LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10646

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
marco, ez az elgurul a gyógyszerem kifejezés tetszik, még egyetem alatt használtuk sokat, arra emlékeztet :D Hát ja, sokszor gurul el az enyém. Engem ez a két kisklambó rendesen ki tud akasztani időnként. Nem véletlen, hogy közel-távol nincs senki, aki pár óránál többre bevállalná őket együtt. De a világ két legédesebb, legszerethetőbb gyereke :D :blush: Nekem az eddig legeslegdurvább az volt, amikor a kicsi már fél órája (!) bömbölt a tömött büfésor közepén a balatonon, nem hagyta abba, már nem értettem, mit akar, mert mindegy volt, csak hiszti legyen és menni kellett volna, de ő leült a földre és úgy folytatta. Egyszerűen akkor minden gyógyszerem elgurult és megszorítottam a karját és felemeltem tiszta erőből. De odacsíptem a vállán a bőrt és belilult.... Nem fájt neki, nem szólt utána sem, kérdeztem, fáj-e, mondta, mi? De lila lett. 2 napig ültem itthon bambán és elképzeltem, milyen lesz a börtönben majd nekem. Majd később meséltek ilyet barátnőim magukról, akkor megnyugodtam egy picit, de azóta alig merem megfogni a karjukat... Nálunk nincs testi fenyítés, pedig sokszor elgondolkodtam azon, hogy lehet, hogy van az a pont, amikor kellene? Mivel nem tudom őket felemelni, már a karjukat sem nagyon merem húzni, konkrétan, csak verbálisan tudom őket bármiről is meggyőzni, ami elég sokszor egyik fülükön be, másikon ki. Ja, és az én érintett fiam is olyan, mint Marci, ha véletlenül orrbanyomja az öccsét, akkor fel van háborodva, hogy miért vagyok mérges és foglalkozunk a dologgal. Néha olyan durva sérüléseket okoz véletlenül az öccsének, hogy muszáj valahogy figyelemre szoktatni, tudnia kell, hogy ez nagyon rossz és ezután mindenki mérges rá (nem figyel egyszerűen, nem érdekli, hogy van a lába alatt valaki pl).
Szanya, az elütős dolog is ilyesmi, ha elengednék azt, aki véletlenül üt el valakit, akkor nem figyelnének eléggé az emberek. A rókás sztori után értettem meg ezt különben! Látva, hogy mennyire tojtak rá abban az autóban a rókára, hiszen jár ez valami következménnyel? Nem. Sok ember nem jóindulatból figyel a gyalogosokra, hanem, mert félnek a büntetéstől (meg egyéb szabályt is ezért tartanak be). Persze, aki tényleg totál véletlenül el valakit, pedig egész életében figyelt, mint állat, az szívás - de ez az helyzet, amikor megéri beáldozni valszeg ezt a néhány esetet (és példát statuálni ezzel), cserébe nagyon sokan sokkal jobban fognak figyelni és kevesebb gázolás lesz összességében. Azt gondolom teljesen optimális megoldás nincs, ez még mindig jobb, mint amit én pl ki tudnék még találni.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10647

• piros.zsuzsanna
  • piros.zsuzsanna profilkép
begurulásra: nálunk a kiabálás egy dolog miatt hatékony: a tartalom egyáltalán nem érdekli, szóval úgy is rászólhatok: "lekvárosbukta!!" (talán úgy mégsem , mert ha ez vicces zsó neki, akkor úgy kacag, mintha csiklandoznám...), mert csak az érdekli, hogy hangos. Neki már az is kiabálás ha csak picit megemelem a hangom, és ez eléggé bünti jellegű, már azt sem bírja ha 1szerre ketten beszélnek, befogja a fülét...de nagyon szégyellem magam ha rákiabálok, de van ilyen sajna...

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10648

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Champ, édes lehet a kislányod :) Igazi NT és igazi kislány is :) Amúgy már régóta mondom, hogy aki azt állítja, hogy soha nem mond olyat a gyerekének, amit utólag megbán (vagy sosem ordít vele), az tutira hazudik, vagy marslakó a gyereke :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10649

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Na, most már asszem publikus lehet a dolog, a gyógypedünk kérte, hogy keddig ne hangoztassuk, de elmegy a gyógypedünk. Padlón vagyok, nekünk ő nagyon bejött. Egyszerűen totál tanácstalan vagyok, a fiam nem tud akárkivel haladni, ez már annyiszor bebizonyosodott. Lehet, hogy átmegyünk az autizmus alapítványhoz, még nem tudom :( A lényeg, hogy most jelenleg nincs fejlesztése ezért. Esik vissza rendesen, én pedig most nem tudok a balatonon vele foglalkozni, nem tudok képeket gyártani, olvasni neki (4 könyvünk van itt), semmit. Én nem tudom, hogy direkt szívat minket ez a sors? Mindenesetre nem megy iskola előkészítőbe, az túl sok lenne neki, új gyógyped (és lehet, hogy új hely is), logopédia, gyógytorna és úszás. Az előkészítő sorrendben ezek mögött állt. Áhhh...

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10650

• piros.zsuzsanna
dreamer: nagyon tetszettek a hozzászólásaid! de sajnos én sem tudom elmagyarázni neki, hogy a véletlen volt! az nem minden, hogy attól figyelni kell. hogy vannak szabályok, amikre ha nincs is teljesen szikár, logikus magyarázat akkor is szabály....és a következmények elfogadtatása pedig....jajj...(ráadásul nagyon remek köröket tud kitalálni, hogyan is voltmás valaki hibás ő helyette)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10651

Kimni, sajnálom. :( Gondolom, Katához járnátok? (Emmánál úgy tudom, nincs is szabad időpont.) Milyen király lenne, ha egy időpontban járnánk! Tudnánk dumálni az óra alatt. :cheer:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10652

• Dreamer
  • Dreamer profilkép
Én ezeket az iszonyat lelkiismeret furdalási dolgokat egyszerűen nem értem.

Most vannak olyan helyzetek, amikor egyszerűen nem lehet figyelembe venni a gyerek egyéni fuvallatait. Mert ha azt tesszük, az százszor károsabb, mint egy karszorítás, vagy mint egy fenékre verés. Lesznek olyan szituációk, amikor a gyereknek kérdezés nélkül, azonnal engedelmeskednie kell majd a saját érdekében. (Akár egy közlekedési vészhelyzet, bármi otthoni baleset.) Ha nem szokja meg, hogy a szülő időnként okkal kér dolgokat amiket meg KELL tenni, azzal saját magát, a testvéreit, és a szüleit keveri bajba egyszer majd. Ez ennyire egyszerű.
Nálunk ha van két dolog között választás, akkor eleve felkínáljuk általában. Ha nincs, akkor nincs. Ha valamit ráér 10 percen belül megcsinálni, akkor kérjük, és kivárjuk. De ha én vagy az apja azt mondja, hogy MOST, a megfelelő hangsúllyal, akkor ott nincs vita. (És ebben egyenlőre nálunk is az NT húgi aki még néha bizonytalan, de általában csinálja, csak iszonyatosan megsértődik rajta. :D)
De ehhez biza kellett egy pár "seggrepacsi". És az a társadalom, amely ezt a fegyvert teljesen kiveszi a szülők kezéből, az anarchiába fog süllyedni. Ezt nagyon komolyan mondom.
És még valami!
Nem kellett sokszor alkalmazni testi fenyítést. Talán 10 év alatt volt 4-5 eset, amikor kaptak egyet a fenekükre. A továbbiakban elég feltételesen beígérni is, mert az emlékek hatnak. ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10653

• piros.zsuzsanna
bocs, hogy ilyet kérdezek, mert 1általán nemide tartozó dolog, de ti ismeritek a dél-pesti kórházat? milyen hely az?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10654

Dreamer, teljesen egyetértek.

Zsuzsa, én egyszer voltam a belgyógyászaton látogatni, rééémes volt, de hol nem rémes a belgyógyászat? Idejönnél dolgozni? Szuper ötlet lenne, de javasolom inkább az Uzsokit, nekem sokkal közelebb van. :laugh: Viccet félretéve: azt most újították fel, nagyon szép, kulturált munkakörnyezet, a Jáhn úgy tudom, nincs felújítva. Hogy a betegek milyen rétegből származnak ott, azt nem tudom, de szerintem rosszabb lehet az összetétel, mint itt, mert a Jáhn körzete nagy és nem csak a kultúrkertváros tartozik oda.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10655

• piros.zsuzsanna
dreamer :nálunk sincs testi fenyítés, de el kell ismernem: bántalmazni is lehet szavakkal és gesztusokkal is.....tehát nem ezen múlik a dolog...én ellenzem a testi fenyitést, de popper péter is írt egy nagyon tanulságoos esetéről, ahol az édesanyja "megrakta" a gyermeket, és akkor és ott az volt a helyes...szóval semmire sincs recept (sajno! bárcsak ilyen egyszerű lenne a gyereknevelés)...nekem nehéz a kisfiammal megértetni ezeket a dolgokat, főleg a MOST, KELL témában....de a fejlesztőnk szerint és szerintem is ez a legfonotsabb dolog MOST :). Nekem ebben sajnos a családom nem igazán partner. pedig 1et értek veled: ez a gyermek biztonsága miatt is nagyon fontos, és amiatt is, hogy önállóak lehessenek felnőttként, ahhoz is ez az első!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10656

Most írja a szolgáltatónk, hogy valaki megpróbálta meghekkelni az egyik menüpontunkat nemrég. (Nem regisztrációhoz kötöttet.) Hogy milyen hülye, rosszindulatú emberek vannak ezen a földön, az valami egész hihetetlen. Pár hónapja az AOSZ oldalát hekkelte meg valami albán banda. Mire jó ez????????

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10657

• piros.zsuzsanna
igen, szeretnék menni, és ott ajánlottak állást, de senkit sem ismerek ott, és nem is hallottam érdemben róla...de talán ezek miatt amiket említesz....az uzsokiról igen, jókat hallottam én is...egyenlőre azokat veszem számba ahová kerestek embert, vagy engem ;), de máshol is körül nézek...de ami miatt izgulok, hogy mit merjek vállalni, illetve mennyit mondjak el a SNI-s kisfiamról, mert az itteni klinikáról is emiatt jönnék el, mert nem vették jól ezt a dolgot (hogy illedelmesen próbáljak fogalmazni)....

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10658

• piros.zsuzsanna
akkor azért dobáltminket lefelé az oldal....de miért csinálnak ilyet? vagy ez az ujjgyakorlat nekik?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10659

Szerintem érdemes lenne egy pesti kirándulást megejteni, közben meg megnézni a helyszínt. Abból a szempontból nem rossz kezdésnek, hogy legalább Budapesten lennétek, itt sokkal szélesebb lehetőségek vannak. Lehet vállalni magánpraxist is, az szerintem tök jó, mi gyakran járunk pont fül-orr-gégészhez magánba és téli szezonban nagyon szépen tele van. Több olyan szolgáltatóhelyről is tudok, ahol rendelőt biztosítanak.
Magánban meg nem fog reklamálni senki az SNI gyerek miatt.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10660

Szerintem az inkább szerverhiba.
Fogalmam sincs miért csinálják. A férjem szerint tizenéves srácok vagánykodnak ezzel egymás közt.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10661

bundáskenyér

irtam neked privit de szerintem valamit elnyomtam és elszállt. Néz már rá de tuti nem ment át akkor megint leírom.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10662

• piros.zsuzsanna
igen, jövőhéten felmegyek,körülnézni...meg átmegyek Siófokra is...kösz a tanácsokat! :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10663

• bundáskenyér
  • bundáskenyér profilkép
  • Nem elérhető
  • 10 éves középsúlyos auti kislányom van
Katalin!
Nem jött át!
Itt próbáld
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10664

Dreamer: A MOST! szót én is szoktam használni! És többnyire olyan hangsúllyal, és nézéssel és általában már a sokadik felszólítás után, hogy ilyenkor hatni szokott, általában még Zolikánál is, bár nála ha néha bevetjük a 3-ig számolokat is az is szokott használni (többnyire) ;)
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10665

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Szanya:
Ha lesz pesti találka az nekünk teljesen OK, írjátok hol és mikor. Jöhet a tesó is?

P.Zsuzsa: Hát, durva, hogy a munkahelyed, ami eü. intézmény "nem nézi jó szemmel" a fiad állapotát. Én ezt iszonyú elkeserítőnek tartom. Az előző munkahelyemen a főnök előtt erőssen titkoltam, hogy mi van a fiammal, mert időnként kifejtette, hogy mi a véleménye az értelmi fogyatékosokról, és attól forgott a gyomrom. A mostani más. Itt néhány kollégám tudja (az egyikük testvér ott iskolatitkár, ahová ősszel suliba megyünk), de látom, hogy amíg a fiam helyzet nincs hatással az általam elvégzett munkára, addig ez itt senkit nem zavar. Sőt, a munkahelyem támogatja a városban működő auti alapítványt! Nem tudom milyen indíttatásból, évek óta így van. :) Ja, és köszi a megerősítést a műtét utáni étkezésről! Mondta a dokink, hogy valszeg. azért gyógyult gyorsan a sebe, mert "nem kíméltük" a torkát, és így fokozatosan szűnt meg a varasodás. Vagy valami ilyesmi... :unsure:

A kemény nevelésről: én sem állítom, hogy soha nem jár el a kezem, de azért gondolom mindenki úgy gondolja, hogy ez legyen az utolsó eszköz, amihez nyúlni kell. Amikor a zsír új LCD TV-t kidekorálta alkoholos filccel..., na akkor az én fiam is kapott a kezére. Nem vagyok rá büszke, de azóta eszébe sem jut a "vastag filctoll". Én kétszer kaptam életemben Apukámtól, de ha az én gyerekeim is ezt csinálnák, elképzelhető, hogy Apa példáját követném (10 évesen, 5-6 baráttal, felnőtt nélkül elmentünk kirándulni a Gerecsébe és nem is szóltunk senkinek. Anyuék itthon majd meg őrültek az idegességtől + két hétre rá nem mentem haza időben a barátnőm szülinapi bulijáról) Megtanulta: soha nem késtem még el sehonnan, és valaki a családból mindig tudja hol vagyok éppen!
Oldalmegjelenítési idő: 0.145 másodperc