Sziasztok,
HáromMackó, de jó,hogy nem vacakolnak a pecsétekkel a MÁK-nál, de most fordítva belegondolva a dologba, csak nem lesz baj, hogy két pecsét szerepel a papírunkon? Csak nem küldik emiatt vissza?
A másik,hogy nekem is jött válaszlevél a szülőtréningekről, és köszi, Tomger, hogy te is megírtad. Mellékelve volt egy mondat is a levelükben, hogy az útiköltséges papírt az infónál ne feledjük el lepecsételtetni. Nem tudom, mi fogunk-e kapni a házi gyerekorvostól, ez sima útiköltség-papír nyomtatvány, vagy hogy kell kérnem? Sajnos akadékoskodott múltkor is, ráadásul ha kiderül, hogy ez egy tréning, nem vizsgálat, hát, félek, hogy nem ad majd papírt. Pedig Baranyából jövünk, jól jönne egy kis költségtérítés.
Hab a tortán, hogy pont az első tréning napján lesz az Ados-teszt, és pont időben ugyanakkor. Arra is gondoltunk, a férjem beül a tréningre, de nem tudom, a tesztnek előbb vége, utána mi addig mit csinálunk? Nem tudjátok véletlenül, ha erről a szériáról lemaradunk, akkor mikor lehet kb. számítani a következőre? Már csak jövőre? Milyen sűrűn van ez megszervezve? Köszi, ha valaki tud írni valamit erről.
Szanya, én megpróbálom az asszisztenst, de hogy őszinte legyek, nem merem remélni én sem, hogy kapunk. Az nem elég indok, gondolom, hogy a dadust lefoglalja, és nem jut idő más gyerekre, persze ezt sarkítva kell érteni, de mondták, hogy a kisfiam kétemberes. Még jövő héten hívom a gyógypedagógust állandóan alkalmazó integráló ovikat, az szuper lenne, tehát fixen ott van alkalmazásban saját gyógypedagógus, nem csak ez az utazó szolgálat, olyan jó lenne, ha felvennék. Az eddigiben nem érezte jól magát, az egyik óvó nénitől fél.Ráadásul én nyár elején balgán beígértem neki, hogy ősszel már az új helyen kezd, ahova költözünk, aztán tessék, még mindig itt vagyunk. Nem akarom, hogy úgy érezze, becsaptam. Kicsit el vagyok keseredve, megmondom őszintén, hogy ez a lakáseladás is csak akadozik, tényleg annyira reméltük, hogy sikerül a nyár folyamán.
A hónapokat, hét napjait, évszakokat már jó ideje szépen tudja a kisfiam, hamar megjegyez dolgokat, mostmár azt is mondja, melyik hónap hányadik az évben. A napokat, évszakokat is, kérdezi sokszor, hogy ma milyen évszak,nap stb. van, és szoktam tovább vinni, hogy mi lesz holnap, mi volt tegnap stb. Egyébként a TSMT feladatsorunkban van egy olyan elem most, hogy az óriás gimnasztikai labdán ül a sarkán a gyerek, és 6x balra, 6x jobbra köröztetjük, közben a hónapokat sorolva, így kijön a 12.
A nagy labdát szoktam a térdemmel beszorítani a sarokba, megfogja a kezem vagy a partfisrudat, és azon ugrál, ez a trambulin nekünk. Mielőtt a terapeuta ezt behozta a képbe, eszembe nem jutott volna, pedig a kisfiam notórius ugráló, a matracrugók készen is vannak. De ez jó módszer az energia levezetésére és közben tanulni is lehet, pl. kérte, hogy a teljes abc betűire ugráltassam, már betéve tudja.
Megtanult most nyáron olvasni is, persze akadozva megy még, de erőlteti egyre. Ez az egyik terület, amire fókuszál, másik a számok, a 150-es ugrássorozatokat is végigszámolja, angolul és németül tízig számol, aztán még az állatok, ami fixa idea.
Kapott munkafüzeteket is, ekörül forognak még a lenti sétáknál is a gondolatai, ébredéskor is ezzel kezd, szóval, igencsak túlzásba viszi ezt a dolgot.
Sajnos ugyanakkor nem megy oda a gyerekekhez, igaz, figyeli őket, de eddig jut, az oviban is mindig egyedül játszott. Érdekes, hogy nekünk sem mondja sosem, hogy le szeretne menni sétálni, de ha szólunk neki, örül, hogy megyünk. Szóval, én a kezdeményező készséget hiányolom nagyon belőle ilyen téren. Nála a leggyengébb láncszem, ahogy észrevettem, a szociális kapcsolatok, márpedig ez nagyon fontos dolog, bízom benne, hogy javulni fog ilyen téren. Ma örültem neki,mikor itt fent mondta, hogy R., a szomszéd kislány jöjjön ide. De lent, ha találkozunk, legfeljebb megkérdi tőlem, mit csinál R., és annyi. Ha mondom, kérdezd meg te, halkan elnyög valamit, de olyan gépiesen, nagyon fura, látszik, hogy mintha nem értené, miért így kell.
Ami nagyon ciki nálunk, az a túlzott közvetlenség az idegen felnőttekkel. Ugye áruljuk a lakást, és jöttek már többen megnézni. Volt, hogy odafutott egy fiatal sráchoz, és a pólóját húzkodta volna fel, meg mondta, hogy szőrös bácsi, valszeg a borostára utalt. Boltban, postán volt, hogy átkarolt idegen embereket, ilyenkor ez még éppenséggel aranyos, de tíz év múlva? Remélem, addig megtanulja, hogy nem szabad. Persze mondom neki, legutóbb már nem csinálta.
Nagy szó, hogy megint néz mesét, a Pimpát erőltettem kicsit, és most hajlandó pár percre leülni megnézni, egyébként egész nap leköt, szó szerint. Estére kész vagyok, de ne panaszkodjak, hiszen egyszem gyerek, ahol többen vannak, talán nehezebb, vagy könnyebb, ki tudja, talán lekötnék kicsit egymást.
Mindenesetre nagyon jó lenne, ha tényleg sikerülne valami jó ovi, ez a legfontosabb most, amit intéznem kell. Holnap hívom a bizottságot is, holnap lesz valami tanévnyitó, azt mondták egy hónapja, hogy akkor lesznek csak. Megvan a személy, akivel beszélnem kell, kíváncsi vagyok, mikorra kapunk időpontot.