LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10606

Lehet, hogy "leugrunk" a Balatonhoz, Keszthely környékére a hétvégén. Az ott alvás problémás (a kicsi miatt), így valószínűleg csak jönnénk, mennénk. De esetleg így is útközben be tudnánk nézni a találkozóra. Ha tudjátok már, hogy mikor és hol, mettől-meddig, talán sikerül elmennünk, legalább egy bemutatkozás erejéig, de akkor 3 kiskölökkel együtt.

Ha ez nem jön össze, akkor egyszer majd valamikor Budapesten. ;)
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10607

• sephora
  • sephora profilkép
  • Nem elérhető
  • Levi 4 és fél (AS), Marci 2 és fél éves
Mimmo!

Gratulálok Ádám fejlődéséhez, és ez nagyon jó, hogy spontán keres magánk feladatot!
Szuper jó feladatokat osztottál meg velünk, köszi!

Lablen!
Köszönet neked is a feladatokért, ki is nyomtatom magamnak, hogy mindig szem előtt legyenek.

Curasso!
Örülök a rajzolás terén tapasztalható pozitív változásnak. Ez nagyon jó!
Levi a hallásterápia óta hihetelen módon megnyílt és kommunikál! Nálunk ez a szembetűnő változás.

Szanya!
Ez a legózás nagyon szuper! Szerintem ez az egyik legjobb játék, ami kretivitásra szerepjátékozásra ösztönöz.
Sajna Levi még mindig nem igazán érti a lényegét.
Feléptünk egy tornyot és azt kell őrizgetni, szétszedni sem lehet, többnyire beidegesedik a legótól.

A homokozással kapcsolatban:
Levi is nagyon nehezen barátkozott meg a homokkal. A NT testvére már 10 hónaposan élvezte a homokozást - ő kéredzkedett be a homokozóba. Levi még 2 évesen is
nagy fenntartásokkal volt a homokozás iránt. Mondjuk alapjáraton nehezen viseli ha piszkos lesz a keze, arca stb...
Mostanra kezdte el élvezni, bár pár hónapja még mindig kibukott azon, hogy a kiöntött homok-forma nem marad ott örökre. És nem tudok pont ugyanolyat készíteni... :woohoo:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10608

• Dreamer
  • Dreamer profilkép
LEGO:
Nálunk ez volt az az eszköz, amivel megügyesítettük a kezét a ceruzakezeléshez.
A szétszedés nálunk is gond. Építenek, építenek, amíg el nem fogy az alkatrész. Szétszedni nem hajlandóak, ezért aztán ott kerülgetik napokig a kész cuccokat, és közben szörnyen unják magukat. Akkor mi kiadjuk a parancsot, hogy márpedig most bontás. Ezért van némi nyafogás, de amint szétbontottuk, és ott vannak újra az alkatrészek, akkor megint vagy 2-3 napig nyugi van, mert építenek. :P

Játszótér, homok:
Nálunk is úgy ment a dolog, hogy a 2,5 éves nagyfiú mellettem kuksolt a padon, a 10 hónapos húga meg négykézláb mászott be a gyerekek közé játszani. :D De aztán pár hét után feloldódott Endi is.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10609

Fixáljuk most már a balatoni tali helyszínét és időpontját, mert már mindjárt hétvége!
Szombat vagy vasárnap? HáromMackó, Ti mikor szeretnétek menni?
Alsóörs akkor jó?
Dreamer, konkrétan hol van ott a játszótér, ahol találkoznánk? Az egy szabadstrand? Van rajta wc?

Hogy csináljuk? Ha reggel elindulunk olyan 10-11 körülre érünk oda szerintem. Találkozzunk akkor? Mivel ebéd után a kicsik alszanak, az gondolom nem jó, utána viszont már indulni kell fölfele, szóval délelőtt kéne, nem?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10610

Szanya1:

Alsóörs pont a másik oldalon van, mint amerre mi mennénk, szóval egy kis kerülőt jelent nekünk, de mivel neketek jó ott, nekünk is jó lesz. A délelőtt talán szerencsésebb, mivel ha tovább megyünk Keszthely felé, akkor még nomrál időben odaérünk, vagy ha meg visszamegyünk Mórra, akkor is még időben hazaérünk. De hozzánk ne igazodjatok, mert annyi mindentől függ, hogy tudunk-e menni, hogy simán lehet, hogy csak az utolsó pillatatban szinte már induláskor tudom jelezni valmilyen módon, hogy na akkor tényleg megyünk.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10611

Nekem teljesen mindegy hol talizunk, csak lehetőleg ne a legmesszebb Budapesttől, mert akkor későn érünk oda. Meg az a lényeg, hogy legyen valami szórakozási lehetőség a gyerekeknek, meg legyen kulturált mosdó.
Fürödni mi nem fogunk, mert a fiam idén nem megy nagy vízbe.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10612

Sajna teljesen tájékozatlan vagyok a balatonparti lehetőségek terén. Mi csak rokonlátogatásra szoktunk menni Balatonberénybe, vagy Nagykanizsára, az meg messze van.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10613

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10614

Nem tudom, hogy strandidőben nem nagy-e a nyüzsi a játszótéren főleg Balatonfüreden. Volt már találkozó köztéri játszótéren, parkban?
Ha az én három csimotám beszabadulna ide, akkor sok beszélgetésre nem lenne mód. Hű de jó lenne egy nagymama a közelben. ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10615

Ki az aki menne a mostani találkozóra, ha összejön?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10616

Hmmmmmmmm. Az színigaz, hogy lehetnek egy páran.
Nem, még nem volt szabadtéri. Azért gondoltunk a játszótérre, mert ott van kerítés.
Bérnagyi szolgáltatóról nem tudok Füreden. :laugh:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10617

Ha valahová megyünk a 3 gyerkőccel, mindegyik felnőttre jut egy-egy kicsi, aki után aztán lehet szaladgálni, A. meg vigyáz már magára (általában). :P

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10618

• Dreamer
  • Dreamer profilkép
Nem szabad strand, hanem fizetős, de van rajta WC, zuhanyzó, értékbegőrző, és rengeteg kajálda, szóval ilyen teljes körű kiszolgálást nyújtó hely.
Nekünk viszont após látógatása és családi szülinapozás miatt sajnos nem jó ez a hétvége, legfeljebb kis időre tudok valamikor leugrani kicsit.
A játszótér pont a strand közepén van, nem lehet eltéveszteni.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10619

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Nem akarok semmi jónak az elrontója lenni vagy vészmadár, de a mostani hétvége valószínűleg fullon lesz a balatonon. Pl a mi strandunkon is van minden, ajánlanám is (hihetetlen, mekkora játszótér van és az egész strand hatalmas), mégis, az a tömeg, ami ilyen hétvégéken van, embertelen. Nincs az a pénz, amiért én bemennék oda a gyerekekkel. Azt gondolom, máshol sem lehet sokkal kisebb tömeg, ez sem egy híres strand. Utálom, amikor valaki leszól valami tervet, de nem tud helyette jobbal előállni, de most a leharcolt agyammal asszem, én is ilyen vagyok :( :blush: Megyek is elbújni... Mi már a balcsin vagyunk különben, itt leszünk, ha nem tömeges helyen lesz a tali és minden jól alakul, megyünk. (de egyedül nem olyan egyszerű ez innen főleg, a balcsiról, szóval én ezért sem ígérgettem, hogy mindenképpen megyünk) Tömeges helyre biztosan nem megyünk, én azt idegileg nem tudom végigcsinálni a gyerekekkel (bepörögnek mindketten és ráadásul az érintett fiam állandóan a száját dörzsöli, nyúlkál benne, ilyen helyeken klassz bacikat tud összeszedni, meg nem tudom őket szemmel tartani, ketten hat irányba mennek). Viszont mi amúyg sem vagyunk száz százalékosak, szóval csak jeleztem, hogy lehet, hogy megyünk, tőlünk ne függjön a helyszín semmiképpen, csak nektek akartam szólni, hogy vegyétek figyelembe a tömeget.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10620

Kimni, ebben sajnos van igazság. :( Lehet, hogy jobb volna inkább egy budapestiben gondolkodni, ha már nem nyaraltok mindannyian.

Apa megérkezett egyben? Skype-oltatok már? Rendben van a szállása?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10621

Egy őszi utószezoni velencei tavi találkozó is jó lehet, a közelebb van a budapestieknek is, meg a Fejér megyeieknek is. Bár sajnos ezen a területen is nagyon tájékozatlan vagyok, nem tudom hol lenne olyan hely, ami megfelelne.

Egyszer majd csak eljutunk mi is valamelyik összejövetelre, csak tartsatok ki addig. ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10622

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Szanya, attól még, mert én nem bírom a gyerekekkel a tömeget, másnak nem kell nem bírnia :)
Köszi kérdésed, Apa megérkezett egyben és végül egy régi barátnőmnél lett ideiglenes szállása, kapott náluk (a barátnőm és a brit párjánál) 1 szobát pár hétre (a férjem nem ismerte a barátnőmet, így vicces volt), úgyhogy most ezerrel lakást kell keresnie. Gyerekek, hát... a naggyal nincs semmi, szemmel láthatólag ebben jó lehet aspinak lenni, sokkal kevésbé zavarják az ilyen dolgok, ugyanis ő nem tudja felfogni, ez totál nyilvánvaló. Nem érti, mi az, hgy nem lesz itt sokáig, nem bírja elképzelni - tegnap pl megkérdezte valami kapcsán, hogy akkor este jön apa? Jesszusom, nem jön, már ezerszer megbeszéltük, csak szeptemberben jön. A kicsi viszont KO. Ő teljesen felfogja, ő mondta a nagynak, hogy "hát csak a szülinapodra jön, nem tudod?" és érti is ezt a "távolságot", sokszor mond teljesen adekvát dolgokat erről (pl: most Apa hol lakik?). De nagyon rosszkedvű, sírós, mindenre érzékenyen reagál. Azt találtam mondani nekik 2 napja, hogy ha nem tudnak jól viselkedni, akkor én nem fogom bírni egyedül velük és mennek árvaházba (jól felhúztak valamivel). Bólogattak, na mondom, tudjátok, mi az az árvaház? Nem. Elmondtam. A nagy mondta unottan, hogy "oda nem akarok menni" és ment játszani, a kicsi viszont sírógörcsben tört ki és fél óráig szorított, majd' megfojtott, hogy ugye nem kell árvaházba mennie. Bokán lőttem volna magam akkor, hogy ilyet mondtam, nyilván dühből mondtam, meg máskor is mondtam már olyat, ami szerintem nyilvánvalóan nem következik be és ezt a kicsi szokta érteni, de most ennyire labilis, halálra rémült ettől. Megígértette velem, hogy soha többé nem mondom viccből sem, "de viccből sem!!". Szegényke.. Skype-olni nem akarnak, nem tudnak, nem érdekli őket. De ebben Apa is hibás, mert jó aspihoz híven felhív minket és 10 percig beszél a munkájáról. Nem sok gyereket tartana a gép mellett ezzel :) Mondtam neki, hogy találjon ki kérdéseket a gyerekeknek, meg sztorikat az emeletes buszokról vagy akármiről, úgy hívjon fel. Kíváncsi vagyok... A barátnőm finoman megjegyezte nekem, hogy látszik, hogy nem szokott önállóan dönteni a férjem, de majd milyen jó lesz neki ott egyedül, megtanul önálló lenni! Hja... a barátnőm nem tudja, hogy aspi a férjem, gondolom, azt hiszi, itthon nem kellett neki semmit csinálnia, mert ki volt szolgálva :) Nem baj, valamennyire csak önállósodik most valóban, bár főzni azt tuti nem fog :) (a barátnőm azt gondolja, majd jókat fog főzni a férjem és így tud spórolni... haha :)). A munkahely nagyon furcsa, annyira más, mint a magyar multik. Még nem tudjuk, mi lesz a konkrét feladata, adminisztrálnak egyelőre...

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10623

Kimni, az a gond, hogy mi se bírjuk. Leginkább én nem. :unsure: De a másik az az, hogy valószínűleg csak a para menne a gyerek részéről végig. Egyrészt ott a nagy víz, próbálna a lehető legtávolabb lenni. Másrészt most minden teli van rovarral és azt fóbiás szinten utálja. Mint én. Délelőtt kint voltak a Ligetben az apjával és teljesen rosszul volt a sok rovartól, itthon meg este bejött valami, talán lepke, nem láttam, és olyan rettegő zokogást produkált, hogy rögtön ugrottunk, hogy mi van, aztán mondta, meg mutatta, de addigra kiment a rovar. Gondolom rovar az van a Balatonnál is. :(

A férjednek nem lesz egyszerű egyedül ott lakást találnia. Szerinted feltalálja magát?
Hát, lehet, hogy nem érti a nagy, hogy csak szeptemberben jön az apja, de valószínűleg hiányzik neki, csak az összefüggések nincsenek meg. A kicsit viszont nagyon sajnálom. :(
Ez az árvaházas szöveg... Ezt nagyon nem lett volna szabad. :(
Jó ötlet, hogy előre megíratod a gyerekekhez intézett kérdéseket. :) Remélem, sikerül a férjednek kitalálnia valami jó kis sztorikat a buszokkal vagy bármivel kapcsolatban, mert az nagyban segítené, hogy a gyerekek úgy érezzék, velük van.
Na, ez megint csak az, hogy azt hiszik, miattad ilyen a férjed. :unsure: Mindegy, egy barátnő mégse anyós! :)
Remélem, a munkával minden rendben lesz! Gondolom szakmailag nem tudják megfogni meg nyilván az angolja is hibátlan.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10624

Kimni, szegény kisebbed, A NT tesó nálunk már akkor is kiborul, ha Apa sokáig dolgozik.
Mondjuk nálunk ők nagyon össze vannak nőve, mármint Apa és fia. Kitartást Neked!
Ha Lőrincen jártok összefuthatnánk egy bekerített játszón. Ha még jártok erre a nyáron :)

A balatoni tali kilőve nekünk, Miminek elege volt idén nyárra a mászkálásból. A Velencei tavat jól viselte, sőt kimondottan élvezte, de ott sem tudtunk mi négyen együtt maradni, 1 felnőtt-1 gyerek felállásban oldottuk meg, de két szót sem sikerült nekünk szülőknek váltanunk egymással, így a balatoni talit nem is forszírozom.. A budapesti talit várom, de ezúttal ha gyerekes is a tali én egyedül megyek, Mimi kapott egy pár hetes szünetet. Csak az alap programokat csináljuk, játszótér, bevásárlás, strand, így nem frusztrálódik, kicsit pihen az oviig.

Egyébként az agárdi Napsugár strand is gyerekbarát, nagy sarazós rész, kulturált wc, ugrálóvár, trambulin (fizetős), mi hétköznap voltunk, alig volt valaki. Nekem pont ez tetszett, meg, hogy egyszerű volt minden, félig még kicsit szocreál is :laugh: És nem túl messze, talán 20 km-re van a mezitlábaspark is. Jó kis egynapos program a kettő :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10625

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Szanya, hát ja, az árvaházas szöveg tényleg nem kellett volna... nagyon kihoztak a sodromból, elismerem, de valahogy ott, akkor nem éreztem, hogy ez gáz, mert nem mondtam komolyan. A nagyot amúgy semmi ilyen nem érdekli. Mostantól nagyon ügyelek ezekre a kiszólásaimra... egyébként, már szóba került itt a magnézium (ciklus második felében nagyon jól lenyugtat :)) és utánanéztem, meg beszéltem a gyógyszertárossal is és az van, hogy a magnézium citrát a jó, azt kellene szedni, mert a többi magnézium féle alig szívódik fel. Akinek vannak ilyen gondjai (idegkimerültség, túl sokszor kapja fel a vizet), annak ajánlják nagyon, de ezt a citrát formátumot. Ezt találtam a neten, nemtom még miyen, de ezt rendelem meg: www.beaco.hu/webshop.php?akt_csop=4
Szerintem a férjem a barátnőm miatt van biztonságban, lényegében vigyáz rá. Ha egyedül lesz, akkor pedig fagyasztott készételeken fog élni, ami működik egy darabig, csak hát azok tényleg tele vannak szeméttel, a férjem meg nem egy vasgyúró, vasimmunrendszerű. A munkahelyén tuti megállja a helyét. Az angol: szóba került itt az autik és az idegennyelv. Na, a férjem egy mukkot nem szólalt meg angolul pár évvel ezelőttig, pedig a szókincse majdnem anyanyelvi szintű volt. Nem akárhonnan: filmekből, szgépes játékokból, de beszélni azt nem tudott (persze, a suliban jó jegyei voltak). Aztán kimentünk Dániába és ott muszáj volt neki beszélni, így szépen, lassan, megtanulta kimondani, amit kell és azóta beszél (extra lassan). A beszéde nem olyan jó, ellenben mindent ért, mert fantasztikus szókincse van, nekem sosem lesz ilyen. Én állítom, hogy sok aspi - ahogy Marco is írta - különösen jó lehet a nyelvészetben, hihetetlen memóriájuk van, ezt ki tudják használni erre.
Szanya, a nagynak hiányzik apa valamennyire, igen, de nem vészes, őt tényleg nem izgatja ez az egész. Erről már írtam, hogy ő nem ragaszkodik, mindig ez volt vele a bajom, hogy senkihez nem ragaszkodik. Talán hozzám már igen, de hozzám is csak valami minimálisan. A helyekhez ragaszkodik különben, nem emberhez. Néha nagyon rosszul tud ez esni. És tényleg boldog, semmi jelét nem mutatja, hogy mélyen ott lapulna valami, jól is alszik, ami nála mindig a kiegyensúlyozottság jele (ő egyből rosszat álmodik, ha valami bántja, amit nem tud kimondani és hajnalban kel fel).
Gondolkodtam, hogy lerajzoljam-e, hogy Apa mikor jön és hozzá egy térképet, de úgy látom, nem érdekli a dolog. De azért készítek egy képet.

Valaki írta nekem (bocs, ha nem emlékszem, ki volt :blush: ), hogy az első pár nap lesz nehéz. Hát, nálunk ez fordítva van, mert addig könnyebb nekem apa nélkül, amíg jól vagyunk, a betegségek alatt nem tudom, mi lesz. Főleg, ha én leszek beteg (mindent elkapok a gyerekektől). Én ezért vagyok idegroncs. Anyukám lakása is csúszik, októberben talán már költözik is a szeptember 1 helyett, így még később lesz közeli segítségem. (anyukám csak vészhelyzetben segít amúgy, az a típusú nagymama) Apukám nagyon rendes, de ő sokat dolgozik és ő lakik Lőrincen, messze van tőlünk.

Agiviki, mindenképpen szólok, ha ott leszünk :) Meg Glornak is :) Tuti leszünk ott, mivel apámnak modell vasútja van, az érintett fiam ott szeretne konkrétan lakni.
Megértem, ha nem tudod rávenni Mimit már több utazásra! Az én fiam rám förmedt tegnap, hogy hogy képzelem, hogy megint lejövünk a balatonra, mérges volt és kiakadt. Ő otthon akar maradni és játszani az otthoni buszaival. Cserébe lehoztam neki csomó buszt, de ez egy 20nm-es faház, már a ház alá pakolom a játékokat lassan, na meg hogy viszem majd egyedül haza az egész háztartást innen? Mindegy, a buszaival eljött, de puffogott. És vettem neki egy keményebb polifoam-ot,mert az volt a baja, hogy ebben a házban nem lehet rendesen autózni, a kert meg göröngyös. Így azon a polifoamon tud most buszozni,kukásozni. Az öcsit természetesen nem engedte rá, aki ezért egy órán át visított, remek móka volt.
Velencei tavi strandokat én is szeretem! De hétvégén ott is tömeg van :( Nekem az a gyanúm, ha mást is zavar a tömeg, vagy az idegen hely, akkor ilyen gyerekes talit csak ismerősnél lehet csinálni. Mondanám,hogy gyertek ide, de nálunk nem alkalmas sajnos ez a hely ilyesmire, nagyon nomád és a ház használhatatlan (20nm mindennel). A kert sem nagy és nincs túl sok játék sem, mert nem férnek el. És egyedül nem tudnék lebonyolítani egy kerti partit :(
Oldalmegjelenítési idő: 0.573 másodperc