LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10829

Laboelen:

Nem mutattam neki, nincs is igazán időm ilyesmit játszani vele, de a nagytesótól simán elleshette, mert ő még mindig szokott a macikkal játszani, bár cumisüveggel nem hiszem, hogy itatná őket. ;) De akkor ez önmagában nem kizáró képesség. Na job, ha nem is idegelem magam, majd lesz valahogy, ha auti ő is, azon ugye nem tudok változtatni, ha meg nem az, akkor minek kapjak agybajt addig, mire kiderül, hogy szerencsére nem az. Csak tudjam betartani a magam jótanácsát. :huh:
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10830

• Manka197
  • Manka197 profilkép
  • Nem elérhető
  • Lányom 9 éves Asperg, fiam 7 éves auti
Szanya, hát ez nagyszerű! Ismét bebizonyosodott, hogy a macska nálatok egy kulcsfigura a fejlesztésben! :laugh:
Majd írd meg, mondott-e szerdát!

Kimni: bocs, nem gondoltam (vagy nem olvastam alaposan a beírásokat), hogy a férjed életét is neked kell irányítani, hisz ott a barátnőd, azt hittem, így boldogulni fog. Így valóban nem könnyű.
Kíváncsi vagyok, lesz-e fürdés a Balcsiban? Ez "az egymás mellett vagyunk, de nem barátkozunk" nagyon jellemző. Régebben valami ilyesmi volt nálunk a két gyerkőccel, pedig ők tesók. Mostanra már van köztük több kommunikáció.

Nálunk Peti 4 és fél éves, és az tuti, hogy ő sem tudja a napok neveit, nem érti, mit jelentenek. Az évszakokat talán, valamit sejt belőle. Én nem is tudom, mit kéne tudni ennyi idősen a gyerekeknek.

A MÁK-hoz lövésem sincs, beszélni kell az ügyintézővel.

A "mintha" játék a lányomnak nem volt az erőssége, inkább a hercegnőkkel beszélgetett és játszott el történeteket (de hogy mit, azt nem nagyon értettem, és soha nem etette, engem nem utánzott). A fiam meg addig jut el, hogy:
"- Szia!
- Szia! Megyek a fűtőházba!" :laugh:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10831

Volt már esetleg valaki a veszprémi, vagy a győri állatkertben?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10832

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Mi voltunk a Veszpremiben.
Rossz a bill. kicsi valamit elnyomott. :(
Mire vagy kivancsi

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10833

Manka, ahogy mondod. :laugh: Ma meg majdnem felszedtem egy kutyát. De elszaladt. Sajnos így azt hiszem, még ma elütik. :( Olyan ari zsemleszínű kutyus. :(

A fűtőházba! :laugh: Thomasból?

HáromMackó, most voltunk a győriben. Nem egy nagy szám, de a zsiráf meg a zebra nagyon jó fej, már azért érdemes bemenni.
Az én fiamat vajh mi érdekelte az egészből..? A szénabálák. :laugh:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10834

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
A Veszprémi nekem tetszik. Az elején van egy nagy játszóház, mászóvár van benne ez fedett.
Az állatok olyanok, mint máshol. :D
Maga az állatkert két részből áll , jegyet meg kell tartani, és akkor lehet átmenni a másik részbe, ott van egy kecskesimogató. Meg ott van a szavanna. Tűző napon meg lehet ott sülni, de ha nincs dögmeleg, akkor jó program.
Vinni kell a mák igazolást, mert csak akkor engednek be biztosan engedményes jeggyel, amúgy meg nem biztos, pénztárosa válogatja.

Egyéb veszprémi programlehetőségek érdekelnek? :D

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10835

A győriben 1 db mászóka van. A bejáratnál rögtön a simogató. Iszonyú büdös. :sick:
Amúgy az egész nekem nem tűnt elég állatbarátnak.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10836

Pont ilyesmik érdekeltek. Azaz, hogy mennyire barátságos, szép, gondozott, milyen helyen vannak az állatok stb. Ha jól értem a veszprémi jobb,mint a győri.

Ma a kisfiam könyvnézegetés közben kijelentette, hogy szeretne elmenni az állatkertbe. Hát ennek nem lehet ellenállni :) , de mégsem a budapestivel kezdenénk, hanem egy kisebbel, de azért az legyen kellemes, és azért legyne mit megnézni (zsiráf, elefánt, orszarvú, medve stb.). A nagyfiammal voltuk régen a debrencenibe, az szép volt, mégha nem is volt túl sok állat, a pécsi viszont kissé lepusztult volt legalábbis, amikor mi voltunk.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10837

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Megkaptam a szülőtréningekről a mailt, akit érdeklel:

Az autizmus témájú szülőtréningek 2012 szeptembertől indulnak.
Időpontok:

2012.09.10. (hétfő) 15-órától 18-ig
2012.09.19. (szerda) 14,30-tól 17.30-ig Napirend Solt Annával
2012.10.01. (hétfő) 15 órától 18-ig
2012.10.03. (szerda) 14.30-tól 17.30-ig Kommunikáció Solt Annával
2012.10.08. (hétfő) 15. órától 18-ig
2012.10.15. (hétfő) 15. órától 18-ig
2012.10.24. (szerda) 14.30-tól 17.30-ig Napirend Solt Annával
2012.11.14. (szerda) 14.30-tól 17.30-ig Kommunikáció Solt Annával
A szerdai szülőtréningekből 1 Napirend és 1 kommunikáció témájú tréningen ajánlott részt venni, akinél ajánlották, a hétfőiek egymásra épülnek.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10838

• Dreamer
  • Dreamer profilkép
A veszprémit most igyekeznek fejleszteni, Egy csomó állat kapott új kifutót.
Sajnos Suzy, az elefánt elpusztult. De van medve, meg mindenféle nagymacskák, és sok majom, látványetetésekkel. Meg szurikáták, madárház, és van új játszótér, ami tényleg szuper. A gyerekek üzenik, hogy a gyűrűsfarkú makik etetése, és a sólyombemutató tetszik nekik igazán. Meg az, hogy vehetsz állatcsemegét, és etetheted az állatokat.

Itt a honlap: www.veszpzoo.hu/
És hogy mikor vannak látványetetések: www.veszpzoo.hu/info-latvanyetetesek

Maci, ha jöttök, írjál, még a végén együtt is megnézhetjük! ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10839

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Maci, pont most írtam nemrég, hogy idén nyáron kétszer is voltunk a veszprémiben (a másodiknál volt, amikor az orrunk előtt ütöttek el egy rókát a Papkeszi úton) és felháborodtam, hogy egyszer elfogadták a szívbetegséget, másszor nem. Nade az autizmust mind a kétszer elfogadták, nem kellet thozzá külön igazolás, csak a MÁK kártya.
Mi nagy pesti állatkertisek is vagyunk, (a két gyerekkel én egyedül felnőtt 350 ft-ért vagy mennyiért megyek be...) és eddig nekem a pesti volt a nonplusultra és a gyerekeknek is. De idén olyan csodálatosan megcsinálták a veszprémit, hogy ha tudnám, hogy legközelebb elfogadja a pénztáros a szívbetegséget is kedvezményhez, akkor mennék akár holnap is harmadszor is... szerintem az állatok itt jobban érzik magukat, mint egy átlag állatkertben, nekem ez jött le. És a játszóterek benne nagyon jók.
De én nem vetném el a pestit sem, mert hiába nagy, de elvész benne az ember, sok kis úttal, kis házakkal. Nem tűnik nagyobbnak, amikor benne vagy, csak, ha mindent meg akarsz nézni, akkor jössz rá, hogy ennyit nem bír senki gyalogolni. De ha nem kell mindent végignézni, akkor a pesti is totál klassz. Amit tudok tanácsolni, hogy nyitásra kell menni, akkor kb senki nincs. Ez igaz a veszprémire is.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10840

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Jelentem, voltunk a balatonban!!! A furi 7.5 éves kislány tényleg hatással volt a fiamra. Meg a bokáig érő, tökre hullámzó víz sem volt kutya, főleg, hogy pisimeleg volt. Kb fél órán keresztül kacagott!!! Semmit nem kellett tennem hozzá. De hozzá nem lehet érni a vízben, most sem, meg mindentől parázik. Aztán, ahogy süni fia, az enyém is egyik pillanatról a másikra megfordult és közölte, hogy ki akar menni. És többet nem ment be, semmi áron. A csónak baromira nem érdekelte, ami fura, mert ezzel csábítottak le a strandra :O Belement, majd kijött, hogy ez instabil és ennyi. Ellenben a kicsivel bementem csónakázni, egészen be, a mélybe (kapott egy mentőmellényt), hát akkora élmény volt! Végre, valami nekem és neki is kijutott :P Azóta kéri, hogy holnap is menjünk és kettesben ám! Na, az már nem fog sikerülni, holnap már nem lesz itt apukám, aki kint vigyáz a nagyra. Pedig akkora élmény volt... a nagy ugye nem akar jönni. Érdekes ez az egész, mert egy pillanatig azt hittem, túllendültünk ezen a nemakarokbemenni dolgon, élvezte is, mégis, ennyi elég volt, ő többet nem óhajt strandra menni. Nem igazán értem, hiszen kacagott, élvezte, látszott az arcán, hogy nézi ezt az aranyos kislányt, ahogyan víz alá megy és lubickol és irigykedett, látszott a szemén, a tekintetén, mosolyogva, ábrándozva nézte, ahogyan úszkált ak islány. Mintha lenne benne egy olyan félelem, amit nem tud megfogalmazni, így segíteni sem tudok neki, de ő is szeretne feloldódni, csak fél valamitől. Egészen biztos vagyok benne, hogy nem arról van szó, hogy ő simán utálja a vizet. Amikor nem jut eszébe ez a félelem, önfeledten kacag és pancsol.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10841

• Manka197
  • Manka197 profilkép
  • Nem elérhető
  • Lányom 9 éves Asperg, fiam 7 éves auti
Kimni, örülök a klassz élményeiteknek, a nagyfiadénak és a Tieteknek is!
Nálunk Kinga is eljátszotta 2-3 napig, hogy nem jön be, ordítás, rugdosás a strandon, közben öltöztettük a nagy cula lassan 7 éves lányt, aztán bevittük a vízbe. Nem kis látványosság voltunk. Aztán a negyedik nap az üdülőben simán felöltözött és jött a vízbe.
Nekem az jött le, hogy a vízben egy idő után unalmas, na meg amúgy sincs oda a fürdőzésért, lenge ruhában levésért. Otthon sem szereti levenni a pólóját, nem hajlandó vállpántos csini nyári ruhákat hordani, se vállpántos pólókat.
Meg azt mondogatta, hogy a parton többen vannak, mint bent (ebből gondoltam, hogy az emberek között szeretne lenni megfigyelő, ami a parton valóban így is volt. Fent ült a mászóka tetjén fél órákat, onnan az egész strandot belátta).
Na, csak azért írtam, hogy ezer meg egy oka lehet annak, amiért a fiad kint jobban szeret lenni.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10842

kimni:
Érdekes mennyire különböznek a gyerekeink. Zolika olyan a vízben, mint egy ksi ebihal. Nála inkább az a gond, hogy megy a saját feje után, és bugyborégol a víz alatt, nem azt csinálja amit mondanak neki stb. Szóval talán túl bátor is. Igaz én meg féel a víztől, talán ezért látom így. ;)

Köszönöm a tanácsokat, egyre inkább a veszprémi állatkert lesz a nyerő. Nem is annyira a tömeg miatt (bár az is számít), mint inkább azért, mert elsőre talán jobb egy kisebbel kezdeni, nem lenne jó kimenni fél óra után az állatkertből, mert megunta az egészet. Eddig nem igazán érdeklődött az állatok iránt, ez elég váratlan volt, szeretnénk kihasználni, minden új vonalat, had bővüljön az érdeklődési köre. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10843

Jobb ha megyek aludni, mert már megint össze-vissza irkálok. Jó éjszakát mindenkinek.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10844

• Lucy
  • Lucy profilkép
  • Nem elérhető
Sziasztok,
remélem, jól viseli mindenki a körülményekhez képest ezt a meleget.
Mi a panelban nem annyira, de napi egy-két frissítő fürdővel talán túléljük.
HáromMackó, nekem is azt mondták a Vadasban, hogy szerezzek helyi pecsétet, emiatt bejelentkeztünk a pszichiátriára a városunkban, és érdekes, hogy ott sem tudott róla a dokinő, akihez kerültünk. Azért adott rá egy pecsétet, persze csak ímmel-ámmal, de azt én nem tudtam, ill. nekünk úgy mondták, hogy egy megyei, ill.helyi szakorvosi pecsét kell. Tehát mi nem a szakfőorvost kerestük fel, hanem akihez kaptunk időpontot, éppen egy neurológus doktornőhöz kerültünk. Én már be is adtam múlt héten a papírt, remélem, elfogadják, ezzel a plusz pecséttel is. Útiköltség papírt is emiatt nem akart adni a házidokink, hogy nem helyben mentünk vizsgálatra, és egy helyi orvosi igazolás kellett volna róla, hogy a kivizsgálás helyben nem megoldható, indokolt Bp.-re vinni a gyereket. A neurológusnő viszont azt mondta, ilyet nem adhat, mert igenis diagnosztizálható lett volna itt is a gyerek helyben. Hát, így jártunk. Állítólag idéntől veszi a TB ennyire szigorúan ezeket a dolgokat.
Én most az ovikereséssel vagyok leginkább elfoglalva, a régibe nem szeretném, hogy visszamenjen, a többi jelölt 27-től tud érdemben segíteni, akkor jönnek vissza ált. az óvodavezetők szabadságról. Vacilálok azon is, hogy megnézzem-e a szegregált ovit, de valahogy egyelőre nem fűlik hozzá a fogam, integrációt ír a szakvélemény is. Egyedül az aggaszt kissé, hogy így viszont elég nagy a csoportlétszám, és ha kapunk is fejlesztést, az nem lesz valami sok. Jó lenne kijárni egy asszisztenst. A szakértői bizottság vajon beírja, ha kérem, vagy jól meggondolják, hogy kinek és mi okból ajánlják meg?
Kicsit, ill. őszintén, nagyon is, félek, mi lesz, a kisfiam júniustól itthon van, hogy fog megint belerázódni? Na, mindegy, megpróbálok elérni, amit lehet.
Ráadásul a lakáseladás miatt azt sem tudom, meddig maradunk itt, bár ahogy elnézem, manapság ez sem egyszerű menet. Sopronban van néhány szimpatikus integráló ovi, egyelőre marad ez úticélnak, de mivel jelenleg nincs ajánlat a lakásra, itt kell hogy ovit kezdjünk. Nem vagyok ettől túl lelkes, megmondom őszintén.
Kimni, valóban nem egyszerű a dolgod, kitartás, szerintem jól csinálod.
Szanya, nagyon ügyesek vagytok, nálunk a kutya segít sokat, nagyon szeretik egymást a kisfiammal, segít sétálni vinni, rendszeresen ad neki a kajájából. Az eb már követi, ha kap valami csemegét a gyerek, tudja, hogy neki is jó eséllyel pottyan le valami. Persze ha ebünk ráül a kirakott betű puzzle-jára, akkor azért elküldi a helyére, ugyanígy minket is letol.
Mindenkinek további jó pihenést, sziasztok.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10845

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Kimni örülök, hogy legalább 1 jó élmény lett belőle az egész családnak!
Maci, vidd csak el, az enyémet is a hidegen hagyja és a legtöbb állatot utálja, mégis elráncigáltam (a bp-ibe). Annyit tűztem ki célul, hogy 10-12 állatot megfigyeltetek vele alaposan.
Amikor a nyáriszünet elején elmentünk a 3 gyerekkel (+ unokatesó), a kicsim már volt egyszer a magánovival is az állatkertben és nem is tudott mondani semmit hogy mit látott (persze akkor kezdtük el gyakorolni azt, hogy mit láttál, mivel játszottál, de azért már akkor is furcsa volt ez a se kép se hang) No ezért vittem vissza viszonylag hamar, mert kiváncsi voltam, ha végigmutogatom neki az állatokat én, azután mit mond majd.(Bizonyára csak az előtte álló gyereket nézte az én kis drágám a sorban-gondoltam én) Nem mondom, hogy élvezet volt vele, mert olyan szinten nem érdekelte, hogy..
Ott a zsiráf -mondom...erre a szokásos totál másik irányba tekeredés mint amerre nézni kellene. És ez ment az összes állatnál, Közben persze minden gyerek tátott szájjal bámulja az állatokat. És tényleg a tigris egy félembernyi hústömbött szopogatott, a jegesmedve ki be ugrált a vízbe. De aztán csináltam belőle élménynaplót és azt érdekes, többszőr megnézegette.
Nem árt azért ha ismeri az állatokat, mert nálunk annyira érdektelen ezen a téren, hogy simán a tehén is ló a róka az kutya és még sorolhatnám. Bezzeg a közlekedési eszközöket nem keveri :laugh:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10846

Szanya,szerintem ezen ne aggódj ,hogy Zolika nem tudta ,hogy milyen nap volt éppen aznap . (hétfő ,vagy szerda ,mindegy.. )Ezt az átlag Nt gyerekek is nagyon nehezen tanulják meg . A kisgyerek azért mégiscsak elsősorban a jelenben él .Persze ,felfogja ,hogy reggel van -e ,vagy este :cheer: Bár nekik sokszor az is zavaró pl .télen ,hogy sötétben mennek haza ,ilyenkor mondják is ,hogy este viszik haza őket ,hiába van délután négy-fél öt . Nagyon nehezen tanulják meg a napokat a gyerekek (nagycsoportban sem tudják sokan ),úgy tanítjuk :hétköznapok :hétfő,kedd..,hétvége :szombat ,vasárnap )"Mit csináltál a hétvégén ?"_tudja a gyerek .Melyik a hétvégi nap,arról már fogalmuk nincs.A. napszakokat talán jobban megtanulják ,mert cselekvéshez tudják kötni :reggel felébred ,oviba megy ,délelőtt játék ,stb . Ezek jelölnek valami egymásutániságot , napi rutint . A másik a hónapok ,évszakok ,amit nehezen tanulnak meg .Még az évszak csak -csak megy középsőben -nagycsoportban ,de a hónapok !Nem mernék megesküdni rá ,hogy mindegyik nagycsoportos tudta ezeket ,mikor suliba ment :blush: Pedig amikor ennél a témakörnél tartunk (napok ,vagy évszakok ,stb .)mindig tanítunk mondókát is ,példákat mondunk ,hétköznap mit csinálunk általában ,hétvégén (megnevezve :szombat ,vasárnap )mit csinálunk a szabadidőnkben ,szituációkat mesélnek ,körforgókat készítünk :évszakforgó ,hónapforgó ,stb . Beszélgetőkörben pedig minden kisgyerek elmondhatja hétfőn a hétvégi élményeit.Sokan mégsem tudják a napok sorrendjét.Ezzel nem vagytok elkésve . Marcell csak azért tudta ezeket kívülről -betéve négy és félévesen ,mert a a szűk érdeklődési köreinek egyike volt . Azt hiszem ,meg is untuk ,mikor hatféle verzióban kellett neki tanítani a "jégen járó januárt "..

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10847

Kimni ,meglepő ,hogy bizonyos dolgokban mennyire hasonlítanak a gyerekeink . Marci is utál itthon üldögélni hosszú távon ,akkor rátör a hiszti,hogy mi lesz vele itthon ,hogy milyen gonoszak is vagyunk ,hogy nem visszük őt sehová.Ez nyilván lehetetlen egy nyolc hónapos csecsemővel ,meg Marcellal menni -menni a negyven fokos melegben Persze,heti egyszer-kétszer elmegyünk azért :) .Ő is imád szomszédolni ,az egyik szomszédban lakik egy kilenc éves kislány ,azzal szoktak hárman kutyát sétáltatni néha (ő,a kislány ,és Ruben ,Marci kis nagybácsija ).Marcinál pl .azt is nehéz megértetni ,hogy ha kint van , Anita ,a szomszéd kislány a házuk előtt ,akkor most mért nem mennek együtt kutyát sétáltatni . Szituációhoz kötött :egyszer már ez megtörtént ,akkor mért ne lehetne most is ugyanúgy. Nem vesz figyelembe bizonyos körülményeket . A másik szomszédban is szívesen fogadják ,ott csupa finomságot szokott kapni . Szerencsére elég ritkán megy oda.Ebből múltkor hatalmas konfliktusunk volt :a szomszéd néni a fiát hívta ebédelni :"gyere ebédelni ,fiam !"-közben Marcira nézett a kerítésen túlról (nyilván akkor vehette észre Marcellt :) . Marcika ezt úgy értelmezte ,hogy őt hívták ebédelni ."Anya ,én tudom ,rám nézett, Éva néni ,tudom ezeket a dolgokat "_mondta . Ellenben én szerinte nagyon kis butus voltam . Fél órán keresztül próbálta bőgve magyarázni nekem ,hogy igaza van.Hát ,nem is tudom ,annyira kellemetlen ,úgy csinál mintha éheztetnénk . :blink:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10848

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Andesz, mintha a fiamról írtál volna :ohmy: A szomszédokkal kapcsolatban ugyanez! Pont az ebéd volt 2n apja a balhé, hogy ő a szomszédnál akart ebédelni. Mert őt hívták (és nem hívták) és én voltam a buta, hgy ezt nem értettem. Meg, megkérem rá, hogy ne menjen most át,mert zavarjuk a Zsuzsi nénit. Nem Anya, nem zavarjuk, tudom, hogy nem, nem érted? És megy a hiszti ezerrel. És megmagyarázza, miért nem persze. Nem ez a szociális vakság különben? Tényleg hasonlítanak mentalitásban a fiaink! Nekem úgy tűnik, Marci érettebb azén fiamnál, érdeklődési körben egészen biztosan, mert a saját gondolatai is olyan érettebbek. Az enyém szeptemberben lesz 6 éves, Marci sem sokkal idősebb, ha jól sejtem, ugye?
Ja, és a kutyasétáltatás másokkal, az valami frenetikus program. Kár, hogy nekünk ez ritkám van.
Oldalmegjelenítési idő: 0.586 másodperc