LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10869

• Lucy
  • Lucy profilkép
  • Nem elérhető
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10870

Lucy:
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Szanya1:

Hű, nagyokat ugrotok előre. :)
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10871

Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10872

Halihó! Nem tudja valaki, hogy a Csodák palotájába esetleg be lehet -e menni kedvezményesen MÁK kártyával?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10873

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Szanya, nagyon ügyesek vagyok! Szerintem mostmár totál beindul a fiad.
Gergő is lényegében hasonló, magáról sokszor E/2 v E/3 ban beszél. pl Kijöttél a szobából... stb. A hol a ... kérdésre ő is általában az ott a ...-val válaszol és rámutat, de Gergő naphosszat narrálja a körülötte látott tárgyakat, eseményeket. Ez tényleg jó. De már néhányszor néztek ránk úgy hogy na ez nem komplett....(pl játszótéren)Vagy nemrég a metrón is, mert kb 20* elmondta, hogy ott a lámpa, meg ott a plafon. Ilyenkor nem igen lehet leállítani.
Másnál is van ilyen, hogy nagyon-nagyon sokszor ismételget a gyerek. Érdekes ha mondjuk, h ne mondd már többször, akkor abbahagyja (egy rövid időre) :)
Ami még fura, hogy azt látom nagyon ,,okosodik,, Mégis totál nem stimmelő dolgokat mond. Pl kimostam a kertben a nagyszoba szőnyeget. Amikor kivittem az ajtón azt ő is látta. Amikor viszont bementünk este a nappaliba kimeresztette a szemeit és kérdezi, apa hova tette? (Mármint a szőnyeget egyértelműen) Hiszen a szeme előtt mostam ki még pöröltem is vele hogy ne mászlkáljon rá a vizes szőnygre. Totál nem kapcsolta össze hogy az a két szőnyeg ugyanaz. Vagy, elmentek hétvégére apáék, vissza Balcsira a nagyfiammal. Elintegettük őket, ismételgette is apa elment a Balatonra. Amikor viszont altattam, közli, most már apa is jön...és még sorolhatnám a példákat.
Na ezt még el kell mesélnem:
A héten, a játszón odajött egy öreg néni, hogy hány éves a kisfiú, mert nagyon rosszul érteni a bezsédét]. Mondtam,hogy 3 és fél. Hát az nem jó. Nem érte a szülőket valamilyen mérgezés? Mert az okoz ám a beszédközpontban károsodást...
No de egy gyógypedagógussal is megismerkedtem, totál véletlenül, aki azt mondta, ahhoz képest, hogy milyen kicsi és autista, nagyon szépen beszél... :laugh: Hozzátette, nem gondolta volna hogy ilyen diagnózisunk van, mellesleg ma már sokkal több gyerekre ráteszik ezt mint az valós. Ehhez nem tudok hozzászólni. Sajnos a mi diagnózisunk felől nincs kétségem:(
Hogy bírjátok ezt a hőséget???

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10874

Marcoverde, szerintem nem, de kérdezd meg telefonon.

Tomger, bízom benne! :) Óóóóóóó lámpa és plafon mánia nekünk is volt! Nagyon ciki volt, hogy kilépünk a lakásból és azonnal mondta és mutatta, hogy "lámpa". És persze mindig volt kint szomszéd. Plafon mánia is volt sokáig, eleinte mondta, utána meg az lett a szabály, hogy nem szabad kimondani. Elmúlt... :)

A szőnyeges fel nem ismerés kognitív deficit. Ez is javulni fog! Nekünk is mindig vannak ilyenek, de aztán ezek is elmúlnak, összekapcsolódik a gondolataiban, aminek össze kell. (Ez nem azt jelenti, hogy értelmileg sérült lenne, csupán a gondolkodás módja és rugalmassága nem megfelelő.)

Az öreg néninek esetleg rávágtam volna, hogy autista és harap! :laugh:
A gyógyped.-nek volt igaza. :) Én nem nagyon hiszem, hogy többre tennének auti diagnózist, mint aki valóban az. Legalábbis még nem hallottam olyat, aki "kinőtte" volna.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10875

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Kognitív deficit? Jó tudni, nálunk iszonyú sok ilyen van még ma is. Tomger, ezeket a 6 éves fiam simán megcsinálja, amiket a tiéd, hogy nem fogja, hogy melyik szőnyeg ment ki az ajtón, meg apa elment... Nem tudtam, hogy ez kognitív deficit, de akkor nekünk ez nagyon van :) És ettől függetlenül hiperokos.

Szerintetek én vagyok túlparás, ha megkérem a kisgyerekes barátainkat, hogy ha a strandról és a játszóról megérkeznek hozzánk, akkor mossanak kezet? Komolyan kérdezem, nekem ez alap, játszóterezés után mindig van kézmosás, de lehet, hogy én vagyok hülye.

Képzeljétek, a nagy kavar miatt (elment a fejlesztőnk és eleinte azt gondolta a fejlesztőnk, hogy átmegyünk az AA-ba, de mi megdumáltuk végül az AA-s gyógypeddel, hogy nem megyünk, mert most nem váltunk helyszínt, így pár nap után visszahívtam a régi fejlesztőnket, hogy maradnánk az EMÚban - de feltételesre mondtam amúgy is az AAt, kértem, hogy várja meg a döntésünket), szóval lecsúsztunk az EMÚban lévő egyéni fejlesztésekről. Nekem ez már sok, amikor ezt a hírt közölte velem a régi fejlesztőnk, majdnem elbőgtem magam. Most már SEHOVA nem fér be, se ide, se máshová. Közben mindenki imádta a fiamat és totál lelkiismeret furdalásuk van, hogy ezt így elbaltázták, ezer meg ezer bocsánatot kértek, dehát a fenébe is. Úgyhogy csoportosra fogunk menni, nem volt más. Próbálom átprogramozni erre az agyam most.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10876

Szanya ,Tomger !Ez a lámpa mánia nekünk is megvolt . (Lámpa ,és fényes dolgok:világító autó ,világító kulcstartó ). Egyszer a buszon jöttünk hazafelé ,ilyesmiket mondogatott (még nem volt egészen két éves ):"viágít fínyes hóc(hold ) :) ,ígnek lámpúk ,íg a fínyszóló,meg hasonlók ,de ezeket elmondta vagy százszor .. Na meg a hangok :kiabá néni -hangosz".A lámpaőrület nálunk olyan erős volt ,hogy akárhova mentünk vendégségbe ott lámpákat kapcsolgatott mindenütt ,nem lehetett leállítani .Később ,kb .négyévesen az utcánkban lévő kinti lámpákat elnevezte mindenféle néven :csiribiri lámpa,karácsony lámpa,stb . Sokszor azért kellett vele este sétálni menni ,hogy ezeket láthassa. Mára (most már 6 éves elmúlt )nagymértékben csökkent az ez irányú érdeklődése ,szinte teljesen megszűnt.
A beszéddel kapcsolatban annyit ,hogy ő is teljesen hasonlóan kezdett beszélni(E/2-saját maga ,ritkábban :E/3 maga.)Az igent ő is soká tanulta meg ,néha hibás nyelvtannal beszélt _)Most már tökéletesen beszél(szerkezetileg is )mindent elmond magáról ,érzéseit ,félelmeit ,talán túl sokat is beszél . Persze ,a megtapadások a gondolkodásában most is megvannak :ez nyilván a beszédében is megjelenik .pl :van egy fura félelme ,a "pólus -ég ":a Pólus Centerben a festett ég ,mert azt hiszi ,hogy az igazi ég . Na,ez annyira betapadt a fejébe ,hogy erről beszél naponta legalább min. 3-szor ,ezt játssza a szerepjátékaiban ,beírja a google -be ,hogy Pólus ,keresi a képeket ....Nem értem ,mi lehet olyan félelmetes ezen .
A beszédről még annyit: Egy volt osztálytársam autikkal dolgozik ,állítása szerint nem ritka ,hogy épértelmű autik sokszor hatéves koruk után kezdenek el beszélni . Szerintem egy -két év múlva Gergő és Zolika is nagyon beindulnak majd .

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10877

Kimni, mindig a gyógyped.-re hallgass. Én csak beszélek... :cheer: Lehet, hogy nem jól fogalmaztam, majd megkérdezem Emmától. Mármint, hogy deficit-e. Hogy rugalmatlanság, az tuti.

Miért, maguktól nem mosnak kezet? :ohmy: Hát ez elég kínos szitu, ha rájuk szólsz, lehet, hogy megsértődnek. :unsure:

Nagyon sajnálom a fejlesztést. :( Nem is tudok mit mondani. :(

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10878

Kimni !Szerintem nem para egyáltalán ,hogy a kézmosás miatt szólsz ,bár ez szerintem nagyon alap kéne legyen mindenkinél . Én pl .mindig szólok ,ha feljönnek időnként az udvarról a vendéggyerekek,hogy rögtön mossanak kezet . Szerintem beterelgetheted te is a gyereket a mosdóba egyesével :),h a ismered őket annyira Nem hiszem ,hogy zokon vennék a szülők. .Azt ,hogy Marcell mosson kezet azt én is hatszázszor elmondom naponta . Marcika is szeret a szájában turkálni ,főleg most ,hogy potyognak a tejfogai . Utána meg fogdossa a babát ,puszilgatja ,nyúlkál a baba szájában is ,hogy megnézze ,hány tejfoga jött már ki a babának .. :) Ezeket természetesen nem engedem (le is rajzoltuk mit nem szabad ezzel a szegény babával ),de képtelen betartani . Nagyon szereti ,de "játékbabaként "kezeli . Ebben az évben ráragasztotta a bárányhimlőt ,egy -két megfázást ,aftást vírust ,amiket Marci az oviból hozott haza .Bár lehet,hogy akkor is elkapta volna a kisöccse ,ha nem lóg rajta Marci.Nem tudom.
Említetted ,hogy érettebben gondolkozik Marcell a fiadnál. Ezt mire értetted pontosan ?Az igaz ,hogy vannak nagyon egyéni meglátásai ,de sok "betapadt "dolog is van a fejében . Mindig más :pl.félelem a haláltól ,erről beszél napokig ,félelem a szülők elvesztésétől ,erről beszél napokig .Nagyon erről ez a halálos téma nála .Kb . 2 hete azt mondta nekem ,mikor nagyon haragudott rám "Anya ,majd elviszlek egy sötét erdőbe ,azt mondom ,hogy itt a csiperke gomba ,de az egyb . gyilkos galóca lesz . De azért nem etetem meg veled mindet ,hogy ne halj meg ,csak érezd rosszul magad . "Ez elég ütős volt .Bár ma azt mondta ,hogy nagyon rossz érzés lesz ,ha meghal az anyukája ,de akkor majd dédikét örökbe fogadja anyukának ,mert dédi mindig megengedi ,hogy gépezzen . Hát mondhatom nagyon kedves . :) Aztán rájött ,hogy dédi is 71 éves ,az sem lesz túl jó.Betapadások még ez: " a pólus -ég "-előbb írtam is ,az autós játékok ,és akkor csak ezeket játssza a játékaiban is .Ezekbe a játékokba legalább hajlandó bevenni a kis nagybácsiját is .

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10879

Andesz, "fínyes hóc"!!! :laugh: :laugh: :laugh: Nagyon aranyos!!! :cheer: A kapcsolgatás nekünk is megvan, de már csak anyósomnál. :)
A hangok is megvannak.... :cheer: A duplós dobozt annyiszor borítja ki, ahányszor megelőzően elpakoltatom vele, és közben mondja, hogy "hangos lesz!" :cheer: Na meg újra megy a kopogtatás. Ez már volt egyszer korábban, most visszajött.
De a legdurvább: eddig mindig írtam, hogy nem rak sorba. Eddig nem is! Most ellenben napi 6x rakja ki a Bogyó és Babócás könyveket sorba az ágyra és azon is ugráltatni és sétáltatni kell a kezünket. :laugh: De mindig nagyon precíz. Vagy mind fölfelé van, vagy mind lefelé. Pontosan a közepére pedig beteszi a Cifraárnyakat, amit most olvasok épp. :cheer: Viszont közben bele is "olvas" a könyvekbe. Komolyan, tisztára olyan, mintha olvasná. Pedig még nem tud összeolvasni.

A Pólus-ég szerintem is borzasztó. Amikor bemegyünk a folyosóról a sötétbe majd ki a mű-ég alá, azt én is nehezen viselem.

Legyen igazad a beindulással! :) Bár én már ezzel is nagyon elégedett vagyok, figyelembevéve az eddigi tempóját. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10880

Andesz, elképesztő ez a szókincs! Csiperke, gyilkos galóca! :blink: Mondjuk én se örültem volna... Vajon honnan jönnek ezek a gondolatok? Nekem ilyen elméleteim csak az iskolában támadtak egy-két tanár hatására. (Régebbi fórumozók gondolom már tudják, elsősorban mely tárgyat tanító tanár kapcsán. :laugh: )

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10881

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Olvasom, hogy napról-napra ügyesebbek a srácok (Tomger és Szanya kisfia) és hogy mennyire meg tudunk lepődni ezen. Én sem vagyok kivétel, még mindig sokszor ledöbbenek azon amit az enyém mond vagy csinál. Tegnap azon filóztam, hogy ez a nagy döbbenet lehet, hogy attól van, hogy minden tudásunk és igyekezetünk ellenére sajnos mi magunk is elhisszük, azt a sok sztereotípiát, amit az autikról összehordanak, és kevesebbet feltételezünk a gyerekről, mint amire tényleg képes...? :unsure: Meg hát nehéz is eldönteni, hogy mi jön a korral járó éret(len)ségből, az egyéniségből és mit hoz az AS.
Nálunk tegnap reggel, ép ébredési, készülődési időben nagy vihar volt. A fiam felkelt, kinézett az ablakon, majd közölte, hogy "sírnak a felhők". Soha nem mondtunk nekik ilyesmit, ezt ő találhatta ki! És ez egy metafora (azt hiszem :unsure: ), amit ők elvileg nem is nagyon értenek! :)

Kimni, nagyon sajnálom a fejlesztést, hasonlón mi is túlestünk. De lehet, hogy bejön majd a csoportos foglalkozás!

Az én fiam olyan szinten rá volt kattanva a villanykapcsolókra 3-4 évesen , hogy a lakásfelújításnál kb. 160 cm magasra raktuk az összes kapcsolót. Nagy hülyeség volt: Z. már feléri, de a tesóhoz állandóan rohangálunk villanyt kapcsolni! :P

Szanya: az én fiam is hasonlóan kezdett olvasni! :)

A kézmosáshoz: én eszméletlen mennyiségű folyékony szappant használok el, a saját kezemre. Ma egy férfi kollégám asztalánál dolgoztam, tök koszos volt minden. Még le sem ültem, de már tudtam, hogy ha befejeztem megyek kezet mosni. Alig vártam! + utána mindig be is krémezem a kezem. Nekem ez alap, Kimninek tök igaza van! ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10882

Champ, nálam tuti nem a szteretípiák miatt van az ámuldozás. :) Csak hozzászoktam egy tempóhoz, és most ez a száguldás... :laugh: És azt még nem is írtam, hogy a fiam újabban önállóan mos fogat! És jól! Pici korában le kellett fogni a fogmosáshoz. Később már nem, de akkor meg hányt. Aztán már csak öklendezett, meg utálta. Ehhez képest ez maga a csoda. :) De hogy milyen erőszakos! Most is nyomja, hogy menjek építkezni. Rájött, hogy fakockakészletünk is van.

"Sírnak a felhők" ez tényleg nem semmi! Olvastad a Cifraárnyakat?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10883

Szanya ,a rendezgetés nálunk is megvolt egy ideig. Hol előjön egy kis ideig ,aztán megint teljesen megszűnik . Ő az Anna Peti könyvekkel csinálta (mert igaz ugyan ,hogy Marco nem kedvelte Bartos ERika meséit )én mégis beszereztem az összes Anna Petit ,mert Marcika imádta . Na ,ő egymásra rakta a könyveket ,nem mindegy volt ám a sorrend ;) ,és úgy nézegette őket sorban . Ja,és sorban kellett őket mesélni .A pirosból az 1-est , 2-est ,majd a rózsaszínt ,stb.
A gomba sztori előzményei :nagyon meg akarta kóstolni a piros pöttyös gombát ,mert ugye mindenütt ezt láthatnak a gyerekek :óvodai jel,mesekönyv ,matricák..,
,és ezek után megnéztünk egy gombás könyvet . Mi mérgező ,mi nem (csak egy-két legfontosabbat ).
A Cifraárnyak könyv nagyon jó ! Nagyon tanulságos ,időnként kicsit túl precíz is :1971.év nem tudom hányadik hónapjában .. Na kb. ilyen jellegű lesz Marci felnőttként :2030.év 2.hónapjában ,13-án ,közép délután . Mert nem elég a napszakokat mondani ,azokat föl kell osztani :kora ,közép,későre .Őrület :unsure: . Múltkor Marcell véletlen összefutott egy volt óvodai társával ,aki elment a z oviból .Megkérdezte tőle Marcika ,hogy melyik év melyik hónapjában ,melyik nap nap lépett ki Sára az óvodából . Nem gyengén nézett Marcira a kislány furán.
. Te is Írtad ,hogy Zolika tud olvasni . Hogy tanult meg ?Monitor ,billentyűk,szókártyák ? (Marcell is ,épp tegnap olvasott bele a Cifraárnyakba.. Hát mára már el is dugtam ..)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10884

Szanya ,bocs,hogyha írtad már az olvasás sztorit ,most olvastam Champ írását ,hogy a fiaitok hasonlóan kezdtek olvasni ..

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10885

Champ ,Nálunk sem érzi Marcika az alá-fölérendeltségi viszonyokat . Ebből rengeteg konfliktusa(unk )van . Utálja ,ha csúnyán szólnak neki (felemelt hangerővel ),ezt igyekszünk kerülni ,nyilván nem mindig lehet ."Azonnal Menj kezet mosni !"felszólításra lehet ez a válasz .:"Méghogy azonnal ?Anya ,te jól vagy ?Nem látod ,hogy dolgom van ?!",stb . Szerencsére az oviban ilyen jellegű probl.nem nagyon volt ,de most pedzegeti ezeket is ,mi lenne ,ha ... az új oviban szólna bizonyos dolgokért az óvónőknek . Pl . "megkérdezné ,hogy mért van "takony hangja "a tésztának ,ha felszúrják a villára ,(Egy kicsit gusztustalan ,tudom,bocs ,hogy leírom ,de nem is tudom erre mit mondjak neki ),vagy mért idegbeteg az óvónő ,ha az lesz egyáltalán . Ezeket mindenképp megkérdezi azt mondta . Megpróbálom lebeszélni róla. :huh:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10886

Ma már péntek volt!!! :cheer: Megy ez!!! És felolvasta a napokat külön. :)

Andesz, nálunk most épp a zöld könyv a favorit, előtte a narancssárga volt, de nagyjából mindegy neki, hogy abból melyiket és milyen sorrendben. Csak a Fúúúj-t kellett elolvasnom külön háromezerszer. :laugh:

Én még csak a felénél vagyok a Cifraárnyaknak, de az eleje olyan, mintha a fiam írta volna, ha tudna írni. A gyógyped.-ünk már rég mondja, hogy olvassam el, most végre hozzájutottam.

Nem, nem tud olvasni. Csak próbál. Már kicsi korától érdeklik a betűk meg a számok, akkor még csak szivacskirakót vettünk neki betűset. Aztán elkezdte olvasni a könyvek címeit, akkor elmondtam a betűket. Olvasgattuk az utcatáblákat is. Rajzolni is szeret betűket, arra a gyógyped.-ünk mutatott feladatokat, hogy hogyan gyakoroljuk, meg az olvasáshoz is összekötős feladatokat. Egy időre aztán nem érdekelte a dolog annyira (érthető, karácsonykor vele írattam meg az üdvözlőlapokat... az azért sok volt), most viszont megint felolvasta egy csomó mese címét. Betűnként mármint. Az összeolvasást nem is tudom, hogy kell tanítani. Úgy próbálom, hogy felolvasom az adott szót lassan és közben aláhúzom az ujjammal ahol tartunk.

"Takonyhangú tészta"! Marcikának olyan szövegei vannak...! :laugh: :laugh: :laugh:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10887

• Glor
  • Glor profilkép
  • Nem elérhető
Bocsánat, hogy csak úgy beugrom és kérdéseket teszek fel, de higgyétek el, hogy a fórumot sem tudom, mindig követni meg olvasgatni, bármennyire is szeretném. Most is le vagyok maradva. Kimni, Szanya, Viki! A játszóterezést nagyon várom! Írjatok privit, ha erre jártok, nehogy véletlen lemaradjak, mert aznap éppen nem tudtam elolvasni a hozzászólásokat. Sajnos gyakran előfordul, szét vagyok csúszva.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ma találkoztam egy kedves anyukával a játszótéren, (aki sajnos egyből kiszúrta, hogy valami nem stimmel Jázminkával, a legtöbb anyukának, esetleg az tűnik fel általában, hogy nem beszél.) gyógypedagógus volt ennél az alapítványnál
www.medialttanulas.hu/index.php/sikertortenetek/klinikankon
Ismeri őket valaki? Autista gyerekekkel is foglalkoznak.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10888

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Gratulálok mindenkinek a fejlődésekhez! Nagyon jó olvasni, milyen öles léptekkel haladtok. :)

Kimni: sajnálom, hogy most "két szék közül a földön" landoltatok. De remélhetőleg azért így is jó lesz. Sajnálom mindenesetre, hogy nem úgy alakult, ahogy eltervezted. :(

Kézmosás: Hát, lehet megköveztek, de nekem itt a kertben folyamatosan ki be rohangálnak, és bizony, mi nem mosunk minden alkalommal kezet. Evés előtt, vécé után. És persze mocsarazás után. :D De mi itt a "pusztán" nőttünk fel...
Szóval ha mi megyünk esetleg felétek, nyugodtan szólj nekünk, ha kézmosást gondolsz indokoltnak, megmossuk. ;)
Oldalmegjelenítési idő: 0.169 másodperc