LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10809

• Dreamer
  • Dreamer profilkép
Pórázt kell rá kötni! :P
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10810

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Szerintem az üléshez elég lenne odaláncolni :P

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10811

Kimni, örülök, hogy apukád segít egy kicsit, mert ahogy a helyzetet leírod, elég gyorsan be lehet így csavarodni, az biztos! Remélem, hogy gyorsan találsz a férjednek lakást, mert ez aztán tényleg nem hiányzik a napi feladataid mellé. Majd írd meg, hogy bevált-e a csónak!

Képzeljétek, ma reggel a fiam felszólított, hogy adjak enni a macskának! Azt mondta: "Macskakaját. A macska éhes!" Ledöbbentem.
Tegnapelőtt este meg szokásos esti rutin, elolvassuk a naptárban, milyen nap van és a címkékről, hogy miket csináltunk aznap. Mielőtt megszólalhatnék, már mondja: "Ma kedd van." Mondom neki, nem, mert hétfő! "Ma hétfő van." Kérdezem, hogy "és, hol voltunk ma?" "Játszótér" "és még mi volt?" "takarítás". Tegnap este a gyerek mondja, hogy "Ma kedd van. Játszótér, takarítás, kispárna." :laugh: A harmadik a babzsák volt, azt gondolta kispárnának. Ugyanis tegnap babzsákozást kezdeményezett teljesen magától! (Meg mellesleg épített egy akadálypályát és nekem és az apjának is futnunk kellett meg ugrálni és mászni is... :laugh: )
Elképesztő! De a döbbenet az, hogy ezért mostanában nem is tettem semmit! (Illetve naptározunk meg naplózunk, de mást nem.) Kíváncsi vagyok, hogy ma szerdát mond-e este? Az azért már tényleg nagyon meglepő lenne.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10812

• Dreamer
  • Dreamer profilkép
Nálunk is voltak ilyen hirtelen meglódulások. Ilyenkor kell nagyon megdicsérni érte! ;)

Mondjuk a fiam a bölcsis néniket lepte meg ezzel anno, amikor egyik nap hirtelen a déli létszámellenőrzésnél felsorolta helyettük, hogy hány gyerek jár a csoportba, abból mennyi van itt, és név szerint kik a hiányzók. :D Addig abban sem voltak biztosak, hogy ismeri a csoporttársai nevét. Ismerte.
(Ettől még mondjuk elsőben simán nem tudta még a második félévben sem nevén nevezni az osztálytársait.)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10813

Az új diagnózis mellé megkaptuk a MÁK felé az igazolást, amivel emelt családi pótlékot lehet igényelni. Elég hosszabbításnál ezt az igazolást beküldeni, vagy más is kell még hozzá?
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10814

Nekem múltkor azt mondta az ügyintéző, hogy nem kell hozzá semmi (nem is küldtem be mást). De azért szerintem kérdezd meg. A határozaton rajta van az ügyintéző neve és telefonszáma.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10815

Kaptunk egy tájékoztatást, ami kicsit érthetetlen, vagy nem túl logikus. Ezek szerint, ha nem a megyénkbe tartozó szakorvos állította ki az igazolást, akkor nem érvényes, csak akkor, ha a megyei gyermekgyógyász szakfőorvos is ellenjegyezte?? Ez most tényleg így van? Ezek szerint még be kell jelentkezünk Fehérvárra is, hogy a Delej utcai igazolást aláírassuk ott is? Ez így nagyon csücskös, mivel 31-én lejár a családi pótlék, arról nem beszélve, hogy újabb nyűg.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10816

Hát ilyet még nem hallottam és nekem is értelmetlennek tűnik. Egyáltalán mi az, hogy megyei szakfőorvos? Ezt a papírt a MÁK küldte?
A családi pótlékot kifizetik utólag, be nem bukod, csak később jön.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10817

• Dreamer
  • Dreamer profilkép
A megyei szakfőorvos az atyaúristen ilyen ügyekben. Felülbírálhatja bármelyik orvos döntését anélkül, hogy egyáltalán látná pácienst. Volt egyszer egy cikk ebből, hogy egy egyedülálló kétgyerekes anyától egyetlen tollvonással elvette a jogsiját, és semmilyen módon nem lehet megtámadni a döntését.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10818

Akkor se értem. Tőlünk nem kértek ilyen főakárkis papírt. Ez valami új dolog?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10819

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Szanya:
Így megy ez a fejlődés dolog! :laugh: Szerintem szerdát fog mondani este a fiad, de ha mégsem, akkor is tudja, érti a naptár működését! Remélem egy kicsit megnyugtat ezzel a fiad és kevesebbet fogsz aggódni. Egyébként az én fiam is nagyon szereti a naptárakat, és nagy segítség is az idő múlásának követésében és az előre tekintésben. Gratula nektek! :)

Dreamer:
Nálunk is hasonló volt az ovis gyerekek nevével. Középsős korában hazahoztuk a csoportképet, leült mellém és mindenkinek elsorolta a nevét és hogy mi a jele.
Ma már próbálok nem nagyon meglepődni a hirtelen előre ugrásokon, de még mindig hihetetlen tud lenni egy-egy reakciója.

A MÁK-os papírhoz nem tudok hozzászólni, nekünk tavaly 5 évre megadták az emelt csp.-t, mert a Vadasból kapott papíron az volt, hogy 5 év múlva kell mennünk kontrollra. Viszont 31-én megyünk az okmányirodába intézni a 2013-as évre a gépjárműadó kedvezményt, kíváncsi vagyok, hogy mire megyünk majd! :unsure:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10820

MÁK írta a levelében. Lehet, hogy félreértelmezem, de akkor meg nem egyértelműek, legalábbis nekem nem.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10821

Szanya1:
Te Pest megyében élsz, és a Vadaskert is, meg a Delej utcai intzémény is itt van. Tavaly ilyen egyébként nem volt. Nem szeretnék két helyre járkálni. Gondozásba vettek bennünket a Delej utcába, meg voltunk velük elégedve, nem szeretnénk még egy helyre járkálni csak azért, mert ez egy újabb adminisztrációs izé, de majd utána járok, remélem, csak én értettem félre. ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10822

Champ, tényleg óriási, hogy már a napokat is érti, de a legnagyobb az az, hogy egyrészt el tudja mondani, mit csináltunk (még ha vizuálisan megsegítve is), másrészt meg az, hogy észrevette, hogy a macska éhes! Egy élőlény! És mégis meglátta, észrevette!

HáromMackó, szerintem hívd fel az ügyintézőt és kérdezz rá. Hátha nem kell.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10823

Ez igaz. És lehet, hogy a nem Pest megyeiek első diagnózisa máshonnan van, a saját megyéjükből, náluk ez azért nem derült ki.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10824

Sajna egyenlőre elérhetetlenek, de majd megírom mire jutottam.

Nagyon ügyes a kisfiad. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10825

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
3mackó: ezt a szerepjátékot te mutattad neki? együtt játszottátok, vagy egyedül találta ki?
Mert az én kicsim nem csinál ilyesmit, igaz sose ültem le vele, semmi effélét nem csináltunk együtt. (Nem megy nekem nagyon ez a mintha játék... :blush: )
Most viszont próbálgattam vele én is, hogy etesse meg a malacot szénával, az tetszett neki, meg hogy elesett a baba, anyukája simogassa meg, adjon neki puszit. Még ezt is utánam csinálta. De szerintem magától nem menne ez neki. Ezért kérdezem.
Viszont nálunk, Latka két éves videóin olyan gyönyörűen eteti a nyulat, hogy namég. Beszélget vele, megkeveri a levest, gyere nyuszi nézd mit főztem, kész a leves. És eteti simán. De ez csak utánzás, mindent én mutattam neki, szerintem még a mondatokat is tőlem vette át.
És ő mutogatott is. Első igazán gyanús jel az ismételgetés volt, és a tartósan fennálló hibás ragozás. De mivel a kicsi még nem beszél több szavas mondatokban, ezt nem tudom lemérni.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10826

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Ezek az utánzásos mintha játékok is nagyon fontosak, mert nálunk is dettó ez volt, utánzott 1.5-2 évesen, a fél évvel idősebb tök nt unokatesó anyja meg sárgult az irigységtől, hogy ejde ügyesen mintha játékozik az enyém. De ezekből az utánzásokból mára kialakult az igazi mintha játék. Bár valóban kevés élőlénnyel :), de abszolút tud ilyet a fiam, nem csak utánzásból. Mára... mert azért ehhez kellett ez a sok év és sok inger. SZóval, ennek is örülni kell és szerintem ezt is érdemes erősíteni.

Szanya, hatalmas gratula a fiadnak :D Ebben speciel (naptár) pontosan ott jártok, ahol mi, csak ugye fél évvel idősebb a fiam, szóval nálunk is 5.5 évesen indult el! És tudom, mennyire vártam, mert már összevissza aggódtam, hogy marhára nem érti, hogy tegnap, holnap, nem hogy kedd meg szerda. Nálunk voltak visszaesések, volt, hogy egy időre megint nem tudta és sokáig tartott, mire valóban megtanulta, de még most is téveszt és még most sem mindig tudja összerakni, hogy 1 hónap vagy 2 nap. Az évszakokat megtanulta, de nem érti pl. Csak azért írom, hogy ne szomorodj el, ha 2 hét múlva nem fog menni, vannak ebben is hullámvölgyek. Hónapokba telt, mire nagyjából magabiztosan mondta, hogy ha ma szerda van, akkor holnap csütörtök és utána péntek és így kezdte el számolni, hogy mennyit kell várni adott napig.
Annak különösen örülök, hogy elmondta, mi volt aznap!!!!! Az enyém még mindig nem mondja csak íyg el! Meg, hogy cicát etet! Fantasztikus!!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10827

Kimni, köszi, örülök neki nagyon. :) És teljesen igazad van, bizony visszaeshet, mivel szokott ilyenekben. Viszont ha vissza is esik, elég hamar elő tudom varázsolni a korábbi tudást, ami többször már nem szokott eltűnni. :)
De ez a macskaetetés! Eddig is megetette, mármint fizikailag adott neki enni, ha segítettem, de hogy szól érte! Mégis van abban valami, hogy észreveszik ők az élőlényeket, csak zavaróak számukra. Úgy látszik az elég egyértelmű helyzet, mikor éhes a cicus. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10828

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Szanya, nagyon ügyes a fiad, szuper!!!

Labolen, tényleg fogalmam sincs hol itt a normál határa, mivel az én nagyfiam 0 szerepjátékot játszott ennyi idősen(talán csak nagycsoportos korban kezdett némi robotreptetést és csatákat játszani), de mondatokban beszélt 2 évesen, együttérző volt.... Állandóan csak építette a robotokat és ahogy kész volt az egyik már építette is a következőt, nem játszott velük. És később sem volt rá nagyon jellenző...
Oldalmegjelenítési idő: 0.565 másodperc