit iszik, mint egy kis kacsa, és ehhez kell a kapacitás. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11035

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Bundáskenyér, sajnálom, az az ovi, aki a befogadót adta, miért nem tud felvenni asszisztenst?

Mimmo: írtam mailt.

Sajnos le kellett mondanom a családlátogatást, annyira lázas Gergő.
Remélem el tudok menni a Korais értekezletre, mert a totál kinyúlt gyereket még anyukámra sem szívesen hagyom.

Szobatisztaság, úgy tűnik szerencsénk van, mert bár éjszakára még pelenkázzuk, de kb 2 hetente pisil csak bele. Én visszaadom a használatlan pelenkát néhányszor, így mimnimális a fogyasztásunk már.
Viszont érdekes, előfordul, hogy felébred és mondja is hogy wc-re, viszont ritkán bepisil.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11036

Akartam is kérdezni azoktól akik dolgoznak, hogy hogy is megy ez.

Azaz hogy bírja a gyermeketek az ovit, sulit, tudjátok-e egész nap járatni vagy csak 4 órában, bírja-e a napközit, tud-e délután aludni az oviban, ti hány órát tudtok mellette dolgozni stb.
Mennyire jellemző, hogy lehet mellettük 8 órában dolgozni. Egyáltalán jó-e a gyereknek, ha közösségben van 8-9 órát.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11037

Jobbulást Gergőnek.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11038

Akik képben vannak: asszisztenst annak az önkormányzatnak kell biztosítania, ahova a gyerek óvodába jár, vagy annak, ahol lakunk? Ahol nincs benne az alapító okiratban az autizmus (mint a mi új ovinkban), ott ez alapvetően szóba sem kerül?Vagy ha vállalták úgy, hogy látták a szakértői papírt, akkor nekik is kell (elméletileg) biztosítani?
Ettől függetlenül az a baj, hogy elő sem merek hozakodni vele.. gyakorlatilag így is kezet csókolhatunk , hogy felvették a fiamat (szerintem egy minimál protekció is belejátszott; ismerősünk az egyik óvónő, aki a település egyik tagóvodájában dolgozik és rá is hivatkoztunk), ráadásul a vezetőnő nincs is nagyon tisztában azzal, hogy pontosan mi az autizmus. Marci neve mellé is csak azt írta, hogy autisztikus tüneteket mutat (ez mi??), mert nem látta "igazi autistának", hogy őt idézzem - ezt ráadásul 15 perc találkozásból szűrte le.. no comment. Ezek után,ha előadom,hogy gyakorlatilag egy külön pedagógus jó lenne mellé... nem tűnik túl sanszosnak a dolog első ránézésére. Remélem az érthető, hogy a felvétel előtt nem reklámoztam , gyakorlatilag ez tűnt az egyedüli lehetőségnek és nagyon szorított a szeptember közelsége.
Kicsit mellébeszéltem , a kérdés végül is az, hogy alapvetően kötelességük -e a szakértői által javasolt (előirt? - ezt sem tudom,hogy jogilag egyáltalán kötelező érvényűek -e a leírtak,) dolgokat teljesíteniük, ha befogadtak egy SNI-st, úgy ,hogy hivatalosan nem autistákat integráló az óvoda.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11039

HáromMackó:

Marci 2 éves kora óta jár integráltan bölcsibe, oviba egész nap, mert mindketten 8 órában dolgozunk apával. Az alvással az oviban eleinte voltak gondok, mert ha nem volt álmos akkor a többieket sem hagyta, de ezt is megoldották. Én nem vettem észre, hogy ártott volna neki, hogy kb 9-10 órát van közösségben. Ez szerintem nagyon gyerek függő, de nagyon sok múlik az intézményen is.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11040

@Szanya

Az új fejlesztővel kapcsolatban: Maximálisan megbízom az ítélőképességedben, úgyh engem megnyugtatott a tömör értékelés:) Én igazából akkor aggódtam volna, ha kezdő (persze mindenkinek el kell kezdeni valahol, csak valahogy úgy vagyok vele, hogy más gyerekén szerezzen tapasztalatot inkább az illető, és a letisztult esszenciát kapja az én gyerekem - ennyi önzőség csak belefér ;). A kedvesem viszont örülne, ha írnál ezzel kapcsolatban pár sort, személyes tapasztalat, ilyesmi...Megoldható, hogy privátban küldjél neki pár sort? Nagyon megköszönném:)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11041

marcoverde:
Még az autistákat fogadó ovikban sem jellemző, hogy lenne asszisztens. Nincs rá pénz. A fiamhoz heti 4 órában jár ki egy fejlesztő gyógypedagógus. Szanya1 kisfiának van asszisztense, de neki meg fejlesztője nincs (ha jól tudom), van akihez senki nem jár ki, és gyógyped sincs. Ha esetleg olyat el tudsz érni, hogy legalább heti 2 órában kijárjon egy auti spec gyógyped aki az óvónőknek ad tanácsot hogyan nyúljanak a fiadhoz ez is elég lehet, és ez talán megfizethető még, de úgy, hogy nincs az alapító okiratukban, hogy autistákat is fogadnak szerintem nem fog menni.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11042

• bundáskenyér
  • bundáskenyér profilkép
  • Nem elérhető
Az asszisztenst a fenntartó alkalmazza (önk, alapítvány, egyház), 3 csoport mellé kell egy pedagógiai asszisztens, mivel 1 csoportban 2 SNI is lehet, jó ha fél óra jut egy gyerekre. Ez a törvényi előírás, ha van pénz lehet több asszisztens is.

Az asszisztenst nem a gyerek mellé adják, hanem az integráló státusz feltétele (lenne) alapból. Néhány szülő "kiharcolta" az integráló óvodában az asszisztenst, és ha csak az ő gyereke volt auti egyedül, "jól járt", mert akkor csak az ő gyerekére vigyázott.

Viki kicsit más ügy a cukorbetegsége miatt, ezért kértem asszisztenst csak mellé, és olyat aki ért az autizmus korszerű szemléletéhez, a diétához, és az inzulin adagoláshoz, vércukor méréshez egyaránt.

No, ilyet nem lehet csak úgy leakasztani.
Az eredetileg kijelölt óvodába 27 gyereket vettek fel, Viki mellé, így vannak 30-an. A csoportszoba 50 nm.
Az eu szabvány szerint kutyát csak 10 nm-en lehet tartani :sick:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11043

HáromMackó, nem a pelusfelíráson döbbentem le, hanem Sünöcskéék ped. jellemzésén.
A pelushoz nem tudok hozzászólni, szerencsére nálunk az éjszakai szobatisztaság is gyorsan ment, bár eleinte azért ki kellett vinni elalvás után pár órával, aztán később már nem. Mostanában ha kell neki, felébred, közli, hogy pisilnie kell, én kihalászom az ágyból, útnak indítom, aztán már önállóan intézi. A kimászáshoz nem ébred fel eléggé.

Bundáskenyér, ez nálunk is hasonlóan volt. Novemberre tudtam elintézni!

Tomger, jobbulást Gergőnek!

Marcoverde, az asszisztenst az ovi igényli a saját önkormányzatától, akkor, ha a szakértői beleírja a javaslatba, hogy kell a gyerek mellé. Ha ilyenetek nincs, akkor az esély minimális. Pláne, hogy nem auti integráló az ovi. A szakértői nem hatóság, tehát ebből a szempontból nem kötelező, amit írnak. Viszont enélkül meg nem lehet, tehát ez inkább engedély. Hivatkozási alap a törvény, ami viszont részben már megváltozott, részben még változik, és gőzöm sincs, hogy pillanatnyilag mi az erre vonatkozó szabály. Ha az új, az rég rossz.

:) Persze, írok Andinak.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11044

Jelenelg elvileg 3 m2 kell egy gyereknek, de a valóság inkább csak 2 m2. Katasztrofális. A mi csoporunkban elvileg Zolikán kívül van még 2-3 sni és a többi csoportban is vannak sni-s gyerekek, de nincs asszisztens az oviban, csak 2013-tól lesz, mert akkortól kötelező, vagy legalábbis valami ilyesmit mondtak.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11045

kriszti:

Marci akkor egy ügyes kisifú. :) Zolika remélhetőleg idén már 4-5 órában járhat oviba, eddig ez nem sikerült.

Szanya1:
Ha az emlékezetem nem csal, akkor a szakértőiben nem akartak beleírni asszisztens a papírba.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11046

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Marco: a mi ovink nem integráló, mikor kérdeztem az önkormányzatot, elhajtottak messzire.
:( Nálunk semmi segítség nincs, pedig az ovi örült volna neki.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11047

• bundáskenyér
  • bundáskenyér profilkép
  • Nem elérhető
Fejlesztés mennyiségét és területét a szakértői írja le a javaslatában, ezt be kell tartani.(sehol sem ez történik).
Egyéni fejlesztési terv, heti, napi bontásban, dokumentálva kellene, hogy készüljön, havonta átbeszélni a szülővel.
No, Vikinek 10 óra heti fejlesztést írtak elő és jeleztem az önkormányzatnak, hogy havonta
átbeszélem a fejlesztővel és ha valami nem oké, azt bizony én jelezni fogom, a bizottságnál, a fenntartónál.
Nem ment el az eszem, csak betartom a jogszabályokat :laugh: . Erre tanítottak a jogi egyetemen :P .

És Viki nem bírna 8 órát közösségben, nem is adnám.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11048

• bundáskenyér
  • bundáskenyér profilkép
  • Nem elérhető
Az asszisztens alkalmazása kötelező, ezt ki kell járni, ha nincs. (segítek) Ezt nem kell a bizottságnak beleírnia, mert ez jogszabályi előírás. Köznevelési tv.
Az, hogy bizonyos gyerek mellé mégis külön kell, azt szakorvosi ajánlással alá kell támasztani és kérni a fenntartótól.Ezt gázosabb elintézni, de nem lehetetlen.

Bizony, jövő évtől, már 2,2 nm jár a gyerekeknek és kész. Van ahol már most is így számolnak.
Oldalmegjelenítési idő: 0.558 másodperc