LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10586

Sziasztok!
Szanya, nagyon tetszik a honlap új arculata, főleg, hogy sok a kép, alapvetően elég vizuális típus vagyok, segítenek a képek :laugh: Kicsi fiad nagyon ügyes! Mikor panaszkodsz a beszédértésre én csak irigykedek, bárcsak mi tartanánk itt :unsure:

Manka, a nyaralás nekünk sem volt túl fényes, Mimi sokat sírt és sikított, hisztik is voltak bőven. Aztán haza értünk és semmi baja, minden a régi. Nem szeret nyaralni :( Máshol lenni, max. 2-3 napig tolerálja, és mi most 6 napig maradtunk, ennyi sok volt neki. Remélem ez majd változik!

Labolen, örülök, hogy Latka és a lába már a régi :)

Mimmo. Labolen, köszi az ötleteket, jól jön egy kis újítás, bár nálunk a finommotorika jónak tűnik, simán felfűzi a kásagyöngyöt is..
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10587

Taktilis ingerkeresésről, Mimi imád sarazni, gyurmázni, festeni(elsősorban magát). Ezt próbálják(juk) is kihasználni fejlesztéskor. A legjobban a tapétaragasztót imádta kenni nagy csomagolópapírra főleg színes festékkel vagy borotvahabbal keverve. DAGONYA!

Vizuális ingerkeresés, letesz valahová egy képez vagy tárgyat és attól távolodik amíg csak látja, aztán közelít vissza. Mi úgy mondjuk "zoomol"

Ticek, végre abbahagyta a fogcsikorgatást! Szörnyű volt!
.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10588

• Dreamer
  • Dreamer profilkép
Nálunk az egy helyben ugrálás ment, meg a ruhák gallérjának, nyakának rágása. Mindkettő eléggé problémás.
Mindkettőt elhagyta iskolás korára, de a rágást éppen most kezdte újra. :S
De igazán idegőrlő feladat volt egy amúgy is eléggé beszédhibás négyéves közléseit megérteni, amikor rázkódik, és liheg hozzá az állandó ugrálástól. (Mert ugye beszéd idejére sem hagyta abba.)
Ehhez kapcsolódó emlék, hogy kivették az orrmanduláját 2,5 évesen. Azzal engedtek minket haza, hogy minden rendben, ehet bármit, de másnap jobb lenne, ha nem ugrálna, és nem beszélne hangosan. A fiam másnak szinte egész idő alatt ordítva ugrált a kanapén ... nem, baj, túléltük. :D

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10589

Viki, ez találó, bizony, egy ilyen oldalra elkél néhány kép! :laugh:
Megértem, én is nagyon irigykedem mindig, ha valaki előttünk jár valamiben. :)
Sajnálom, hogy a nyaralásotok nem jól sikerült. :(

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10590

Dreamer:
Ehhez kapcsolódó emlék, hogy kivették az orrmanduláját 2,5 évesen. Azzal engedtek minket haza, hogy minden rendben, ehet bármit, de másnap jobb lenne, ha nem ugrálna, és nem beszélne hangosan. A fiam másnak szinte egész idő alatt ordítva ugrált a kanapén ... nem, baj, túléltük.
:laugh: :laugh:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10591

• Dreamer
  • Dreamer profilkép
Ehhez hozzá tartozik, hogy akkor egy alvásproblémás feszültséggombóc volt, aki naponta reggel hattól este 10-11-ig volt ébren, saját amgát is igen fárasztva ezzel, és a műtét körüli bonyodalmak miatt 1 adag altató helyett három adagot kapott, szóval végre először életében kialudta magát. Másnap nem bírt az energiáival. :D

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10592

• Lucy
  • Lucy profilkép
  • Nem elérhető
Sziasztok,
nagyon örülök minden gyerkőc sikereinek, legyenek azok kisebbek vagy nagyobbak, szuper :) .
Nekünk is van kis sikerélmény, a kisfiam hajlandó tekerni a pedált a háromkerekű biciklijén. Igaz, gumicukrot kellett beígérni, és csak meghatározott távra célozni,de letekerte néhányszor a métereket.
Köszi mindenkinek az ötleteket a hozzászólásokban és a letölthető feladatoknál, felírtam én is párat magamnak.
Nekünk nagyon beváltak a Lük füzetek és a Sapientino játékok is, mindkettő létezik több témában is. A kisfiam nagyon szereti a matricázást is, kivégeztünk pár foglalkoztatót már, most az Alexandra honlapján a héten még 40%-kal akciósak a saját kiadású feladatlapjaik, onnan jó áron lehet rendelni, elnézést a kéretlen reklámért, de hátha bejön valakinek a tipp.
Most olvasom a "Hogyan játsszunk és tanuljunk autista gyerekkel" című könyvet is, nagyon hasznosnak tűnik. Úgy döntöttem, még jobban megpróbálom megszervezni a játéktevékenysége egy részét, a többiben úgyis a "mániáinak" hódol vagy lazul.
Egy másik könyvben olvastam, címe: Különös gyerekek - Kalauz az Asperger szindrómáról szülőknek és nevelőknek, hogy az autista vagy aspergeres gyerekek számára egy-egy témával való kiemeltfoglalkozás, pl. nálunk most a betűk, számok, állatok, biztonságot és önmaga megnyugtatását is jelenti, eredményezi, ezért valamennyire hagyni kell, hogy abba is belemélyüljön. A túlzott mértéket pedig kontrollálni kellene, igyekszem én is, ha nagyon elsodorná az ár, pl. ha hintázunk, és kezdené, hogy ez meg az milyen betűvel kezdődik, mondom neki, hogy ezekről a lakásban beszélünk, most inkább másról. Van,hogy rávehető,vagy még futunk egy-két kört utoljára, aztán váltunk, de van,hogy nyafog, de hogy neki csak ez tetszik.
A könyv szerint akár a motiváció növelésére vagy szociális kapcsolatok teremtésére is felhasználható egy-egy ilyen erőteljesebb érdeklődés, pl. szakkörökre beiratkozik és ott hasonló érdeklődésű barátokra talál stb. Életkorilag nekünk mondjuk ez még kicsit messzebb van.
A szobatisztasági gondokkal is nagyon együtt tudok érezni, nálunk is sajnos figyelni kell sokszor, mikor rázkódik meg vagy áll be furcsa pózba, mert nem mindig szól, gondoltam, talán el kellene vinni ezirányú fizikai vizsgálatra is, hátha van valami szervi ok is a háttérben. Viszont fura, hogy éjjel nincs semmi gond ez ügyben.
A Bartos Erika-témához hozzászólva, a kisfiam a Bogyó és Babócát szereti, és megvannak a verseskötetei is, nagyon jók szerintem, gyerekszemmel nézve legalábbis tuti befutók. A Youtube-on fent van a Nem akarok című darab, először fura volt, de a kisfiamnak tetszett, jó darabig nézegetni kellett. Nyáron volt a Kiskalásznak egy előadása, ahol voltunk, azt is emlegette, és nagyon jól lekötötte, még tapsolt is, nála ez nagy szó. A Bogyó és Babóca dvd-k is megvannak, de mostanában sem ezeket, sem más mesét nem hajlandó megnézni. A Maszkabál még,amire rá lehet venni, ez is szuper kis dvd, a második rész a kedvenc. Pedig a Kisvakond, Pompom, Pimpa, Kockásfülű nyúl meg még mások is nagyon tetszettek egy időben, és egyszer csak mintha elvágták volna, nem engedi, hogy betegyem, kiabál, hogy nem tetszik neki. A Halász Judit Csiribiri dvd még ok, de akkor is kéri, hogy vegyem fel és táncoljunk, ami a nem kis súlyával egy picit fárasztó, de legalább formában tart, hi-hi. A NG csinált gyerekeknek dvd-ket állatos klipekkel, zeneszámokkal, az most a sláger,amíg meg nem unja,gondolom. Tényleg, aki szeretne állatkertbe menni, a NG dvd-khez most állatkerti ajándék belépőjegy jár, a dvd 1199 Ft volt, ha jól rémlik (netes oldalon), és így azért bőven lehet spórolni a jegyeken, ráadásul még a dvd-k is megmaradnak. Mikor mi fent voltunk a Vadaskertben vizsgálaton, akkor mentünk el az állatkertbe, és előtte találtam ezt az akciót, azért tudom.
Jó éjszakát mindenkinek.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10593

• piros.zsuzsanna
  • piros.zsuzsanna profilkép
Sziasztok, sokáig nem voltam....remélem jól vagytok...Gratulálok az oldal új arculatához, fantasztikus!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10594

• piros.zsuzsanna
De hová lett a képem? >:/ hmmm...

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10595

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Lucy: Az állatkertbe szerintem a gyerek és egy kísérő ingyen megy be, ha van papír a mák-tól. A másik kísérőnek viszont jó ez a tipp. :)
Hát ezt a téma rákattanást, és az attól való eltérítést azért szerintem kicsiknél nehéz kontrollálni. Én biztos nem tudnám eltéríteni a fiamat az ő témájától. Addig nem hagyja abba, amíg nem válaszolok, ha nagyon erőltetem, akkor engem lecsittel, ő meg hallgatásba burkolózik. Ő is amúgy számmániás kicsit. Neki más komoly érdeklődési köre nincs is, ha tudja ki hány éves és hány centi, akkor már boldog. :D

Ágiviki: a szem-kéz koordináció nekünk is kezdettől fogva jó volt, de ez a sok csippentő mozdulat elősegítette, hogy a ceruzafogása jól kialakuljon. Azért volt fontos ezt feladatozásba tennünk, mert magától semmi olyat nem csinált, ami az nt gyerekeknél például természetes, hogy csinálnak, és közben fejlődnek. Nekünk ezt külön erőltetni kellett.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10596

Dreamer, ilyen időszakunk nekünk is volt. Egyszer kórházba került ezalatt valamivel. Nagy sikerünk volt, mikor este 11-kor az ágyában táncolt és énekelt. :laugh:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10597

Lucy, ez szuper! :) Mi még nem jutottunk el a pedálozásig.
A Nem akarok-ot ha nem hallgattam meg ezerszer, akkor egyszer se. :laugh: Az én fiam se hajlandó mostanában meséket nézni. Pedig néha jól jönne, ha félórát mesét nézne.
Az állatkerti belépő MÁK kártyával párszáz Ft, ha jól emlékszem! Plusz 1 kísérőnek is. De ha többen mentek, akkor megéri valóban!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10598

• piros.zsuzsanna
tic: az én kisfiamnakis van ismétlődő repetitiv mozgása: repked, forog, ugrál, lapozgat, de mai a legidegesítőbb pöcögtet. De sajnos ticc-je is van, az sajnos más: az akarattal egyáltalán nem befolyásolható izomrángás. Más a repetitivtől is, meg a kényszermozgásától is (hajátfésüli hátulról-előre, meg a szemébe, rángatja a nyakát, húzgálja a vállát, csavargatja a felső testét, ha ideges akkor csinálja ezeket, vagy ha fél, szorong). Ezek nagyon rosszak, amikor tömegben, vagy idegen helyen vagyunk felerősödnek és nagyon megbámulják. Pedig egyébként teljesen normálisnak tűnik, ha ismerős, rendezett környezetben van, ahol max. 4-5 ember van, és nincs mesterséges fény...( átok az energiatakarékos fényforrásokra!!! ááá :) )...Szóval a tic az más: összerándulnak az arcizmai, eltorzul akis arca, olyan mintha furán kacsintana, de za arca is összerándul...neki ez főleg az arcán van, de máshol is jelentkezhet. A szorongás nagyon fokozza, és szemben az ismétlődő mozgásaival (ami kimondottan nyugtatja) ez zavarja néha. De ha a ticcet próbálja elnyomni, akkor az (aljas módon) erősödik...csak gyógyszeresen lehet befolyásolni, de mi azt egyenlőre nem kértük...A vocalis ticek a legrosszabbak-az neki nincs. Az öcsémnek sajnos a tic nem csak az arcizmait, hanem a beszédbben, meg az akaratlagos légzésben szerepet játszó izmait is érinteti, emitt szavak közben is hirtelen levegőt vesz, vagy kifúj-teljesen össze zavarja a beszédét, vagy akaratlanul hangot ad ki (szerencsére szavakat nem) ehhez még "kacsingat" is, szegényt néha teljesen idiotának nézték....de a kamaszkor után sokat csökkent neki...Szóval a tic az csak rátesz egy lapáttal az egyéb mozgástünetekre sajna...:(

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10599

Szia Zsuzsa!
Köszi. :)
Eltűnt a képed? Remélem, megvan valahol és fel tudod tenni újra!
Érdekes, másnak nem tűnt el, legalábbis még nem mondta senki. De mondjuk nem csodálkozom, kicsit komplikált volt a lementés, újra felrakás.
Mi újság, hogy vagytok?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10600

• piros.zsuzsanna
lablen, lucy: az én kisfiam is kizökkenthetelen a saját témájából, ha másról kezdünk bezsélni ordít, ha ez sem használ ránk is üt jó nagyot: nem szabad beszékgetni! felkiálltással...

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10601

• piros.zsuzsanna
szia szanya! köszi jól vagyunk! Gratulálok, szép tényleg az oldal, gondolom óriási munka lehetett! A képem nemgáz,meg van és újra felteszem...igaziból cska viccelni próbáltam vele! Holnap utazunk el először a kisfiammal! mármint a városon kivűlre, eddig ha 20 percnél tovább autóztunk bepánikolt: "nagyon messze megyünk! nagyon messze megyünk"...kicsit izgulok, ő meg kimondottan! Az igazi vonatot nagyon várja, (ezért nem autóval megyünk, mert a kiváncsisága, meg a vonat imádata hátha átviszi a dolgot) de fél, hogy "nem találunk haza"...nagy gond biztos nem lesz, mert a tűzoltókat, meg a dinoszauruszos könyvét, meg a kártyáját berakta a zsákjába! :) viszek neki valami zenélőkét is...Egerbe megyünk a várba...(de valójában az utazása lényeg :) )

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10602

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
piros.zsuzsa, szia újra :) nahát, nem is tudtam, hogy különbség van a zokni húzogatás és a hirtelen fújtatások között... ilyen levegővételi tic-je van a fiamnak egy csomó, beszéd közben pláne, még görcsbe is rándul szegényke, felfordítja a fejét az ég felé, kicsit oldalra is tartja és becsukja a szemét, nyitva tartja a száját és, mintha dadogni kezdene, de nem, csak megakad és görcsben van (ez nem az a dadogós görcs, közben furán vesz levegőt is) és sok levegővételi furcsasága is van, amin nem tud változtatni. Nem tudtam, hogy ezek máshonnan erednek, mint a kényszeres szokások, pl ruhacsavarás stb. Ahogyan az öcsédről írtál, eszembe jutott pár kollégám, akik totál hasonlóan beszélnek, hasonló "tüneteik" vannak. Csak egy programozó közegben ez "normális" :D

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10603

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
P. Zsuzsa: Igen, ezek a megkülönböztetések jó információk. Én is egy kapal alá vettem a dolgokat.
Nem tudom ez a szívogatás minek számít. Lehet mindegy is. Mondjuk nekem a tic-re mondták, hogy jön megy, és ez is váltott valamit (Én nyusziarcnak neveztem, furán felhúzta a fél oldalát az orrának, előtte szájtátás volt. Most egy kicsit lehet az jön vissza, mert ma nem szívogatott, de szájhúzogatott.) :dry: Mondjuk az legalább csöndes. :pinch: :laugh:

Raktam fel bólogatós oldalt a dropboxba. Elküldtem annak, aki korábban kért ilyen irányú anyagokat. (Szóljon, ha valaki kimaradt :whistle: :))

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10604

Zsuzsa, hát mi tagadás, elég sokat dolgozott vele a férjem, de megérte, sokkal jobban néz ki.
Drukkolok, hogy jól menjen az utazás! Mi még sose vonatoztunk, tervezem még idén.

Olvastam a Vadaskert oldalán a tic-ről, nem egy kellemes probléma. :( A fiamnak szerencsére nincs ilyen, nekem szokott a szemhéjam ugrálni, ha túl sokat nézem a monitort, de ez csak a túlerőltetés, elmúlik. Milyen jellegű gyógyszer volna jó a tic-re a kisfiadnak? Nagyon árt más téren?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10605

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Dreamer:
Az én fiamnak 3,5 évesen már a második mandula műtétje volt, ekkor a garatmandulákat is kivették. A műtét napján nem lett volna szabad csak folyadékot ennie, de mikor meglátta, hogy a húslevesnek csak leve van elsírta magát. Simán bevacsorázott a tésztával és hússal felturbózott levesből. Lehet, hogy ezért most P.zsuzsa nem fog megdicsérni... :laugh:
Szanya, P.zsuzsa: remélem bejön nektek a vonatozás. Az én fiam nagyon szereti, pedig nincs is különösebben rákattanva erre a témára. Vasárnap jönnek haza Miskolcról, akkor is vonattal!
Mi az első utunkon tök mázlisták voltunk, mert valami egyéb ok miatt mégsem szálltunk fel a vonatra (csak kipróbáltuk volna, két megállót oda és vissza). Zalán kb. 3 éves lehetett és teljesen kiakadt, hogy mégsem vonatozunk. A vasútállomáson bent állt egy dízel mozdony és odajött hozzánk a vezetője, hogy megnyugodna-e a kis srác, ha a mozdonyra felszállhatna. Naná! Felszálltunk, még mentünk is pár száz métert, a gyerek nyomkodhatta a dudát (végig kürtöltünk! :laugh: ), és mindent megnézhetett. Nagy élmény volt neki!
Oldalmegjelenítési idő: 0.129 másodperc