LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10909

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Andesz, amikor a kisebbik baba volt, akkor kb 7-8 hós kora után kapott el pár betegséget a nagytól, mert a játékait nyalogatta, de előtte egyet sem. Ugyanis a nagyfiam nem nyúlt hozzá a babához :D (érdektelen volt neki) Szóval, ez a fogdosás tuti számít szerintem, de legalább edzettebb lesz a kicsi :D
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10910

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Dreamer, meg a többiek, én is bízom benne, hogy a csoportos fejlesztés jó lesz. Nekem az volt az érzésem, hogy a fiamnak a problémái egyéniben fejleszthetőek jól, de én nem vagyok szakember, elfogadom a gyógyped véleményét. De az a fura, hogy tulképp azért kerülünk csoportba, mert lecsúsztunk az egyéniről, bár tavaly már mondta nekünk, hogy a csoportos kéne, talán eredetileg is erre akart minket terelni. De legalább a helyszín marad és ez szuper. Ahhoz ragaszkodik a fiam, imádja azt a házat (nemtom, ki volt már az EMÚban, de fantasztikus házacskájuk van, kerttel, hatalmas fákkal, madárcsicsergéssel).

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10911

piros.zsuszanna:
Ilyen van?? El se hiszem! Egyáltalán hogy meri felülbírálni egy speciális szakember diagnózisát és javaslatát a "szakértőiben"!
Addig kell menni, míg meg nem változtatják a döntésüket. Én felkeresném az auti pec pszihológust is, akihez tartoztok, adjon ő is tanácsot.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10912

Lucy, igen, ez egy integráló ovi. Tavaly olyan 24-25 körül volt a létszám, már az is borzasztó, ha mindannyian bent vannak. De ilyen talán egyszer sem volt. Az asszisztens egyedül a mienk. :) :) :) Immáron (tavaly még osztoztunk, de akkor is be tudtuk osztani). És szerencsére nagyon talpraesett lány, aki óvónőképzőbe jár a munka mellett. Szeretik egymást a fiammal. :)
Nektek már nem PECS kéne, hanem szociális fejlesztés. Nincs a környéketeken sehol ilyen fejlesztő?

Andesz, ez valóban durva. Mintha mindenkinek (látható) személyiséghasadása lenne! Az én fiam még nincs azon a szinten, hogy ilyesmiről beszélni tudna, remélem, ilyen nála nem lesz...

Kimni, "mit lehet elkapni a játszótéren?" :ohmy: Ha én azt mind elmesélném...! Kétszer kerültünk kórházba játszóteres fertőzéssel. :(

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10913

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Abban teljesen igazatok van, hogy egy nagyvárosi játszótér valószínűleg nem olyan, mint egy kvázi falusi. Ott tényleg ki tudja kik ülnek a padokon sötétedés után. Nálunk tutira senki.
Ezért mondtam, hogy lehet, hogy nekem furcsa lenne itthon állandóan kezet mosatni a gyerekkel egy séta után is, de megértem, hogy a városban azért ez máshogy megy. Szóval szerintem lehet szólni emiatt akkor, ha megszokásból én ezt elhagynám. Ha elmondjátok, hogy "na de szerinted tegnap ki ült azon a padon", akkor biztos rohannék én is a gyerkőccel a mosdóba! :D

A másik téma, hogy ha mérges vagy akkor más leszel. Nálunk ilyen sosem fordult elő. (mármint a személyiség keverés, nem a mérges vagyok rész! :D)
Valószínűleg az arcfelismerési probléma miatt, mivel talán a fiam más alapján ismer fel minket. Mondjuk a hangom a biztos pont, emiatt a mérges arcom neki nem okozott zavart.
De egyre jobban érdekel ez a Cifraárnyak könyv. Megkérdezem a könyvtárunkat, meg van-e nekik, de kétlem. Valaki esetleg szülőtalálkozóra nem hozná el? Vagy lehet még kapni ezt a könyvet?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10914

Itt még napközben is hajléktalanok ülnek a padokon. De az undorító az, hogy a fiatalok úgy látszik napjainkban sem tudják hol megoldani a szükségleteik intézését. Drága a szálloda. Ennél jobban nem pontosítanám... Pedig éjjelre zárják a játszótereket.

Ha nincs a könyvtárban, bekérheted "könyvtárközin". Edinától tanultam. :) Nem tudom, pontosan mit jelent, de gondolom azt, hogy bekérik valahonnan.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10915

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10916

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
P.zsuzsa:
Nekem a Kom-Eszt. megyei bizottságnál azt mondták, hogy a spec. iskolához, ovihoz kizáró ok, ha le van írva normál tartományú intellektus. A Te fiad bőven felette van. Mindig úgy gondoltam, hogy az átlagos embereknek a legkönnyebb az élete, ez sajnos itt is igazolódni látszik. :( Ne hagyd magad, nem vagy köteles elfogadni az ajánlást. Nálunk a vizsgálat után alá kell írni, hogy egyet értünk-e az elhangzottakkal.
Nekünk suli volt ugye hasonló gond. Két évig írták, hogy ide, helyben kell járnia iskolába. Minden nap kétszer megyünk el az iskola mellett, ennyiszer mondtuk neki, ha kérdezte, hogy igen, ez lesz a Te sulid. Hát, aztán mégse... :( Tetszik neki az az intézmény, ahova megyünk, mondjuk az ittenit nem is látta belülről. De a héten mégis mondta, hogy a volt ovis társaival akar majd egy osztályba járni. Majd megszakadt a szívem, mert ezeket a gyerekeket tényleg szereti. Magyaráztam neki, hogy ő másik iskolába megy majd, ő meg kérdezte, hogy nem jöhetnének-e oda az ikrek is... :( Ilyenkor mit lehet mondani, mait nemcsak az esze ért meg, de szíve is elfogad?

Még mindig a kézmosáshoz:
Nálunk sem gáz a játszótér, de mondjuk én vagyok az egyetlen, aki úgy kezdi ott a játékot, hogy összeszedi a szemetet (biztos szakmai ártalom :) ) Viszont azon a 2-3 játszótéren, ahová rendszeresen járunk van ivóvíz, úgyhogy helyben is tudunk mosakodni. Nálunk csak én vagyok kézmosás mániás, a gyereket csak akkor zrikálom, ha tényleg muszáj!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10917

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
A Cifraárnyakat nem olvastam, de most nagyon kedvet kaptam hozzá.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10918

kimni:
Ne csodálkozz. Van olyan ember, aki ha elmegy babalátogatóba, és megkérik rá (ha már nem természetes a dolog), hogy 2 órás autóút után ugyan már mosson kezet (azón túl, hogy 1 hónapos babához jött, még november is volt), kissé értetlenül, és enyhén sértődötten teljesíti azt.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10919

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Elmentek a barátnőmék, teljesen ki vagyok szívva, kiterülök... mára a 3 gyerekéből kettő tiszta takony lett, úgyhogy izgi lesz, hogy melyikünk mit kapott el tőlük a végén (a barátnőmnek meg valszeg torokgyulladása van). Mindenesetre, hiába kértem, nem mostak kezet, csak egyetlen egyszer az egész nap folyamán.
Majd jól összeszedem magam és igyekszem jönni...

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10920

• Dreamer
  • Dreamer profilkép
A könyvtárközi kölcsönzés azt jelenti, hogy ha van az adott könyv egy másik könyvtárban, akkor onnan átkérik egy időre. Van egy nagy, országos katalógus, amiben lehet keresni, és elektronikusan elküldeni a könyvigényt, a könyv meg postán jön meg, és a te könyvtáradból, ahol tag vagy, utána úgy kölcsönözheted, mintha az ő könyvük lenne. De nem mindenhol foglalkoznak szépirodalmi kérésekkel pl. illetve néha csak helyben olvasásra adnak oda egy könyvet.

ÉS van egy civilek által is használható országos katalógus: konyvtar.hu/
Itt ha beállítod, hogy hol laksz, akkor lehet a közelben lévő könyvtárak állományában keresni pl.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10921

Kimni, ez azért durva. Én ezután hatszor meggondolnám, meghívom-e a jövőben.

Dreamer, ez az oldal nagyon jó! Kár, hogy nem ismertem korábban.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10922

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Kimni: remélem nem kaptok el semmi náthát, így az ovi előtt egy héttel. :(

Könyvtárközi: ismerem, egy évet elvégeztem könyvtár szakon másoddiploma tervként, csak jött a diagnózis, és nem folytattam. De azt hiszem, ha annyira ajánljátok, meg nem is olyan drága, lehet meg is veszem. Hátha más is elolvasná a családban.

Én most semmi pozitívumról nem tudok beszámolni. Mióta hazajöttünk nyaralásból, a gyerek teljesen szét van csúszva. Nem hajlandó a szobájában aludni, csak nagy veszekedések árán, éjjel két nap is felébredt, és addig üvöltött, amíg le nem hozta a férjem a nappaliba aludni. Sokat rikoltozik, nem eszik rendesen, a vitamint is kész tortúra beadni neki.
Nagyon-nagyon várom az ovit. Szoros napirenddel, közös ebéddel, és folyamatos elfoglaltsággal jár nekünk az ovi, és esti korai lefekvéssel. Már csak egy hét! :)
A halál az én fiamat csak annyiban érdekli, hogy mikor fog meghalni, mert akkor megtalálja az összes elveszett játékát. Sajnos nem voltam elég körültekintő, és az elveszett dolgokra azt mondtam, hogy azok a túloldalon vannak. (egy filmes jelenetet látott, egy szakadékkal, amin nem lehet átkelni. ott a túloldal.)
Aztán mikor kérdezte, hol a nagypapa, akkor is azt mondtam neki, hogy a túloldalon van. Mert meghalt. No innen már csak egy lépés volt, hogy ő is oda akar menni, mert ott vannak a cuccai. :blink: Mondtam, hogy majd ha 100 éves lesz, talán. Engem is kérdezett, mikor halok meg. Soká, majd ha én is 100 éves leszek. Lehet ez csúsztatás, de most ennyi elég. Még a végén megkérne, hogy hozzam vissza a játékokat! :laugh:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10923

Sziasztok!

Jó rég voltam...

Elég sok intenzív történés volt nálunk, ezért nem volt alkalmam fórumozni.
Most már talán lesz több időm. Írok is majd pár sort fiamról, csak előbb megpróbálom felvenni a fonalat. Nem lesz könnyű, annyit írtatok! :-)

Addig is kérdezem, hogy kedden 4re koraiba jöttök szülőire, akit érint?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10924

Labolen, az ovival ez szerintem is jobb lesz, mindjárt itt van, csak addig kell kibírni! :)

Szia Kisstim! Tényleg jó rég voltál, majd írj, hogy mi újság!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10925

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Délután voltunk Szentendrén, fesztivál van a hétvégén.
szentendre.hu/magyar/hirek/vii_szentendre_ejjelnappal_nyitva_
Akit esetleg érdekel, és erre jár. :)
Jó kis program, vannak kint ingyen játékok, népi, és okosító, mindent ki lehet próbálni, nagyon helyes bohócok, (utálom őket általában, de ezek nem ripacskodtak annyira, tényleg helyesek voltak.), van kirakodóvásár, kézműveskedés.
Mi jól éreztük magunkat, a mini bábszínházat tudom ajánlani, nagyon családias hangulata volt, mert a gyerekek a földön ültek, és köztük is mászkált az előadó, meg bevonta őket is az előadásba.
A főtéren van a központ, de sok egyéb helyszín is van.
Lehet a programajánlóba kellett volna rakni, de ezt többen olvassák.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10926

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Üdv Kisstim. Mi újság veletek?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10927

Labolen, ez jól hangzik, kár, hogy már van programunk holnapra. :(

Ha valakinek esetleg házvételi szándéka van, most kaptam a hírt, a Malomdombon (16. ker) 140 nm-es 4,5 szobás lakás kertkapcsolattal 26 M! Szerintem szuper ár! Ha nem kéne maradnunk biztosítandó a többféle suli lehetőségét, akkor mennék megnézni. 1 hónapon belül viszi a bank, azért ennyi.

A gyerekkel ma gondoltam gyakorlom kicsit az igéket, ha már így begyorsult. Elővettem az Én is tudok beszélni-t. Még a főnevek többségét is elfelejtette! Mármint passzívban megvan, de kimondani már nem megy! Tök hiába néztük végig milliószor. Az Emmának van igaza, csak az marad meg neki, amit élőben használunk. :( Abban tényleg feljavult. De erre aztán nem számítottam, hogy a korábbiakat meg elfelejti.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10928

• bundáskenyér
  • bundáskenyér profilkép
  • Nem elérhető
  • 10 éves középsúlyos auti kislányom van
Szanya!

Nekem a felejtés ellen az ABA-ból vett 6 hónapos "mastered" eljárás vált be:
vagyis minden új dolgot minimum 6 hónapon keresztül újból-és újból gyakorolok vele. Ha nem is minden nap, mert annyi idő nincs, de vezetek erre füzetet és így tudom mi volt régen(2-3 napja), és azt beteszem aznapra.
Ha 6 hónapja jól megy az a készség, szó, bármi, akkor merem levenni a gyakorlásról, de akkor is elő kell néha venni.
Oldalmegjelenítési idő: 0.123 másodperc